Volvo, Saab eller Volvo - textförfattare på Volvo

Så som en övertygad Saab-chaufför var jag plötsligt en reklamtextförfattare för Volvo och försökte i den mest kreativa reklambyrån i Schweiz att få de lokala försäljningssiffrorna från mindre än 5000 enheter per år till de riktade 7500. Men hur gör man det? I Sverige var det så att de konservativa var mer benägna att köra Saab (en man som heter Ove vill hälsa) och de progressiva var mer benägna att köra en Volvo.

Som Saab-chaufför för Volvo
Som Saab-chaufför för Volvo

I Schweiz var det precis tvärtom. Det finns knappast en Volvoförare utan skägg, hatt och hund. Och detta långt innan skägg, hattar och hundar ansågs vara hippa.

Det mest spännande med att arbeta för bilmärken är varför människor föredrar vissa bilmärken, älskar dem mer än någonting och förblir lojala mot dem under en livstid och inte kör runt med andra bilmärken för mycket pengar. Du kan lära dig mycket om psykologi och utöka dina kunskaper om människans natur.

Jag hävdar fortfarande idag att efter fem minuters prat med en helt främling kan jag nästan säga att han kör för ett bilmärke. Med en mulle frisyr, solbränd hud och vita skor i förväg!

Ett av huvudargumenten mot att köpa en Volvo då var det fula ordet svenska tank. Under många år var Volvo starkt annonserad med kvaliteten och tjockleken på det svenska stål som användes för karossen. Medelåldern för Volvos inskrivna i Schweiz var imponerande 20,7 år i början av XNUMX-talet.

Men bara, de flesta av dem ville inte köra bil i mer än två eller tre år och sådana argument räknade inte så mycket. Och svenska stridsvagnar om och om igen. Intressant nog har dessa människor under tiden kört runt med jätte SUV: ar som mycket mer förtjänar att svära ordet "tankar".

Bilderna visar några av annonserna för Volvo från början av 90-talet. Ingen bildkampanj, men även om det fanns faktiska försäljningsannonser var Volvos filosofi alltid märkbar. Tyvärr har jag inga fler bilder av två av de vackraste annonserna.

En av rubrikerna för Volvo-leasing var: Om du inte kan köpa en Volvo kan du hyra en! Och till bilden av en puckelryggsvolva: Din nya Volvo kommer att se så vacker ut om 20 år! Jag tycker fortfarande att det inte är så illa. Eller?

Ytterligare en anteckning om Volvo 240 Classic-annonsen. Annonserna för de senaste 240-talet byggda som en klassisk upplaga innebar att serien rullade av monteringslinjen ett och ett halvt år längre än planerat. Så många var beställningarna för denna oförstörbara klassiker, varav många fortfarande används idag.

Text och bilder: Gigi

Tidigare delar:

Volvo eller Saab eller kollektivtrafik?

Volvo eller Saab, eller Alfa Romeo?

8 tankar om “Volvo, Saab eller Volvo - textförfattare på Volvo"

 • blank

  Trevlig flashback från ett helt annat perspektiv! Tack för det, var kul att läsa.

 • blank

  Åh Jag gillar att komma ihåg här. Jag är inte bara en Saab-förare, jag är också en Volvo-förare. Och vid den tiden hade tre delar av det "vackra". Successivt. Och idag har jag en Saab och en Volvo. Tyvärr fick jag aldrig skriva texter till bilar - jag hade varit oerhört upphetsad. Men vem vet vad skrivupplevelsen kommer att ge mig.
  Tack för det stora bidraget och djupet att gräva i lådan med det historiska materialet!

 • blank

  Mycket intressant inlägg, tack

 • blank

  @ James Elsner,

  det är gott. Men det är vettigt direkt. Det är fascinerande hur vi förare och köpare kryssar.

  @ Gigi,

  ja, jag tror att vi har rätt om vi antar 20,7-åren som den genomsnittliga livslängden i Schweiz.

  I D fanns liknande information / reklam. Talet handlade om de 19, X åren som varje Volvo som någonsin har gått i pension (!) Över hela världen har varit i drift i genomsnitt. Och det sades att du skulle ha rekordet ...

  Det passar ganska bra, eller hur?

  4
  1
 • blank

  Kära James
  Ja, det var ett problem. Det hade varit annorlunda om en elegant Carabinieri i sin snygga uniform i en lika snygg Alfa hade stoppat det fällbara styret,)

 • blank

  Kära Volvaab-förare
  Ditt argument låter ganska logiskt, men jag är rädd att det faktiskt var så att 1990 var medelåldern för alla Volvo i Schweiz mer än 20 år. Med alla knölbackvolvo, Amazons, 1800-talet som körde runt varje dag vid den tiden. Och med låg försäljning av nya bilar. Även om jag inte riktigt kan tro det heller. Tyvärr kan jag inte längre hitta formuleringen. Men säkerligen kommer en Volvos genomsnittliga livslängd fortfarande att vara cirka 20 år, om du vill ha det.

 • blank

  Bra bidrag Gigi! Du fick mig att tänka igen Tack så mycket för detta.

  Vi arbetade inom bilindustrin ungefär samma tid. Du för Volvo och jag för Mercedes-Benz.

  Volvo hade ett stort imageproblem i Schweiz, eftersom vi trodde att vi kände till det från många marknadsundersökningar.

  I årtionden hade det varit det schweiziska tävlingsledarens föredragna mobilfordon, även känt som polisen. På den tiden var Volvo favorit i praktiskt taget alla poliskårer i Schweiz.

  För många förare som inte är Volvo-förare var anslutningen mellan Volvo och polisen ett tungt argument för att inte köpa en Volvo, vilket undersökningarna visade.

  Vid den tiden gjorde vi alltid allt för att inte behöva leverera fordon till polisen.

  Våra kunder skulle absolut inte ha uppskattat att bli stoppade och böter av en patrull i en Mercedes-Benz.

  5
  1
 • blank

  Tack Gigi.

  Artiklar och bilder är roliga. Jag misstänker bara lite suddighet.
  20,7 år är förmodligen medelåldern för alla Volvos som någonsin har avregistrerats (!) I Schweiz då (1990-talet) (genomsnittlig period för antagning och drift av de avregistrerade)?

  Annars skulle siffran innebära att varje ny registrering / matrikulering skulle möta en genomsnittlig 41,4 år gammal Volvo. Med försäljningssiffror som ökar under åren och decennierna skulle inte ens en sådan stolt ålder vara tillräckligt nära ...

  Hur som helst, jag tar av mig hatten för den framgångsrika kampanjen. Och tack igen för att du deltar här idag. Förutom rubrikerna gillar jag också bilderna.

  Från min egen praxis vet jag hur krävande reklam svartvitt på tidningspapper är. Hög glans är en bris. Tidningspapper är utmaningen och freestyle. Alla som kan göra det kan verkligen göra allt ...

  7
  2

Kommentarer är stängda.