Spyker kommer tillbaka och producerar i Tyskland

Egentligen trodde jag att ämnet var över. Spyker är historia och Victor Muller är på väg till nya satsningar. Man kan ta fel, och vissa bilmärken verkar ha otaliga liv. Spyker kommer tillbaka och kommer att återuppta produktionen 2021. Det är planen. Och Spyker blir då ett tyskt bilmärke.

Spyker comeback med C8 Preliator
Spyker comeback med C8 Preliator

Sedan Saabs slut har Spyker också gått nedför. Att beskriva rutten som ojämn träffar inte riktigt. Det var mycket värre. Sedan i april 2020 verkade det verkligen över att vara. Det tragiska slutet på en berättelse. Men det är inte så. Med ryska pengar, här tappar Victor Muller gamla relationer, varumärket kommer tillbaka.

Boris Rotenberg är finansiären bakom comebacken. Grundaren av SMP Bank, president för FK Dynamo Moskva, SGM-gruppen och vän Vladimir Putin har en svaghet för eleganta, exotiska bilar. Det finns en hel massa berömda företag redo för Spyker-omstart, som alla har något att göra med mycket dyra bilar och livsstil. Alla kan tilldelas Boris Rotenbergs miljö eller tillhöra honom direkt.

Produktionen tar över R-företaget i Trier tar racingteamet från SMP-Racing och BR-Engineering hand om tekniken och motorsporten. Ett första Spyker-showroom ska byggas i Monaco. Det börjar 2021, Spyker C8 Preliator startas om. Det kommer att följa senare B6 Venator, som hade premiär i Genève 2013 men aldrig gick i produktion och Spyker D8 SUV. Dess uppfattning är rotad i gamla Saab-dagar, idén är ungefär tio år gammal.

Fordonen är handgjorda för en utvald kundgrupp, och gruppen tillhandahåller också reservdelar till de 265 Spyker-sportbilarna som hittills har byggts. Muller är fortfarande frontman som VD för Spyker Ltd.

Naturligtvis är många saker oklara för tillfället. Vem kommer att leverera de motorer som en gång skulle komma från Audi och senare från Sverige från Koenigsegg? Kommer den berömda Koenigsegg V8 fortfarande att klara den under Spyker-kroppen, eller kommer en revolutionerande FreeValve-motor att komma? Själva idén att det kan vara så här är kul.

Det finns tillräckligt med frågor, men få svar.

Naturligtvis behöver ingen Spyker och knappast någon har väntat eller satsat på comebacken. Men världen med sina elbilar och galopperande digitalisering kan göra med några handbyggda exotiska bilar. Kanske behöver hon till och med det. Kan vara mer angelägen än någonsin.

11 tankar om “Spyker kommer tillbaka och producerar i Tyskland"

 • blank

  @ Ebasil,

  Jag gillar henne mycket. Man kan inte och bör inte kompensera orättvisa mot varandra - inte i syfte att relativisera ...

  Jag ville inte att det skulle menas så, men det kan faktiskt läsas på det sättet och inte på något annat sätt. Jag måste se att ...

 • blank

  volvaab

  Ja, allt är också korrekt, MEN: Med argumentationen kan du verkligen motivera allt, varje uppföljning och mer än så. Mycket användbart när du påstås inte ha något annat val eftersom de allra flesta gör affärer med brottslingar. Jag brukar hålla med Wolfgang Borchert: Säg nej! Och om alla, eller åtminstone många, gjorde det, skulle majoriteten och maktförhållandena vara helt annorlunda. Det kan vara idealistiskt, men alla har alltid ett val: pengar eller moral. Det börjar med de små sakerna och slutar med de mycket stora dimensionerna. För att ta upp fotbollsexemplet: Så sympatiska som Mr Kl från Liverpool FC och Tu från PSG är för mig, borde du aldrig ha undertecknat med dessa finansiärer. Men Bayern gör också affärer med Qatar och vi behöver inte ens prata om FIFA.

  I vilket fall som helst kan jag inte på något sätt se en motiverande humanitär, politisk eller ekonomisk nödvändighet att engagera sig i sådana siffror i fallet med Muller.

 • blank

  @ Ebasil,

  (tyvärr) allt är korrekt hittills, vad du skriver och VM är verkligen en lyckosoldat i sig, inte en Robin Hood ...

  Men det är också en så liten fisk att jag inte tycker att det är värt spänningen. Du kan lika gärna släppa världens klagomål på de smala axlarna hos alla spelare från den stora Dynamo Moskva-truppen.

  Jag är förlorad på vad och hur man gör det istället, men om jag gjorde det skulle min missnöje riktas mot de människor och institutioner som faktiskt är ansvariga för ramen inom vilken en VM eller en fotbollsspelare verkar. Eller en familjeman som sköts i ryggen, en Amazon-kund - vad som helst och vem som helst.

  Det här är världen som Spyker kan bygga en handfull bilar igen. Det kommer inte att göra någon skillnad om du tillåter VM att göra det eller skylla på det.

  Det är mycket viktigare att den stora fisken spelar schack i öst och väst - medan du emellan i Europa bara behöver säga "Bli inte arg!" pjäser.

  Tärningen är kastad. Det är det då. Vi har inte kunnat göra mer på länge. Utstrålningen av demokrati och ett intakt civilsamhälle minskar märkbart. Med dödliga konsekvenser för alla nationer och samhällen i ett tillstånd av omvälvning eller omvälvning.

  Alla sorgliga, mycket sorgliga. Men vem är fortfarande förvånad? Man får inte glömma att en tysk tidigare kansler är på Putins löner. Men Putin spelar schack. Vad gör den tidigare kanslern? Också bara en förmögenhetssoldat som letar efter personlig fördel ...

  Bör VM göra vad han kan och vill mitt i denna galenskap. Jag kan inte skylla på honom. Inte i den här världen ...

  På skalan av möjliga missförhållanden, med sina nischprodukter, begränsad försäljning, vinst och finanspolitiska knep, är han i alla fall ingen spänning ...

  2
  3
 • blank

  Han ger inte upp !! Och jag gillar det.

 • blank

  PS: Vad sägs om insolvensanspråk mot Spyker Services BV och de andra Spyker-företagen i det "ogenomskinliga företagsnätverket" (se bloggrapporten från våren)? Betalar den fina oligarken dem direkt? Knappast - man har verkligen räknat framgångsrikt fattiga eller nakna och borgenärerna sitter på det. Men det spelar ingen roll, trots allt är de viktigaste borgenärerna bara skattemyndigheterna och därmed de dumma vanliga medborgarna i de berörda staterna. Puh djävulen igen!

  1
  1
 • blank

  Intressant artikel, för vars information jag vill uttryckligen tacka dig - och på något sätt också en charmig ”mottrend”. Men med en mycket bitter eftersmak! Jag kan bara inte bestämma mig! ; - /

  - vad eller vem ska jag hitta mer äckligt och motbjudande, den kinesiska staten-Manchester-kapitalism-maskinen (à la NEVS, Hengchi, Volvo etc.) eller de ryska oligarkerna med en direkt linje till deras lika totalitära, maktbesatta och korrupta regim. De är antidemokratiska, antimänskliga rättigheter och kriminella i lika hög grad. Och Europa ansluter sig för att inte förstöra kontakten med dessa fina härskare och system; ja, man gillar till och med att bygga på det och bygga allt från det. Uh, djävulen! Och då blir du riktigt upprörd över bara en löjlig förgiftning av en regimkritiker ... Hugenbergarna och hycklarna dör bara inte ut!

  3
  2
 • blank

  @Grip

  Tja - GM, svenska statliga regeringen: Egentligen kan inget gå fel för tio år sedan …….

 • blank

  Muller - som aldrig ger upp. Jag håller fingrarna korsade, han har mina bästa önskningar.

  3
  3
 • blank

  Tja - låt oss vänta och se.
  Muller, ryska oligarker: Ingenting kan gå fel där ...

 • blank

  Street legal Fabergé ägg

  Jag kan inte förklara det, förstår inte det själv, men jag är ganska glad över det. Jag önskar VM och Spyker lycka till.

  4
  1
 • blank

  Det visar igen: Vitamin B ... (mestadels) hjälper alltid. 😉
  Det är otroligt där VM organiserar sina medel ...
  Det finns verkligen (fortfarande) några oligarker runt om i världen ..., för produkterna, för någon "uppföljningsfinansiering".
  Men: frågan om enheten är fortfarande spännande ...

Kommentarer är stängda.