Saab 9X Concept (2001) - de fyra i en bil

Hos Saab hade de alltid en speciell syn på saker. Den som köpte en av bilarna från Trollhättan fick mycket mer än från andra tillverkare. En Saab kan vara många saker. En sportbil och skåpbil eller en familjebil och företagsbil i en. Skapningarna var nästan alltid överraskande mångsidiga om du engagerade dig i dem.

Det var precis där 2001X-konceptet startade 9.

Det kom till i en motsägelsefull tid. Saab hade fått en ny chef som tidigare varit chef på Volvo. GM hade mer och mer inflytande på varumärket. Uppsägningar och strikta kostnadskontroller skakade företaget i grunden. Samtidigt gjordes dyra interna utvecklingar och studier. 9X-konceptet föddes.

Saab 9-X Concept 2001
Saab 9X Concept 2001

Fram till Saab 9-5 OG i sin ursprungliga form var design en mycket intern angelägenhet. Avdelningen var hanterbar, hela projektet med den gamla 9-5:an genomfördes av endast 10 anställda, varav endast 2 var fast anställda.

Resten arbetade på efterfrågan. Allt detta förändrades i och med övertagandet av samtliga aktier i Saab Automobile AB år 2000. Utländska designers kom med nya idéer – och studier.

Saab Advanced Design i Trollhättan 2001
Saab Advanced Design i Trollhättan 2001

Saab Advanced Styling Center

Under ledning av chefsdesigner Anthony Lo åkte 10 designers till jobbet i Trollhättan. I teamet ingick även dagens Porsche-designer Michael Mauer, som stannade i Sverige fram till 2004. Saab Advanced Styling Center grundades för konceptbilarna. En hall på Göta Älv, som NOHAB tidigare använt som motorverkstad, hyrdes för detta ändamål. NOHAB går tillbaka till Trollhättans Mekaniska Verkstadt, som grundades 1847, och är en av Saabs rötter som tillverkare av turbiner, lok och flygmotorer.

Betydande för händelserna var avgången från fabriken, under de följande åren flyttades mer och mer designkompetens och det som hände 2001 var bara prologen.

Starten på en serie studier

Saab 9X Concept blev den första studien i en rad spännande designs. Tyvärr är det minst uppmärksammat i nutid, men det är så överraskande. Med utgångspunkt i varumärkets självbild att en Saab ska vara mer än bara ett fordon, designade teamet en fyra-i-ett-bil.

Fyra bilar i en, hur ska det fungera? Mycket är möjligt med studiefriheten bakom dig. Om behovet av vardaglig användbarhet också faller, så är en väldigt vild sak möjlig. Samma sak hände i de historiska NOHAB-hallarna. En coupé, en roadster, en pickup och en kombi skapades i ett koncept.

Lastytan var utdragbar, den erbjöd då nyttovärdet av en kombi eller pickup. Precis som med de amerikanska pickuperna kunde även den nedre delen av bakluckan fällas ner som baklucka och användas som ett utökat transportområde. Eller som festområde för milda midsommarnätter. Med taket öppet blev 9X en svensk roadster; om den förblev stängd körde du en coupé.

Flygplanets cockpit som designobjekt

För att framhäva flygplanstillverkarens rötter böjdes vindrutan i en bred båge. Intrycket av en flygplanscockpit skapades. Flygplanets DNA kompletterades av extrema bucketsäten, som tog upp designen av pilotsäten. En kompressormatad V6-motor med en cylindervolym på 3 liter och en effekt på 300 hk stod för drivningen.

Fyrhjulsdrift gav dragkraft. Om Saab 9X hade gått i produktion hade det varit en vild sportbil.

Innovativ ljusteknik i strålkastarna och i interiören förstärkte det futuristiska intrycket. 9X Concept designades i Trollhättan. Den tillverkades för hand hos Bertone i Italien. Det är oklart varför de inte beställde sin egen prototypkonstruktion. Ytterligare ett frågetecken om tiden.

Konceptet presenterades för allmänheten vid IAA och Tokyo Motor Show. Den förutsåg framsidan av den nya 9-3, vilket återbragde designsymbolen för cockpiten till märket.

Konceptboken Saab 9X

Vid den tiden publicerade Saab en utarbetad bok för journalister och vänner till varumärket. Skyddet är tillverkat av riktigt däckmönster, sidorna är gjorda av olika material till extremt dyra priser. Kostnaderna för detta måste ha varit enorma.

Boken finns fortfarande i Saab-museets butik idag beställningsbar. För en chockerande liten summa pengar. Vilket förmodligen kan förklaras med att 9X-konceptet, till skillnad från andra studier, är i stort sett bortglömt.

5 tankar om “Saab 9X Concept (2001) - de fyra i en bil"

 • Vid IAA 2001 fick jag inte tillräckligt med fordonet. 9-X måste också ses i ett historiskt sammanhang. Inte länge innan orsakade en Audi TT en rörelse och det var liten konkurrens. En BMW Z3 Coupe körde runt eller i vidaste bemärkelse fanns det fortfarande en Porsche Boxster och Mercedes SLK i dimensionen. Att köra in i detta prestigefyllda gap skulle ha varit stort.

 • blank

  "Öppen kombi" som skulle vara en fordonskategori igen, men definitivt före sin tid som livsstilsfordon som alltid...

 • blank

  Med risken för

  Jag måste hålla med de tidigare talarna om att jag skjutits ned i domstol.

  Ingen behöver denna studie - åtminstone inte i serie. Som en (design) studie och brainstorming ser det helt annorlunda ut. För Saab var projektet verkligen värdefullt och en del av inlärningskurvan, utvecklingen, ett beslutsfattande för ledningen. Men som kund vill jag ha honom på exakt samma sätt och inte annorlunda?

  Jag skulle mycket hellre ha en av de sista serierna eller pre-series modeller än denna X.

  Ser helt annorlunda ut med AeroX, men det verkar för mig också vara mycket närmare serieproduktionen. Som en hypotetisk sportbil som faktiskt kunde ha kommit på ett eller annat sätt ...

  Allt-i-ett av X är kanske helt enkelt ett försök att lära sig något om olika fordonstyper i en enda studie? Det skulle ha varit framgångsrikt, eftersom X är så full av möjligheter och begränsningar att det faktiskt ger viktig insikt för alla typer av fordon.

  3
  1
 • blank

  Om och om igen är denna studie fantastiskt vacker och tyvärr minst lika ledsen ...

  Enkeltak typiskt SAAB - ingen motoriserad enhetlighet ...

  Skulle ha cykelkedja 🙁

 • blank

  Om du skulle ha byggt snälla - jag kan inte tänka mig något annat.

Kommentarer är stängda.