Stigande slut - Peking sätter Evergrande i koppel

Inte överraskande lämnar koronapandemin inte den kinesiska ekonomin oskadd. Det avslutar fantasiflyg, och Evergrande Group känner också konsekvenserna. Administrationen i Peking sätter företaget i koppel. Det verkar vara ganska kort.

Evergrande Autos nybyggnad i Kina
Evergrande Autos nybyggnad i Kina

Problemfastighetsbranschen

Hög skuld, spekulation och ständigt stigande fastighetspriser. Mot bakgrund av fallande realinkomster och oroliga stora projekt, en blandning som oroar Peking. Dessutom finns det ömsesidiga beroendet mellan fastighetsentreprenörerna. Ett oöverskådligt nätverk av beroenden, korsfinansiering och fördelar i miljarder.

Även i Kina är fastighetsbranschen en bakomliggande affär, om än en exklusiv affär. Pekingadministrationen ser ett hot mot det ekonomiska systemet och drar de 12 största fastighetsutvecklarna i koppel. Som Direkt rapporterade, måste från och med nu Evergrande, sunac, China Vanke och ytterligare 9 företag rapporterar till centralbanken månadsvis den 15:e om sin finansiering, skulder och affärsdata.

En obekväm situation för Evergrande och de andra företagen. I synnerhet Evergrande, landets mest skuldsatta fastighetsgrupp, är under press från många håll. De Byt planer den automatiska uppdelningen, en del av en planerad befrielse, har uppenbarligen liten chans att lyckas. Shanghai-börsen förra veckan krävde att bolagets finansiering skulle offentliggöras. Det här verkar ganska bisarrt.

Negativ kreditvärdighet

Bakgrunden är den ökande finansieringen från Evergrande Skuggbanker. Detta är extremt dyrt med en räntesats på upp till 15% och förhindrar den aviserade minskningen av skulderna. Under tiden håller också privata investerare tillbaka och är alltmer kritiska till den totala skulden. Standard & Poor's har nedgraderat kreditvärdigheten för China Evergrande Group till ”negativ”.

Oavsett detta hotas inte gruppen med likvidation. Företaget har enorma reserver i form av byggmark. Samtalen är på 240 miljoner kvadratmeter, Evergrande sägs vara den största privata markägaren i Folkrepubliken.

Men det blir också mer och mer uppenbart, gruppen kommer knappast att kunna fortsätta arbeta som tidigare.

Evergrande bil

Centralbanken kommer att granska elbilsdivisionen och dess gigantiska investeringar mycket noggrant. Det finns alternativ för deras framtid. Anställning är osannolikt. För många miljarder har redan strömmat till mycket moderna fabriker och plattformar. Det som har skapats är dock fortfarande bara fragmentariskt.

Evergrande Auto kan slå bromsarna. Minskade kostnader, förlänga utvecklingstider och komma ut på marknaden senare. Det är möjligt, men med det enormt ökande konkurrenspresset är det varken logiskt eller tillrådligt. Rent tekniskt sett är dagens e-bil morgondagens museumsobjekt. Innovationspresset är extremt stort; utvecklingsstegen är jämförbara med datorindustrins på 80-talet.

Den som kommer till marknaden för sent, övervakar utvecklingen och inte kan följa trenden kommer att ordnas.

En möjlig konsekvens skulle vara en tidig försäljning i delar eller helt. En etablerad kinesisk konkurrent som förvärvar plattformar, fordon och moderna fabriker är ett alternativ. Med den svenska platsen i paketet skulle erbjudandet vara attraktivt. Pekingadministrationen kunde formulera ett motsvarande förslag på ett vänligt sätt och styra saker i rätt riktning. Det säger sig självt att du inte motsätter dig sådana förslag utan implementerar dem snabbt.

Ett förfarande som inte skulle vara ovanligt enligt kinesiska standarder.

För Evergrande hotar slutet på många toppar och misslyckandet med ambitiösa bilplaner. Samtidigt kan dock släppa vara en befrielse som skulle ta bort svåra att uppfylla skyldigheter och tvätta miljarder i likviditet i den trånga kassan.

Kanske skulle det räcka att fly från centralbankens förvaltare och därför ett intressant alternativ.

6 tankar om “Stigande slut - Peking sätter Evergrande i koppel"

 • blank

  Även Polestar är för närvarande i färd med att ordentligt skruva upp sin marknadsintroduktion som e-biltillverkare, bara Lynk och Co verkar vara på rätt spår och mycket framgångsrika. Hur vill Evergrande ens få ett ben på marken?! Kanske bör Koenigegg titta närmare på Trollhaettan-platsen ;-)

 • blank

  @bergsaab,

  trevlig förening (Saab-grillen i fasaden).
  Jag tycker också att fotot är mer banalt än arkitekturen.
  Fågelperspektiv, platt tak, bar jord, oavslutade utomhusanläggningar och (underordnade) byggnader?

  Men när jag tänker på det så säger bilden mig något. Ett framåtriktat bilmärke skulle presentera sina fastigheter annorlunda och förstå och iscensätta fasaderna som ett galopp.

  En fastighetsmäklare med en drönare kunde ha tagit det här fotot själv. Kanske är det exakt budskapet? Kanske är produktionsanläggningen redan till salu och dess design bör inte längre förknippas med ett visst bilmärke på ett sätt som minskar dess värde?

  Skulle passa artikeln. När det gäller den externa presentationen av Evergrande (bildivision) är en sådan bild väldigt, mycket ovanlig ...

 • blank

  Presentationen av färgglada bilbilder utan hårdvara tyder inte på något bra. ... det är fortfarande en spännande thriller!

  @volvaab Driver: Industrin kan också vara mer banal, det är spännande, ... Jag ser ett stiliserat SAAB-galler i fasaden ?? ... eller är det en optisk illusion?

 • blank

  Positivt att denna dåliga affärsledning också kontrolleras i Kina och inte kan fortsätta för evigt.

 • blank

  Helt galen situation. Jag googlade ämnet för några dagar sedan ... Evergrande är skuldkungen i Kina. Det är bra att det är Evergrande eller Hengchi och inte Saab. Annars kunde jag inte sova bra igen.

  (Du kan inte i alla fall i dessa tider)

  Jag är nyfiken på hur detta kommer att fortsätta.

 • blank

  Wow! ! !

  Utmärkt skrivs upprepade gånger. Vilken thriller.
  Den ekonomiska och politiska situationen är återigen mer dynamisk än jag skulle kunna bilda mig en åsikt om.

  Min enda tanke: vilken galenskap! ! !

  1.000 tack för faktiskt neutral information.
  Jag är upphetsad, tar emot och stannar
  med tack & hälsningar

  PS
  Fotoet av fabriken ser ut som om ett hangarfartyg föll från himlen till landskapet. Evergrande PR och ledning måste veta vem de säger vad genom att betona ett sådant platt tak. Det betyder inget för mig ...

  6
  3

Kommentarer är stängda.