Tiderna är dåliga - en klassiker till ett förmånligt pris

I september var ett av våra ämnen generationens förändring i gammal plåt och slutet på Uptrends priserna på Saab 900 Cabriolet. Tiderna är dåliga. Den till synes oändliga pandemin träffar sinnet. Det är inte konstigt att mot denna bakgrund faller priserna på klassiker.

Saab 900 S 1994
Saab 900 S 1994

Den bästa historien hjälper inte

Läsarna kanske minns. Juli var trevlig Saab 900 S Cabriolet Ämne på bloggen. I princip en bra historia med några kilometer, jämn utrustning och gott skick. Priset verkade rättvist och det fanns verkligen feedback från läsarkretsen.

Ingen köpte Saab, även om priset var okej. Tvivel uppstod om den faktiska körsträckan var 20.930 miles (ca 33.684 km) eller 32.000 miles (ca 51.499 km). Kanske berodde det också på att endast en naturligt sugmotor fungerar under huven och att cabrioleten ännu inte är 30 år gammal. Då hade importen till EU varit privilegierad.

Beige läder i 900 är sällsynt och faktiskt önskat
Beige läder i 900 är sällsynt och faktiskt önskat

Under tiden är Saab tillbaka ebay annonserade. Priset har sjunkit till en ny lågpunkt på 8.700 US-dollar (7.360 €). Du måste inse att körsträckan på ett eller annat sätt är mycket låg, och 900 är det sista, normalt eftertraktade tillverkningsåret.

Dålig tid att sälja bilar

I allmänhet är det köparens tid, inte säljarens tid. 127 potentiella köpare tittar på försäljningsannonsen, ingen har tryckt på knappen för att köpa. Troligtvis förlitar sig majoriteten på ytterligare prisfall och hoppas att leverantören kommer att visa nerver.

Tiden är dålig att sälja bilar. Speciellt när det gäller fordon för hobbyen. Stämningen är inte precis sådan att du får idén att sätta en öppen klassiker i carporten. De som håller nerverna kan för närvarande få ett fynd.

En svensk klassiker till ett bra pris
En svensk klassiker till ett bra pris

Webben är full av spännande möjligheter. En Saab 9-5 NG annonserades i Schweiz under helgen. Flygutrustning, fyrhjulsdrift, 2-litersmotor och endast 43.000 XNUMX kilometer. Priset var så attraktivt att annonsen försvann på kort tid. Att köpa kontracykliskt är dagens ordning. Om du har pengar till ditt förfogande som du inte nödvändigtvis behöver och tillräckligt med utrymme kan du nu ta med dina drömmar hem.

För dem som vill sälja är det dock viktigt att hålla sig lugn. Vid några tillfällen kommer tiderna att bli bättre, priserna kommer att återhämta sig. Det är osäkert om de kommer att nå nivån före krisen.

10 tankar om “Tiderna är dåliga - en klassiker till ett förmånligt pris"

 • blank

  Däck kan bytas ut och är inte så dyra att de borde vara så viktiga i en bil som inte erbjuds till ett lågt pris. Och när bilen har stått stilla under det senaste decenniet är det också tydligt att du inte kommer att sätta på nya däck. Det leder förmodligen till helt andra problem än att byta ut ett däck.

  Väl erkänd av Schneeweiß och å andra sidan: De 16 åren före det heller. Det kan säga något om vårdtillståndet, men det behöver inte vara. I detta avseende håller jag med Johann att du bara ska köpa bilen med visning, vilket för närvarande inte är möjligt. När allt kommer omkring verkar de främre däcken vara nyare än 26 år. Än sen då? 😉

  1
  1
 • blank

  @ Snövit, fin fångst! ! !

 • blank

  Kort sagt, 20900 miles plus 16900 km = 32000 miles. Så körsträckan kan vara korrekt.
  @Johann: Du skriver: Däcken är vanligtvis nästan lika gamla som fordonet. Leverantören skriver: Vad jag kan berätta om bilen är att den är i utmärkt skick och har de ursprungliga bakhjulen med 50% slitbana kvar.
  Originaldäck bak. 26 år gamla däck. Så mycket för det.

 • blank

  Allmän osäkerhet

  Förhoppningsvis kommer Corona vid något tillfälle inte längre att vara ett problem. Men sedan diskuterar politiker alltmer körförbud igen ...

  Och de diskuterar inte längre diesel, utan förbränningsmotorn som helhet. För Berlin fanns 2025 och 2030 för innerstaden och hela delstaten Berlin i konversation eller i rymden att tänka högt.

  Det är oroande i rätt tid och jag tror inte att det kommer att hända heller. Men jag är alltid osäker.

  Vem köper en ny bil under sådana förhållanden om det inte skulle vara en EV? Vem hoppas fortfarande på värdestabilitet eller till och med tillväxt i klassiker?

  Mitt personliga konsumtionsstämning är en latent depression. Och om jag är i linje med trenden har inte bara marknaden för klassiker ett problem utan vår ekonomi som helhet. Och det skulle ha lite att göra med Corona. Samtidigt befinner sig politik och många orter i den lyxiga situationen att de förklarar alla felaktigt inställda accenter som en koronaeffekt sedan våren och på obestämd tid.

  11
  1
 • blank

  Jag märkte genast strålkastaren längst fram till vänster och fel ”krage” längst bak till vänster. Och det faktum att säljaren inte ens bryr sig om att fixa det. Dessutom en andra hastighetsmätarskiva? Varför då? Jag tror att bilden med golvmattorna är mer en bild av bilens skick.
  Så mycket för min åsikt om detta fordon.
  Men Tom har helt rätt att påpeka att en tid nu börjar när priserna är normala eller till och med ett fynd. Personligen skulle jag hellre titta runt på den europeiska marknaden.

 • blank

  Bara på grund av de konstiga strålkastarna skulle jag inte föreslå en dålig bil. Egentligen mer på en omotiverad säljare. Spachtel und Pfusch är inte en amerikansk domän, den finns också i Tyskland. Och särskilt i 900-serien galopperar överförtroende när det gäller fordonens skick.

  4
  2
 • blank

  Ledsen, var inte arg .. Men bara att titta på det första eBay-fotot, där en tunnelingång bokstavligen öppnas mellan vänster strålkastare och kylargrillen, är tillräckligt med anledning att inte köpa bilen. Och från Amerika, landet av PU-skum- och spatelartister (egen erfarenhet - min sonett kommer från USA).
  Dessutom transport, beskattning, godkännande ...
  Då är bara den - realistiska kvar på kreditsidan? - körsträcka. Och alla seriösa Saab-fans vet att körsträckan definitivt är det minsta problemet med en välskött Saab.
  Enligt min mening har försäljningen av den här bilen inget att göra med Corona- Detta är en turväska för de otrygga.

  12
 • blank

  @Black Saab - Jag är helt med dig - priserna var delvis från en annan galax

  8
  1
 • blank

  Du måste säga att priserna ibland var helt överst. En Saab-vän tittade på flera exemplar (före COVID). Priser på upp till 30 XNUMX som inte kunde motiveras.

  Han har inte köpt och väntar. Jag misstänker att han kommer att slå någon gång när priserna har kommit till marken. Åh ja, vintern är en bra tid att köpa en cabriolet ändå!

  13
  1
 • blank

  Jag skulle trots allt inte se situationen som dramatisk. Det finns olika anledningar till att en amerikansk import inte längre är attraktiv. Även ett telefonsamtal med ägaren kan inte hjälpa:

  ”Ingen rost” i USA betyder att du inte kan se rost på ett avstånd av 5 m och med blotta ögat.

  Du köper "som sett" - utan någon garanti. Inte privat ändå.

  Florida Cars säten och plast är ofta porösa på grund av exponering för solljus. Ibland gäller detta också för den konvertibla toppen.

  Däcken är vanligtvis nästan lika gamla som fordonet.

  Checkböckerna är ofta väl underhållna, bilarna ibland inte.

  Manuell växellåds tillstånd visar ofta varför amerikaner kör mestadels automatiskt.

  Du måste investera mycket: Tull, importomsättningsskatt, transport, datablad, strålkastare, dimstrålkastare, ... Det är verkligen inte för alla och ganska svårt utan professionellt stöd.

  Listan kan fortsätta lite längre.

  Priset återspeglar också den amerikanska marknaden. I den aktuella krisen är dollar där inte längre så avslappnad. Jag tycker det är ganska tveksamt att man kan dra slutsatser av detta om prisutvecklingen i Europa. Även om det kanske inte är så illa alls. Lite sunt förnuft och normalitet skulle inte heller skada här.

  20

Kommentarer är stängda.