Säg hejdå - manuella överföringar försvinner

Det finns några saker som framtidens förare inte längre vet. Saker som vi är vana att försvinna. Dessa inkluderar manuell växellåda, tändningsnyckel, mekanisk handbroms eller sugkoppsnavigeringsanordning. Smarttelefonen tar över för tändningsnyckeln eller navigationssystemet. I fallet med manuell växellåda, datorn.

Saab 5-växlad växellåda - här på 900 från 1986 - växlar aldrig särskilt exakt
Saab 5-växlad växellåda - här på 900 från 1986 - växlar aldrig särskilt exakt

Under många decennier betraktades manuell växellåda som ett bevis på engagerad körning. De som tyckte att de var begåvade inom sport bytte sig själva, ett ämne för stamgäster och bilmöten. Automatisk var för wimps, inte för riktiga män. Kommande generationer kommer att le milt över det, om de ens kommer ihåg det. Eftersom det automatiska systemet länge har kunnat göra allt bättre.

Moderna maskiner med 8, 9 eller 10 nivåer fungerar snabbare och mer effektivt än människor. Omrörning i växlarna har bara sentimentalt värde. Med den ökande användningen av intelligenta assistanssystem kommer det ultimata slutet. Kollegadator fungerar bara optimalt om överföringen förblir förutsägbar. I detta fall är människan den oförutsägbara variabeln. Hans manuella ingripande skulle vara en otänkbarhet som stör.

Så komma undan med det.

Fler och fler tillverkare har inlämnat slutet på manuella växellådor. Senast tillkännagav Daimler slutet, swabians framtid kommer bara att byta automatiskt.

Saab och manuell växellåda

Hos Saab intog manuell växellåda en nästan mytisk position. En omständighet som var mindre på grund av kretsens kvalitet. Under 99 och 900 kunde växellådan som tillverkades i Göteborgs fabrik inte flyttas särskilt exakt. Det kan beskrivas som exakt, faktiskt var det en påläggning som blev överväldigad av den ökande kraften hos turbomotorerna.

Den integrerade startspärren gjorde det till en myt. En av de lysande inspirationskällorna de hade hos Saab. Om tändningsnyckeln togs bort från mittkonsolen, vilket endast var möjligt när backväxeln kopplades in, var överföringen blockerad. Generationer av biltjuvar förbannade Saab, liksom hyrbilskunder.

Myth Saab-transmission med mekanisk startspärr när tändningsnyckeln tas bort - här i Saab 99
Myth Saab-transmission med mekanisk startspärr när tändningsnyckeln tas bort - här i Saab 99

Den låsta växellådans idé var enkel, effektiv och mycket Saab-specifik. Det kommer inte att vara möjligt att toppa det i framtiden heller. Tändningsnyckeln förvandlas till en smartphone som tillåter tillfällig eller permanent åtkomst till bilen. Om nätoperatören inte har en blackout eller om du hamnade i en död zon när du parkerade. Vad skulle vara möjligt i Tyskland i landet och därmed faktiskt på varje mjölkburk.

Riktigt bra i Saab 9000

Saabs växellådor var i toppform under 9000. Då utan mekanisk startspärr, men robust och lätt att växla. Ja, inte så exakt som det var möjligt under Alfa Romeos eller BMWs glansdagar. Men den beniga, exakta växlingen i 9000 är nästan lika bra som den är idag.

I bästa Saab-tradition var växellådorna överdimensionerade. GM och Opel uppskattade det. De använde fullt växellådor från Göteborg i rallyfordon. Under åren som förändrades med överdimensioneringen. Saab optimerade, sparade, men den svenska 5-växlade växellådan förblev bra till slutet. Det förlorade lite precision över tiden i 9-5, men det har alltid varit hållbart och pålitligt.

Saab räckte aldrig för mer än 5 växlar. Inte med de riktiga Saab-sändningarna som kom från Sverige. Vad GM senare levererade med 9-växlade växlar för Saab 5-9 NG och 3-6 NG hade byggt in mycket plast på vägen mellan växelvredet och växellådan. Detta resulterade i minskad precision, känslighet för temperaturförändringar och irritation om du inte hittade en optimalt justerad del.

Det fanns sällan riktigt körglädje, i det här fallet är det inte svårt att säga adjö. Men annars, ja, det är en vändpunkt. Illusionen av att vara en sportig förare, att växla bättre än datorn, att ha det sista ordet om teknik - kommande generationer kommer inte längre att ha det.

De kör på ett optimerat sätt och har ännu mindre aning än generationen innan vad tekniken gör så snart de trycker på startknappen.

5 tankar om “Säg hejdå - manuella överföringar försvinner"

 • blank

  @Volvaab Driver: Håller helt med - det finns inget bättre sätt att sammanfatta det. För mig är "aktiv" körning det verkliga nöjet - och det helt (eller delvis) autonoma fordonet är en hemsk idé. Och vad ska du göra med den "vunna" tiden i bilen? Du paddlar runt på internet igen, vilket du redan gör tillräckligt ofta.

 • blank

  Ytterligare en anledning för mig att gilla gamla bilar ...

  Att kunna göra bättre som förare är tekniskt föråldrad. Huruvida det roliga tas bort från dig eller inte är mer relevant än någonsin. Och vad betyder kul?

  Sedan många år tillbaka har jag också velat undvika att somna vid ratten. Det var redan i slutet av tjugoårsåldern som bekväma och bekanta bilar sjöng vaggvisar på tomma och välbekanta spår under "bra" förhållanden.

  Jag är verkligen tacksam för varje liten uppgift (hastighet, avstånd, blekning och utfällning, reglering av vindrutetorkare och naturligtvis växling då och då [helst så ofta som möjligt]) - bara för att inte spricka bort från tristess.

  För mig börjar körglädje bara när det också innebär en viss utmaning. Var det på grund av väder, väg eller trafikförhållanden eller helt enkelt för att landskapet till höger eller vänster om vägen är nytt för mig och så värt att se att det blir en utmaning att möta nya intryck, trafik och rutt samtidigt.

  Om jag inte ville eller till och med behövde det, skulle allt handla om att vara mer passagerare än förare. Frågan uppstår oundvikligen, vad vill passagerarna egentligen ha?

  Är det en självkörande bil där du sitter i en plats i 6 till 8 timmar?

  Personligen vill jag hellre skyva kol från ett anbud till ett ånglok i 6 till 8 timmar. Eller gå åtminstone upp och ner en korridor eller ett räcke.

  Minskad till min roll som passagerare behöver jag inte längre en bil. Jag föredrar att ta tåget, en ångbåt eller vad som helst som ger mig mer (rörelsefrihet) än en liten bur som reser självständigt och tror att den vet och kan göra allt bättre.

  För mig är detta ett riktigt skrämmande scenario.

  PS
  Och stamgästerna med en svaghet för räknaren måste du fortfarande erkänna att de automatiska maskinernas överlägsenhet är ett relativt nytt fenomen i historien om bilkonstruktion. Det var inte så länge sedan att maskinerna körde med en eller till och med två växlar mindre och att motorerna värdelöst slog kraften i viskösa kopplingar.
  Prestandan och förbrukningsvärdena talar volymer.
  För en gångs skull kan du lita på (nu historiska) broschyrer.
  Och om jag fick det rätt, har det aldrig funnits en Saab-maskin som var objektivt och mätbart överlägsen en Saab-räknare. Ändå kan det finnas goda skäl för den ena eller andra Saab-maskinen. Men de har verkligen inte 8, 9 eller till och med 10 växlar på en växellåda med fast koppling ...

  13
  2
 • blank

  I vardagen, i moderna bilar, vill jag inte vara utan automaten längre - en manuell växellåda är verkligen inte meningsfull längre. Men om jag kör en klassisk bil, snälla med växeln. Jag tillåter mig det här roliga. Jag sålde till och med nyligen Zuffenhausen-maskinen och köpte en München-maskin med manuell växellåda. Min 901 är också en switch, men tekniskt sett inte en delikatess, mer som en bit-i-en-kastrull.

  Därigenom fungerar inte heller jämförelsen av de tidigare automatiska överföringarna med dagens trippel-16-hastighet-vad-jag-vet-överföringar. Eller vill någon fortfarande ansluta till Internet på uppringtelefonen med modemet?

  Igår var jag i stop-and-go-trafik med den 33-årige mannen från München med en manuell växellåda - efter det som kändes som 2 minuter hade jag redan kalvkramper ... Jag märkte vilken fru jag hade blivit och var tvungen att skratta åt mig själv. Taxen på pakethyllan har (ständigt) bekräftat detta.

 • blank

  Vem bland de erfarna förarna (för att inte säga äldre) känner inte till diskussionen om överföringen?! Ibland mycket passionerat lyckades. Jag fattade ett medvetet beslut att använda en switch för min säsongsbil. Det är inte särskilt exakt, men kugghjulen är tydliga och han känner inte längre någon sportig körning. Han behöver inte heller.

  10
 • blank

  Ja tiderna förändras. På något sätt är det synd när den manuella växlingen blir en exotisk. Men du kan inte stoppa det. Jag gillade det alltid med Saab. Backslag in, nyckel av, mycket speciell.

  Nästan en kultisk handling eftersom den bara var tillgänglig från Saab. Var en del av trollens svalhetsfaktor.

  24

Kommentarer är stängda.