Evergrande-Hengchi-fabriken i Nansha är i försöksdrift

Vissa saker görs lite snabbare någon annanstans än i Tyskland - särskilt i Kina och särskilt på Evergrande Auto. Den nya fabriken Evergrande-Hengchi i Nansha (Guangzhou) är i försöksdrift. Det har delvis slutförts och allt arbete ska vara klart i slutet av året. Produktionen startar 2021. Det kan antas att Evergrande kommer att hålla fast vid schemat.

Evergrande Nansha är i rättegång
Evergrande Nansha är i rättegång

Turnén med de inbjudna mediarepresentanterna genom Nansha-fabriken är imponerande. Som vanligt i Kina är det en del av en produktion. Där det fortfarande var lera och jord igår, idag finns det en ny stenlagd uppfart, som är utsmyckad med de oundvikliga blomdekorationerna i landet. Synliga väggar håller de oavslutade sektorerna borta. Men i slutändan är detta små livsmedel, andra saker räknas.

Anläggningen är utrustad med 2.545 intelligenta robotar enligt industristandard 4.0. Evergrande Auto köper det som är bra och ledande över hela världen. Roboterna levereras av Kuka och den japanska världsledaren Fanuc, den helautomatiska produktionslinjen kommer från Dürr. Och den senaste monoblock-servopressen med MMS-system styr leverantörer av utrustning Schuler med.

Evergrandes vinstkollaps

Investeringarna är betydande och Evergrande -gruppen kommer att behöva uthållighet under de närmaste åren. Men pandemin sätter också sina spår i koncernens böcker. Företaget varnar för att resultatet kan sjunka med så mycket som 46% jämfört med föregående år. Orsakerna är också, men inte uteslutande, den pågående höga investeringsnivån i bilindustrin. För att stärka likviditeten vidtar Evergrande Group ett antal åtgärder och justerar portföljen. Fastigheter som har hyrts ut från företag säljs. Rollen som uthyrare är inte längre en del av kärnverksamheten.

Den mycket lönsamma Fastighetsförvaltning kommer att noteras delvis på Hong Kong Stock Exchange. Evergrande förväntar sig en försäljning på cirka 2 miljarder dollar. Det återstår att se om det räcker för att hålla upp takten i investeringarna. Om det lyckas kommer det i slutändan att bli en utmanare för de etablerade leverantörerna. En som kommer att kunna översvämma marknaden med elbilar till en låg kostnad.

Helautomatisk produktion enligt industristandard 4.0

Evergrande investerar i en helautomatisk bilfabrik i Nansha, som arbetar 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året och kan leverera jämn kvalitet. Hög produktionseffektivitet till låga kostnader bör garantera global konkurrenskraft. Om fabriken i Nansha utvidgas helt kan ett fordon per minut teoretiskt rulla av produktionslinjen.

Testkörningen körs för närvarande i vissa avsnitt. Nya bilar tillverkas, men det är uttryckligen inte tänkt att vara Hengchi 1. Fordonen var kraftigt kamouflerade vid tidpunkten för presskonferensen, men kroppsskalet och en titt på strålkastarna tyder på att detta kan vara en utlösning av den tidigare Saab 9-3. Det meddelades av honom att det bara skulle produceras i Kina för interna ändamål.

Kamouflagen är förståelig. Vad Evergrande inte vill ha är rubriken att fordon tillverkas på två decennier. Så det sista varvet som de tidigare Saab 2-9 varv blir testkörningen i Nansha.

Evergrande sätter standarder

Evergrande bilfabrik i Nansha närmar sig slutförandet i stora steg och sätter höga krav. I Sverige bör övertagandet av NEVS slutföras i september. Efter en titt på den kinesiska fabriken uppstår den legitima frågan om vad som kan hända i Trollhättan.

Statusen är tydlig. Den tidigare Saab-fabriken är inte redo för produktion och uppfyller inte på något sätt industristandarden 4.0. En större investering skulle vara den logiska konsekvensen. Eftersom anläggningen, som ett strategiskt brohuvud i EU, kommer att vara viktigt för Evergrande Autos framtid.

Foton: Evergrande Auto 7/7

11 tankar om “Evergrande-Hengchi-fabriken i Nansha är i försöksdrift"

 • blank

  Tianjin och Shanghai

  @ Tom ,,

  Shanghai är förmodligen NEVS-fabriken som rapporterades här för 2 år sedan?

  NEVS och Tianjin rapporterade för ungefär 3 år sedan. Det gör tre fabriker, eller hur?

  Vet du vilken total kapacitet Evergrande har redan från början? Förmodligen yr?

  Jävla spännande, hela antalet - och hittills utan några bilar. Det är mer som att se ett parti schack eller obegränsad poker med ett osäkert resultat ...

 • blank

  @Ulrich: I princip korrekt formulerad - men vi gör misstagen här i Europa. Sono Motors är ett krypande projekt. Finns det några användbara nyheter eller är allt smärtsamt långsamt? Så långsamt att Tom och bloggen har tagit bort den från skärmen? Och med Toms uthållighet finns det något åt ​​det.
  Vi ser det motsatta i Kina: Evergrande tänder turboen (ledsen för denna jämförelse). Pengar flyter till synes utan gränser medan du i Tyskland sparar på några miljoner. Det handlar om miljarder.

  Så vi behöver inte bli förvånade om kineserna kommer att dra ut eluttaget om fem eller sex år. Det finns fortfarande tid att vidta motåtgärder.

  För övrigt är mina sympatier mer med München-snigelföretaget, som inte rör sig, än med Evergrande. Men sympati ensam hjälper inte heller.

 • blank

  Jag tror inte att Evergrande kommer att etablera sig med e-bilar i Europa!
  Se Borgward, de hade förmodligen också mycket pengar och nu står de inför slutet!
  Vad sägs om service etc.!

 • blank

  Lösningen …

  ... EV i stil med Hengchi 1 till 6 eller Tesla är verkligen inte. Det säger sig självklart.

  Miljömedvetna människor kan bara bli förvånade över hur bilindustrin i alla hörn av världen hanterar problemet. Den tyska överklassen går samma väg.
  Körprestanda, fordonsstorlek och till och med räckvidden - om du bygger elbilar utan att tänka på resursanvändningen och storleken på din CO2-ryggsäck kan du verkligen skapa överlägsna, fascinerande fordon ...

  Väger 3 ton och fortfarande 500, 800 eller till och med 1.000 km räckvidd, ändå eller exakt på grund av det (på grund av den orimligt stora ansträngningen) från 3 till 0 på 100 sekunder. Det är ganska galet.

  När det gäller miljöskydd kommer Andersen att tänka på. Kejsarens nya kläder. Bara dumt att jag tillhör mobben.
  Jag ser inte en mantel, kappa, skjorta eller ens ett fikonblad. Jag ser bara det faktum att inte ett enda stort företag är intresserad av miljöskydd.

  Romklubben grundades för 52 år sedan. För ett kvartssekel sedan (1995) dök boken ”The Factor Four” upp från denna grupp.

  Titeln sammanfattar kunskapstillståndet då mänskligheten var tvungen att halvera energianvändningen och resurserna, men samtidigt måste hälften av mänskligheten höjas till en högre levnadsstandard. Ergo diskuterade de hur den västra levnadsstandarden på 1990-talet kunde realiseras globalt med en fjärdedel av de resurser som användes där per capita.

  Många idéer gäller än idag. Till exempel är det dumt att ett kylskåp värmer upp ett hus dessutom under midsommar och sedan fungerar en luftkonditionering mot det. Om värmeväxlaren var inkapslad skulle det vara vettigt att ansluta den varma luften från ett kylskåp till ventilationssystemet i lågenergihus. På sommaren försvinner värmen till utsidan, på vintern slås husets tilluft till som "uppvärmning".

  Nätverk är ett stort problem. Men tyvärr inte fysiskt och energiskt relevant, i en analog bemärkelse.
  2020 kan jag köpa ett kylskåp som skickar ett meddelande på min mobiltelefon att jag inte längre har sushi. Eller ingen parmesan.
  Men jag kan inte köpa ett kylskåp som jag kan sälja mitt på sommaren för att rikta bort spillvärmen ut snälla. WOW ...

 • blank

  om det inte ens förstör hela den europeiska, amerikanska och fjärran östra bilindustrin och förstör dem när det gäller kostnader, heter jag Hans. Evergrande köper antagligen bara en gång, vilket är mycket bra och ledande när det gäller världsmarknaden, efteråt kan leverantörerna pressa näsan mot väggen, för det kommer att utvecklas vidare i Kina själv. Så det hela är ett no-go-spel, där vi ger kineserna de bästa korten gratis, som med allt annat. Det är därför de nu bygger Silk Road så att ett fordon kan rulla in i Europa varje minut till priser där vi inte kan säga nej. Och européerna är kloka nog att välja sina egna bödelar. Detta riskerar också Sono Motors elbilprojekt. Tyvärr, det låter riktigt negativt, men jag menar tyvärr väldigt realistiskt. Självklart har vi som Saab-förare en speciell relation med dessa människor eftersom de tog över anläggningen i Trollhättan, men till skillnad från Volvo är de bara sentimentala och sörjer ett vackert förflutet. Jag tror att vi bara måste vara medvetna om den ekonomiska fara som kommer från Kina nu och särskilt i framtiden, och som kommer att utgå ännu mer, som vill bli den absoluta dominerande ledaren över hela världen.

  9
  1
 • blank

  Det är trevligt "skrämmande" (i positiv bemärkelse) vilka investeringar som görs här och under vilken tidsperiod!? Jag tror - vi européer och särskilt vi tyskar kan bara ta hatten av för kineserna i vördnad. Och nej - jag pratar inte om BER nu ...
  Naturligtvis vill du inte alltid se exakt bakom kulisserna (förluster, motgångar, arbetssäkerhet etc.) - i slutändan, som alltid, räknas bara resultatet här ...
  Jag är verkligen nyfiken på att se vart resan - även ekonomiskt - går på Evergrande Auto!?
  Och vad kommer verkligen ut ur fabriksportarna till slut?

  Bara vad Trollhatten beträffar - tror jag - kommer inte längre att spela någon större roll på lång sikt - åtminstone inte som en produktionsplats.
  Kostnader och fördelar är också högst upp på dagordningen för kineserna.

  Naturligtvis skulle jag önska det till folket i regionen i och runt Trollhättan ...

  Ärendet är fortfarande spännande - TACK Tom !!!

 • blank

  @ Aero-9-3 Detta löser inte våra problem alls. En minskning av rätten och en radikal förändring av livsstilen skulle hjälpa. Men det fungerar inte heller, inte ens i pandemitider är vi inte kapabla till det.

 • blank

  Tack för detta otroligt imponerande utseende. De första ekonomiska flaskhalsarna lämnar utrymme för spekulationer. Jag väntar bara. Men jag undrar redan, som Volvaab Driver, vem som ska leverera data för robotarna så snabbt ...
  Och förutom den gigantiska kinesiska dimensionen frågar jag mig självklart om detta verkligen är lösningen på mobilitetsproblemet i framtiden när fordonen rullar av produktionslinjen varje minut, 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året ... Den individuella mobilitetsmarknaden är utrustad med fordon.
  Jag är glad att se vad framtiden kommer att medföra.

 • blank

  "Om det lyckas, då (...)"

  Som alltid är denna artikel grundligt, faktiskt och kritiskt undersökt och skriven.

  Så här är information kul.

  Ta inte sida för snabbt, tveka inte och hej inte något för snabbt. Perfekt.

  Som läsare tillåter jag mig lite mer subjektivitet. Så här är kommentarer roliga. Jag läste upp de första ekonomiska flaskhalsarna. Och också att Hengchis ligger bakom schemat.

  En testkörning i den yngsta och enda funktionella anläggningen med 9-3 (innan övertagandet av NEVS är helt klart och efter att 6 moderna bilar har firats som ”världspremiärer och presentationer”), väcker frågan om hur långt Hengchi 1 bis 6 är det verkligen nu? ? ?

  Enligt min läsning har Evergrande ofrivilligt medgett att han fortfarande är långt ifrån att mata sina industriella robotar delarna och data för alla Hengchi ...

  Vi kommer att se hur snabbt de kan göra det och om finansieringen fungerar.

  Under tiden ett stort tack för informationen och status quo till den högt värderade Saab-bloggen! ! !

  • blank

   Tack för de fina orden på måndag.

   Förutom artikeln, följande faktum: Förutom den nya byggnaden i Nansha byggs ett andra, jämförbart produktionskomplex i Shanghai. Detta kommer också att gå online 2021, och avståndet till serieproduktion minskar märkbart. Från Tyskland är det svårt att utvärdera alla faktorer, men schemat har hittills följts.

 • blank

  Imponerande, en helt annan storleksordning än med NEVS. Verkliga investeringar görs och endast modern utrustning köps. Om produkterna liknar varandra blir det spännande.

Kommentarer är stängda.