En Saab Turbo-sällsynthet med några kilometer

Stark turbo, sällan några kilometer. Det låter som individualitet och exklusivitet. Det är rätt hittills. Utöver det är den här fantastiska bilen en Saab och den behöver inte vara dyr. Detta är möjligt eftersom fläktarna fortfarande är främlingar för Saab 900 II. En omständighet som kan förändras när toppmodellen i serien kör upp.

Saab 900 2.0 Turbo 1997
Saab 900 2.0 Turbo 1997

Saab 900 2.0 Turbo

Jag gillade honom från början. Saab 900 2.0 Turbo är en av de bilar som jag omedelbart tog till mitt hjärta. I direkt jämförelse med min 900 då var det tyst, starkt och ganska snabbt. 185 turbo hk hanterar bilen enkelt, det finns sällan en önskan om mer kraft.

Jag brydde mig inte om den dåliga pressen eller den dåliga prestationen i krocktestet. 900 körde bra, var en riktig Saab, och jag gillade dess design. Faktum är att 900 II emellertid aldrig kunde befria sig från lukten från Opel-plattformen. Det är så till denna dag.

Turbo sällsynthet och några kilometer

Eftersom så är fallet har 900 II blivit en sällsynthet genom åren. Bara ett fåtal tog honom verkligen i hjärtat och var redo att ta hand om honom på lång sikt. Fordonen har förbrukats genom åren och någon gång var det bara vägen till skrotpress eller export.

En 900 II, som verkar ha behandlats väl, är på en svensk Auktion erbjuds. Dess historia är tydlig, tillståndet är bra. Den första ägaren av 900 2.0 Turbo var en äldre dam, född 1935. Hon behandlade 900 II som en ny bil 1997 och körde den fram till sin död 2009. Hennes son tog över och sålde silver halvvagnen, precis som hatchbacken i Sverige. ringer till den nuvarande ägaren.

Han vill dela med sin Saab, som bara har 72.160 XNUMX kilometer på disken. De Auktionshus beskriver tillståndet som bra till nytt och noterar en underbar läderdoft i interiören. Endast status för den automatiska luftkonditioneringen och dess funktion förblir öppen.

Naturligtvis, och inte överraskande, följde 900 II dess Opel-släktingar och deras molniga bild här också. Opel-plattformen ges mer utrymme i beskrivningen än själva bilen, några saker du aldrig kan komma undan.

Köpa eller lämna?

Frågan måste ställas. En 9-3 I, till exempel, skulle vara en mycket bättre bil, med nästan samma kaross. Och en klassisk 900 mycket mer klassisk för själen. Man bör inte vägledas av sådana överväganden. 900 II kör mycket bättre än alla tror och den kraftfulla turbomotorn är helt enkelt kul.

Lägsta priset, omvandlat till euro, är mindre än 6.000 XNUMX euro, men du får mycket bil, gott skick och toppmodellen i serien till rabatterat pris.

Med bilder från Bilweb (6/6)

10 tankar om “En Saab Turbo-sällsynthet med några kilometer"

 • blank

  Det kan hända att de allra första stickades med en het nål, men 97 900 II är av TOPP-kvalitet! - precis som i slutet av 9000.
  På den tiden var jag ofta på biltransportörer av en Hamburg-importör. Fartygets ledning rapporterade att även i hamnområdet, om allt inte var som det borde vara med en Saab. Utseendet i bildäck och lukten ... det var en dröm.
  Jag har haft 19 cabriolet 97i från Uusikaupunki (Valmet) i nästan 2,3 år och 97 coupe 2,0T i fyra år. De kör bra och säkert och är väldigt lätta att ta hand om i nästan 24 år. Jag kan bekräfta de 9 liter ThomaSaab i daglig användning av B204L. På linjen kan dock en 7 enkelt placeras före decimalpunkten.
  900 II som erbjuds här är ett utmärkt tillfälle att säkra utomstående bland Saab.

 • blank

  @Hans S…. Jag köpte exakt en sådan 902 1998, det här var min andra SAAB efter 2 Turbo från 901.
  Han var alltid pålitlig, uppdelningsfri och vacker ... Tyvärr var han tvungen att lämna oss 2004 eftersom jag fick en företagsbil.
  Idag njuter vi av en 96 902 Turbo Cabrio i den vackra scarab green, den här kommer aldrig att lämna oss igen 😉
  För mig den sista typiska SAAB ...

  Skål
  G.

 • blank

  Även om jag upprepar mig vid denna tidpunkt ... Jag gillar min grova Saab - konvertibel med V6 - väldigt mycket. Dess tydliga design, hantering och sist men inte minst dess typiska Saab-kvalitet. Om han får nödvändig uppmärksamhet kommer han inte att vara bättre eller sämre än någon annan som jag har turen att ha i detta avseende.

  Hälsningar till samhället.

  Lizi

 • blank

  Efter ett par kromglasögon 2,3t och en 900 OG turbo, fastnade jag med en 95er 900 NG turbo. Bilen är inte perfekt, men den är ganska lätt att reparera och en liten platsbesparing med 3 dörrar. Reservdelar är också ganska avslappnade. 204L-motorn är OBD2-kompatibel och går med nästan 9 liter / 100 km varje dag.
  Bromsarna kan dock vara bättre för prestanda.

  6000 € för dessa 900 är värt att överväga enligt min mening. Det är osannolikt att sådana fordon blir billigare.

 • blank

  Mycket (körsbär) hjärtligt

  För mig är 900 II & 9-3 fortfarande eller redan ett uttryck för oförfalskade, Saab-typiska dygder och kvaliteter. Om bara för att de är de yngsta hatchbackarna ...

  Fordonet är relativt smalt (det är därför det är elegant).
  5 vuxna passagerare, full användning av baksätesbänken rekommenderas inte. Men jag har alltid sett honom och hans bagageutrymme som en relativ rymdsparare. Jag gillar honom, gillar honom mycket.

  Oavsett GM-diskussionerna kan jag inte tänka mig en Saab som är yngre och, i termer av Saab-DNA, mer traditionell än en 900 II / 9-3I ...

 • blank

  Formen på 900NG eller 9-3I är tidlös vacker! Jag minns cresht-testet annorlunda. Det fanns till och med ett specialavtryck från AMS nummer 23/1993 på SAAB, ”Crash in numbers: the best in class Saab900 and Mercedes C180). Åtminstone när det gäller bromsbeteende kan jag bekräfta att avståndet mellan C-klass och min 900-serie inte blev mindre när vi båda bromsade hårt för att undvika att parkera på lastbilen som bytte körfält utan att blinka.

  • blank

   I början var det motstridiga tester, vi hade ämnet vid Film hade om det. Faktum är att Saab reagerade ganska snabbt och korrigerade vissa svagheter.

 • blank

  Just för att Saab 900II sägs vara olämplig, uppfann jag den, jag skulle ta ytterligare ett steg och sedan leta efter en med en V6-motor. Även om jag också skulle vilja ha den här på grund av den låga körsträckan

 • blank

  Intressant - men vad gör (nästan identisk) 9-3 I till en “mycket bättre bil”?

Kommentarer är stängda.