Masters of the Wheel - en Saab-rallyfilm från 1989

För att förstå Saab måste du känna till varumärkets motorsporthistoria. Det var året 1989. I Trollhättan tänkte de tillbaka på de härliga rallyåren, till Rolf Mellde och Greta Molander. Vid Rikspokalen och Midnattssolsrallyt, som en gång kallades Svenska Rallyt.

Master of the wheel - en Saab-rallyfilm
Master of the wheel - en Saab-rallyfilm

Och de bestämde sig för att göra en rallyfilm.

Om varumärkets härliga förflutna och dess rötter. Eftersom, och du borde veta det, är motorsporten lika förankrad i varumärkets DNA som dess rötter i flygplanbyggnad. På 50- och 60-talet köpte en man eller kvinna en Saab. Körde honom varje dag och på helgen på tävlingen eller rallybanan. Inte ovanligt för tillfället.

Saabs var populära inom motorsport och dominerade i vissa klasser. Ljudet från tvåtaktsmotorerna var legendariskt - i skogarna i Skandinavien och på amerikanska racerbanor. Filmen, nästan 20 minuter lång, börjar 1951. Varumärket är fortfarande mycket ungt, ett start-up som man skulle säga idag. Men hon är framgångsrik och populär. Och hon vågar närma sig Monte Carlo-rallyet.

Det börjar i Stockholm 1951.

Rolf Mellde och Greta Molander startar i en Saab. Prins Bertil av Sverige, motorprinsen som älskade Saab hela sitt liv, säger adjö till Rolf Mellde och önskar honom lycka till. Hans brorson, kronprins Carl Gustav, väntar i bilen. Dagens kung är en motorsportfans, precis som hans farbror var.

1951 räcker inte för seger, allt finns där. Året därpå vann Greta Molander dock pokalen i kvinnoklassen och Rolf Mellde tog andraplatsen i klassen upp till 1.100 cm³.

Erik Carlsson inträder 1955.

Ett nytt namn och ett ungt ansikte. Erik Carlsson kör för Saab i Rikspokalen och vinner. Början på en lång karriär där Carlsson kommer att vinna många utmärkelser för varumärket Götaland Kanal. Carlsson finns överallt. Han vinner i Monte Carlo, kämpar modigt i Kenya, vinner RAC och kör briljant i Hessian Taunus.

Hans namn är nära kopplat till Saab och tvåtakts-eran. Han kommer att stanna så under en livstid, för efter slutet av sin karriär som arbetsförare gillar han fortfarande att ta ratten och bli en varumärkesambassadör för Saab. Åren går och nya namn kommer. En ny generation startade på 60-talet.

Simo Lampinen kör nu för Saab, och Erik hamnar på taket då och då. En omständighet som gav honom smeknamnet Carlsson på taket, Carlsson på taket. Saabs dominans fortsätter. Tills något fundamentalt förändras.

Tiden för tvåtaktsmotorerna tar slut. Också Erik Carlssons karriär, som meddelade sin pensionering från den internationella scenen 1969 efter Baja 1000. Detta avslutar den första delen av Masters of the Wheel. Saab skjuter sedan en uppföljare två år senare. Det kommer att följa här snart.

3 tankar om “Masters of the Wheel - en Saab-rallyfilm från 1989"

  • Stora samtida dokument! Jag ser fram emot att se fortsättningen!

  • Så mycket koncentrerad (retro) charm ...

    Det här är nog min favoritfilm bland de jag hittills sett. Och det får mig att undra. Fram till just nu var jag helt övertygad om att om du letar efter en svensk från 1950- och 60-talet, ska du köpa en Volvo.

    Men den här filmen och den eleganta framhjulsdriften driver runt trånga hörn vänder min övertygelse på huvudet.

    Det är otroligt vilken potential de gamla Saabs hade om du visste hur du kör dem ordentligt. Hela databladet tycktes tala emot det (förutom den relativt låga vikten). Kraft? Mätare? Allt negativt, men paketet var fortfarande rätt. Lysande.

  • Bra! Ett klassdokument från tiden. Det är fantastiskt vilka bilar du kan se i filmen. Till exempel Renault Dauphine, DKW Junior, Citroen ID 19 etc. Otroligt vad som hände vid den tiden!

Kommentarer är stängda.