Ett monument för rallysport - Master of the Wheel Part 2

1991 vände Saab uppföljaren till Hjulets mästare. Det hade gått två år sedan den första filmen, men berättelsen förblev ofullständig. Att avsluta dem var ett bra beslut. Även i efterhand. Eftersom den andra delen satte ett monument över Saabs rallyhistoria.

Hemlighet! Rallyavdelningen driver en Saab 99 EMS ut ur hallen!
Hemlighet! Rallyavdelningen driver en Saab 99 EMS ut ur hallen!

Filmen börjar där del 1 slutade. Eric Carlsson hörde till det förflutna och drog sig ur åtgärden. Nya förare som Simo Lampinen, Per Eklund och Stig Blomqvist tog scenen. De var värda följare, även om deras legend är helt annorlunda.

Motståndarna är Lancia Stratos och Porsche 911

I slutet av Eric Carlssons aktiva karriär upphörde tvåtaktsperioden. V4 fyrtaktsmotorn flyttade in i Stallbacka och gjordes lämplig för rally. Motorsportavdelningen fick allt de kunde från motorn, till slut var det till och med mer än 140 hk. Anmärkningsvärt, och ändå körde Saab alltid mot konkurrenter som var betydligt bättre motoriserade.

Den lilla Saab 96 kämpade mot Porsche 911, Fiat 131 och Lancia Stratos, scenens bästa hundar. Han vann ofta, men inte alltid. Slutet blev allt tydligare. V4-motorn var helt uttömd, det var dags för en förändring. Saab 99 tog scenen och med den sportiga EMS-versionen. Rallyavdelningen gav honom ett topplock med 16 ventiler, för första gången i en Saab. Med 220 hk var Saab återigen på nivå med de stora spelarna i rally.

Gör historia en sista gång

Efter 16-ventilsmotorn kommer turbo, och de första resultaten var lovande. För sista gången kommer du att skriva historia. 99 är världens första rallybil med en turbomotor som vinner en omgång av Rally-världsmästerskapen. Ännu en milstolpe! Men tiderna förändrades och tiden för de avstämda seriefordonen i rallybranschen drev oundvikligen mot slutet. 1980 var tiden inne och resultatet var slutet på all Saabs motorsportaktiviteter. Med den låga budgeten, som alltid var en bråkdel av de stora varumärkena, kunde det framtida åtagandet inte längre finansieras.

Speciella rallybilar som Lancia Rally 037 stod nu på scenen, följt av Quattros från Audi. Men det är en helt annan historia.

En era slutade för Saab. Rallyavdelningen upplöstes 1980 och varumärket hade haft mycket nytta av det under årtiondena. Den första 16-ventilsmotorn skapades där och experiment med turbo gjordes tidigt. Det som var bra och hållbart inom motorsport införlivades senare i serien. Historien berättades faktiskt, men inte helt.

1986 flög tre Saab 9000 över Talladega Speedway i USA. De satte nya rekord och uppmärksammade Saab mycket. Denna triumf hade inte varit möjlig utan de många år av motorsportupplevelse från rallyveteranerna i bakgrunden. En sista, försonande efterdyning.

Vad återstår i slutändan? Minnet om ett stort varumärke, om hjältar bakom ratten som körde från seger till seger i små, smala bilar utan hjälp av en dator. En förfluten tid som inte var bättre, men på något sätt mer ärlig. När de små fortfarande hade chansen att göra mål mot de stora och perfektion var bara den tråkiga systern till spänningen.

3 tankar om “Ett monument för rallysport - Master of the Wheel Part 2"

 • Den här videon ger en bra sammanfattning av Saabs deltagande i rallysport.
  Tack för det.

 • ... 250 friska HP i en Saab 99.

  För att sätta det i perspektiv: Den tyska motorpressen hejade fortfarande 240 hk i en mycket tung Porsche med bara 4 platser decennier senare (Panamera Diesel). Ingången med bensin var inte mycket högre vid 300 hk, trots mer cylindrar och förskjutning.

  Om jag kunde välja en av de tre som skulle ha kul en dag på de (stängda) rutterna efter eget val, vad skulle jag välja?

  Rätt, det skulle vara en tung Porsche på en lång, stenlagd, rensad, torr, trefältig rak.

  Om du ville ha kul med en 99 och 250 hk på grus, snö och i sandlådan,
  när det finns alternativ som är så spännande och spännande över måttet? ? ?

  2
  3
 • Det är verkligen otroligt vad detta lilla företag lyckades uppnå! Med rätt personer ombord skulle Saab ha ......
  Du vet!

Kommentarer är stängda.