Saab 900 compact - serien som aldrig funnits

Saabs historia är full av idéer som aldrig blev verklighet. Kapitlet om kompakta Saabs är särskilt tragiskt. Den lilla serien som alltid saknades. En försummelse som innebar att Saab aldrig kom ut ur källaren och att varumärket inte längre finns idag.

Saab 9-2 - det första försöket 1995 baserat på Saab 900 II
Saab 900 Compact - det första försöket 1995 baserat på Saab 900 II

Det gjordes flera försök att etablera en tredje, kompakt serie. Ibland på vår egen basis, sedan på plattformen till Opel Astra och i slutet som ett derivat av Mini-serien från BMW. Men det ensamma kom för allmänheten och kom ut på marknaden Saab 9-2x. En subaru i rätt förklädnad som inte hade något att göra med Saab.

Men som erbjuder mycket körglädje.

Kampen för den 3: e serien började på 90-talet. GM hade investerat 50% i Trollhättan. Med Keith Butler Wheelhouse ledde en GM-chef företaget. Han utvecklade om, skar jobbigt, outsourcade delar av företaget och sålde dem. Och det tog snabbt tillbaka tillverkaren i svart.

Utvecklingen av den nya 900-generationen var en utmaning (900 Saga Del 1, 2, 3,) vars framgång berodde inte mindre än företagets överlevnad. Levde galenskap, för aldrig hade någon placerat ett nästan färdigt projekt på en konstig, okänd plattform. Risken var framgångsrik och Saab 900 II kom snabbt på marknaden för tiden.

Pioneer - den kompakta 3-serien (E46)
Pioneer - den kompakta 3-serien (E46)

Saab tjänade pengar igen

Det var 1993, och förändringarna i bilindustrin under de följande åren var enorma. De tyska premiumvarumärkena kom in på den kompakta marknaden. Först och främst BMW med E36 Compact, som rullades ut till kunderna från våren 1994. Audi arbetade med A3, som, baserat på VW Golf, skulle visas två år senare, annonserad som en "ny extravaganza".

Invasionen av kompaktklassen ansågs vara en risk. Då måste premium vara stort, medan mindre fordon ansågs ha låga marginaler. Skulle kunder vara villiga att betala för det?

Och Saab? Trollhättan såg både utmaningen och möjligheterna. En kompakt Saab projicerades. Ursprungligen baserad på Opel Astra F, som snabbt kasserades. Sedan, baserat på konceptet BMW, utformades en kompakt modell baserad på den fortfarande unga 900. Kroppsöverhängen skars radikalt.

Resultatet var en design som kunde ha konkurrerat med Audi A3. Dessutom skulle den kompakta ha passerat som en Saab vid första anblicken.

Saab 900 kompakt

Saab 900 Kompakt skulle ha varit billigt att implementera. Tillsammans med den ”normala” 900 kunde den ha rullat av produktionslinjen i Trollhättan. Samma teknik, högre kvantiteter. Idén var fantastisk. Den tredje serien hos Saab var inom räckhåll. Det var 1995. Starten väntades i slutet av decenniet.

Audi A3, 1996
Framgångsrik: Audi A3, 1996

Men återigen blev allt annorlunda. Keith Butler Wheelhouse ersattes 1996. Hans efterträdare Robert Hendry hade helt andra ambitioner. Wheelhouse, som kom till Saab genom Ford, var aldrig en komplett GM-man. Varumärkena Saab och Trollhättan har alltid varit närmare honom än Detroit.

Inte så med Hendry, som bara stannade kort vid Göta Älv och som skulle klättra högt vid GM. Planerna för Saab 900 Kompakt försvann i dokumentförstöraren. Tills vidare. Under tiden hade Audi pressat A3 ut på marknaden. Till skräck för GM, pochade den så framgångsrikt i Opel Astra-segmentet att bara två år senare var ämnet på bordet igen. Den här gången under helt andra omständigheter. Nästa försök hade ingenting att göra med den första tanken på en kompakt Saab.

Med bilder från BMW AG och Audi AG (1/1)

5 tankar om “Saab 900 compact - serien som aldrig funnits"

 • blank

  Åh ja, en sådan kompakt Saab skulle vara något. Det kan finnas en annan Saab framför huset i många Saabs hushåll.

  2
  1
 • blank

  Saab hade så många bra svar på den föränderliga marknaden. Jag antar att GM undertryckte nästan allt av svartsjuka eller rädsla för kannibalisering. Den enda tillfredsställelsen idag är att se den roll GM fortfarande spelar i Europa idag, ingen!

  5
  1
 • blank

  Det skulle ha haft potential! Det är synd att Saab blev en bonde och ett offer för GM-intressen och förmodligen också intriger. Det fanns så mycket möjligheter där.

 • blank

  Låter som en uppföljare?

  Jag är exalterad. Bra start. Kompakterna är ett spännande ämne i hela branschen.

  Under de senaste 2 till 3 decennierna har det knappast funnits ett företag vars ledning inte behövde mätas genom att hantera denna fråga.

  Det var en av de mest spännande och dominerande frågorna av alla, var exakt i vilket företag och för vilka av dess varumärken som sweet spot är i modellpolicyn.

  Det fanns rader med framgångshistorier och felbedömningar längst upp och längst ner i modellutbudet, beroende på ambitionen och magkänslan hos respektive chef.

  Den interna konkurrensen mellan VW och Audi är legendarisk, eftersom Audi-chefen inte visste hur man skulle förstå A2 på något annat sätt än en sabotageakt på den exklusiva bilden (felbedömning).
  Medan VW trodde att det skulle attackera A8 med Phaeton (felbedömning) och med Touareg (framgångshistoria) skulle det behöva ta itu med ämnet lyxiga SUV: er före Audi.

  I efterhand är du smartare. Men det är och förblir spännande att se vad som hände då, vem gjorde vad, när och varför med avseende på vilket märke.
  Det är synd att Saab handlar om utelämnanden ...

  12
  • blank

   @Volvaab Höger. Uppföljaren följer.

Kommentarer är stängda.