NEVS Mule upptäckt i Trollhättan

Ett nytt testfordon från NEVS upptäcktes i Trollhättan förra veckan. Vissa bilder delades på sociala medier. NEVS Mule är kamouflerad med en Saab 9-3-kropp. Men dess hjulbas är mycket längre än för 9-3, och spårbredden passar inte heller. Det väcker frågor.

NEVS Mule i Trollhättan - SUV-testfordon?
NEVS Mule i Trollhättan - SUV-testfordon? Fotokredit: FCE

Vad testar NEVS i Trollhättan?

Antagandena sträcker sig från ett fordon med en hjulnavmotor, en SUV, till Hengchi 1. Även en Mule i samband med den autonoma Sango är möjligt. Men i detta sammanhang uppstår frågan varför man behöver en Mule från Sango, där fordonet och designen redan är känd i media.

Den spanska tidningen FCE (Forokocheselectricos) ser Mule som testfordon för en rent elektrisk SUV och argumenterar med den långa hjulbasen. För detta ändamål publicerar det vad som ursprungligen kallades Hengchi 1 ritning av en SUV. Designen kommer från RAW Designhouse från Sverige och det har ansökt om patent i Kina.

Till skillnad från tidigare antaganden var dock Hengchi 1 en elektrisk lyx sedan. Och i de presenterade fordonen Hengchi 2 till 6 kunde du inte känna igen utformningen av denna SUV någonstans. Generellt sett verkar Evergrande, NEVS och Koenigsegg leva i parallella världar. Evergrande är för tillfället en särskilt kinesisk sak. Tv i Kina visar redan reklam flera gånger om dagen för att uppmuntra konsumenterna att tro på det nya Hengchi-bilmärket.

Många möjligheter - men inget svar.

Samtidigt går Koenigsegg sin egen väg. Där NEVS och Trollhättan kommer att passa tillsammans med Evergrande och Koenigsegg i framtiden är fortfarande öppet för tillfället. Efter den fullständiga övertagandet, som beror på nästa månad, kanske vi vet mer.

Den goda nyheten för närvarande är förmodligen att utvecklingen fortfarande pågår i Trollhättan och inte alla kompetenser är i Kina. Även om det förblir oklart idag vad som faktiskt pågår.

10 tankar om "NEVS Mule upptäckt i Trollhättan"

 • Ha kul med köparna med en bil av märket “Henchi” (om det skulle finnas någon i detta land)

 • "Teven (…)"

  Jag tycker också att denna sidnot i artikeln är spännande. Är det bara vanliga reklamfilmer enligt demokratiska standarder och de med fri och rättvis konkurrens, eller har svärdet till kommande Hengchis redan propagandadimensioner och funktioner?

  Etablerade tillverkare har varit mycket, mycket ekonomiska i många år med stor förvarning. Och det gäller inte bara bilindustrin.

  Det är alltid och grundläggande viktigt att hålla perioden mellan presentation och marknadslansering så kort som möjligt, för annars skulle man skapa förväntningar med ”The Next Big Thing” eller den kommande XY-modellen som både väntar och motvilja att köpa.

  Med andra ord kan etablerade tillverkare aldrig kannibalisera sina nuvarande produkter med cocky och långvarigt förhandsmeddelande. Detta är en ingen gång och ett mycket litet multiplikationstabell ...

  Evergrande är i det lyxiga läget att inte kunna kannibalisera sig själv alls. Ju högre förväntningarna, desto större och mer långsiktig motvilja skapas av köparen (gentemot andra märken och modeller), desto bättre är det för Evergrande.

  De gör det mycket, mycket skickligt. Frågan återstår om den är rättvis och vilken roll den kinesiska staten och dess media spelar?

  Förmodligen lutar du dig inte för långt ut genom fönstret om du antar en medveten och riktad snedvridning av tävlingen ...

  3
  1
 • Vad testar NEVS?

  Låt oss ställa frågan mer generellt, vad tycker bilindustrin att testa i Sverige? Svaret är redan enklare, särskilt de europeiska tillverkarna gillar att utföra kalla landstest i svenska Lappland, ungefär i området runt Arjeplog.
  I årtionden har det varit testfältet för utveckling av bromssystem och chassi i kalla klimat och nu också för många andra saker för vilka en klimatkammare inte är tillräcklig.
  Dessutom har Sverige för närvarande relativt få begränsningar på grund av Corona.

  Vad som faktiskt testas besvaras naturligtvis fortfarande inte. Å andra sidan har Evergrande presenterat 6 modeller som jag skulle klassificera som konceptfordon i utvecklingsprocessen.
  Vilket förklarar också varför det inte finns riktigt funktionella prototyper ännu, så att plattformstekniken som antagligen redan har utvecklats, till exempel drivning, chassi, bromsar och batteri inklusive tillhörande styrning / reglering, i teknikbärare (eller mulor, mulettos eller vad du än kallar dem) testas).

  I de presenterade modellerna var Hengchi 1, 3 och 4 också två och en halv relativt stora bilar, vilket skulle förklara hjulbasen och spårbredden. På den kinesiska marknaden har VW-joint ventures förmodligen identifierats som konkurrenter.
  Om du vill vara minst lika bra som VW är det vettigt att testa som VW. Plus de köpta europeiska leverantörerna av utvecklingstjänster, för vilka kalltest i Sverige är en del av deras dagliga arbete.

  Så detta är min gissning att det är en teknikbärare för en av de stora Hengchi-modellerna. Det kan vara troligt om teknikutställningar med kortare hjulbas snart dyker upp. Vi får se …

 • @ Franken Troll,

  Jag förstår och förstår allt mycket bra. Jag tror att Tom ser allt på ett liknande sätt och är väldigt realistiskt.

  Trollhättan är och kommer att förbli intressant av skäl som inte längre har mycket att göra med Saab och den tidigare arbetskraften. Jag är fortfarande glad över varje nyhet här.

  Det är just den nya ägarstrukturen och den senaste utvecklingen som illustrerar den globala utvecklingen och trenderna med hjälp av exemplet Trollhättan. Vem skulle ha tänkt någonsin? Det är spännande och alltid värt att läsa ...

  Kritik prissätts i, tror jag. Finns det inte något med författaren. Såväl som? Han är själv kritisk till olika utvecklingar ...

  6
  2
 • @volvaab Driver

  Nej, nej det är inte det. Jag är ett steg längre. Jag tycker om uppföljaren och Toms berättande talang. Jag är glad för varje ryck i Trollhättan och staden. Detta är inte applåder och allt har ingenting att göra med Saab. Det är ren njutning - på bloggen. Så länge Tom kämpar för att spela om detta ämne, tycker jag om det helt. Om han någonsin lämnar, sörjer jag.

  Jag kör nu mina Saabs som en hobby och helt avslappnad. I vardagen en Volvo XC40, som är mindre känslomässig, men jag blir inte arg på Orio om något återigen inte är tillgängligt på månader. Även om min vänliga Saab-skruvmejsel hjälper där han kan, mestadels med framgång. Men i slutändan var det irriterande.

  8
  3
 • Den (mycket, mycket) stora solidariteten ...

  Franconian Troll,
  Jag har redan kommenterat på liknande sätt här. Men nu ser jag det annorlunda ...

  Idag finns det knappast några tidigare Saab-anställda som fortfarande lönar sig vid NEVS eller som hoppas kunna återinföras.

  I detta avseende har jag för länge sedan upphört att vara likgiltig med vem som bygger vad, vem som drar nytta av vad på vilket utbyte, vad det betyder för människor och miljön.

  Om inget bra dyker upp, är det inte Saab. Och om det inte är Saab, så behöver jag inte värma upp det. Tiderna är verkligen över nu. Tyvärr.

  I alla fall kan och kan det inte vara så att du kan göra vad du vill under etiketten “Made in Trollhättan” och alltid få ett visst applåder för det.

  Det skulle vara ganska orättvist för Saab och även för de (tidigare) anställda, tror jag.

  12
  4
 • Vad det än är: det är bra för Trollhättan om något utvecklas där. Det spelar ingen roll om det är en SUV eller något. Kanske en dag kommer de att bygga bilar igen i Trollhausen. I alla fall skulle jag vara glad om det fortsatte.

  10
  2
 • Mighty mäktig, Egon.

  Hjulbasen och måtten överväldar uppenbarligen osynlighetskappan 9-3 ...

  Vad som är doldt under det, om det är tänkt att vara en bil, kan det inte dimensioneras ordentligt.

  När det gäller miljöskydd och resursskydd har vi redan gjort ytterligare framsteg. Om elektromobilitet bara tjänar till att fortsätta kämpa för största möjliga erektion i bilindustrin med ett fikonblad i framtiden, ser jag ganska svart för Mother Nature.

  Det spelar ingen roll om den största erektionen kommer från USA eller Kina. Det enda som är viktigt är om vi köper proteser eller förnuftiga bilar ...

  12
  6
 • Vad är en mula?
  MULE Ministeriet för miljö, jordbruk och energi i delstaten Sachsen-Anhalt
  Mule (odling), odling vid Kemplands kust, Antarktis
  Mule (programvara), företagstjänst bussplattform
  Mule Island, olika öar
  The Mule, låt av Deep Purple (1971)
  eller är det en mule?
  Men vad betyder det i samband med en bil?

  9
  3

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.