Saab i 40 år - från 99 till 9-3 cabriolet

En gång Saab, alltid Saab! Från 99 till 9-3 cabriolet - en helt nöjd Saab-historia. När jag stod inför beslutet att köpa en något större och snabbare bil 1979 var jag ursprungligen förlorad. Premiummärkena från Tyskland påverkade inte mig, för fram till dess hade jag alltid använt mina bilar från 58 Beetle till en Bulli T1, Bulli T2 och Golf och köpt dem billigt (vilket motsvarade mina ekonomiska möjligheter då).

Saab 9-3 Cabriolet - min bästa Saab
Saab 9-3 Cabriolet - min bästa Saab

En bekant vid den tiden uppmärksammade mig på att ett frågeformulär trycktes i FAZ som analyserade vilken bil som skulle gå med en. Mitt resultat var: Saab. Vid den tiden trodde jag fortfarande att det var ett tjeckiskt märke, sedan undersökte jag och frågade en Saab-återförsäljare i Freiburg om begagnade bilar.

Jag gick ut med en Saab 99, fem dörrar med dubbla förgasare i "nesquick brown". Bilen var en bedövning. Rymlig, tyst, sportig att köra och underbar för långa sträckor. Det faktum att den dubbla förgasaren ständigt behövde gå in i verkstaden var hanterbar - de trevliga aspekterna övervägde överlägset.

Men detta smycke gick på i flera år och var mer mottagligt för reparation, så jag skilde det med ett tungt hjärta och köpte en begagnad "Ikea" Saab 80 ("Ikea driver Saab") i vitt i slutet av 900-talet.

På 90-talet följde en Saab 9000i CC i blått, sedan en metallgrön 9000 CS, båda fordon som jag var mycket nöjd med och som stärkte mitt band med varumärket. Ett oanvänt leasingfordon i mitt företag tvingade mig sedan att ta över en Mercedes C-klass i ett år - ingen jämförelse.

Inte bara gjorde den automatiska startspärren varje start till ett enormt spel, utrymmet, komforten och väghållningen låg långt efter mina Saab-bortskämda krav.

Vid första tillfället 1997, lättad igen för mitt varumärke och en ny 9-5 i blått. En ny körupplevelse med limousine, ännu tystare och mer kraftfullt motoriserad, den låg stadigt säker på vägen i alla hastigheter. I början av mobilkommunikation utrustad med ett handsfree-system, som förmodligen var ansvarig för ett antal avbrott i tändningen i full fart, förblev jag en nöjd Saab-kund och fick ytterligare fyra Saab 2009-9 uppföljning fram till 5, inklusive en Sportcombi 3.0 TiD.

Bortsett från problem med tändlådan, som fick mig att snubbla två gånger utomlands - men kunde lösas relativt snabbt tack vare de vänligaste Saab-verkstäderna, var jag helt övertygad om alla märkets egenskaper och körkomforten. Under tiden hade två av mina bästa vänner gillat varumärket från Trollhättan.

Min återförsäljare sa då när jag ville köra en cabriolet: En gång 9-5 - alltid 9-5! Icke desto mindre gav han mig en 9-3 cabriolet under en workshopbesök under en dag - jag hade omedelbart mycket roligt med den här bilen.

På grund av den något begränsade lämpligheten för familjer var jag tvungen att skjuta upp denna begäran till 2008 och i april 2009 fick jag min 9-3 cabriolet i isblå-metallic.

Mitt i GM: s beslut att vända Saab till kranen var jag fortfarande glad över uppfyllandet av min efterlängtade önskan och kan nu säga en bra tio år senare att cabrioleten är den bästa Saab jag någonsin har haft. Ett nytt batteri och annars felfritt 10 190.000 km (jag vet att detta faktiskt räknas som en årets bil) och massor av trevliga resor, där Saabs konvertibla förare nu verkar hälsa på varandra igen.

Den tidigare Saab-verkstaden finns inte längre utan en gratis verkstad där Saabs erfarenhet och arbetskraft finns tillgänglig, men som inte behöver utföra mer än inspektioner och slitreparationer. Jag kör den här bilen så länge jag kan - flottan har nu utvidgats till att omfatta en ombyggd Bulli T6, så följande gäller:

Semester i Bulli, alla andra resor i den ojämförliga Saab-cabrioleten!

Text och bild: Michael Broda

11 tankar om “Saab i 40 år - från 99 till 9-3 cabriolet"

 • blank

  Elvira & Michael B.

  Det är roligt! Saab-fansen med samma sällsynta efternamn från norr och djupt söder är inte släkt, inte ens kända för varandra, men kör samma vackra cabriolet? Fantastiskt! Det finns många roliga anslutningshistorier bland Saabs fans!

  PS: Kanske alla Brodas bara kör Saab ??! 😉

 • blank

  Egentligen är jag bara den tysta läsaren av den här bloggen, men samma, mycket sällsynta namn och också den uppfyllda långsiktiga drömmen om att köra en 9-3 Aero BP-cabriolet får mig att svara på den här fantastiska historien långt norrut. Har varit SAAB-förare sedan november 1976 och jag hoppas att jag kan köra den här bilen tills jag lämnar in mitt körkort.
  Elvira Broda

  10
 • blank

  Mycket trevlig historia - för mig är det 30 år sedan jag föll för våra gamla svenskar ... bara fantastiska bilar som är omhuldade och omhändertagna, men som körs i vardagen ...

 • blank

  Volvaab - Jürgen (?) - Saab-virus utan motgift mot bristande intresse från läkemedelsindustrin 😉

  Ja, det stämmer, det var en väldigt rolig kommentar som jag också saknar och vars författare jag inte kommer ihåg. Men eftersom andreas61k lyckligtvis också hänvisade till det, måste det ha varit Jürgen (?). Jag "fick inte nacken full" 😉 och startade ett nytt - misslyckat - försök att se om författaren kanske inte har fler bilder av denna vackra cabriolet framför denna underbart färgade bakgrund, inte bara bakifrån utan också framifrån eller sidan. Men ”vad som inte är är inte” 🙂 😉

 • blank

  @ Ebasil (saknade kommentarer),

  Jag saknar särskilt den från den "andra läsaren" och tyvärr har jag också tappat hans namn.

  Jag kommer ihåg att denna kommentar, med ett ögonblick, hänvisade till de förödande effekterna av Saab-viruset och en möjligen ekonomiskt motiverad brist på intresse för läkemedelsindustrin för att utveckla ett vaccin mot det för en liten grupp. Det var den bästa kommentaren ...

  Min egen relaterade lika till din och den vackra bilen och framgångsrika foto. Det är bara fantastiskt hur den himmelska färgen återspeglas längst upp till vänster och längst ner till höger, hur himlen och bilen reflekteras i den naturliga diagonalen på bilden. Jag kan inte få nog av det ....

  Tack än en gång till författaren för deltagandet och gratulerar till denna vackra Saab, som är ännu vackrare än någon annan vacker Saab.
  Det är omöjligt att förneka det himmelska.

 • blank

  Tack, då är jag lugn! 🙂

 • blank

  Var är - riktigt ofarliga - kommentarer från Volvaab, en annan läsare och jag? Du stod här igår.

  • blank

   @Ebasli Vi var tvungna att importera en säkerhetskopia igår, ungefär 6 timmars konversation saknades.

 • blank

  Vi har också en sådan konvertibel (samma färgkombinationer och motorer - men med hjort), och den är helt pålitlig. Min fru får regelbundet komplimanger för detta vackra fordon - från förare som inte är Saab.
  Ha en bra resa, Michael!

 • blank

  Stort tack till Michael, han talar från min själ!

  Och när det gäller Jürgens kommentar - jag blev också smittad någon gång, och när sjukdomen verkligen bröt ut (ungefär tio år senare) kunde den bara botas med köp av en Saab.
  Vad betyder läkt här? Jag lider fortfarande av "sjukdomen" idag, det kallas också passion! För att köra en sådan svensk kvalitetsprodukt på gatorna är och förblir ett nöje ...

 • blank

  Och återigen en påminnelse om att jag ska lägga upp min SAAB-berättelse här. Denna rapport väcker också motivationen att äntligen göra det. 🙂

  Den långvariga lojaliteten mot SAAB i hela modellserien beskrivs väl och speglar det faktum att jag då kunde beställa en ny SAAB. Tyvärr missade jag detta tillfälle eller hade inte de ekonomiska medlen att köpa en helt ny SAAB vid den tiden.

  Låt oss se om jag kan ha minst 40 års varumärkeslojalitet. Ur min synvinkel står inget i vägen 🙂

Kommentarer är stängda.