Fiat, Volvo eller Alfa? Vilken riktigt övertygad Saab-förare kör.

Jag vet inte nu om du som Saab-chaufför med Saab, oavsett vilken modell och vilket år, väcker mycket uppmärksamhet bland vanliga människor. Förutom naturligtvis för finsmakare, förstås. Själv hade jag turen att köra två ”icke-Saabs” som orsakade uppståndelse.

Min Volvo P1800 ES
Min Volvo P1800 ES

Å ena sidan en Volvo 1800 ES, mer känd som Snow White's kista, och sedan en av de allra första Alfa Romeo 156-talna i Schweiz, som i början beundrades av en hel massa intresserade. Jag skulle kort vilja beskriva hur det uppstod som en övertygad Saab-förare samt som reklam för copywriter för Volvo, Subaru och Jaguar.

Som det går i livet skildes en reklamdag av Volvo och mig, liksom min fru och därmed min Saab 900 (som stannade hos henne). Och plötsligt var jag utan bil. Och jag erkänner att jag lurade. Och köpte snabbt en Fiat Uno.

En vagn som fungerade underbart som stadsbil i några år och hade inga problem i 100 000 kilometer. Inget alls, inte ens rost, förutom rovbocken som jag sköt ner med den. Naturligtvis övervägde jag också att köpa en Saab vid den tiden, men Saab ägdes redan till stor del av GM och det hindrade mig från att göra det.

Och Volvo?

Under lång tid hade de bara bakhjulsdrift, men låt oss diskret bortse från 440-, 460- och 480-modellerna, och den nya 850 var den första riktiga Volvo med framhjulsdrift, men för dyr för mig i den situationen då. Och hur som helst, jag borde ha kört en Subaru eller en Jaguar. Jag skulle ha fått båda som företagsfordon om jag hade velat det, för under tiden skrev jag för dessa två bilmärken i en annan reklambyrå. Och det som en Fiat Uno-förare!

En svensk skönhet
En svensk skönhet

Till stor skräck för båda marknadsavdelningarna

(När allt kommer omkring kunde jag köra bil, vilket inte kunde sägas om många av de välkända och framgångsrika bilannonsörerna i Schweiz vid den tiden. En del av dem har inte ens kunnat köra bil förrän nu.)

Så jag var för alltid förlorad för Saab och Volvo? Inte riktigt, för under tiden blev jag kär i en Volvo 1800 ES i guldmetall. Automatisk maskin, men med bara 51 kilometer, luftkonditionering, automatisk halkdifferential och alla andra tillbehör som fanns tillgängliga för den här bilen då.

Det orsakade mycket känsla vid den tiden
Det orsakade mycket känsla vid den tiden

Naturligtvis körde jag bara snövitskistan och matchande snövit på helger och under semestern. Och orsakade en känsla överallt. En gång kretsade två italienare om "Sweden Ferrari" och, efter att ha beundrat den snygga silhuetten, sa: "Più bella di una donna." Vackrare än en kvinna. Vi kom sedan överens om att det också beror på kvinnan.

Mycket till glädje för mitt företag

Volvo 1800 ES var jättekul att köra, men den gillade inte varmt väder eller trafikstockningar alls och kylvattnet började avdunsta med ånga. Det betyder att det bara fanns en trafikstockning på motorvägen. Gå ut så fort som möjligt, om det behövs via den hårda axeln. Istället fungerade luftkonditioneringen (fortfarande med Freon!) Som en frys och producerade kondensationsdeciliter, som spillde över förarens eller passagerarens fötter vid varje skarp böjning.

Klockkollektionen - en dröm
Klockkollektionen - en dröm

Men på lång sikt två bilar i den alltmer bilfientliga staden Zürich, där parkeringsplatser i stadens centrum kostar en förmögenhet? Efter några år sålde jag Snow White's kista för att vara förnuftig. Åtminstone för samma pris som jag betalade för det för sex år sedan. Det skulle dock vara värt dubbelt så mycket idag. Och ibland sörjer jag fortfarande honom. Men det verkar vara i goda händer, eftersom jag har sett ”min” Volvo en eller två gånger på vägkanten under tiden.

Fortfarande i originalskick och inte pratat med

Dessutom fanns det en annan avkomma i huset. Så en ny bil behövdes. Men vad? Från min synvinkel var Saab praktiskt taget Opel och Volvo Ford. Volvo V40 innehöll också lite för mycket Mitsubishi. Efter en provkörning gick den nya A-klassen från Mercedes i första skarpa böj utan elektroniska hjälpare.

Gold Metallic ser väldigt bra ut på P1800 ES
Gold Metallic ser väldigt bra ut på P1800 ES

Vad händer nu?

Egentligen fanns det bara en ouppfylld barndomskärlek: Alfa Romeo. Den nya 156 med dolda bakre dörrhandtag så att bilen såg ut som en två-dörr från sidan var kärlek vid första anblicken. Och det i en himmelsk ljusblå som heter Azzuro Tazio Nuvolari. Den tyska motorsport postillas klagade över utförandet, tygöverdraget och interiören, men medgav åtminstone att en BMW 320 å andra sidan såg direkt tråkig ut.

Alfa var inte alls tråkig. En helt enkelt bra bil, med en fantastisk motor, underbart färdig, underbar att köra och klädseln var nästan som ny efter 155 000 kilometer. Och åtminstone i början stod upp till två dussin förbipasserande runt den parkerade bilen och beundrade designen och färgen.

Alfa 156 - Serie 1
Alfa 156 - Serie 1

Ännu värre, av ren beundran körde man efter bara 3 kilometer. Nya Alfa är så vacker att titta på att han glömde att bromsa! Lyckligtvis var skadan inte för stor och jag var en stolt Alfa-förare i ett par år.

Och ja, Top Gears Jeremy Clarkson har rätt, en gång i livet måste du köra en Alfa.

Så allt är palett? Tja, även en Alfa är bara en italienare. På något sätt glömde de att insistera på rostskydd på bottenplattan. Snart rasade den mobila piedestalen under min baksida och lite skulle ha saknats för att jag kunde ha studerat vägbanans tillstånd på nära håll mellan mina ben.

Så ingen chans att klara motorfordonskontrollen igen (motsvarar TÜV). Återigen behövdes en ny bil. Och eftersom det inte längre fanns någon Alfa i färgen Azzuro Tazio Nuvolari, var de tvungna att ta bort mitt namn från kundlistan i Turin. Annars, i ljusblått, vem vet, skulle jag förmodligen köra en Alfa idag.

Och eftersom Saab hade gått sönder från GM under tiden ...

Text: Gigi

Bilder: Gigi (5), FCA (1)

Text och bilder: Gigi

Tidigare delar:

Volvo eller Saab eller kollektivtrafik?

Volvo eller Saab, eller Alfa Romeo?

Volvo, Saab eller Volvo - textförfattare på Volvo

Volvo 940, 960 eller nya 850?

2 tankar om “Fiat, Volvo eller Alfa? Vilken riktigt övertygad Saab-förare kör."

 • blank

  Skjutpaus

  Vackra bilar. Jag skulle också vilja ha ägt en Alfa igen. Jag hoppas att varumärket förblir hos oss och kommer tillbaka med en kombi ...

  @ Aero-93,

  Vilka är de kända bristerna på P1800ES?
  Tekniken anses allmänt vara enkel och pålitlig?
  Motorer, växellådor och chassikomponenter kommer från hyllorna i tidens volymmodeller och P1800 står i Guinness rekordbok för den högsta körsträcka som en bil någonsin har uppnått ...

  @ Gigi,

  Tack så mycket! Jag tyckte om att läsa igen.

  PS (Shooting Break)
  De som känner till ursprunget läser inte längre. Denna typ av fordon uppfanns av de brittiska adelsmännen tillsammans med vagnbyggare. Det ansågs lämpligt och sportigt att jaga till exempel i en Aston Martin. Och det ansågs ha ingen stil att inte ta teet ur porslinet och inte vid bordet. Så sportbilar omvandlades för att hålla och bekvämt lagra picknickkorgen, 2 hopfällbara stolar för Lord & Lady och ett bord för pausen (skjutpausen).
  Att äga en skjutavbrott var det största möjliga uttrycket för att kunna spendera fritid utan ekonomiska begränsningar och att kunna fokusera sin transportkapacitet enbart på nöje och njutning. Vilken bild! ! !
  Tillverkarna som tidigt tillverkade sådana bilar i serie kan fortfarande räknas för hand. P1800ES är definitivt en vacker och speciell bil.

 • blank

  Tack till Gigi för den underhållande historien. 2 utan tvekan underbara ”ersättningsbilar” (istället för SAAB) stod där i garaget ett tag. Men jag trodde inte att jag skulle behöva "lida" SÅ med ES 1800 ... Men bilarna var nog inte så perfekt designade / konstruerade.
  Snövitkistan har tyvärr blivit sällsynt. Trots (kända?) Defekter en drömbil.

Kommentarer är stängda.