Saab 9000 auktioneras i Sverige till rekordpris

Auktioner av gammal plåt är särskilt spännande i Sverige. Landet främjar elektromobilitet och förbjuder gamla bilar från storstadsområden. Svenskarna och kärleken till gammalt tenn? Du kan vicka. Men det gör det inte, som auktionen som avslutades igår visar.

En Saab 9000 CSE auktioneras till ett rekordpris
En Saab 9000 CSE auktioneras till ett rekordpris

Saab 9000 auktioneras till rekordpris

Överraskningen kom från Saab. I själva verket i två avseenden. Eftersom två fordon av detta bleka märke rensade bort kraftigt. Medan allround-erbjudanden från Porsche, Volkswagen eller Volvo kämpade för att nå sitt uppskattade eller lägsta pris. Auktionens hemliga stjärna var en Saab 9000 CSE.

En Lotterivinst, med bara 19.600 XNUMX kilometer på klockan. Svenska medier kände den möjliga sensationen mycket sent och hoppade upp i mediatåget i sista minuten. Jag var också mer skeptisk än självsäker när jag presenterade fordonet på bloggen.

Eftersom Saab 9000 CSE, förutom tillståndet och dess låga körsträcka, inte var något speciellt. Ingen extremt bra utrustning, inget sista byggår. Naturligtvis ingen Aero eller någon av jubileumsmodellerna du letar efter. Även historien var inte spektakulär. Ingen framträdande pre-ägare, ingen pre-produktion modell.

Det fanns också en färgkombination som inte alla gillar

Inget av det räknade. 9000 CSE tjänade en suverän 124.000 kronor. Med auktionärens premie lade köparen 130.000 12.500 kronor, motsvarande nästan exakt 70 80.000 euro, på bordet. Den stora Saab översteg långt det uppskattade priset på XNUMX till XNUMX XNUMX svenska kronor. En överraskning och ett gott tecken för den första stora serien av Göta Älv.

Prisnivån för Saab 9000 ökar i Sverige, även om detta uttalande måste sättas i perspektiv. Eftersom det bara gäller bra fordon, av vilka det nu är väldigt få. De är efterlysta, byt händer i scenen. Det finns ingen efterfrågan på reservdelar och fordon med en lista över problem som Storbritannien kommer att möta med Brexit.

Den perfekta svenska klassikern

9000 kombinerar allt du kan förvänta dig av en klassiker idag. Utrymme, komfort, flexibilitet och köregenskaper som gör den lämplig för daglig användning. Inte en bil som orsakar problem utan en som löser dem. Med ett stort lastområde eller utrymme i överklassen för 5 vänner som reser tillsammans.

Tekniken är robust och överdimensionerad, elektroniken designad för hållbarhet och repareras om något skulle gå sönder. Perfekta förutsättningar för ett långt partnerskap och mer än en kort affär. Frågan är bara hur du får ett bra exemplar?

Saab 9-3 Aero såldes över uppskattningen 2004
Saab 9-3 Aero såldes över uppskattningen 2004

En annan Saab överskred sin uppskattning under auktionen. Inte en klassiker än, en ungtimer med goodwill. A Saab 9-3 Aero Cabriolet från 2004. En med bussystemet som Saab utvecklade och som sedan orsakade mycket problem.

Om du vill är den här bilen den sista Saab som verkligen är en

För bättre eller sämre designades serien i Stallbacka. Med den första ansiktslyftningen separerade GM vad som orsakade problem och transplanterade problemfri företagsteknologi. Saab blev bättre, mer pålitlig.

Men, du vet redan ...

Pre-facelift-bilar är vanligtvis inte mycket efterfrågade. Även om de har några positivt specifika särdrag som inte längre finns i de senare modellerna. Cabriolet uppskattades till 100 till 130.000 175.000 kronor. Innan auktionärens premie nåddes 16.800 16 kronor. Det motsvarar drygt 100.000 XNUMX euro för en XNUMX-årig röd cabriolet med XNUMX XNUMX kilometer.

En trend eller bara en outlier? Eller det analoga svaret på trycket från digitalisering och elektrifiering, som kan observeras i alla märken?

Bilder: Bilweb 2/2

10 tankar om “Saab 9000 auktioneras i Sverige till rekordpris"

 • blank

  @Andeu: En bil är en vara som är och bör användas. Det finns alltid en viss ”konsumtion”, oavsett hur bra underhållet är. Vid någon tidpunkt kanske du vill köra något nyare och sedan måste den gamla gå. Inte alla vill köra sin bil i 50 år, inte ens en Saab. Mer moderna bilar kan göra (nästan) allt bättre ... ingen vill erkänna det med en "äldre" bil. Men det betyder inte att de är roligare.

 • blank

  Anddeu uttrycker det vardagligt och kortfattat.

  Saabs värld är uppdelad i två delar. Det finns modeller som är stabila i värde, till och med ökar i värde, och fortfarande de som knappt uppskattas.

  Och det finns två typer av förare. Ibland kan du till och med se Saabs med säsongsbetonade registreringsskyltar - uttryckligen endast för vinterdrift.

  Jag har stött på 900 II / 9-3 Jag gillar detta flera gånger. De är skoningslöst nedkastade av passionerade motorcyklister med en svaghet i norr i vintertysk stadstrafik på korta resor.

  Brot & Butter 9-5 framför NG med luckor i utrustningen (som tyg istället för lädersäten) flyttas ofta, behandlas och handlas som slitage och engångsföremål. Priserna är i källaren.

  Enligt down-rockers är reparationer inte värda. En ny turbo? En ny koppling? Många Saabs är glada över att de fortfarande får bensin och när oljenivån kontrolleras årligen.

  Och däremot finns det Saab-förare som alltid gör eller har gjort allt, utan att titta på det aktuella marknadsvärdet eftersom detta inte är ett giltigt kriterium för dem, eftersom en ny koppling i Saab har samma nytta som i en annan Bil och kan därför kosta detsamma. Precis som en oljebyte eller vad som helst som är nödvändigt.

  Jag är rädd att majoriteten av alla för närvarande godkända Saabs kommer att lämna oss innan det uppstår en marknadssituation där nästan alla Saabs bara är i uppskattande händer. Och jag fruktar att detta kommer att leda till ytterligare nedskärningar i reservdelsförsörjningen.

  Men i hemlighet har vi alla vetat det i tre dagar. När jag köpte kromglasögon 2009 och var tvungen att förklara mitt beslut med vänner och familj, som vanligt med bilar, hade slutet på märket länge varit i luften.

  Med full medvetenhet köpte jag inte bara en Saab ändå, utan just av den anledningen (igen). Det var kanske den sista chansen - och att vända det positivt, var annars skulle du kunna köpa sällsynta och vardagliga nya bilar mellan 2009 och 2011 som med alla fördelar (exklusivitet) och nackdelar (reservdelsförsörjning) sannolikt kommer att bli en klassiker och en klassiker i snabb rörelse Typ av oldtimer skulle mutera?

  Jag hade inte för avsikt att upprätthålla en hög nivå eller till och med en tidig värdeökning. Inte ett spår av besvikelse. Jag kunde inte ha varit mer exklusiv och bättre för så små pengar de senaste 11 åren. Allt passar. Det är bara synd om många Saabs fortfarande kommer under hjulen.

  Jag tycker att det är fel att kompensera det nuvarande värdet, reparations- och servicekostnaderna mot varandra. Användningsvärdet bör vara den avgörande faktorn. Allt annat är ett bortkastat samhälle.

 • blank

  Lizi - begränsade stadsresor endast mot betalning?

  Det är otroligt och helt galet! Vilka kriterier måste du uppfylla för att tillhöra denna berömda krets? 🙁 Under Euro xy? Eller är det baserat på ålder eller koldioxidutsläpp eller vad ??? Och gäller detta i alla spanska städer över en viss storlek? Jag skulle vara intresserad av att jag skulle gå på en turné med cabriolet till Spanien. Tack på förhand för en kort info!

  Jag önskar er en trevlig helg med soliga Saab-turer i den vackra spanska landsbygden! 🙂

 • blank

  @anddeu
  Jag tycker att det formuleras ganska hårt nu (konsumtionsfångster). Jag tror att det också finns många dagliga användare som brinner för det. Men jag är helt med dig när det gäller att befria fordon som hålls i gott skick från "konsumenternas" kopplingar.

 • blank

  Grattis till de nya ägarna. En 9000 i detta tillstånd kan knappast hittas längre. Och det verkar som om det stora fordonet gradvis får det erkännande det förtjänar .... För en tid sedan hade jag turen att hitta en 9k i otroligt skick och 90 tusen kilometer. Det vore bara önskvärt att vi kan driva våra skatter under lång tid framöver .... den reglerande mani är frodas. Jag måste antagligen dela med mig av en av mina sågar i Spanien, för snart - på grund av Corona lite senare än ursprungligen planerat - får jag bara besöka staden tio gånger om året. Förregistrerad och mot betalning .... Att behöva tänka på vilka av de skatter jag ska lämna över ger mig ibland sömnlösa nätter ... Men bara ibland. Lyckliga är de som har sådana "problem" idag.

  Hälsningar till samhället

  Lizi

 • blank

  Det är trevligt att läsa. Om den (mestadels) yngre Saab skulle komma ut ur de rena ”konsumtionsfångsterna” skulle det vara ett bra steg för bevarande.

  4
  1
 • blank

  Det är fantastiskt. Jag tycker det är bra. Tiden verkar långsamt komma när bra bilar hittar sitt värde. Men när jag ser 9-3 I Cabrio handlas till mjuka priser, måste jag svälja att veta vad jag har investerat i min. Jag är nyfiken när priserna där kommer att hitta ett rimligt sätt.

 • blank

  ... och återigen anmärkningsvärda priser för 2 Saab-modeller. Efter 96-slututgåvan 2018.
  En sådan Saab 9000 CSE är det analoga svaret på dagens bilar, som är överbelastade i alla avseenden: det är praktiskt, okomplicerat och till och med tydligt, allt för avslappnad körning.
  Jag accepterar endast digitala, av nödvändighet, för e-bilar.
  Jag kommer antagligen aldrig ge upp mitt vackra gamla slott, en Volvo XC 70, också en sådan analog del ...

 • blank

  Ja, för cabrioleten, speciellt från pre-facelift-serien, överraskar det mig också - men det är jättebra! Jag tycker inte heller att denna Ferrari-tomatröd för Saab-konvertibler är så bra, som Hans med rätta skriver. Det fanns en gång en fin vinröd metallic, det var väldigt vackert! Men jag tror också att kombinationen av rött, svart och vitt (beige) gjorde det så intressant. Även om jag tyckte att denna kombi var tvärtom bra, nämligen den första 900 cabrioleten: krämvit färg (annars inte min grej, men sensationell), svart huva och vinröda lädersäten. Det var en dröm!

  Men här var det också dessa specialsäten i den svartvita kombinationen med en central söm. Det är ganska trevligt. Jag tyckte Saabs riktigt bra idé om sittdesignen ännu vackrare i de senaste modellerna, till exempel i de orange Griffin Independence-konvertiblerna: Alla svarta med en vit mittremsa och vita sömmar (död chic) ​​eller vice versa i beige med svart (inte riktigt så mitt fall, men vackrare än stationvagnen på 2004). Men det är naturligtvis en fråga om smak och jag är väldigt glad att den här älsklingen har uppskattats och kommer säkert att ha det bra! Om bara alla återstående Saabs kunde göra det!

  God helg till alla Saabs fans och soliga turer! 🙂

 • blank

  Tillägget för 9000 är inte riktigt förvånande. De är bara bra bilar. Och det är praktiskt taget nytt.

  Med den röda cabriolet, byggd 2004 som med min kalk cabriolet, är jag lite förvånad. Rött är inte precis den färg som ser riktigt bra ut på en Saab och 100000 km är inte heller lite. Det är dock en Aero och har ljusa klädsel på insidan. Rött och lätt klädsel är en ganska sällsynt kombination.
  Jag önskar den nya ägaren mycket kul med deras Saab!

  10
  1

Kommentarer är stängda.