En Saab-rally-showroomvideo

På 90-talet publicerade Saab Tyskland flera videor för showroom. En av dem återuppstår Saabs rallytid. Erik Carlsson flyger genom svenska skogar i sin Saab. Han tar segern under Monte Carlo Rally. Och ljudet från tvåtaktsmotorerna rinner genom Saab-återförsäljarna.

Erik Carlsson och Saab vid Monte Carlo Rally
Erik Carlsson och Saab vid Monte Carlo Rally

Gamla tider, länge borta.

Kortfilmen kom inte av en slump. På något sätt verkade Saab befinna sig i motorsportfeber i början av 90-talet. Eller var det minnet om en stor tid som var oåterkalleligt över? Att hantera efterdyningarna och det berömda gråtande ögat?

Faktum är att flera tyska showroom-videor behandlade ämnet motorsport vid den tiden. Men inte bara. Filialen Bad Homburg försökte förbättra varumärkets image med Saab R900. Det fanns ett slags arbetsteam och 200 fordon var där Einführung av 900 på Nürburgring.

1996 skickades Saab 900 igen Talladega. Som för att bevisa att en Saab var sportig och pålitlig. Naturligtvis tänker du alltid lite utanför rutan. I Trollhättan var jag avundsjuk på den sportiga bilden av BMW. Lider när Audi jagade Quattro i världens rally sluttningar. Eller Lancia körde från seger till seger. Du skulle ha velat ha gjort det själv. Men Saab var liten och hade en begränsad budget. I slutändan misslyckades ambitionerna.

Faktum är att Saab Sweden gjorde två motorsportfilmer, som för att komma till rätta med det förflutna. De är en hyllning till det förflutna och en hyllning till verkets förare som tog hjulet med mod och uppnådde många segrar.

Den första delen skrevs i slutet av 80-talet och uppföljaren några år senare. Vi kommer att visa båda delarna här snart. För att få dig på humör idag, lite av en showroom-känsla från 90-talet.

4 tankar om “En Saab-rally-showroomvideo"

 • blank

  Bra video! Tyvärr, i många racing-serier, är fordonen i serien mycket långt borta. Jag minns den gamla gamla DTM. Åtminstone i början var detta fordon som åtminstone fortfarande var relaterade till serien. Tyvärr deltog inte Saab i partiet. Men minst en gång en Volvo. Formel 1 och Mercedes är mycket monotona just nu. Men racingteamet gör ett bra jobb. Men jag håller helt med om att förarna och inte bilarna ska avgöra loppet. Den flygande holländaren i sin Red Bull är ett litet glimt av hopp, mycket personligt och jävligt snabbt.

 • blank

  @volvaab
  East African Rally var naturligtvis något mycket speciellt. Långa sträckor, häpnadsväckande sluttningar och ett hänsynslöst klimat!
  Kunskapen om rutten var mycket viktig, varför relativt många ”lokalbefolkningen” vann bilar som VW Beetles, DKW, Mercedes 190 och Peugeot 404. Saab deltog antagligen också, men vann aldrig, men rollen över taket vid målgången i Nairobi för robusthet För att bevisa Saab 96 gick också in i rallyhistorien!

  Jag bodde i Kenya i sju år och följde alltid Safari Rally mycket noggrant. 1987 fick jag till och med gå till Audi-förarens lager och Walter Röhrl visade mig Audis 200, som var väldigt imponerande, tunga, men också robusta. Hannu Mikkula vann sedan före Walter Röhrl. Sedan 1988 och 1989 vann Deltas.

 • blank

  @ Hans S.,

  bra fråga. Inför videon sköt genom mitt huvud så här eller något sånt ...

  Och rallybilarna var tidigare förvånansvärt nära serien. Det är otroligt vilken framgång små märken har firat med en liten budget i R-Sport.

  Östafrikan vann till och med en gång av två indiska bröder med en avvecklad puckelryggsvolva (mot arbetsteam från Porsche & Co).

  Idag har Alfa flera rekord för produktionsfordon vid Nürburgring. Fortfarande nästa märke som förmodligen kommer att gå. Under tiden föreställer Mercedes-förare att de kan vinna Formel 1 med sin taxi, sin B-klass eller vad som helst ...

  Jag föredrar när motorsport är relaterat till serieproduktion och när förare gör skillnad.
  Det var helt klart fallet med Saab och Lancias historiska framgångar. Det var trevligt ...

  7
  2
 • blank

  Ja, det finns sorg. Inte bara på Saab, utan också på Lancia. Båda varumärkena är representerade i min flotta. Tyvärr är båda de facto döda medan BMW och Audi spelar i Premier League. När och vad svarar svenskarna Italienarna har det faktiskt fel? Varför till exempel sålde inte Delta som färska rullar? Det kunde inte ha varit en brist på framgång!

  10

Kommentarer är stängda.