Är han säker? Saab 900 II i det historiska krocktestet

Kraschtestens glansdag började för 30 år sedan. Samtidigt var det förmodligen den bästa tiden för biltidningar. I åldern före Internet köpte den aktuella utgåvan regelbundet i kiosken. Mestadels var det auto-motorsporten, som vid den tiden ansågs vara ledande. Tidningen hade redan börjat sina egna krocktester tidigt.

Saab 900 II i krocktest 1994
Saab 900 II i krocktest 1994

Höga förväntningar på Saab 900 II

Resultatet var sedan tillgängligt i form av en VHS-videokassett som fästes i tidningen, eller så distribuerade tillverkaren den till sina återförsäljare och kunder. 1994 tvingades den då nya Saab 900 II möta testet. Förväntningarna var höga, särskilt höga i Saab-fallet. Eftersom de svenska varumärkena Volvo och Saab stod för säkra fordon som knappast någon annan leverantör.

Saab Tyskland tillhandahöll testobjektet, Auto-Motor-Sport-besättningen och TÜV-testet. Resultatet var bra ur Saabs synvinkel. Den nya Saab ansågs vara ett särskilt säkert fordon och stod ut från mängden. Resultatet var inte felfritt, vilket i slutändan resulterade i kritik i media. Men 900 II ansågs vara mycket säker.

Då förbättrade Saab ständigt säkerheten för sina fordon. Data från olycksforskning flödade in i serien, för varje modellår fanns det en sked mer i säkerhet för kunderna. Med ändringen från 900 II till 9-3 I fylldes den upp och uppgraderades igen. Kroppen blev styvare och ytterligare krockkuddar användes.

Det var allt för länge sedan. Nästan 30 år har gått sedan de första 900 II rullades av produktionslinjen. Frågan om fordonssäkerhet har också förändrats fundamentalt sedan dess. Det brukade vara hårdvaran som spelade roll. En kaross som både är tillräckligt styv och mjuk för att absorbera stötenergi samtidigt som passagerarna skyddas var fordonets konst.

Idag är det programvaran som gör skillnaden. Datorreglerna och smarta hjälpsystem känner igen kraschen innan den ens kan äga rum. I bästa fall undviker de det, i värsta fall skyddar de de intagna. Volvo strävar efter visionen att helt undvika olyckor och inte låta någon dö i trafiken.

Men det bästa av alla hjälpsystem är människor. Att köra defensivt, avslappnat och med förutseende förhindrar olyckor. Så var det redan vid en Saab 900 II och är fortfarande giltigt idag.

6 tankar om “Är han säker? Saab 900 II i det historiska krocktestet"

 • blank

  Där är de igen, gamla fördomar mot 900 II. Plattformen är från GM-hyllan, men SAAB har gjort något annat än Opel. En Alfa 164 är inte heller en 9000.

  NCAP-testet introducerades när 900 II rullade av produktionslinjen. Alla tre "premiummärken" från södra Tyskland kollapsade i slutet av 90-talet på ett sådant sätt att de fick ett andra försök, vilket en utlänning naturligtvis inte får göra.
  9-5 på sin GM-plattform var den första 5-stjärniga bilen någonsin!

  900 II var den första bilen som inte var en cabriolet med avhuggna passagerare efter en älgolycka.

  Under ett TÜV-möte med min 900 II Coupé såg ingenjören plötsligt ut ur gropen och frågade om det var SAAB på Opel-plattformen. Ja, inte riktigt, varför? Det här ser mycket mer stabilt ut här.
  Några frågor?

  2
  1
 • blank

  @ Uli Beitel,

  Intressant information. Tack. Min personliga olycksupplevelse med 9-3 I (se tidigare kommentar) har därför och lyckligtvis spelat ut i ett gynnsamt fönster (styrka & hastighet), där Saab verkligen ”kände sig bekväm”.

  Jag gillar i hemlighet bilar som lämnar någon deformation till motståndarna till olyckan. Men det är självisk och inte längre uppdaterad.

  Av misstag haft samma olycka två gånger. Som beskrivs gjorde 9-3 jag bra, men var fortfarande en ekonomisk totalförlust.

  En gammal Volvo (EZ 1978) i en liknande konfiguration hade bara en liten och horisontell slits fram i den mycket, mycket tjocka stötfångaren, som det bakre bogseröglan på fordonet framför hade stansat in i den. Gamla Göteborg var lika styv som en T-balk och stötfångaren var lite vadderad men stödde slutligen direkt på ramen. Det hade också något.

 • blank

  De första 900 II levererades faktiskt bara med förarkrockkudden. Dessutom saknades både varvräknaren och det tredje bromsljuset, även om åtminstone det (tomma) huset var monterat i bakluckan.

  Resultaten av det hårdare NCAP-kraschstestet och tidningen Bild visade ett katastrofalt resultat. Endast Citroen Xantia och Alfa Romeo 156 var sämre. A-pelaren på 900 var nästan vertikal efter kraschen, deformationerna i fotbrunnen var betydande, inte konstigt med Vectra I-Basis. Den modifierade 9-3 jag var knappast bättre heller. Endast sidokollisionstestet visade båda godtagbara resultat.

  Det var först med 9-5 I som detta dystra underskott förbättrades på ett övertygande sätt, då 9-5 presterade bäst på NCAP, ännu bättre än Volvo och Mercedes.

  Varje bil representerar en kompromiss mellan hög energiförbrukning (mjuka krusningszoner) och stabilitet (höghållfast passagerarcell), men kostnadsfaktorn är också en viktig punkt, varför Vectra I-golvskålen måste användas då.

  2
  1
 • blank

  Jag visste inte ens att 900 II skulle vara tillgänglig utan passagerarkrockkudde. Jag har aldrig sett en sådan förut.

 • blank

  smörgås

  I 9-3 skjuts jag oförskämt av en Mondeo in i en Mercedes framför mig. Passagerarskyddet och den kontrollerade deformationen (bakom mindre än Mondeo framtill och mindre framtill än E-klass på baksidan) Saab gjorde verkligen mycket bra.

  Skåne?

  Allt som Heijo Red säger är sant. Scanias autonomi och oberoende i VW-gruppen är legendariskt. I princip är VW bara en ägare som inte har något inflytande. Detta skulle ha varit önskat för Saab och GM också.
  Ändå tenderar mitt personliga intresse för moderna lastbilar och bussar - för att vara ärlig - mot noll. Jag tycker bara att miljöaspekterna är spännande här. I Frankrike kör bussar av Scania m. W. med nya motorer och en ny blandning av några procent diesel och rött vin.
  Vad menas naturligtvis är avfall från vinodling, i slutändan etanol. Imponerande enkelt och klimatvänligt och utan några sällsynta jordarter. Jag kan inte höra sådana historier ofta och tillräckligt högt. Men annars?

  9
  1
 • blank

  ´´SCANIA´´ ??
  '' Bara lite knuff 'från en passionerad Saab-förare i över 30 år' ... tyvärr finns det inte för mycket ny eller tidigare opublicerad information om SAAB som biltillverkare '... kanske du borde göra det i bloggen då och då också rapportera om SCANIA-lastbilar´ ... eftersom det finns massor av innovationer och potential för framtiden (e-mobilitet etc.) ... även om SCANIA har varit en del av VW-gruppen under lång tid 'men mycket viktigare är "har behållit din oberoende modellutveckling och produktion" och fortsätter att betraktas som en kapabel, mycket effektiv tillverkare av lastbilar i alla kategorier i världen "!!" "Kanske kan du vara anhängare av denna tidigare SAAB-SCANIA-grupp att förena ´ med förlusten av Saab som bilproducent ´ !!

  5
  5

Kommentarer är stängda.