Hur många Saab självständiga konvertibler byggdes?

366 - det var planen. En konvertibel för varje dag på året och en för varje år av självständighet. En sak för hjärtat och själen, som tyvärr kom in i problemzonen med sin första utgåva. Våren 2011 var situationen vid Göta landskanal redan så osäker att ingenting kom till den vackra idén.

Saab självständighet Cabriolet

Receptet för cabrioleterna var imponerande enkelt. Saab gjorde vad du måste göra när du är liten och har en begränsad budget. Välkända element som instrumentpanelen och läderutrustningen från Hirsch, turbo-skärmens boosttryck, moderna fälgar från hyllan hos en välkänd tillverkare. Dessutom var det en uppgradering med speciella läder och färg accenter, en speciell färg och en begränsad upplaga.

Saabs oberoende Cabriolets var redo

Bakom begränsningen och de vågade, moderna färgerna låg tanken att föra Saab tillbaka till sina rötter, som med inträdet av GM från 2000 visnade mer och mer. Varumärket blev allt mer grått, inspirationen tappades. Det borde ta slut. Cabriolet var bara början.

Våren 2011 saknade tyvärr redan pengarna

I stället för att bygga 366 konvertibler rullade endast 38 av produktionslinjen i Trollhättan. Tyskland fick 6 stycken varav 2 gick till Frankfurts filial.

Länder

Antal bitar

Frankrike

4

Tyskland

6

italiensk

1

Holland

2

Spanien

1

Sverige*

9

* Sverige inkluderar bilar för ”vanliga” Saab-återförsäljare, egna bilar för Saab Automobile AB och 4 ursprungligen avsedda för andra marknader men sålda från konkursboet med svensk registrering.

Planerad

Antal bitar

Sammantaget

366

byggt

38

LHD

23

RHD

15

38 eller 39 Oberoende Cabriolet?

Enligt officiell statistik finns det 38 konvertibler. Men det finns ett grått område kring varumärkets konkurs, som bara långsamt behandlas i Sverige. Cirka 100 nya bilar skrotades även om de skulle ha varit till salu. Andra fordon försvann och har inte dykt upp i dag.

En annan Independence Cabriolet var belägen i denna virvel. Den placerades som en ny bil och har parkerats någonstans i Sverige sedan dess. Sannolikheten för att den kommer att träffa marknaden vid någon tidpunkt är hög.

14 tankar om "Hur många Saab självständiga konvertibler byggdes?"

 • Ken-Daniel - Hur många riktiga griffins?

  Spännande fråga som - som ägare till en riktig Griffin-cabriolet - har länge varit av brinnande intresse för mig. Markus Lafrentz sa att färre än 1.000 300 Griffins hade byggts, varav en tredjedel var stationsvagnar, sedans och cabriolet - så cirka 2012 vardera, över hela världen! Griffins, känd som MY 2011, byggdes inte förrän i april 2011 och sedan slutade produktionen konstant och i slutet av XNUMX var det slut för evigt. Därför har jag aldrig sett en annan "i naturen" förutom min egen.

  Undantag: på Lafrentz i Kiel är en för närvarande till salu, en silver Aero med en grå huva. 🙂

  Om bloggaren har mer exakta siffror och eventuellt information om Griffins vistelseort - var vänlig meddela oss! 🙂

 • Vet du hur många riktiga Griffin-konvertibler det finns? Eller hur många byggdes efter Graz då i Sverige?

 • Georg Fluvius & Jan HH

  Tack för den intressanta insiderinformationen! Låter som en thriller! Och jag kommer att intervjua Rostock H&B om berättelsen om nr 20 vid mitt nästa besök. När allt kommer omkring köpte jag också min Griffin cabriolet från dem! 🙂

  Och ja, jag skulle vilja se en person - särskilt för att få ett intryck av färgen. Jag kan bara inte bestämma mig för det från fotot. Kanske kommer det att finnas en möjlighet i Kiel också. Lafrentz har också regelbundet en underhåll, som de sa till mig.

 • 39 och några hundra nya bilar ...

  Kanske och förhoppningsvis har man lagt bort mer än tidigare känt. I S skulle deras VIN: er blockeras och Saaberna skulle inte vara berättigade om jag förstod rätt?

  Kanske kan Saab-fans i D fortfarande köpa några nya bilar under de kommande åren och borde också tillåta dem här?

  Kanske kommer 39 i D att ersätta # 14 som säljs utomlands? Vem vet vad som kommer?

  Fortfarande otroligt spännande, denna aldrig slutade Saab-berättelse - alla år efter konkursen ...

 • Av de 15 RHD-konvertiblerna har 10/11-konvertibler sålts i England. Den exakta fördelningen kan inte kvantifieras exakt på grund av konkursen och möjlig skrotning. No.37 / No.35 / No.34 / No.33 / No.30 / No.24 / No.19 / No.17 och siffrorna 8 och 9 har uppenbarligen gått till England vid den tiden. De återstående RHD-konvertiblerna måste därför vara i andra länder med lämplig trafik (Australien, Malta eller Cypern ?!) Om jag får rätt information, måste självständighetscabrioleterna också vara de sista konvertiblarna från Saab, som är "fabriken" i Frickeboa har någonsin lämnat.

  Cabrioleterna är faktiskt väldigt imponerande. Fick lov att parkera bredvid två representanter från S och DK vid förra årets festival. En av de två var nummer 36
  Nummer 6 & 8 var till salu i Frankrike och Nederländerna under 2018.
  Så vi kommer långsamt närmare 😉

  Det faktum att det finns totalt 38 cabrioleter är också nytt för mig. Jag var alltid av den uppfattningen att det officiellt bara fanns 37.

 • Åtminstone en av de sex tyska fordonen har återvänt till Sverige. Detta är nummer 20. Det levererades främst till Dresden, men överlämnades sedan till Rostock och såldes också där. 2017 gick sedan bilen till sitt ursprungsland. Körsträcka 65. (Obs: inget nummer saknas här). Förresten, bilen var också rådjur, även om det officiellt inte fanns några rådjurinställningar för denna motor i 9-3. Detta var bara möjligt eftersom samma hjärtslag på 9 hk i 5-220 och därmed gav bilen 260 hk / 400 Nm.

 • Följande gäller för alla frågor: Är det i "torr trasa" kommer att läsas om det. Var tålamod och förståelse.

  Jag vet inte var alla cabrioleterna är och vilka som har överlevt (jag hoppas att de är alla). Kanske någon kommer att skapa ett register över alla självständighetscabrioleter?

 • Tom - nr 14 - och hur många är fortfarande "levande"? Och var?

  Och avslöjas också vilket land nr 14 som kommer till? 🙂

  Det är synd att du inte kommer att se det igen i det här landet. Jag skulle gärna kunna förundras över en person.

  Det är otroligt vilka hemliga informationskällor vår blogg har! Stort tack så mycket! Så jag vågar fråga igen vilket nummer den borttagna har - och framför allt, hur många finns det nu var. ?? 🙂

  Alla Saab-fans har en trevlig helg och soliga hälsningar från den parched HH - där det tyvärr har varit alldeles för varmt i veckor att (öppna) konvertibla körning ... 🙁

 • Ja, det säljs. Gick ganska snabbt, nummer 14 lämnar landet.

 • Vad som helst. För få byggdes. Den som har en har tur.

  @ Tom: Har nummer 14 sålts?

 • Volvaab - mening

  Ja jag håller med! Och naturligtvis ökar stridsstraffet desto fler offer! Ingen övre gräns! Va !! 🙂

 • @ Ebasil - bör straffas

  Jag tror det också, men snälla inte bara för förstörelsen av cabrioleterna. För (till exempel) 9-5 SC bör straffen vara densamma ...

  Om vi ​​talar om meningen (@ Tom), är det uttömt att VIN i S inte längre är behörig? Eller måste huvudpersonerna av olagliga men moraliskt motiverade räddningsinsatser i S räkna med sanktioner? Jag tycker att det är en spännande fråga ...

  2
  1
 • PPS: Vet du hur många av de 38 sparade kopior som fortfarande finns? Och var är de tillåtna nu? I Holland dyker vissa upp.

 • En annan fantastisk historia, väldigt intressant! Tack så mycket! Jag älskar de sista cabrioleterna! Vet du vilket nummer den "hemliga" och dolda oberoende Cabrio har? Detta måste etsas i det bakre sidofönstret.

  PS: Den som är ansvarig för att till och med en enda sådan helt ny cabriolet skrotades bör straffas med ... 🙁 (Jag skulle hellre inte säga mer information här!)

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.