Avslappnande - Saab 900 II Showroom Video

På 90-talet producerade Saab Tyskland en hel rad korta showroomvideor. Ibland var de ganska kreativa och klippte svenska filmer till ett kompakt format. Ibland, och detta är överraskningen, fanns det egna produktioner av det tyska företaget. Som med den här kortfilmen.

Saab 900 II-showroomvideo

Saab 900 II från Sverige i showroom

En Saab 900 II, med den bildbelastade Bad Homburg-registreringsskylten som rapporterar välstånd och Taunus, är på väg i Sverige. Han kör bara genom landskapet, musiken i bakgrunden stänker i nedkylningsområdet.

Ingen speciell åtgärd, ren avkoppling.

Kanske var det bara glädjen över den senaste modellen från Trollhättan och entusiasmen för Sverige som skulle spridas till kunder i tyska showrooms. Då var tiderna annorlunda än idag. Älgar och svenska flaggor limmades på den mobila plåten, Sverige var en kult i vissa kretsar.

Alla som älskade Sverige körde rätt bil. En Saab eller en Volvo. Han tog med sig något sommarlov och svensk känsla i vardagen. Det har förändrats genom åren. Du kan knappast hitta svenska nationella flaggor på tyska bilar. En älgsilhuett är högst ett fall för husbilsförare som inte längre tillhör den yngsta generationen.

På något sätt och vid något tillfälle verkar den här Sverige-saken ha gått vilse.

Varför? Vad hände? Spelar ingen roll. I den nästan 30 år gamla videon kör Saab 900 II genom Astrid Lindgrens Smålandsregion. Om Lönneberga dyker upp skulle ingen bli förvånad. Filmen sprider fortfarande harmoni och avkoppling idag.

I underliga tider som dessa, kanske det bästa som kan hända.

6 tankar om “Avslappnande - Saab 900 II Showroom Video"

 • Det var en riktigt avkopplande minut under lunchpausen

 • skulle gärna se filmen, men det fungerar bara inte:
  "Svaret från videopress.com tog för lång tid"

  Men fotot är vackert, tack Tom för ditt otroliga engagemang!

  • Videopress körs på alla aktuella operativsystem från Microsoft, Apple, Linux och Android. Endast inte på "gamla" system.

 • Det svenska - det var mer glitter

  Jag är nostalgisk om det. Vi firar mångfald som ett eget värde och världen blir mer och mer färgstark och å andra sidan mer och mer enhetlig.
  De svenska helgdagarna i min barndom och ungdom var tydligt mer svenska än min senaste.
  Exempel på handel:
  Oavsett om det är i snabbköpet, i järnaffären, i utomhusbutiken, i en liten butik för hårdvara eller någon annanstans, tidigare hade du aldrig tvivlat på att du kanske inte var i Tyskland. Produkterna och deras presentation skilde sig markant från land till land. Det är över. Idag måste jag åka till Loppis om jag vill köpa Made in Sweden.

  Och omvänt har D och världen blivit lite mer svenska och jag är medveten om det. Det finns mina bilar, ett trähus och så vidare. Men det som verkligen slog mig för en bra tio år sedan var en snygg dam som tog en grön tårta i en möbelaffär med mig.
  Innan det var någon kontakt drog jag tillbaka min hand och gav mig med en oförgänglig anmärkning. Svaret kom:

  ”Jag bryr mig inte om Sverige. Jag har aldrig varit där och jag behöver inte åka dit. "

  Då insåg jag plötsligt och smärtsamt att mina föräldrars och min barndoms ”svenska sak” är historia.
  Dagens svenska sak är inte längre densamma, den är globaliserad. Sveriges fans har fått varumärken (Saab är inte ett isolerat fall) & produkter i årtionden och tvärtom, folk köper svenska produkter och märken som absolut inte har något att göra med Sverige. Om Kånken på baksidan kom från USA och Nike på foten från Sverige, så spelar det ingen roll i skolgården eller under semestern på Mallorca.

 • Jag uppfattar den "svenska saken" som en helt annan. Jag tror att det fortfarande finns många människor - åtminstone här i norr - som tydligt visar sin tillhörighet till Sverige och förmedlar den skandinaviska inställningen till livet till omvärlden. Det finns också några tidningar, podcaster etc. På våra 88 900i sticker "S" stolt ut på en vit bakgrund. Vi lämnade den på fordonet.

 • Klass 🙂
  Jag tror att 900II och 9000 utstrålar denna avslappnade inställning till livet den dag i dag när du är ute och reser.
  Den sista scenen med den gamla Stena färjan och Kiel-varvet i bakgrunden är också mycket trevligt - allt historiskt också.

Kommentarer är stängda.