Evergrande varnar för likviditetskrisen - priserna faller

Är det över innan det började? Evergrande varnar för en likviditetskris som skrämmer investerare. Beståndet är på väg ner, men vad ligger bakom det? Situationen är förvirrande. Igår gjorde varningen om möjligt via Bloomberg Begränsningar av likviditet rundan. Det spekulerades också i en omedelbar omstrukturering av företaget.

Evergrande varnar för flaskhalsar i likviditeten

Har företaget satt sina mål för högt?

Vad som är säkert är att mycket har gjorts de senaste månaderna för att minska skulden och förbättra likviditeten. Investeringar som inte ingår i kärnverksamheten och fastigheter såldes. Miljarder i skulder som betjänats före förfallodagen. Inte utan dolda motiv, utan motiverad av ny lagstiftning.

Den kinesiska administrationen drar fast Skuldbegränsningar för fastighetsbranschen, som tenderar att bli alltför skuldsatt. Från och med den 1 januari 2021 gäller övre gränser som måste följas. Om en fastighetsutvecklare inte uppfyller kraven är han inte längre kreditvärdig och är avskuren från kapitalmarknaden.

För att förbättra sin strategiska position lanserade Evergrande Auto 176.6 miljoner nya aktier i mitten av september. De representerar 2% av den totala aktievolymen och såldes till stora investerare. Bland dem finns den internationella molnleverantören Tencent, mobilitetsleverantören Didi och Alibaba-grundaren Jack Ma. Rabatten på 20% på priserna vid den tiden var ovanligt hög.

Åtgärden gav 516 miljoner dollar i kassan.

En liten summa när man tänker på att det i januari 2021 finns 19 miljarder dollar i skuld att betjäna. Enligt nuvarande status skulle återbetalningen ta upp 92% av koncernens kassareserver.

Evergrande i gränsen för skuldgränsen å ena sidan och den ihållande höga investeringen i bilindustrin å andra sidan.

För att lösa problemet och få tillgång till en bredare grupp investerare siktar gruppen på en notering på Hong Kong-börsen. Inspelningen på Star Market Shanghai-börsen sägs ha ansökt om enligt kinesiska medier. Geely Holding, ägare av Volvo, tog denna rutt för månader sedan. Inlandsnotering gör det möjligt att utfärda ytterligare aktier och gör det lättare att hitta investerare.

Kampanj med förfalskade dokument?

Bloomberg rapporterar att de har ansökt om notering i Shenzhen, den andra börsen på Kina efter Shanghai. Problemet för Evergrande: Det väntande godkännandet att notera på en inhemsk börs ger strategiska investerare rätt att lämna senast den 31 januari om situationen kvarstår.

En realistisk bedömning av situationen är svår. Evergrande slogs tillbaka med ett pressmeddelande igår. Skrev förtal och förfalskade dokument om möjlig omstrukturering av företaget som cirkulerar på nätet. Bloomberg-meddelandet kan baseras på ett av dessa dokument.

Evergrande-koncernen är starkt skuldsatt till motsvarande nästan 105 miljarder euro. Efter att ha dragit av nuvarande och kortsiktig likviditet finns det 79 miljarder euro i nettoskuld. Ett belopp som också skulle vara relevant för kinesiska standarder.

5 tankar om “Evergrande varnar för likviditetskrisen - priserna faller"

 • blank

  Ja, spännande som alltid, tack! Fördelen med bloggen är att den rapporterar om andra spelare som annars inte spelar en roll i rapporteringen (Evergrande och Polstar). Vad som förvirrar mig med rapporterna är att de kommer från ett land där mycket regleras och inget stort händer utan en välsignelse ovanifrån. Om det hade hänt i västvärlden skulle jag ha trott: ja, vanliga aktiemarknadsspelare som påverkar priset, se Tesla-aktier eller Nikola.

  Jag fortsätter att titta på, jag har precis kollat ​​körsträckan för mina SAABe ... det räcker i några år! 😉

 • blank

  Är Evergrande Auto en flygbas eller är det allvarligt?

 • blank

  Financial Times

  All uppmärksamhet, återigen skriven mycket faktiskt och informativt. Ibland undrar jag var jag faktiskt hamnade här ...

  Saab - Mer än en bil

  Saabblog - Mer än en Carblog

  På något sätt passar det. Men det är fortfarande en överraskande positiv upplevelse, även efter år av regelbunden läsning.

  Det som förvånar mig är hur väl den kinesiska administrationen förstår kapitalistiska finansiella och ekonomiska fallgropar och att Evergrande tydligen är "inte för stor för att misslyckas" även enligt nationella standarder.

  Jag skulle ha bedömt det annorlunda och är inte säker på hur man klassificerar det nu? Är Evergrande inte tillräckligt stort enligt kinesisk standard för att vara i nationellt intresse?

  Men vem andra är framåt i början?
  Eller har administrationen helt andra visioner av framtidens nationella och globala rörlighet än Tesla och Evergrande?

  Jag tänkte en gång att Evergrande inte skulle intressera mig alls. Nu tycker jag att ämnet är riktigt spännande.

  Tack Tom.

  6
  1
 • blank

  Spännande och återigen dramatisk. Frågan skulle vara om någon ville ha för mycket och allt på en gång? Elbilsmarknaden kommer naturligtvis att växa, men Evergrande Auto kommer säkert att ta en bit av kakan från alla med så höga ambitioner.

  Kan vara intriger eller korrigering. Hur som helst, jag hoppas det bästa för Trollhättan!

 • blank

  Blir det inte lite tröttande att skriva om Evergrande?
  Å andra sidan har Tesla också begravts otaliga gånger och ser bra ut idag. Jag vet inte om du kan jämföra det exakt, men kanske finns det fortfarande en chans för Evergrande. Bara Trollhaettan kommer förmodligen inte att dra nytta av det!

  10
  1

Kommentarer är stängda.