Saab som en grund för affärer och ett föremål för spekulation

Om några veckor kommer 2020 att passera och snart är det tio år sedan den senaste Saab rullade av monteringslinjen. Verkligen tio år? Reflektionen ger mig gåshud, också för att jag har rapporterat om samma ämne i nästan ett decennium, med små variationer. För tio år sedan skulle jag aldrig ha drömt om att Saab fortfarande skulle vara en bra grund för affärer och ett föremål för spekulation.

Saab som ett objekt av spekulation och affärsmodell

Plåtdrömmarna är gjorda av

Affären med de senaste Saab-modellerna är intressant. 9-5 NG och 9-4x är plåtdrömmarna gjorda av. Skulle du ha velat satsa på det, 2010 och 2011? Antagligen inte. Idag är de legender på fyra hjul, och det finns inget slut i sikte på denna historia. Detta leder till spekulation, och det fungerar vanligtvis.

Det senaste exemplet är en Saab 9-5 NG Aero från Schweiz. Manuell växellåda, 43.000 20.000 kilometer. En privat försäljning och, för att vara ärlig, för billig. Priset långt under XNUMX XNUMX CHF gjorde det klart att den här bilen skulle försvinna från den virtuella marknaden inom några timmar. Och så var det.

Man kan vänta med spänning för att se var bilen kommer att dyka upp. Har ett Saab-fan gjort ett stolt byte, har han hamnat hos en återförsäljare? Och om det dyker upp i det senare, vilket inte är så sällsynt, vad blir priset? Naturligtvis måste en näringsidkare också tjäna pengar. Det reparerar, garanterar ofta, och tar en rimlig avgift. Rimligt, det är en ekonomiskt sund beräkning som är kul för båda parter. Kunder och återförsäljare.

Hur är det när det inte finns någon marknad

Endast marknaden för begagnade 9-5 NG finns faktiskt inte. Inte för folket där ute, bortom Saabs lilla värld. Eftersom Saab-mikrokosmos bara är designad av några få, faktiskt ganska rimliga skådespelare. Tillbaka till Saab 9-5 Aero. Det tog inte lång tid sedan han dök upp igen. Hos en återförsäljare i schweiziska Jura, inte långt från Genèvesjön. Priset? Spännande, med en premie som är mer än hälsosam.

Saab 9-5 NG är den längsta delen av en svensk saga
Saab 9-5 NG är den längsta delen av en svensk saga

Långt under 20.000 30.000 CHF förvandlades till en prisidé på knappt 9 5 CHF. Åh, tänkte jag för mig själv. Och kanske med mig läsarna också. Är det möjligt? Men en 43.000-XNUMX Aero med bara XNUMX XNUMX kilometer är en exceptionell bil. Och en rullande legend, en del av en saga. Det händer mycket.

Vår värld är så fattig i berättelser

Istället är det rikt på datorbilar och brist på prisvärda bildrömmar. Några av dessa drömmar har bidragit av det förlorade varumärket Saab. Saab försvann snabbt, mycket snabbt från återförsäljarens sida. Bara några dagar - och troligen sålt. Var? Vi får se. Någonstans, det är säkert, kommer Saab att dyka upp igen.

Vad skulle ha hänt om Saab hade överlevt och det inte hade funnits någon dramatisk, sorglig saga från Sverige? Det mycket troliga ödet kan ses när man letar efter den första Opel Insignia-generationen. Tekniskt måste Opel släpa efter sin mycket nära Saab-släkting. Strategerna ville ha det så då.

Ändå är jämförelsen legitim. Begagnade Insignia från jämförbara år av konstruktion bob på marknaden för begagnade bilar. Långvariga tider är prisnivån 40 - 50% av förhållandet från Sverige.

Inte ett stort drama, inte en saga.

Bara en gammal bil. Och det är inte bra för spekulation eller som en affärsmodell.

7 tankar om “Saab som en grund för affärer och ett föremål för spekulation"

 • blank

  Med en så låg körsträcka uppstår frågan om du ska använda den året runt i alla väder eller bara använda den i gott (sommar) väder. Jag skulle använda NG på något sätt eller det senare. Jag är nyfiken på om det faktiska önskade priset för säljaren ska uppnås, eller om det inte är lite nedan och återförsäljaren fortfarande har gjort en vinst och köparen är också nöjd. Eftersom vi Saab-fans alla regelbundet kolla in de kända plattformarna, tror jag att många sedan försöker förhandla mycket eftersom de vet vad det kostade tidigare. Här i Österrike kan du se att vissa fordon har mycket lång stillestånd när de köps av en återförsäljare.
  @ Chris. Jag tycker att den österrikiska Saab-marknaden är särskilt speciell. De flesta av de österrikiska Saab-fansen har redan minst två Saabs, så de funderar på att köpa en till. KM-status och pris måste då vara mycket lågt för att folk ska kunna köpa. Jag saknade en 9-5NG Vector XWD förra året, där den gick ... Jag skulle vilja veta.
  När det gäller konvertiblerna tror jag att de välkända Saab-verkstäderna måste fråga personligen. Något kommer sällan att dyka upp på plattformar.

 • blank

  Det är väldigt lätt. Ett fordon, vilket som helst, är lika mycket värt som alla är villiga att betala för det. Eftersom Saabs ”kunder” i sig är ganska tunna är marknaden inte heller frodig. De flesta Saab-fans som jag känner äger redan sina skatter, mestadels 3,4 eller fler bilar. Så jag tror att 9-5NG från schweiziska Jura blir en farfarsklocka med detta stolta pris. Synd.

  Den största bluffen på bilmarknaden är Porsche 911. Eller tror någon verkligen att dessa snygga priser betalas av någon? Jag försökte sälja en av de klassiska Porsche och andra sportbilar i München. Han säger att 911-verksamheten är över, nästan död.

 • blank

  Ja, tänk om ...

  Under en kort period hade jag fortfarande hopp om att något lovande kunde hända med Sergio Marchionni.
  Vid den tiden tänkte jag också på en konstellation SAAB / Alfa / Lancia
  http://www.saabhistory.com/2009/05/07/fiat-president-sergio-marchionne-speaks-about-saab-automobile-interest-in-bloomberg-interview/

  Förra veckan hade jag min 9-3 TTiD SC MY11 vid den stora servicen på 120 ′. Bil är picobello; ingen rost (lanolinoljebehandlad) och inga andra defekter; förutom en lampa för registreringsskylten.

  Min femte är också min bästa men också min sista SAAB. Det varar i ytterligare 10 år.

 • blank

  Spekulationerna verkar fungera i enskilda fall. I det här fallet för den lyhörda återförsäljaren.

  Sammantaget verkar dock Saabs inte vara investeringsfastigheter med avkastning. Förutom returglädjen / km ...

  Vad mer vill du ha och vad för? Låg körsträcka (och höga utrustningsnivåer) är trumfkorten på den begagnade marknaden. Men du tjänar inte pengar med det.

  Ju mindre jag kör, desto lägre förlust av värde per år - men inte per kilometer. För mig är kärnan att Saabs fortfarande är de bästa när de kör och att du själv sitter bakom ratten.

  Jag föredrar att leta efter förvaltningsfastigheter utanför Saab-världen.

  15
 • blank

  Tja, min 900NG och aero9k var också röda, ... det är okej 😉
  Men att jag lägger bort min aero9-5xwd, nej! Lyckligtvis tjänar jag mina pengar någon annanstans och behöver därför inte avstå från nöjet att köra SAAB. Och när 9-5ng skiner på gården hos kunden och kunden frågar om SAAB producerar igen sparas dagen, tyvärr följer en sorglig förklaring av de nuvarande förhållandena. Tack vare Toms blogg är jag alltid välinformerad!

  13
 • blank

  Jag tror också att vi har en extremt begränsad marknad här. Du kan se det tydligt under lediga tider. 9-5 NG där allt verkligen passar är snabbt borta. Jag tror till och med att priset spelar minst roll här.

  Kompromisser där beslag saknas eller färgen inte stämmer, eller vad som helst, de stannar och har svårt. Rött, till exempel - det är ett av dessa fall. Inte möjligt med en stor läsk.

 • blank

  Trevlig artikel, tack för det.
  Tydligen borde marknaden vara väldigt begränsad och bara fokusera på bilar med några kilometer.
  Om du läser om och om igen om drömpriser på 9-5 NGs i Nederländerna, Schweiz eller Tyskland kan du säga adjö till dem i Österrike under tiden, inte riktigt lika billiga som i Storbritannien eller USA, men de är redan ganska "billiga" olika 9-5 NG.
  För vad som känns som ett år nu har en 9-5NG med 2.0T, XWD, ventilerande säten och mycket mer stått kvar på flera försäljningsplattformar, åtminstone ser den först ut. Det borde inte finnas något att göra. Knappt 16.000 9 € (inklusive österrikiska NoVa) och en röd 5-XNUMX med relativt dålig utrustning, men med några kilometer för nästan samma pengar. Typ av sorgligt.
  Varje välbevarad 9-3 (från 2008) cabriolet eller sportkombi med halvvägsutrustning kan enkelt uppnå några tusen till.
  Och jag, med 9-5, frågar mig själv för den kommande sommaren: Var har alla vackra 9-3 Aero-konvertibler med 2.0T gått? På plattformarna kan du bara hitta Vectors, Diesel eller V6, den klassiska 4-cylindriga med bra utrustning bör fortfarande vara mycket populär, mer populär än de senaste 9-5 NG om du tittar på priserna.

Kommentarer är stängda.