Evergrande Auto planerar att bli offentligt

Evergrande Auto planerar att notera på Shanghai Star Market. Förberedelserna för börsintroduktionen pågår. Det kan ta mellan 3 och 12 månader att slutföra. Under tiden, enligt kinesiska medier, har pilotproduktion startat i två Evergrande-anläggningar.

NEVS 9-3 produktion på Evergrande Auto
NEVS 9-3 produktion på Evergrande Auto

Efter varningen innan Begränsningar av likviditet företaget är långsamt att lugna ner sig. En sak är säker, det finns hjälp på lokala och högsta nivåer för att stabilisera Evergrande. Den högt skuldsatta gruppen är representativ för landets fastighetssektor. Fallande verkliga inkomster på grund av Coronakrisen möter byggspekulationer och missnöjen hos centralregeringen.

Detta drar åt tyglarna, begränsar skuld och ny upplåning, men måste samtidigt säkerställa stabilitet. I slutet av månaden förväntas åtgärder för att omplanera kortfristig skuld på långfristiga recept. Samtidigt minskar begränsningarna för försäljning av lägenheter på lokal nivå. Detta kan tvätta mer likviditet i fastighetsbolagens kassa.

Evergrande Auto planerar att bli offentligt

För att skaffa kapital planerar Evergande Auto att placera 1.556 miljarder aktier på Shanghai Star Market. Förberedelserna för IPO körning kan det ta allt från 3 till 12 månader. Evergrande Auto förväntar sig en försäljning på 4,7 miljarder dollar. Enligt obekräftade rapporter kommer 70% av intäkterna att investeras i forskning och utveckling och inrättandet av försäljningsnätverket. 30% går till rörelsekapital.

Shanghai Star Market har i allt högre grad tjänat kinesiska biltillverkare och högteknologiska företag som en plattform för kapitalanskaffning under de senaste månaderna. Senast kunde NIO, Xpeng och Li Auto samla in 8 miljarder dollar i ny kapital där.

Evergrande Auto är inte det enda företaget som lider av brist på likviditet. Effekterna av koronapandemin blir långsamt synliga också i Kina. Det påverkar också företag som anses vara etablerade. Igår tillkännagav BMW-partnern Brilliance en obligationsemission för 149 miljoner US-dollar fungerar inte att kunna. Brilliance ber nu sina fordringsägare om 90 dagars försening.

Vilka effekter den senaste utvecklingen på Evergrande Auto kommer att få på Trollhättan är fortfarande oklart just nu. I Sverige arbetar de fortfarande med det Sangoprojekt. Den självkörande robotbilen gör sina varv på fabrikslokalerna. Under de kommande 18 månaderna planeras cirka ett dussin robottaxi att delta i sitt första praktiska test i Stockholm.

Man tänkte på “Evergrande Auto planerar att bli offentligt"

 • blank

  Mass istället för klass?

  Nästan 1.6 miljarder aktier till cirka 3 dollar vardera ...

  Tyvärr saknar jag kunskapen och resurserna för att kunna tolka den här artikeln direkt. Men jag tyckte alltid att det var spännande och stimulerande.
  Massor av frågetecken. Men jag föredrar förslag och neutral information framför riktlinjer för opinionsbildning och tolkning.

  Yttrandefriheten innebär också att du inte bara får bilda din egen utan också måste. Jag gillar det. Bra stil. Tack för det.

Kommentarer är stängda.