Den spanska sidan av livet? Bara en mellanliggande?

En Saab säljs i Spanien. I princip är det för bra för att vara sant. En aero i den första serien, mindre än 80.000 6.900 kilometer dygnet runt. Ljus inredning, midnattblå färg. Midnattsblå! Min favoritfärg när det gäller Saab. Saab kommer från en samling, ska kosta € XNUMX.

En Saab 9-5 Aero till salu nära Barcelona
En Saab 9-5 Aero till salu nära Barcelona

Han har parkerat i någon liten spansk stad vars namn min teutoniska tunga inte kan uttala. En snabb titt på kalendern gör det klart för mig - det är inte möjligt att flyga till Spanien. Det är februari, strax före Corona, och jag har kört på 120% professionellt i flera månader.

Jag bestämmer mig för att glömma bort den spanska Saab.

Men glömde du midnattblått? Är det möjligt? Några dagar senare ... Det här fordonet släpper mig inte. Färgkombinationen är för vacker, sortimentet är rätt, priset är för bra. I Tyskland skulle det förmodligen kosta 10.000 9 euro. Jag fortsätter att titta på annonsen. Platsen för 5-XNUMX är nära Barcelona. Barcelona - det var något. En av våra läsare, baserad i Frankfurt och Barcelona, ​​hade en bidrag publiceras på bloggen.

Jag skickar ett e-postmeddelande till Lizi, som läsaren heter. Snäll och försiktig. Kanske skulle han vilja titta närmare på Saab? Han kan inte göra mer än avslag.

En morgon i februari nära Barcelona.

Lizi hittar min post i sin brevlåda. Han känner till annonsen. 9-5 Aero har annonserats under en tid. För månader sedan blev han själv medveten om Saab. Eftersom nyckeldata var ovanliga. Byggår 2000, inte ens 80.000 9 kilometer, beige interiör. Mycket gott skick, erbjuds i sin närliggande by. Dessutom finns annonsens speciella design. Två 5-XNUMX Aero, silver och blått, i ett foto. Det märks!

Det begärda priset var dock fortfarande ganska ambitiöst vid den tiden. Som han säger höll han avståndet ur förnuftet. I ålderdomen skulle du vara mer förnuftig och 4 Saabs räcker verkligen.

Men Lizi vill titta på Saab. Han går omedelbart med på att göra en tid med ägaren. Och jag sitter mycket upphetsad i Tyskland och väntar på att se vad som händer.

Lizi träffar Daniel.

När två Saab-fans möts blir det underhållande. Daniel kommer till mötesplatsen med sin silverflyg. Det är också i imponerande skick, mycket sportigt och utrustat med alla tillbehör. Timmar går sedan i vad som kallas bensinkonversationer. Slutligen pratar de två om Saab som erbjuds.

Nyckeldata: Köpte första hand för ungefär 3,5 år sedan. Egentligen är automatiken inte Daniels sak, men han ville äga en "felfri och original" Saab. Sedan dess har den bara kört 500 kilometer med den, och fler och fler fordon har lagts till under tiden. Nu, av budgetskäl, måste midnattblått gå.

Låter spännande och ovanligt. Av till provkörning! Lizis förväntningar överträffas. Saab 9-5 Aero väntar under en Saab-original presenning. Den sänds, färgen lyser i kvällssolen. Och när Lizi kommer in för en provkörning, luktar dofterna av nya bilar hans sinnen. Jag antar att just nu var allt över.

Testkörningen överträffade hans förväntningar. En riktigt som ny Saab som är 20 år gammal. Listan med brister är kort. Pixelfel i klimatdisplayen. Några konstigheter i färgen som jag märkte på bilderna. Skiftportens lock är sönderrivet. Det var det!

På grund av bristerna sänkte Daniel priset. Han ropar 6.500 euro, vill kontrollera bilen och byta olja. Som en bonus finns det 4 månader gamla Michelin-däck som han monterar för att ersätta de föråldrade däcken.

Lizi är, som han senare säger, helt ”högt” från provkörningen. Under tiden väntar jag otåligt på hans samtal i Tyskland. Timmarna går och jag hör ingenting. Eftersom Lizi först ringde Juan von BERMA, Saab-verkstaden i Barcelona. Han vet nästan alla Saab i området.

Kommer Juan att hitta 9-5 aero bra?

Text: Tom & Lizi

7 tankar om “Den spanska sidan av livet? Bara en mellanliggande?"

 • Corona ...

  kanske inte hör hemma här? Men kanske?
  Jag har en tråkig känsla av att pandemin fortfarande spelar en roll i Gentleman-projektet.

  Och jag saknar Toms Corona-kolumner från början. På sitt ospända och samtidigt tankeväckande sätt har jag nästan känt det som ett ankare.

  När jag inte kunde baka pizza eller bröd för att andra hade varit galna på mjöl, jäst och allt annat möjligt och omöjligt, fortsatte dessa kolumner och kommentarerna till dem att bygga upp mig.

  Det var som försäkran. Det finns fortfarande väldigt många som vägrar att möta pandemin med oansvarigt förnekande och okunnighet, men vägrar också att fladdra genom stormarknader som huvudlösa kycklingar i panik och självisk stil.

  Under tiden är jag så irriterad över Corona att jag själv inte längre vet vad jag vill höra från vem och när om ämnet. Allt jag vet är att jag tyckte att kolumnerna och kommentarerna var bra och hjälpsamma, och att den nuvarande situationen i Berlinhösten är skrämmande lik förra våren.

  Vi får se hur vi alla kommer igenom hösten och vintern. Hur som helst, ett stort tack till bloggen och läsarna för våren. Det var ett mentalt stöd för mig att hitta en annan inställning till ämnet än i snabbköpet eller i ÖR ...

  6
  1
 • Det är fantastiskt när ni kan hjälpa varandra så, det är SAAB

 • Även om 9-5 sedanerna inte passar mitt liv, tycker jag att de alltid är mer snygga! Det är svårt att tro att de redan är unga timers. Det är en otroligt tidlös design.

  Jag ser fram emot fortsättningen med denna särskilt vackra kopia ...

 • Menno, avbruten igen vid nästa spännande punkt ... Spänningen fortsätter att stiga
  🙂

 • Det låter för bra för att vara sant! Så jag hoppas att den midnattblåa skönheten äntligen tog sig till Tyskland - tack vare hjälp från Lizi och en positiv bedömning av Saabs fanshop i Barcelona! Förmodligen som ett "långväga köp" och med ankomst till D först efter månader på grund av låsning.

  Jag gillar Toms skivberättande teknik, det är otroligt spännande! Och det visar sig att ordspråket ”vem vet vad det är bra för, något bättre kommer” är sant. Det var åtminstone så med alla Saab-inköp. Och gäller här redan med avseende på silveret som ryckts under näsan i januari. (Och om "spanjoren" inte förstår det kommer något ÄNNU bättre att komma.)

  Det är fantastiskt hur bloggen lyckas förvandla virtuella förbindelser mellan Saab-fans från olika länder till riktiga personliga kontakter - över tusentals kilometer! En av bloggens många underbara effekter!

  18
 • Jag håller tummarna …

  Tom och alla läsare inklusive mig själv att det på något sätt fungerar. Trots Corona ...

  Jag är rädd att det inte kommer att bli så enkelt med gentleman den här gången heller. Och vad betyder enkelt till och med vid denna punkt i denna saga?

  Det är säkert att det fungerade på något sätt, någonstans och någon gång om jag förstod teasern korrekt.

  Vägen till denna efterlängtade punkt i berättelsen är tydligen lång och stenig ...

  Men det är redan coolt att se den uthållighet som visas och att det internationella samfundet är så stängt och hjälpsamt.

  Jag är glad att ta detta kärnbudskap från avsnittet med mig idag och jag är nyfiken på att se hur saker kommer att fortsätta efter den senaste Cliffhanger, huruvida och hur ofta Tom Torture-tjänare låter oss gryta på låg låga innan vi äntligen lär känna gentleman.

  10
  1

Kommentarer är stängda.