Spanska Saab och Porsche historia och sentimentaliteter

Det är nu slutet av februari. Lizi är tillbaka i Spanien. Försäljaren Daniel höll sitt ord. 9-5 Aero rullar på nästan nya Michelin-däck och har fått ny olja. Överlämningen går utan problem, lite pengar och en bil byter händer. Lizi är nöjd, han gillar Saab.

Saab 9-5 Aero och spansk vintersol
Saab 9-5 Aero och spansk vintersol

Och medan jag sitter i Tyskland, kör han genom den spanska vintersolen med midnattblå skönhet. Lizi och Saab njuter av atmosfären, åker till havet, tar bilder. Jag får dem via e-post, de får mig att se fram emot det. Naturligtvis otålighet också. Jag vill köra den här bilen!

Innan det borde Saab först gå till målaren.

Och till Berma, där några små saker kommer att göras. Ta en ny titt på tekniken, sätt tillbaka växelgrindskyddet. Det är snabbt, tror jag. Endast målaren måste göra det i förväg. Bilen är bara 20 år gammal och ser faktiskt bra ut. Men den dåliga systern till det goda är perfekt, och när tanken finns i världen måste du gå igenom det. Det finns två målare att välja mellan, och priserna är fantastiska för båda.

Speciellt om du tar tyska priser som grund. En målar främst dyra superpremiebilar, den andra skulle vara Bermas rekommendation.

Lamborghini och Ferrari på målarbutiken. Bra företag för Saab?
Lamborghini och Ferrari på målarbutiken. Bra företag för Saab?

Sparar lite Saab-historia.

Lizi och jag har en kort diskussion, litar på Juan von BERMA. Visserligen känner jag mig lite orolig över det. Tillit är en av dessa saker. Speciellt när du är några 100 kilometer bort. Och åtgärden med 9-5 Aero har tagit mycket förtroende hittills. På grund av lacken får jag många fler sömnlösa nätter de närmaste veckorna tills Saab äntligen är precis utanför dörren.

Men först bör vi spara lite Saabs historia. 9-5 är original. Mycket original! Det köptes 2000 och kördes när det togs över. Det finns en klistermärke på aktern Ibercarrera. Saab, Scania och Porsche, det är historiskt. Ser bra ut, visar det spanska ursprunget. Och borde inte försvinna. Registreringsskylthållaren, som en ytterligare detalj på sidan, bär också Saab- och Porsche-logotypen och den tidigare företagsadressen i Via Augusta.

Meer och Saab, det passar!
Meer och Saab, det passar!

Ibercarrera var guvernör för svenskarna i Barcelona och säljer fortfarande Porsche-sportbilar idag; Saab hör till det förflutna. Klistermärket på baksidan ska fortfarande vara kvar och digitaliseras senare. En omtryck för spanska vänner, ur historiska sentimentaliteter. Inte av kommersiella skäl, eftersom Zuffenhausen skulle distribuera sina lagliga kanoner.

Ibercarrera - Saab - Porsche.

Det är nog det ögonblicket när de tror att jag är galen på Berma. Lizi måste leverera meddelandet. Tyskaren med den gamla bilen vill behålla det gamla limet. I Barcelona kommer de att ha skakat på huvudet. Bara tyskarna - konstigt!

Men det gör det.

Delvis målning är överens. Taket förblir som det är, poleras bara upp. Andra delar kommer att målas om och Ibercarrera på baksidan kommer att förbli.

Under tiden tar Lizi hand om omregistrering och försäkring. Saab 9-5 Aero behåller sina spanska registreringsskyltar och rullar till Tyskland försäkrat och beskattat. Vi tror!

Och sedan blåser Coronas isiga andetag över Spanien, och allt, egentligen allt står stilla.

12 tankar om “Spanska Saab och Porsche historia och sentimentaliteter"

 • LED-eftermontering för halogenstrålkastare

  'Problemet' med Osram-lampan är att den måste godkännas individuellt för varje strålkastarvariant och det är då bara ett nationellt tyskt godkännande och inte ett EU-godkännande.

  Det kan antas att först och främst de fordon som finns i stort antal i Tyskland (som jag är rädd för att Saab inte längre tillhör) och vars ägare är villiga att göra denna investering (det finns verkligen några Saabs ägare, men i genomsnitt ser det förmodligen inte så bra ut längre).
  Det kan ta ett tag innan Saab kommer i fokus, om alls. Det kan vara något annorlunda om du har en reservdelshandlare ombord som skulle köpa ett motsvarande antal föremål eftersom han är säker på att han kan sälja dem igen.

  Och om ämnet kommer upp här, använder en av de schweiziska Saab-förarna som läser med här redan den jämförbara Philips-produkten? Såvitt jag vet är detta tillåtet i Schweiz. Erfarenheterna med det skulle möjligen vara ett ämne för en intressant gästartikel.

  • @Alter Schwede Detta är exakt den riktning det går, vissa läsare har redan skrivit till Osram. Mer snart - hoppas jag.

 • En riktigt spännande historia som reser med dig, du är verkligen upphetsad och hoppas att Saab på något sätt har kommit till Tyskland. Vad jag skulle vilja fråga Tom, du skrev att Saab skulle ersätta din företagsbil med ett fantastiskt belysningssystem. Stod xenon på din önskelista såväl som automatiskt?

  • @ Kan-Daniel Ja, det riktigt bra belysningssystemet. En öppen punkt, för även xenon på 9-5 övervåningen kan inte ens komma nära vad moderna system kan.

   På grund av detta var xenon bara på listan som ett alternativ. Jag tror inte att du verkligen måste ha det. I princip är det dock ett problem. I min ålder (ja, jag har passerat 50 år) är mina ögon inte lika bra för nattkörning som för 20 eller 30 år sedan. Jag uppskattar verkligen det intelligenta LED-ljuset i min företagsbil med alla funktioner. Hur det kommer att bli utan detta mirakelsystem är öppet. För mig skulle ljusfaktorn vara den enda verkliga anledningen att köpa en ny bil igen.

   PS: Tyvärr finns det fortfarande inget lagligt sätt att konvertera gamla Saabs till LED-lampor. Men jag är inne på ämnet och letar efter "allierade".

 • Historien är fortfarande spännande! Tyvärr är Corona fortfarande där. Du kunde ha gjort utan det (men inte historien).

 • Jag skulle vilja ha historien som en bok senare! Tom, var kan du beställa?

 • Fantastisk historia, du kan knappt vänta hur historien kommer att sluta - till slut kommer Lizi inte ens att ge den vackra Saab ur händerna, naturligtvis kommer Tom att betala tillbaka de pengar som betalats hittills, inklusive smärtpengar och köra längs den spanska kusten i midnattblå Saab Försvinna söderut för att skicka Tom ett fantastiskt Saab 9-5 fotomotiv från alla platser ??? Man kan vara upphetsad. Jag tycker också att det är lugnande att det finns andra Saab-entusiaster som behåller exakt sådana detaljer som distributörens klistermärke. Jag skulle ha gjort detsamma!

 • Jag ser fram emot att se fortsättningen. Han ser faktiskt bra ut på bilderna.

 • Åh, de berättelserna med en uppföljare ... (fruktansvärt) spännande.
  En ambivalent kärlek ...
  Trots allt: förhoppningsvis kommer den "ädle gentlemannen" att fortsätta snart...
  Jag håller fingrarna korsade för ett positivt resultat av historien.
  Tack för att du deltar.

 • Spänning utan slut ...

  Och korona utan slut. Det är bra att mannen inte behöver toalettpapper, utan bensin.

  Här i regionen börjar galenskapen faktiskt börja igen och det hamnar mycket. Men 98 oktan är lika billigt igen som förra våren.

  Jag hoppas nästa onsdag kommer vi att läsa det och hur gentleman gjorde det till D mellan vår, höst och trots Corona?

 • Spännande historia om en riktigt bra bil! Jag ser fram emot uppföljaren. Corona har skakat våra liv ganska lite. Och så som det ser ut just nu kommer det antagligen att vara så länge.

  Jag förstår helt glädjen hos en Saab 9-5 från den första generationen. Min himmelblå 95 V6 kör ungefär som en dröm. Jag har nu fått automatväxeln professionellt spolad och se, den automatiska växlingen smidigare och övergångarna är inte längre lika märkbara.

  För övrigt tar en professionell automatisk sköljning cirka tre timmar och kostar cirka 550 - 600 CHF i Schweiz.
  Växellådan sköljs tre gånger och fylls sedan på.
  Så om någon erbjuder dig en spolning av automatväxeln för 100 eller 200 euro, tror jag att det inte är helt professionellt. Men det är bara min åsikt och erfarenhet.

Kommentarer är stängda.