Saab 9-X Concept 2001. De fyra i en bil.

Hos Saab hade de alltid en speciell syn på saker. Den som köpte en av bilarna från Trollhättan fick mycket mer än från andra tillverkare. En Saab kan vara många saker. En sportbil och skåpbil eller en familjebil och företagsbil i en. Skapningarna var nästan alltid överraskande mångsidiga om du engagerade dig i dem.

Saab 9-X Concept 2001
Saab 9-X Concept 2001

Det är precis där 2001-X Concept startade 9.

Det hände i en motstridig tid. Saab hade fått en ny chef som tidigare varit chef på Volvo. GM hade mer och mer inflytande på varumärket. Uppsägningar och strikt kostnadskontroll skakade företaget till sin grund. Samtidigt gjordes dyra interna utvecklingar och studier. 9-X-konceptet föddes.

Saab Advanced Design i Trollhättan 2001
Saab Advanced Design i Trollhättan 2001

Fram till Saab 9-5 OG i sin ursprungliga version var designen en mycket intern fråga. Avdelningen var hanterbar, hela projektet av den gamla 9-5 hanterades av bara 10 anställda, varav endast 2 var fast anställda. Resten arbetade på efterfrågan. Allt detta förändrades med förvärvet av samtliga aktier i Saab Automobile AB år 2000. Utländska designers kom med nya idéer - och studier.

Saab Advanced Styling Center.

Under ledning av chefdesigner Anthony Lo gick tio designers att arbeta i Trollhättan. I teamet ingick också dagens Porsche-designer Michael Maurer, som stannade i Sverige fram till 10. Saab Advanced Styling Center grundades för konceptbilarna. En hall på Göta Älv, som NOHAB tidigare använde som motorverkstad, hyrdes för detta ändamål. NOHAB går tillbaka till Trollhättans Mekaniska Verkstadt, som grundades 2004, och är en av Saabs rötter som producent av turbiner, lok och flygmotorer.

Betydande för händelserna var avgången från fabriken, under de följande åren flyttades mer och mer designkompetens och det som hände 2001 var bara prologen.

Förspelet till en serie studier.

Saab 9-X-konceptet blev den första studien i en serie spännande mönster. Tyvärr är det minst noterat i nuet, men det är så förvånande. Genom att bygga på märkets självbild att en Saab borde vara mer än bara ett fordon, designade teamet en fyr-i-ett-bil.

Fyra bilar i en, hur ska det fungera? Med studiefriheten bakom dig är mycket möjligt. Om nödvändigheten av vardagens lämplighet också faller, kan en mycket vild sak göras. Det här är exakt vad som hände i de historiska NOHAB-hallarna. En coupé, en roadster, en pickup och en stationvagn skapades i ett koncept.

Lastningsområdet var utdragbart, det erbjöd sedan nyttan av en kombi eller pickup. Som med de amerikanska pickuperna kunde den nedre delen av bakluckan också fällas ner som en baklucka och användas som ett utökat transportområde. Eller som ett festområde för milda sommarkvällar. Med öppet tak blev 9-X en svensk roadster; om det stannade körde du en kupé.

Flygplanets cockpit som ett designobjekt.

För att betona flygtillverkarens rötter styrdes vindrutan i en bred båge. Intrycket av en flygplan cockpit skapades. Flygplanets DNA kompletterades av extrema hinkstolar som tog designen av pilotsäten. En turboladdad V6-motor med en förskjutning på 3 liter och 300 hk var ansvarig för drivenheten. Allhjulsdrift gav dragkraft. Hade Saab 9-X kommit i serieproduktion skulle det ha varit en vild sportbil.

Innovativ belysningsteknik i strålkastarna och inredningen förstärkte det futuristiska intrycket. 9-X Concept designades i Trollhättan. Det gjordes för hand på Bertone i Italien. Det är oklart varför man inte beställde sin egen prototypkonstruktion. Ytterligare ett frågetecken om tiden.

Konceptet presenterades för allmänheten vid IAA och Tokyo Motor Show. Den förutsåg framsidan av den nya 9-3, vilket återbragde designsymbolen för cockpiten till märket.

Boken om 9-X-konceptet

Vid den tiden publicerade Saab en utarbetad bok för journalister och vänner till varumärket. Skyddet är tillverkat av riktigt däckmönster, sidorna är gjorda av olika material till extremt dyra priser. Kostnaderna för detta måste ha varit enorma.

Boken finns fortfarande i Saab-museets butik idag beställningsbar. För en chockerande liten summa pengar. Vilket förmodligen kan förklaras av det faktum att 9-X-konceptet, i motsats till andra studier, till stor del glömts.

5 tankar om “Saab 9-X Concept 2001. De fyra i en bil."

 • blank

  Vid IAA 2001 fick jag inte tillräckligt med fordonet. 9-X måste också ses i ett historiskt sammanhang. Inte länge innan orsakade en Audi TT en rörelse och det var liten konkurrens. En BMW Z3 Coupe körde runt eller i vidaste bemärkelse fanns det fortfarande en Porsche Boxster och Mercedes SLK i dimensionen. Att köra in i detta prestigefyllda gap skulle ha varit stort.

 • blank

  "Öppna kombi" som skulle bli en fordonskategori igen, men som en livsstilsbil var den definitivt före sin tid som alltid ...

 • blank

  Med risken för

  Jag måste hålla med de tidigare talarna om att jag skjutits ned i domstol.

  Ingen behöver denna studie - åtminstone inte i serie. Som en (design) studie och brainstorming ser det helt annorlunda ut. För Saab var projektet verkligen värdefullt och en del av inlärningskurvan, utvecklingen, ett beslutsfattande för ledningen. Men som kund vill jag ha honom på exakt samma sätt och inte annorlunda?

  Jag skulle mycket hellre ha en av de sista serierna eller pre-series modeller än denna X.

  Ser helt annorlunda ut med AeroX, men det verkar för mig att vara mycket närmare serieproduktionen. Som en hypotetisk sportbil som faktiskt kunde ha kommit på ett eller annat sätt ...

  Allt-i-ett av X är kanske helt enkelt ett försök att lära sig något om olika fordonstyper i en enda studie? Det skulle ha varit framgångsrikt, eftersom X är så full av möjligheter och begränsningar att det faktiskt ger viktig insikt för alla typer av fordon.

  3
  1
 • blank

  Om och om igen är denna studie fantastiskt vacker och tyvärr minst lika ledsen ...

  Enkeltak typiskt SAAB - ingen motoriserad enhetlighet ...

  Skulle ha cykelkedja 🙁

 • blank

  Om du skulle ha byggt snälla - jag kan inte tänka mig något annat.

Kommentarer är stängda.