Saab 92.004 - fordonshistoria säljs

Vilken otrolig historia! Ett av de äldsta Saab-fordonen som fortfarande finns säljs. Det är en Saab 92-standard med chassinummer 92.004. Ett sällsynt fordon från pre-serien, tillverkat för hand. Den registrerades för trafik den 2 juli 1948 och är den äldsta privata Saab som fortfarande är gata laglig.

Kanske den äldsta privata Saab
Kanske den äldsta privata Saab

Seriproduktionen av Saab 92 startade den 12 december 1949. Nummer 92.004 med officiell registrering P15913 är en pre-seriemodell. Det är en del av en flotta med 20 testfordon som tillverkades fram till december 1949. Ursprungligen byggdes det som en standardmodell, speciallitteraturen visar en bild av bilen i denna konfiguration.

Saab 92 Standard - en sällsynt bil

Av 20 testbilar tillverkades 18 i deluxe-versionen, men endast 2 i standardversionen. Ett faktum som ligger bakom det vittnes unika. Standard, det innebar främst att klara sig utan. Standardversionerna är extremt spartansk utrustade och bör locka intresserade parter med ett lågt ingångspris.

Gammal bild av Saab 92.004 i standardversion
Historisk bild av Saab 92.004 i standardversion

Listan över undantag är lång. Idag låter det absurt. Det fanns bara en vindrutetorkare istället för 2, ingen stötfångare, inget solskydd och inget askfat. Dessutom ska standardkunden klara sig utan remmar, inre dörrhandtag, vattentemperaturdisplayen och andra saker. Den externa funktionen i den prisvärda startnivåversionen var kroppens färg. Det borde vara blått, medan alla lyxversioner var målade grönt.

Det fungerade inte

Med idén om nybörjarversionen mötte Saabs chefer dämpad applåder från försäljningsorganisationen. Från början var fokus på bättre utrustade modeller och därmed rådande. I slutändan tillverkades endast lyxversioner av Saab 92 under det första produktionsåret. Nummer 92.004 konverterades också och målades om och fick utrustningen av den bättre varianten.

På 50-talet omvandlades kroppen till en 92B-modell och 92 fick en externt tillgänglig bagageutrymme. Tidigare var du tvungen att lasta ditt bagage genom interiören. Tekniken berördes dock inte. Det förblev som det var från början. En livlig 25 2-takts hk måste räcka, 92B-modellen hade 3 hk mer tillgänglig. 1952 stannade hos Saab fram till 92. Sedan såldes den och sedan dess har den haft 5 ägare.

En bit av svensk bilhistoria

De första fordonen som byggdes före serieproduktionen hade chassinummer 92.001 till 92.024. 92.001 finns i museet idag. Den ursprungliga Saab, den enda tidiga prototypen i samlingen. 92.004 kan vara den näst äldsta Saab i världen. Riksarkivet bekräftar hans identitet.

Bilweb, auktionshuset som säljer Saab 92.004 XNUMX i september auktion prisförväntningen motsvarar 24.000 29.000 till XNUMX XNUMX euro. Saab är ett stycke av svensk historia. En liten pärla, en slags helig gral. Vad är det verkligen värt? Bedömningen är svår. Det är svårt att utvärdera omvandlingen, även om de utfördes av fabriken själv.

Auktionen kommer definitivt att bli spännande.

10 tankar om “Saab 92.004 - fordonshistoria säljs"

 • Tack troll 90,

  du kan hitta mycket på nätet. Saabs var bland deltagarna. Det med 1950 - som Georg Fluvius nämnde här - var tydligen avslappnad någon gång. Du kan också se många ”yngre” fordon.

  Så du behöver inte nödvändigtvis 92.004 för att få åtkomst med en Saab. Och inte nödvändigtvis en PV 444 eller till och med äldre Volvos att delta med en Göteborg.

  Händelsen är uppfriskande och öppen och fram till 1970, om jag förstår rätt?

  Jag måste åka dit!

  1
  1
 • Hej alla,

  Jag kan inte tro att med tanke på så många Saab-experter, Prins Bertil-minnesmärket inte borde vara så välkänt.
  Det är verkligen en fixtur på evenemangskalendern i Stockholm. Jag var där för första gången 1994 och sista gången 2018. Bara google gärdesloppet.se eller youtube.
  När det gäller dina förfrågningar om foton osv.: Jag är, tror jag, långt borta från litterära förmågor hos vissa kollegor här. Dessutom brukade jag fånga allt med SLR. De senaste tiderna tog jag knappast några foton, bara njöt av den riktigt trevliga atmosfären.
  Förresten: Kungen skickar vanligtvis två bilar med en förare till mötet.

  Hälsningar från München

 • Georg F - troll 90 - Volvaab

  Ja, vilken väldigt intressant förstahandsrapport från Georg med många intressanta detaljer om (grönt! :-), den andra uppfattningen beror förmodligen på fotona / min digitala enhet) 92.004 (hur vackert enkelt och öppet är denna VIN) . Tack för den här rörande historien!

  Och sedan också dessa intressanta bakgrund och personliga rapporter om det exklusiva, kungliga klassiska bilmötet med en stark Saab-referens. Bra!

  Volvaab har helt rätt: En rapport om detta möte med foton, kanske från 2019 (? :-)), skulle vara underbart!

  Allt som återstår för mig är den - tyvärr fortfarande obesvarade - frågan om hur man kommer ut ur den charmiga Standard 92 utan inre dörrhandtag…. hmmm ... Men om jag förstår Toms rapport korrekt fanns det förmodligen bara två standard 92-tal i förserien, varav en är 92.004 konverterad till deluxe, och alla efterföljande seriemodeller, åtminstone från första produktionsåret, var också lyxiga. Allt som återstår är en standardmodell, som förmodligen går förlorad någonstans tillsammans med dess förare, som tyvärr inte kom ut. Kanske i en gammal svensk ladugård ...

 • En fantastisk och spännande historia!

 • @ troll 90,

  det blir bättre och bättre här. Tack för denna upplysande kommentar till den regalt och festligt omtyckta Saab 92.0004 ...

  Fascinerande att medlemmar av det tyska samfundet är så nära.

  Finns det några bilder från det exklusiva evenemanget?
  Kan du till och med hoppas på en läsarbidrag?
  Det skulle vara bra.

  2
  1
 • Prins Bertil-minnesmärket äger rum varje år i slutet av maj för att hedra farbror till dagens kung Carl Gustav, Sveriges Bertil, på Djurgarden. Prins Bertil var också en förlovad Saab-förare och en mycket populär man i befolkningen. Jag har redan kunnat delta flera gånger i min svenska kompis Volvo PV 444, som han har kört sedan 1951. Alltid ett stort nöje!
  Hälsningar

 • @ Georg Fluvius,

  en kunglig och extraordinär berättelse.
  Artikel + kommentar = dubbelt Saab-nöje ...

  Tack så mycket för detta

 • @Ebasli: Det är riktigt grönt

 • Hej, det är roligt att läsa något om 20 igen efter 92.004 år. Bilen annonserades på mobile.de för ungefär 20 år sedan och var på Internet under lång tid. Priset då (från minnet) mellan 15 och 20.000 20 (ja, fortfarande DM eller redan €?). Jag var i Sverige då och körde bilen och jag kan säga att den körde riktigt bra. Sammantaget en ärlig bil. Till och med de löjliga 24 åren borde inte ha förändrat det. Enligt informationen från ägaren vid den tiden tycks endast 92.001, 92.004 och 92.009 av de 1950 förproduktionsfordonna vara tillåtna. Han kunde säga detta så självförtroende eftersom det finns / var ett årligt klassiskt bilmöte i Sverige, till vilket kungafamiljen bjuder in / bjuds in och som bara fordon byggda före 92.004 kan delta och är från SAAB-världen endast 92.009 och XNUMX har blivit inbjudna.
  Under mitt intresse 92.004 kontaktade jag också den svenska SAAB-klubben vid den tiden, vilket bekräftade bilens äkthet. Bilen hade uppenbarligen använts för vidare utveckling av karossen, varför ovan nämnda modifieringar gjordes och den fick smeknamnet ”mulen”. På den svenska sidan verkade intresset för fordonet ganska begränsat, vilket antagligen hade att göra med det faktum att man inte kan definiera ett originaltillstånd för detta fordon. Är originalet som det producerades, dvs. en 92A, eller som det senast byggdes om på fabriken? Svår fråga. Vad som är säkert - och Tom hade redan skrivit det - det är den näst äldsta SAAB världen över, den fjärde någonsin byggd och den äldsta i privata händer. Det är något !!
  Åh, om någon undrar varför jag inte köpte det här bra stycket i slutändan. Väldigt lätt. Nej, det var inte den vanligaste orsaken, kvinnan, utan en måttlig men relevant ekonomisk diskrepans mellan lust och verklighet.

  13
 • Tack för den här fina rapporten!

  Naturligtvis har dessa (mycket) gamla Saab-klassiska bilar ingenting om vad Saab står för för mig och vad som gör Saab speciellt (turbo, motoreffekt, cabriolet, kombi, säkerhet, design, funktionell drift, bra utrustning, tändlås i mittkonsolen etc. .). Men en titt på ett fortfarande "levande" fossil under förstoringsglaset eller den stora, stora, stora farfar är alltid intressant. Bilen är 72 år gammal! Och fortfarande redo att köra och registrerad - galenskap!

  Jag tycker att färgen är vacker. Ska det vara grönt? Men förmodligen mer turkos! Det är också intressant att alla bilar ursprungligen var gröna för att kunna använda upp kamouflagefärglagren efter kriget. Kamouflerade svenskarna sig i turkos?

  Och standardutrustningen utan innerdörrhandtag ?? Hur ska du komma ut ur bilen igen? Även med ett sådant sött fordon kanske du då och då vill lämna det. Sedan vev fönstret ner och öppna det från utsidan ?? Också en intressant strategi när det gäller säkerhet! 😉

Kommentarer är stängda.