200 millisekunder av ditt liv - olycksforskning på Saab

Vad är tiden egentligen? Vad är 200 millisekunder och hur viktigt är det för ditt liv? För din överlevnad? Det här är frågan från Saabs olycksforskare 1996. 200 millisekunder kan vara avgörande. Om liv och död. Och om du kan överleva en olycka med god hälsa eller om skador kommer att finnas kvar resten av ditt liv.

200 millisekunder av ditt liv. Olycksforskning på Saab.
200 millisekunder av ditt liv. Olycksforskning på Saab.

Saab och olycksundersökningar

Biltillverkarna i Trollhättan fick säkerhet skriven i sitt DNA. De började analysera olyckor i ett tidigt skede och utvärdera de verkliga trafiksituationerna. Saab 9000 hade redan en säkerhetscell i en tid då - förutom Mercedes och Volvo - knappast någon tänkte på det.

Det fick konsekvenser. Under många år var 9000-serien den säkraste bilen i Sverige, kanske till och med i världen. I Trollhättan arbetade de kontinuerligt med att förbättra koncepten och integrerade dem i serien. 1996 producerades en film om den.

200 millisekunder på 9 minuter

Från den avgörande perioden då en olycka inträffade, dessa viktiga 200 millisekunder, tog de faktiskt cirka 9 minuter på Saab. Men ingen av dem blir tråkiga, för talaren i bakgrunden förklarar, millisekund för millisekund, vad som händer. En Saab 9000 CC, vid den tiden redan ersatt av CS, tappas spektakulärt från höjden på 4: e våningen - mer än bara ett fordon skrotas under filmen. Tar Saab 9000 CS och 900 II hela produktsortimentet tillåtelse att köra mot väggen.

Det som är anmärkningsvärt är det faktum att en detaljerad film gjordes med 1996 9000. Det är redan inaktuellt, dess karriär tar slut. Bakom kulisserna gör Saab 9-5 redan sina varv, vilket blir bättre och säkrare. Säkerhetscellen på 9000 CS utökas till en bur i 9-5, vilket är en betydande förbättring.

Uppenbarligen räcker den gamla 9000 för filmtillverkarna, den är fortfarande den säkraste bilen i landet.

Vad finns kvar i slutet av inlägget? Man är imponerad av olycksforskningen på Saab. Är naturligtvis lite ledsen att det här fantastiska företaget inte längre finns. Men är i hemlighet glad att du kör en Saab och har en bra känsla för det. Eftersom produkterna hade ett bra DNA, och säkerhet är inte ett mindre problem med gamla bilar heller.

3 tankar om “200 millisekunder av ditt liv - olycksforskning på Saab"

 • Svenskt stål

  Svenskarna var jävla bra på stål, järn och gjutning. Du verkar ha haft det i blodet eller i bröstmjölken ...

  Och idag? Statistik skulle vara intressant. Jag kan satsa på att i S är andelen människor i befolkningen som kan gjuta, smida, böja, järn och svetsa fortfarande betydligt högre än i D.

  Inte konstigt om de var de första som uppnådde stabiliteten i passagerarcellen och intelligent deformation av slagzoner på teknisk nivå.

  Stabiliteten har alltid varit där. De kunde inte hjälpa det. Efter remmar och nackstöd var allt som återstod kontrollerad deformation för att ta passagerarnas skydd till nästa nivå.

  Vid den tiden innebar kontrollerad också att bilarna inte skulle drabbas av totala avskrivningar om inte nödvändigt för passagerarnas skydd.

  Så vitt jag vet är stötfångare från 9000 fortfarande rekordhållare för den högsta slaghastigheten som ett fordon någonsin har motstått helt oskadat.

  Idag får alla möjliga och omöjliga bilar lätt 4 till 5 stjärnor i kollisionstester, som du bara behöver titta på för att orsaka en total ekonomisk förlust även för en ny bil. Detta har inget gemensamt med Saab-ingenjörernas holistiska synsätt på den tiden.

  8
  1
 • Det är fortfarande oklart varför svenska politiker lämnade tillverkaren i regnet för nästan tio år sedan - i Frankrike skulle till exempel ett sådant misslyckande vara mycket osannolikt.

  När det gäller säkerhet, förutom många andra positiva funktioner, kan du se att SAAB-bilar är bland juvelerna inom bilteknik.

  Vi kör våra två favoriter (9-3 Cabrio, byggd 2001 och 9-3 Bio Power, byggd 2011) så länge som möjligt!

  11
 • Ganska imponerande. 200 ms till nästan 10 minuter - det är något. Den ansträngning som SAAB gjorde vid den tiden är helt galen. Det är redan Mercedes-stil. Det stod klart att dessa bilar måste vara extremt säkra.

Kommentarer är stängda.