En cool V8 mot zeitgeist - en ny Saab 9-7x!

Den ultimata motgiften mot tidsandan? En riktig amerikansk V8! Exotiskt utsökt garnerad och klädd i svenska kläder. En kombination som endast var tillgänglig från Saab. Saab 9-7x var ursprungligen avsedd att vara en Oldsmobile Bravada och delade sina gener med Buick Rainier och Chevrolet Trail Blazer.

Nya Saab 9-7x i Saabs showroom
Nya Saab 9-7x i Saabs showroom

Den stora familjen till Saab 9-7x

Förhållandet inkluderar också GMC-sändebudet och Isuzu Ascender, vilket ger en ganska omfattande familj. Tekniken är mer eller mindre densamma för alla derivat, det är subtiliteterna som räknas. GM försökte verkligen godkänna Saab några extra dollar för att få Bravada att se ut som en svensk bil.

Tändlåset gick där fansen skulle vilja se det i en Saab. Naturligtvis på mittkonsolen. Instrumentpanelen bibehåller den typiska Saab-stilen, filigran-kopphållaren är känd från 9-5. De som går in i 9-7x för första gången kommer att hitta sig omedelbart. Allt är klart, självförklarande, loggboken kunde ha sparats.

Ny och en 5.3 liters V8 under huven
Ny och en 5.3 liters V8 under huven

Naturligtvis kan Saab 9-7x aldrig förneka sina GM-rötter. Det spelar ingen roll om det finns en Saab-logotyp på ratten, lädret är mer värdefullt och möblerna är mer kärleksfulla än släktens. Många detaljer kommer från amerikanska hyllor. Detta är ingen verklig nackdel och hjälper idag med sökandet efter reservdelar. Mycket för att hålla 9-7x vid liv är tillgängligt från återförsäljare över dammen för lite pengar.

En cool V8

Saab 9-7x med V8 under huven är riktigt kul. Även det lilla kvarteret från Vortec-familjen häller mycket med 5.3 liter. 300 PS och 447 Nm är helt tillräckliga för att skapa en känsla av suverän rörelse. Det skulle då finnas en 6 liters motor, också med 8 krukor, som den som hittades i Corvette då. Men det behöver verkligen inte vara.

Saab är en sällsynthet
Saab är en sällsynthet

Ett fantastiskt exemplar har nu dykt upp i Italien. En ny Saab-bil med bara cirka 500 mil på dygnet. En amerikansk specifikation 805-9x 7i som säljs av en Saab-partner under många år. Zanetti Omero är en fixtur i Saab-scenen i Italien och ett av de företag som fortfarande inte tänker på att fånga flaggan med griffin. Företaget har ett riktigt showroom i Saab Unlimited-stil, bara av denna anledning måste du omedelbart resa över Alperna.

En ny bil för mindre än 15,00 euro per kilo

Den nya bilen har rätt färgkombination, mörk på utsidan, ljus inuti, den har ett skjutbart tak och dess utrustning lämnar inget övrigt att önska. 9-7x bevarades också, så det värsta problemet av alla 9-7x, rost, borde inte längre spela en roll.

I själva verket borde det ha varit en Oldsmobile Bravada
I själva verket borde det ha varit en Oldsmobile Bravada

Prisidén är under 15,00 € för ett kilo svensk-amerikansk plåt. I ett stycke till exakt 32.000 XNUMX €. Inte för mycket när du funderar på vilka nya bilar du kan få på den här kursen. En elbil med kort räckvidd från exempelvis ett företag på Mittelland-kanalen.

Lean inredning och en inre kvalitet som revisorerna hos GM skulle ha avvisat som för dåliga.

Men som Saab skär han också en bra siffra
Men som Saab skär han också en bra siffra

Ur dagens synvinkel är Saab 9-7x 5.3i politiskt mycket felaktig. Även tanken på en Ami V8 är förkastlig. Det förbrukar lätt sina 15 till 16 liter bränsle per 100 kilometer, men det ger mycket tillbaka. Om det behövs drar Saab nästan 3 ton från fältet och tekniken har potential för ett evigt liv.

Så länge det finns en bensinstation någonstans, eller ett apotek som säljer ägaren lite bensin, kommer han att göra sitt jobb. Oskaklig och utan stora krav.

6 tankar om “En cool V8 mot zeitgeist - en ny Saab 9-7x!"

 • blank

  En sådan V8 skulle ha sitt överklagande, en ideal tågbil för att ta 96 till det ena eller det andra fjärrmötet om du inte vill köra på egen hand

 • blank

  Gassystem

  Det minskar inte bara kostnaderna, det minskar faktiskt också koldioxidutsläppen - åtminstone marginellt.

  Metan (CH4) är kolväten i alla kolväten med högst möjlig andel väte.

  Om det var biogas skulle du till och med vara CO8-neutral på vägen trots V2. Men vi bestämde oss för något annat. Så framtiden tillhör Kina.

  4
  1
 • blank

  @ Tom: där har vi ingen oenighet, det vanliga rostförebyggandet är nödvändigt är utan tvekan, jag har redan besökt en grotty 9-7x med mycket rost. Med motorhuven måste man dock ägna särskild uppmärksamhet åt framkanten med försiktighetsåtgärder.

 • blank

  Fin bil från en annan tid. Jag tror att 9-7x fortfarande är baserad på en stegaram, som alla GMC-modeller då. Du kan verkligen inte bryta något sådant. Rekommenderas till alla som är riktigt irriterade över elektronikpulsen idag!

 • blank

  När det gäller rost bör du hålla ett öga på motorhuven, det är det enda stället där problem uppstår. Annars rekommenderas ett Kenwood-navigationssystem som harmoniserar med rattknapparna (passar genom dubbel DIN-kortplats). Detta gör Apple Carplay och Android Auto möjligt, + Dashcam, backkamera och / eller sensorer, du är nästan uppdaterad. ;-). På framsidan är det lite förvirrande, ibland skulle jag ha velat sensorer, men med tiden blir du van vid det. alltid pålitlig, annars är det arbetshästen i min flotta, räddade mitt liv, du stöter sällan på ytterligare 9-7x och förmodligen den enda positiva produkten som kom över dammen från GM-SAAB-äktenskapet. Åh ja, med ett gassystem är bränslekostnaderna bara hälften!

  9
  2
  • blank

   @Bergsaab Jag gillar inte att vara oense med en passionerad 9-7x förare. Rost är ett problem, särskilt för att ett antal fordon har försummats allvarligt. Då rostar 9-7x överallt, en räddning är ekonomiskt bortom fordonets värde. Särskild uppmärksamhet bör ägnas välskött tidigare ägande, om du inte av misstag snubblar över en ny bil.

Kommentarer är stängda.