Nuvarande läsantal - Saab är död, eller hur?

Det finns människor som anser att statistik är anemiska grejer. För andra är det livet. Som så ofta är sanningen någonstans i mitten, ibland kan statistik också vara spännande. Till exempel när det gäller läsekretsen. Och ett bilmärke som verkligen borde vara dött. Men det är det inte.

Saabblog-läsarantal

Siffrorna för det ensamma första kvarten 2020 var lärorikt. Det gick upp på bloggen. En effekt som bland annat kan bero på Corona. Bara ett förbipasserande fenomen? Eller en hållbar trend?

Utvärderingen för kvartal 2 och 3 pekar i samma riktning. Antalet läsare är över det redan goda året innan. 341.806 2 under andra kvartalet, 257.929 3 i 2016. Saabblog-projektet ligger nu över respektive årssiffror för åren 19 till 2015 och kommer att ha mer än 1 miljon besök per år för första gången sedan XNUMX.

Detta är galet eftersom det strider mot varje trend och tidsgeist. Saab är definitivt död som ett bilmärke, historien är över. Vad som kommer att hända med arven i Sverige är mer oklart än någonsin. Evergrande har potential att bli en blixt i pannan. Eller, under andra omständigheter, att starta trots allt.

Läsantalet för andra och tredje kvartalet 2 jämfört med 3.
Läsantalet för andra och tredje kvartalet 2 jämfört med 3.

Vad är spännande med ett bloggprojekt som blir mer och mer en gammal bil och klassisk webbplats? Varför läser folk här, varför ökar antalet prenumeranter? Jag har inget svar på det. Inte ens om bloggens vidareutveckling. För saker, oavsett antalet läsare, är det inte lätt.

Läsantal Q2 sedan 2010
Läsantal Q2 sedan 2010

Utmanande framtid

Projektet förvandlades till en enmanshändelse igen 2020. Det här är långt ifrån trevligt och något jag definitivt ville undvika. Och vad jag såg som övervunnen för ett år sedan. Ett tillstånd som är långt över det optimala.

Det kommer att bli utmanande att hitta ämnen för framtiden. Som det senaste Saab-bloggprojektet som lanserades bland många 2010 publiceras bloggen fortfarande. Ja, jag gillar alltid att experimentera med projektet. Med utländska ämnen som Volvo eller Evergrande. Ingen av riktningarna verkar vara riktigt hållbar och fascinerande. Volvo kommer snart att absorberas av Geely och Evergrande går vilse mer och mer i en oöverskådlig blandning av saker.

Läsantal Q3 sedan 2010
Läsantal Q3 sedan 2010

Generellt kan frågan om framtida lönsamhet för bilämnet uppstå. Förflyttning från plåt och motorer blir det alltmer en transportlösning. För tillfällig tjänst, för en mobil schablonbelopp som strömmar, kommunicerar och driver.

Men vad är hållbart med ett kärnämne som avskedades världen 2011?

22 tankar om “Nuvarande läsantal - Saab är död, eller hur?"

 • blank

  @ Old Swede,

  bra poäng. För de flesta Saab-relaterade företag kommer sannolikt försäljningen med Saab att vara degressiv och undantag bekräftar bara regeln.

  Ändå är jag lite envis - nästan som ett barn.

  Den som verkligen är entusiastisk över Saab har också något att berätta om ämnet. Affärsmän har också ett privat jag, en privat karaktär och kan fortfarande köra en Saab själva - även om det bara är en tredjepartsbil.

  Det faktum att de också skulle dra nytta av ett gästinlägg (hur litet eller stort som helst) är ett incitament som andra författare inte ens har och fortfarande skriver.

  Utöver en sådan övervägning tycker jag att det helt enkelt är beklagligt vad vi läsare missar. Ensam på grundval av en (min) vänlig kan jag tänka på många möjliga gästinlägg som jag skulle vilja läsa.

  Vare sig det handlar om ägarens inställda och utmattade aero, den lugna och långvariga ersättningsverkstadsfordonet och dess långsiktiga kvaliteter, erfarenhet från verkstaden med vilken Saab som helst, vilken betydelse handel med begagnad Saab har idag, eller, eller, eller ...

  Det är så mycket i ärmen att du bara måste skaka det lite. Det är synd att stödmottagarna sätter på manschetter och visar att de är knäppta.

 • blank

  @volvaab förare
  Jag är inte så långt borta från din synpunkt och för det mesta delar jag den.
  Jag är dock rädd för att "mottagarna" inte kommer att tro på det. Jämförelsen med donationsviljan är verkligen inte den enda indikationen på mottagarnas medievilja eller motvilja.
  I detta sammanhang skulle jag vara intresserad av hur stor andel av Saabs försäljning i företagen egentligen har?!

 • blank

  @ Old Swede (donationsvilja),

  det kommer säkert att finnas något. Det är sorgligt och skamligt att ett relativt litet antal givare finansierar bloggen och att den årliga överklagandet är en enorm matchning.

  Omvänt bör detta dock inte hindra någon av de ekonomiska mottagarna från att placera annonser här eller skicka in gästinlägg.
  Bloggen är den bästa annonsen för dem som jag känner och de vet alla att antalet läsare är mycket högre än antalet givare.

  Flera läsare har redan kommenterat att de förmodligen inte längre skulle köra Saab utan den här bloggen. Förslag för att få mer gjort på våra Saabs än absolut nödvändigt finns dagligen i artiklar och kommentarer här.

  Vare sig det är eftermontering och uppgradering av bromsar, kopplingar, chassier och motorer, noggrann teknisk och visuell skötsel inifrån och ut, eller ett utökat utbud av tjänster för motor och kaross.

  Bloggen genererar försäljning för mottagarna och det är här katten biter i svansen. Om bidragsmottagarna har ett så kritiskt öga på villigheten att donera och läsarnas engagemang att de undviker kostnaden för ett gästbidrag, till exempel, vad ska en läsare tänka som 1. skrev ett läsarbidrag, 2. donerade till bloggen och 3. just nu åter betalat ett fyrsiffrigt belopp till en av bloggens inaktiva mottagare?

  Du kan enkelt vända på det här bordet. Jag skulle vilja se och läsa här vilken entusiasm den ena eller den andra förmånstagaren har för Saab. Det räcker inte för mig när någon skjuter en räkning över disken som varken annonserar eller skriver här och allt oftare inte ens kör en Saab.

  Att tilltala villigheten hos oss läsare att donera är bra och rätt. Men det räcker inte för mig som en förklaring eller till och med en ursäkt för mottagarnas inaktiva beteende.

 • blank

  Bloggen är utmärkt. Tack för ansträngningen, tiden och de många idéerna som "levereras" här. Att bloggen har funnits så länge är ett mirakel. Respekt.
  Den enda anledningen till att jag kan tänka på varför ingen professionell, inget Saab-företag är eller kommer att vara aktiv här är den förväntade avkastningen. Det beräknas troligen vara nära noll. Och ingen är villig att offra tid för detta, än mindre pengar. Förståeligt ur ett affärsperspektiv, synd från Saab-förarens synvinkel. Men låt oss tänka tillbaka på insamlingskampanjen, antalet dem som gillar att ta euro i handen för att stödja bloggen, som lyssnarna är nykter för och det kommer säkerligen också att granskas noggrant av "reklam".

 • blank

  @ Tom,

  det var vad jag menade när jag skrev att jag vet lite och tänker högt. Jag har inte många år i vardagen och upplevelsen av den här bloggen.

  Det är synd att det finns så få luckor för förslag, att så mycket redan har prövats och uttömts. Jag är nu helt förlorad ...

  För att avsluta positivt: Min beundran för hur bloggen och dess utgivare fortsätter att hitta ett sätt har vuxit igen med denna insikt. Och det mycket tydligt.

 • blank

  @ Tom,

  Jag tror bara att det är konsekvent, bra och rätt.
  Annonser utan hänvisning till redaktionella artiklar och bloggämnen skulle vara utspädande och kontraproduktiva.

  Jag ville ha en annan form. Mer som ett slags gästinlägg ur dem som har Saab i vid mening för sitt yrke.

  Artiklar om deras lidande, upplevelser, glädje, historia och motivation ur sitt eget perspektiv. Ur vårt perspektiv en slags insikt och ungefär en dialog mellan oss konsumenter och de människor som tar hand om delar, tuning, service och reparationer.

  Sådana artiklar / gästinlägg skulle knappast ha ett monetärt värde för potentiella avsändare jämfört med ansträngningen. Omvänt är tydligt ekonomiskt motiverade reklamblad vanligtvis en pålägg för läsarna.

  Enligt min åsikt skulle den goda platsen för båda sidor vara om relativt små och Saab-affina företag och entreprenörer hade chansen att publicera gästinlägg här gratis.

  Kanske kommer ett företag att skriva en artikel om tuning, ett annat om en restaurering och ett tredje om vilken Saab med vilken motor och utrustning det tycker är den mest raka av alla?

  Kanske skriver någon till och med med en blinkning och är värt att läsa om varför och på vilket sätt hans kunder är galna och varför han älskar dem och Saab så mycket?

  Övervägandet skulle vara en viss publicitet för ett företag som verkligen inte har en professionell PR-avdelning och därför kan presentera ett äkta gästbidrag från ett annat perspektiv, kanske en publikation skulle vara värt det.

  Det här är vad jag tänkte på. Det finns inget sådant som en reklam och det finns inget enhetligt pris för det ...

  Jag skrev själv "advertorials", vilket redaktörerna tyckte så bra att jag fick nästa annons för min klient under förutsättning att jag levererar en "redaktionell" sida om min klient igen. Förresten har mina reklamfilmer aldrig markerats som sådana.

  Hur som helst, jag ser bra "gästinlägg" som ett tillfälle för spännande innehåll och en lättnad för redaktionen och utgivaren.

  • blank

   @Volvaab -> Det är teorin. I praktiken ser det ut som att jag har erbjudit Saab-affinföretag att posta här i flera år. Gratis, oavsett om det var en verkstad, restaurering eller försäljning av reservdelar och specialerbjudanden för Saabs förare.

   Inte en enda utnyttjade erbjudandet, under tiden har jag slagit guld. I Bayern finns ordet ”sur öl”. Jag vet inte om du kan göra någonting med det. Den beskriver det permanenta erbjudandet av något som inte intresserar någon.

   Det är verkligheten, scenen har varit långt under sin potential i tio år. Men det är anmärkningsvärt konsekvent.

 • blank

  PS enmansevenemang

  Jag skulle inte heller ha problem med reklamfilmer. Så om återförsäljare, tuners och verkstäder för reservdelar skulle berätta något om deras arbete, deras historia, deras erfarenheter med Saab och oss Saab-fans i artiklar de skrev själva och godkände och publicerade av bloggen.

  Intressant information skulle säkert komma över och redaktionen skulle bli lättad.

  Jag vet att reklamfilmer har ett dåligt rykte. Men få svarta får har producerat det. Till exempel när dagstidningar publicerar "biltester" av sina favoritannonsörer en gång i veckan, vilket tydligen aldrig ägde rum. Förutom på tangentbordet på PR-avdelningen eller en tillverkare eller importörs själva byrå. Det är naturligtvis billigt, upprörande, lättläst och irriterande. Om den "kända" dagstidningen sedan påstår sig vara författare istället för att märka reklam som sådan, så är fatet fullt och några smarta läsare avbryter sin prenumeration igen.

  Men det finns ett annat sätt. Om till exempel en workshop skriver om sig själv, förläggaren inte döljer författaren och det finns intressant information i artikeln, så skulle jag vilja läsa den.

  Bara en idé.

  • blank

   @Volvaab: Ett mycket svårt ämne. Det finns veckovisa begäranden om publicering, ingenting har någonsin hamnat på bloggen. Och det, även om reklam skulle vara en solid delfinansiering av kostnaderna.

   Varför är det

   Kort sagt, det är alltid ”fel” företag som vill marknadsföra sina produkter. Och jag ställer mig själv frågan, skulle jag vara intresserad av innehållet, skulle jag vilja läsa det? Hittills har svaret alltid varit ett stort nej, så jag förväntar mig inte heller att läsarna läser detta innehåll.

 • blank

  Speciellt i tider som dessa är bloggen otroligt bra. Varje morgon med espresso och blogg, mellan 10:11 och XNUMX:XNUMX, är ​​det ett nöje och ibland en överraskning. Exakt - det dagliga överraskningsägget! Vad gräver Tom igen nu?

  Jag ser fram emot det varje dag.

 • blank

  Jag skulle också vilja gå med i förskrivarna och tacka dig för de så olika artiklarna som handlar om så olika (auto) ämnen. De många resorna till andra områden är alltid mycket intressanta. Bloggen är vad vi alla gör med den, å ena sidan behöver bloggen donationer, men också bidrag från oss. Så jag tycker att det är synd att bloggen har blivit ett enmansprojekt igen 2020. Jag skulle ha önskat ett eller annat gästbidrag från den ena eller den andra läsaren under låsningstiden.

 • blank

  Kära Tom ("enmansevenemang"),

  Eftersom jag läste detta - tyvärr inte otydligt - framgångsrapport om antalet läsare har det inte släppt mig.

  Rollen som utgivare, chefredaktör och spaltförfattare, som formar stilen, bestämmer ämnena, men inte behöver göra varje enskild rörelse ensam, skulle länge ha varit lämplig och förtjänad.

  Saab = x * (y² - d + CO2) * s² / politik

  Det betyder ungefär att vi alla kör Saab enligt en ganska komplicerad formel. Ännu värre …

  Ingen formel är giltig i mer än några veckor. Så snart vi på något sätt har beräknat något händer något igen ...
  Saab, reservdelar, biodiesel och E85 försvinner, vägtullar och körförbud kommer eller inte, en ny skrotningsbonus, utbytesbonus och subvention för elbilar samt en ny koldioxidstudie dyker upp varje sekund.

  Som Saab-förare måste du flytta dig om och om igen i det här komplexa och dynamiska spänningsfältet, se till varför du gör något eller inte gör något, beräkna din Saab-formel. Din körprestanda är bara en ofarlig variabel. Men inte utan relevans.

  Om en el i produktion betyder mer koldioxid (även om den bara är 2 gram), måste koldioxidutsläppen från en förbränningsmotor vara oändlig så att elbilen får en fördel oavsett rutt. Annars behöver du bara använda variablerna och räkna om dem beroende på förbrukning och körsträcka.

  Men jag pratar och avviker. Vad jag verkligen ville säga är att det finns många frågetecken och många intressanta ämnen om Saab och oss fans, som Tom behandlade mer eller mindre direkt, ofta och alltid intelligent.

  Eftersom vi kommer från olika yrken (trots alla klichéer), har olika privata intressen och expertis, kan vi kanske också skicka in ett antal artiklar utan rätt till publicering?

  Jag tänker högt just nu och vet lite. Eftersom denna blogg inte har något ekonomiskt intresse beror det inte på donationer. Tvärtom är den ekonomiska frågan lika naturlig som vatten i ett akvarium.

  Ingenting händer utan mossa, ingen fisk utan vatten. Den ytterst spännande frågan (jag vet att den ekonomiska frågan tyvärr inte är irrelevant) verkar för mig vad vi kan göra utöver det och hur exakt för att stödja och uppskatta denna hedersposition?

  • blank

   @Volvaab Tack för många tankar! För närvarande, eller snarare ett par månader nu, tänker jag i princip om projektet. Den blir tio år gammal och bör växa upp långsamt. Mycket kommer att behöva förändras för att främja denna mognadsprocess.
   Detta är också en av anledningarna till att High Mileage Club ännu inte har gått online, och inte heller det i år. Jag tror att det kommer att finnas en översikt över hur framtiden kan se ut i november. För även om Saab bara är en hobby och en av de trevligaste sakerna behöver varje projekt vissa fundament.

 • blank

  Så länge jag kör Saab, och det kommer förmodligen att dröja länge. Jag ska vara trogen mot dig och ser alltid fram emot fantastiska berättelser från dig ... Tack för det

 • blank

  Tack för de timmar du ägnar åt den här sidan.
  Dina ämnen är alltid väldigt intressanta.
  Vänligen publicera ditt kontonummer med BIC för donationen så att vi från Wien också
  kan överföra.
  Hälsningar från Wien

  10
 • blank

  Vad mer kan du säga?

  Bloggen lever tack vare Tom / Mark och lite, naturligtvis, genom sina läsare och SAAB-galna människor i mest positiv bemärkelse 🙂
  De dagliga läsarna / besökarnas antal på bloggen och deras utveckling är fantastiska och det efter denna lång tid efter den sista OFF för SAAB !?

  En ”negativ” eftersmak i detta sammanhang kan dock följa det stora antalet läsare igen senast i slutet av året!?
  Och jag vet att jag inte bara får vänner här på bloggen - jag pratar om skillnaden mellan blogganvändare och det nödvändiga ekonomiska stödet för bloggoperatören 🙁 ..

  Jag hoppas naturligtvis när Tom "frågar" om en bloggdonation igen, att entusiasmen är lika stor som med de dagliga besöken här på VÅR blogg!?!?

  Tänk på det….

  Trevligt VI alla oss och hälsningar från Thüringen

  19
 • blank

  Oförfalskad glädje

  Jag instämmer förbehållslöst och entusiastiskt med det tidigare tacket.
  Stilen är fantastisk och gör verkligen alla artiklar värda att läsa. Det är därför jag inte ens prenumererar på nyhetsbrevet i första hand, inte valde något ämne, inte ordnade något.

  Jag skulle göra mig en bortservice om jag saknade vad Tom vet hur man väver så elegant och kompakt var som helst och när som helst.

  Om jag till exempel inte läste med modellbilarna skulle jag inte få information om deras förebilder. Jag tyckte alltid att alla andra artiklar om allt var berikande.

  Jag är dock bedrövad över att Toms glädje att läsa antalet läsare inte verkar vara lika orubblig som med läsglädje här.

  13
 • blank

  Ja, stilen gör det. Jag måste säga tack för många år och för uthållighet! Jag hade mycket kul här. Utan det skulle jag inte köra Saab längre.

  18
 • blank

  Det finns inget att lägga till dersaabler!
  Om det blir för mycket, sänk bara frekvensen, men behåll den fantastiska kvaliteten!
  Jag går med tack !!!

  13
 • blank

  Jag går förbehållslöst med i de två utläggarna!
  Tack, Tom, för den här fantastiska webbplatsen.

  14
 • blank

  Ja, Tom dig med din skrivstil och det ojämförligt intressanta valet av ämnen är den som fyller bloggen med liv och håller den vid liv.

  Chapeau och fortsätt!

  31
 • blank

  Jag ser en mycket avgörande anledning i läsnumren i dina (Tom) utmärkta rapporter, din skrivstil, som behandlar de stora, ofta helt oväntade ämnena i en exklusiv bil och ofta relaterade problem, tillvägagångssätt, ämnen, journalistik vem är långt ifrån "normal" bloggning. Det är ett läsbart nöje att läsa dina rapporter.
  Tack igen och igen för det.

  36
  1

Kommentarer är stängda.