Volvo 940, 960 eller nya 850?

En av fördomarna mot textförfattare är att de kommer att ligga i sina annonser, att staplarna kommer att böjas. Men det är inte sant. I princip tvärtom. Tävlingen läser och är snabbt på plats med ett klagomål om orättvis reklam.

Mer än en ballong - reklam för krockkudden
Mer än en ballong - reklam för krockkudden

Detta innebär att texterna i slutändan normalt inte bara godkänns av kundens marknadsavdelning utan också av den juridiska avdelningen. Men naturligtvis försöker du sätta produkten som ska annonseras i bästa ljus. Varigenom du kanske inte alltid är objektiv.

Till exempel berömde jag bara Volvo 940 och 960 vinteregenskaper i en broschyr när jag fastnade på en snötäckt parkeringsplats på Lenzerheide med en fullt utrustad företagsbil trots den begränsade halkskillnaden och allt beslag.

Som sagt, bakhjulen snurrade glatt, men 940 rörde sig inte. Dessutom kunde jag till och med gå ut och titta på bakhjulen snurra på nära håll. Ännu värre, trots allt var en BMW-chaufför (!) Tvungen att befria mig från den besvärliga situationen. Vi lyckades dock bara skjuta Volvo bakåt uppför den branta bergsvägen. ABS trots allt fungerade perfekt när "bromsar bakåt".

Annons för nya Volvo 850
Annons för nya Volvo 850

Vändpunkten i bilden av de svenska tankarna var att å ena sidan få en 480 cabriolet och å andra sidan 850. Den första stora, riktiga Volvo från Sverige med framhjulsdrift. Jag skulle testa att köra båda nylanseringarna på fabriksplatsen i Torslanda nära Göteborg. Bör, för 480 cabriolet gjordes helt enkelt inte redo för serieproduktion trots de svenska ingenjörernas stora ansträngningar. Ett par gropar, två eller tre stötar eller Berlinkuddar räckte och cabrioleten föll inte isär, men kroppen skev i alla riktningar.

Kort sagt krossades projektet inklusive färdiga annonser.

Men det fanns fortfarande den helt nya 850. Innan vi testade de handgjorda prototyperna kände vi oss på fotokameror eftersom det exakta utseendet var högst hemligt. Och vi var alla tvungna att förbinda oss att inte avslöja några detaljer om den nya Volvo tills den faktiskt lanserades. Och för himmelens skull bör vi vara försiktiga med 1 miljon schweiziska franc-prototypen.

Annons för Volvo 960
Annons för Volvo 960

Dagen innan förstörde två tyska bil- och motorsportjournalister vardera en av de nya 850-talet eftersom de bromsade för sent i slutet av flygfältet under höghastighetstestet.

Själv var jag mer intresserad av kurvtagning och körupplevelsen i allmänhet. Och för det har Torslandas fabrikslokaler allt du önskar. Upp till kullerstenar och små lantfält med stötar och gropar. Se och se, 850 var en fantastisk bil. Visserligen har jag alltid varit ett fan av framhjulsdrift och starka, flexibla motorer. Bilen var faktiskt roligare från varv till varv. Och varv blev snabbare och snabbare. Om du ville kan du göra ett varv som passagerare med rallylegenden Stig Blomquist.

Och den som trodde, som jag, att han nu långsamt närmade sig gränsen, fick lära sig bättre. I alla fall kommer jag aldrig in i hans bil igen. Inte ens i en Volvo.

För en direkt jämförelse fanns även varumärken från tredje part tillgängliga för testkörningar. Bland annat en Saab 900. Praktiskt taget min Saab hemifrån. Så kom in och gör ett varv för jämförelse. Accelerera rakt upp till 170 km / h och sedan in i den långa högra böjningen på exakt samma sätt som med Volvo. Men Saab 900 var inte en Volvo 850 och jag var inte en Stig Blomquist. Saab bröt ut bakifrån helt oväntat för mig och bara för att jag faktiskt var Saab-förare kunde jag hålla bilen så knappt på vägen. Men det gjorde lite ont, Volvo 850 var faktiskt bättre än min Saab.

Och plötsligt är du värt en Volvo
Och plötsligt är du värt en Volvo

Men vad säger man, vars bröd jag äter, vars sång jag sjunger.

Det gjorde det lättare för mig att fortsätta att marknadsföra Volvos bilar och säkerhetsfilosofi som Volvo copywriter. Till exempel med en banbrytande kampanj som har drabbat tidens nerv. För att skydda dig själv och dina nära och kära befinner du dig plötsligt värt en Volvo. För de flesta av dem kommer detta fortfarande att vara fallet idag. Och formulerades till exempel så här.

Vem skulle ha trott att ett bröllop i vitt med hästvagn och brudtärnor någonsin skulle vara ett problem. Och vem skulle ha trott att en så känd limousine som Volvo 850 GLT en dag skulle vara vid dörren? Men 170 hästkrafter, 5 cylindrar, 20 ventiler, 215 km / h, 8,9 s till hundra och ABS är också värden som får mer och mer övertygande kraft ju längre.

Dessutom har den första Volvo från Sverige med framhjulsdrift några världsförstämningar som man hittills bara kunde drömma om. Som en tvärinstallerad femcylindrig motor med variabelt insugssystem *, en Delta-Link-axel *, som för första gången kombinerar fördelarna med oberoende fjädring och odelad bakaxel, det absolut bästa sidokollisionsskyddssystemet * hittills, en automatisk Bälteshöjdjustering * och, för att inte glömma, ett barnstol integrerat i det bakre mittarmstödet vid behov.

När allt kommer omkring borde den nya Volvo ta några år. Du kan också börja med en provkörning. OCH SKYCKLIGT ATT DU VÄRDER EN VOLVO.

* Världen först

Text och bilder: Gigi

Tidigare delar:

Volvo eller Saab eller kollektivtrafik?

Volvo eller Saab, eller Alfa Romeo?

Volvo, Saab eller Volvo - textförfattare på Volvo

4 tankar om “Volvo 940, 960 eller nya 850?"

 • blank

  Kombinationer

  Se det som Hans och Simon (och som Gigi). Med 940 (2.3 mjuk turbo med måttlig 150 hk) och med en V70 med framhjulsdrift och 170 hk (inte döpt om 850, men dess rundade efterföljare V70) hade jag nöjet att varje.

  940 var förmodligen den yngsta och sista icke-livsstilsvagnen jag någonsin har kört och naturligtvis den med den största bagageutrymmet. En riktigt bra bil som jag tycker om att tänka på.

  Kände mig heller inte för kraftig med motorn. 2.3 + turbo = 150 hk låter inte så mycket, men det fungerade extremt bra. Gasresponsen var spontan och känslan av att flytta ett jordbruksfordon (som jag hade i 240 då och då) kunde inte längre talas om under 940.

  Nu förstår jag också Gigis rubrik.

  Äntligen hade Volvo odlat motorer och chassit på sina egna bakhjulsdrivna fordon inom slående avstånd från BMW och Benz.
  Men samtidigt kommer 850 med ett övergripande koncept som inte längre syftar till att möta konkurrensen på lika villkor. Nej, de ville överträffa.

  Men man har också överträffat sig själv och övergett gamla dygder. När 940/960 rullade av produktionslinjen parallellt med 850 fick Volvoköpare i den övre medelklassen för första och sista gången fritt val mellan en modern livsstil och en så torr pragmatism som knäckebröd.

  För mig en av de mest spännande tiderna i hela Volvos historia. Häftigt att Gigi (en insider) skriver om det här.

 • blank

  Trevlig artikel, jag gillar inte 480 alls. Dags stationsvagnar var åtminstone riktiga stationvagnar med tillräckligt med utrymme. Det som erbjuds idag är enligt min mening för mycket livsstil och för lite praktisk.

 • blank

  När vi återvände från Afrika efter år med två små barn 1992 köpte jag en Volvo 940 kombi. Ändlöst utrymme och parollen; ”Och plötsligt är du värt en Volvo” övertygade mig också helt. 940 tjänade oss bra i flera år. Tyvärr hade Saab inte någon kombi på den tiden. Enligt min åsikt är en av Saabs största misslyckanden att komma in på marknaden för kombi så sent!

  11
  1
 • blank

  Tack Gigi.

  Läs igen med glädje och lär dig något igen. Visste inte att det fanns sådana konkreta planer för en cabriolet på Volvo vid den tiden och att eller varför de misslyckades.

  Men det är nog bättre på det sättet, för den nationella tävlingen var riktigt bra just nu - riktigt bra. Jag skulle vilja köra en Saabrio igen i det här livet. Å andra sidan saknar jag en öppen Volvo (särskilt en 480) lika mycket som en mindre svensk klimataktivist med vilket syndrom som helst skulle sakna koldioxid i vår atmosfär ...

  Under rubriken (480 visas inte alls) hade jag förväntat mig annan information, men det var bra och ett riktigt nöje att läsa. Tack så mycket.

  Jag hoppas verkligen att Gigi-artikelserien kommer att fortsätta så här och att fler kommer att komma? Det skulle vara riktigt bra.

  11
  1

Kommentarer är stängda.