Saab 99 Series 1 - Svensk klassisk second hand

Den klassiska bilhobbyen har rykte om att vara exklusiv. Det behöver inte vara. Det finns billiga klassiker som är roliga. Saab 99 är en av dessa. Det är nästan aldrig dyrt, speciellt när det inte finns någon turbo under huven. Det väcker sympati, är socialt acceptabelt och garanterar en startplats vid nästa klassiska bilevenemang.

Saab 99 Series 1 - kromgrill och stötfångare ger sedan sedan lätthet
Saab 99 Series 1 - kromgrill och stötfångare ger sedan sedan lätthet

Framsteg till en högre klass

För Saab var 99 den andra helt nya utvecklingen sedan 1947. Den kom ut på marknaden 1968, designen ritades av den legendariska formgivaren Sixten Sason, som inte längre kunde bevittna premiären. Formen på 99 formade Saabs design fram till slutet av 2011. Motorhuvens skalformade design fortsatte senare på 900, 9-3 och 9-5. Märke-DNA som Sason lanserade på 60-talet.

Också trevligt - de smala bakljusen
Också trevligt - de smala bakljusen

Mycket viktigare för Saab var dock befordran till en högre fordonsklass. Fram till dess byggde svenskarna från Göta Älv bara små bilar som Saab 92, 93 eller 96. 99 var medelklass och, som en tidskrift skrev då, varumärkets första riktiga bil. I början hade 99 fortfarande en Triumph-motor under huven, vilket ledde till problem och nästan avslutade fordonsproduktionen.

Senare användes en förbättrad riktig Saab-motor som härrör från Triumph Original. Den blev känd som B-motorn och användes också i Saab 1981 fram till 900. 99 var en milstolpe för Saab, ibland lämnade mer än 60.000 XNUMX fordon per år varumärkets fabriker.

Den första medelstora sedanen från Göta Älv
Den första medelstora sedanen från Göta Älv

En begagnad klassiker

Den första serien designad av Sason är den vackraste när det gäller utseende. Modellerna med kromgaller och kromstötfångare har en viss lätthet som de senare versionerna saknar. En touch av exotisk sportighet blåser försiktigt in i den, kanske lite Italien och Fiat eller Alfa.

I alla fall har den första serien inte allvaret med senare modeller med sina säkra, massiva, självreparerande stötfångare. Det är precis där överklagandet av en tidig Saab 99 ligger, vilket också har blivit mycket sällsynt. Man ser nästan aldrig en, och om en 99 är närvarande vid ett klassiskt evenemang är det ofta en turbo eller en sen modell.

En klassiker som väcker sympati och är socialt acceptabel
En klassiker som väcker sympati och är socialt acceptabel

En begagnad Saab 99

Ett intressant exempel är till salu i Nederländerna. Gamla registreringsskyltar, lerflikar med Saabs flygsymbol - det får dig att må bra. Om beskrivningen stämmer hade den svenska medelstora sedanen från 1971 bara två ägare på nästan 50 år. En äldre restaurering år 2000 resulterade i en ommålning och renovering av plåten. En tjock mapp med dokumentationen ska finnas tillgänglig.

Saab ska vara rostfri, vilket är avgörande. Eftersom plåtbearbetning sällan är tillgängligt för en tunn thaler, kör knappast en 99 genom området utan rost. Du kan klara det om förarsätet inte är originalet. Det är där, skriver säljaren. Men måste täckas om.

Hastighetsmätaren på Saab 99 rapporterar 38.000 38.000 kilometer. De är inte dokumenterade, men den privata säljaren anser att de är trovärdiga. I slutändan spelar det ingen roll om det är 138.000 XNUMX eller XNUMX XNUMX. Den avgörande faktorn är tillståndet och frånvaron av rost.

Då skulle Saab 99 i sin tidiga version vara en mycket attraktiv frestelse att få poäng på ett klassiskt evenemang nästa vår eller bara att ha körglädje.

Bilder via Autoscout (4/4)

4 tankar om “Saab 99 Series 1 - Svensk klassisk second hand"

 • Du behöver bara plats för en sådan älskling

 • Trevlig artikel, skriven med intresse och entusiasm.
  Men en ännu trevligare bil som förhoppningsvis kommer att fortsätta rulla på gatorna i sin uppfinningsrikedom och värdighet så länge som möjligt.

  Åh man, om jag bara hade tillräckligt med utrymme - annars skulle priset definitivt vara värt 99 (för mig)!

 • Ett genialt vackert exemplar! Om du kunde ta över de antika registreringsskyltarna och flytta 99 i Tyskland ...

  Åh, det skulle vara en dröm som tyvärr inte går i uppfyllelse. Men ja, det skulle vara för bra för dåligt väder, eftersom du kunde hyra en elbil för lite pengar. Och sedan hoppas jag på bra väder, jag tror att den gamla förbränningsmotorn helt enkelt är den bil som skulle ha mer stil.

 • Vackert och lämpligt för vardagligt bruk

  Det senare, åtminstone säsongsmässigt. Jag skulle inte köra en sådan pärla i saltvintrar.

  Så här var det en gång tänkt, så här är det vackraste. Med Volvo var det precis som med Saab. I slutet av 1960-talet ritades bilar med mycket charm och krom, små bakljus och smala stötdämpare. Den yngsta och mest moderna och den sista av detta slag ...

  Så fort de var på marknaden satte en säkerhetstänkande i att de sammanhängande utkasten och designen ofta förvrängde lite - åtminstone så uppfattar jag det.

  I mitten av 1970-talet byggdes den ena eller andra mutanten i Sverige. Också spännande, men vackrare och mer sammanhängande, jag tycker att konstruktionsåren före och efter.

  2
  2

Kommentarer är stängda.