De missade möjligheterna och deras konsekvenser

Kommer någon fortfarande ihåg 2015 och Ida-projektet? Allt började med en katastrof. En gammal och visserligen ganska försummad Saab 9-5 orsakade problem. Inte för att detta är Saab-specifikt. Om du inte bryr dig om bilar måste du möta konsekvenserna. Förr eller senare.

Gammalt blir nytt. Ida-projektet startade i Sverige 2015
Gammalt blir nytt. Ida-projektet startade i Sverige 2015

Ägaren till nedgångna 9-5 ville bara bli av med honom. Han placerade en humoristisk annons som fick mediebevakning. Som ett resultat tog Orio och Maptun hand om bilen och gjorde den nästan ny. Historien väckte uppmärksamhet och genererade positiv press. I bakgrunden var tanken att renovera gamla Saab-modeller i framtiden och göra dem passande under de kommande decennierna med originaldelar.

En fängslande idé som motsvarar tidsgeisten

Eftersom det är hållbart att använda den längre är det bra för miljön att undvika konsumtion. Även om Saab inte längre bygger bilar, vad skulle ha hänt om ett godkännandemärke förde nästan nya bilar till allmänheten? Idén föddes, den bedrevs bara halvhjärtat och snart bestämde sig Sverige för en annan väg.

Istället för att stanna kvar i nischen och ytterligare stärka Saabs kärnkompetens drev de in i ett äventyr med bildelar för andra märken. Naturligtvis väntade ingen på en annan leverantör på marknaden. Reservdelarna för Opel och VW lämnades ofta i hyllorna och samlade damm. Tragiskt nog hade tidigare Saab-delar kasserats för att göra plats. Idag saknas de.

Fel hämnas någon gång

Och just nu kan du använda exemplet med Saab 9-5 för att se vad som händer med en produkt som inte längre verkar beröra någon. Marknaden är osäker. Två ytterligheter kolliderar. Å ena sidan finns det ett stort antal fordon som erbjuds som har lämnat efter sig. Det handlar bara om kvarvarande användning eller export.

Listan över eftersläp i underhåll sträcker sig till oändlighet. Det är särskilt tragiskt i Sverige. 9-5 är i Top 10 Sveriges billigaste begagnade bil. Det handlades på Blocket-plattformen i juli 2020 till ett genomsnittspris på cirka 1.500 euro (Saab 9-5, 2006). Ett pris till vilket endast konsumtion är värdefullt. I denna marknadssituation kommer ingen att investera och behålla.

Idén var enkel. Att göra en gammal Saab till en nästan ny bil
Idén var enkel. Att göra en gammal Saab till en nästan ny bil

Å andra sidan är det väldigt få entusiastiska fordon. De sköts omsorgsfullt och trots hög körsträcka har de potentialen att fortsätta erbjuda sina tjänster under lång tid.

Vad som kommer att hända om några år är förutsägbart

Den gamla 9-5, som fortfarande är en del av verkstadsförsäljningen idag, kommer till stor del att försvinna. Prognosen är dålig. Eftersom 9-5 inte är en coupe, en kombi eller en cabriolet. Bara en limousine eller en kombi. Och med alla märken träffas de först och sedan med full kraft. Det måste noteras att den tyska marknaden fortfarande är relativt måttlig när det gäller Saab 9-5.

I andra länder, se exempel på Sverige, ligger priserna i den djupaste källaren. Historien är genom, klar.

Ida-projektet 2015 på Saab Festival
Ida-projektet 2015 på Saab Festival

Man kunde ha vidtagit motåtgärder. Bara 5 eller 6 restaurerade 9-5 från Sverige om året skulle ha varit mycket medvind. Alltid bra press, ett intressant nischämne, en speciell ranson av positiv psykologi. Det har försummats och det kommer att hämnas. Vissa fel kan korrigeras, andra inte. Du borde ha börjat för några år sedan för att lägga undan bra, men billigt att köpa grundfordon. Man kan dra nytta av det idag.

Köp snabbt en annan Saab 9-5

Egentligen är du redan sen. Men inte för sent. Då och då erbjuds intressanta fordon. Ändå för att slutet är i sikte. Ibland är priserna störande låga, ibland spekulativt höga. När det gäller flyg är körsträckan låg. Det finns inget sådant som en marknad och en allmän prisutveckling. Allt är möjligt.

Den stora variationen talar för den första 9-5 serien. Tre serier med olika karaktärer. Från originalmodellen till ansiktslyftning till kromglasögon. Varje smak serveras, tekniken är enkel att robust, reservdelar förutom specialkomponenter är lätt och billigt tillgängliga från kända källor.

Det blir spännande när du har speciella önskemål.

Jag gick ut och gjorde det. Köpte en gammal Saab 9-5. En odyssey där allt kom ihop. Det utgör grunden för en serie artiklar som börjar nästa onsdag och kommer att visas varje vecka därefter. Det finns tillräckligt med material.

Eftersom det tog lång tid från idén till den tid då bilen stod i min trädgård.

13 tankar om “De missade möjligheterna och deras konsekvenser"

 • blank

  @ Black Swede,

  ja, riktigt ledsen. Om så är fallet och oundvikligt, hoppas jag att varje 9-5 som inte tas emot kommer att få ut maximalt av det och att andra 9-5 kommer att gynna.

  Till exempel lädersäten, NSW, AHK (avtagbar), det bättre ljudsystemet eller vad som helst som saknas och förstås som en uppgradering.

  Detta kan göra vissa 9-5 ägare glada och kanske ännu fler 9-5 kommer att byta från konsumtionsvaror till entusiaster?

  Det här är det enda sättet jag kunde se en viss fördel med det, att förena mig lite med den sorgliga status quo. Det skulle vara synd om bra delar lämnades oanvända. Det skulle varken vara hållbart eller ekologiskt.

  Varför ska du till exempel smälta ner en bra AHK?

  Jag hoppas att Orio och marknaden för begagnade delar kommer att komma överens med en meningsfull och sömlös uppdelning.
  Men det är nog bara önsketänkande ...

 • blank

  @Volvaab: Jag misstänker att 9-5 slaktas för att hålla andra 9-5 levande billigt. Eller för att förlänga den lite över resten av TÜV. Framtiden är kolsvart. Du måste bara läsa igenom relevanta forum för att lära dig vad som INTE repareras i dessa bilar.

  De försvinner snabbt, det är säkert. Ledsen ledsen. 🙁

 • blank

  För några dagar sedan rapporterade jag om en 9-5 I som jag hade pimpat upp. Nu när jag har kört några km måste jag säga att en 95-limousine från den första serien är en mycket säker segelflygplan med en unik karisma. Även om mitt projekt inte lönar sig i CHF eller euro, njuter jag av denna vackra, tidlösa bil varje dag. Jag tror att det är precis hur hållbarhet fungerar, men varken politiker eller majoriteten av befolkningen vill ha det. Alla hoppar efter det nyaste, det hippaste, utan att inse att de faktiskt bara används som kontantkor.

  Och igår kväll showen plus / minus på TV med rapporten om Golf 8. Jag frågar mig själv hur dumma är människor som köper en sådan produkt i massor?

 • blank

  Svensk slaktboskap?

  Vet du något om huruvida svenskarna gillar att kannibalisera 9-5 för andra Saabs?
  För 900 II och 9-3 I kuponger och konvertibler?

  Oräkneliga 140- och 240-serie Volvos har gått denna väg. I Sverige rippades deras motorer och växellådor ut i rader.

  Dessa organ transplanterades i puckelryggsvolvo och amazoner. Låter lite som fel värld när bra och körrelevanta delar tas bort från ett yngre fordon till förmån för ett äldre, men så fungerade det. Och i stor skala. Otaliga knölar och amazoner hade plötsligt större motorer från 140 och några bakom dem hade också en 5-växlad växellåda från 240.

  Kompatibiliteten gavs och det som inte passade av sig själv gjordes för att passa. 140-serien utplånades nästan även i S. Samtidigt såg installationerna och konverteringarna till att det finns mer modifierade knölar och amazoner än osofistikerade original. Några av dem är otroligt aktiva och andra ser fortfarande helt autentiska ut.

  Upprepas denna (något sorgliga) historia med exemplet Saab och 9-5? Och vilka andra modeller kan dra nytta av den ädla givaren?

 • blank

  Jag gjorde det också: en laserröd 9-5 Aero SC från 2004 fullt utrustad, väl förberedd av Saab Center i Paderborn - det perfekta tillskottet till min 9-3 cabriolet. Och trots sin ålder är 9-5 så bra på 180 tkm att jag överväger om min V90-företagsbil alls behöver bytas ut i slutet av leasingperioden. Det är riktigt häftigt vad den här "gamla" bilen har att erbjuda: mycket god långdistans kvalitet, de ventilerade sätena, bra luftkonditionering - och till och med bagageutrymmet med sin inre bredd slår modernare fordon. Och i jämförelse har du en fantastisk helhetsvy.

  Hur som helst är jag entusiastisk och känner mig som en pionjär inom hållbarhet.

  11
 • blank

  Jag skulle gärna ha en 9-5I, men att hitta en bra blir svårare och svårare. Fläktarna ger inte upp det

 • blank

  Förmodligen sant. Orio kunde / borde ha spelat en nyckelroll när det gäller bevarande av fordon och traditionellt underhåll - på grund av brist på tillverkare. I samarbete med de lokala Orio-partnerna skulle de ha haft ett bra nätverk för detta. Tyvärr, såvitt jag känner till, är det bara mycket få tillverkare som utvecklar något anmärkningsvärt engagemang för detta ämne. Även på Volvo verkar intresset här ha avtagit sedan Geely. Beklaglig!

 • blank

  Tja, som en avowed 9k-fläkt, naturligtvis även under den tid då 9-5 lanserades på marknaden, med motorer lika konstiga som 3,0 L-motorn, som har mycket sämre förbruknings- och smidighetsvärden än 2,3 L TU av våra 9k visade, absorberade rapporter om bekanta som lades ut om den mer än dåliga tillförlitligheten av 9-5. Någon som alltid hade kört SAAB för sitt företag sa att hans nya 9-5 hade tillbringat mer tid i verkstaden sedan han köpte den än han hade tagit den på vägen. Visst, endast amerikansk kvalitet, påtvingad Tröllhättern.
  Jag märkte bara för ett halvt år sedan när jag köpte ett 1997 CV 902 att verkligheten inte är en så enkel världsbild som jag hade den då. Objektiv utrustat med en mycket bättre motor (B204L) än min 901 CV från 1992.
  Å andra sidan är min 1992 9k 2,3 TU fortfarande den ultimata i fordon som jag någonsin har kört. Det är bra att jag aldrig sålde det. Men det är fortfarande synd att 9-5 går så illa idag.

 • blank

  IDA-projektet skulle ha varit fantastiskt. Gamla Saabs upparbetas och återställs - förfinade med de senaste prylarna. En dröm! Orio var före sin tid, nästan visionär. Hon var bara tvungen att genomföra det.

 • blank

  Jag ser fram emot serien.
  Jag gillar 9-5 och 9K.

  Vid den tiden skällde några av dem mycket. Det fanns inget mer att lägga till 9K, och inte bara för Ove. Så är det med klichéer. De bildas bara när en betydande del av en grupp tjänar dem ...

  När jag höll boken (tyska versionen) i mina händer var jag tvungen att le, för det finns SC-kromglasögon på omslaget ...

  Hur som helst, det var delvis de största fansen av Saab-märket (särskilt 9K) som gick hårdast med 9-5. Som hooligans med den nya tränaren för "deras" fotbollslag efter 2 nederlag i rad ...

  Jag följde med en sådan ove / hooligan på en provkörning av en fullt utrustad 9-5 Aero SC och fick ta roret själv. Det var hemskt. Fruktansvärt orättvist. Jag gillade bilen. "Ove" lämnade inte ett enda bra hår på den här. Det är inte längre en Saab ...

  Nu har vi problem. Nu finns det verkligen inga Saabs längre. Och den Ove jag känner är helt fascinerad av min 9-5.

  4
  1
 • blank

  Ledsen ledsen! 🙁 Tom och Jan har helt rätt!

  Vad är den nuvarande policyn på Orio? Finns det en nytänkande i sikte? Lärde du att du inte kan komma mycket långt med reservdelar från andra märken? Fanns det inte en ny förändring i ledningen för Orio Germany? (Men den som lämnade, så vitt jag kan minnas, var en stor Saab-entusiast. Så förmodligen mer negativa effekter.)

  • blank

   Inga nyheter. Korttidsarbete i Sverige och kvartals- eller halvårsuppgifter som är som förväntat i COVID-19 gånger.

 • blank

  Ida-projektet handlade i princip om Saab-andan. En idé som plockades upp innan du ens kunde gissa vilken roll frågorna om hållbarhet och livslängd en dag skulle spela.

  Inte bara skulle det ha fått absolut positiv publicitet, det skulle också ha säkrat marknaden för framtiden, eftersom återställda bilar fortfarande skulle behöva underhåll. 20 bilar per år, en gång i hela sortimentet. 9-5 sedaner, 9-3 kuponger eller de allt sällsynta 9000-talet. En win-win-situation + en skulle fortfarande ha bilar som skulle kunna annonseras på vägen, vilket skulle ha fått tillräcklig uppmärksamhet och övertygelse. För vilka uttalanden hör du oftast som Saab-förare? 1. Körs det fortfarande? 2. Du kommer definitivt inte att få fler delar, eller hur? Bilar som Ida motverkar skickligt detta.

  Ida-projektet visade smart hur det kan göras. Och 2020, när biltillverkarna saktar ner av långa diskussioner om skadliga ämnen, kommer du plötsligt att återupptäcka det gamla beståndet. Porsche eller BMW Classics som det bästa exemplet. Återställd företagshistoria, originaldelar och märkesförseglingar. Antingen på eget initiativ eller på kundens begäran. Så löses det bland annat i Zuffenhausen. En modell som kunde ha överförts till Saabs verkstäder, eftersom kunskapen för bra restaurangarbete finns (inte bara) i Tyskland. På detta sätt kunde en exklusiv portfölj ha kommit samman varje år.

  Till slut visar och bekräftar Ida-projektet bara en sak: Återigen fanns det en idé i Saab-scenen som först skulle förstås ordentligt år senare. Men du gav upp - av vilken anledning som helst och i slutändan som så ofta. Hur många bra idéer skulle ha genomförts om hela potentialen hade utnyttjats?! Det skulle ha varit några!

  Så det återstår (igen) bara den sorgliga bekräftelsen. Ida-projektet och 9-5 var ungefär som föregångare för den aktuella diskussionen. Bilarna i Tyskland håller sina ägare längre och längre, även med regeringsprogram kan du inte få medborgare att köpa nya. Övre, hållbar medelklass för ett rent ekologiskt samvete skulle ha varit nyckeln till den helt egen nischframgången.

  25

Kommentarer är stängda.