Volvo, Saab eller kollektivtrafik?

Så min första bil var en begagnad Saab. En 99 GL i indisk gul. Med några kilometer under bältet, men i stort sett i god form. Och med framhjulsdrift, vilket var viktigt för mig som längdåkare med konkurrensambitioner.

Berättelsen äger rum på en analog tid. Bilder är sällsynta. 99 är därför bara en exempelbild.
Berättelsen äger rum på en analog tid. Bilder är sällsynta. 99 är därför bara en exempelbild.

Vem vill behöva ge upp den första snöiga lutningen på vägen till ett lopp innan start, bara för att bakre änden lutar och snurrar? Exakt, och därför var min första stora bilkärlek Saab.

Och gammal och första kärlek rostar inte, som man säger. I motsats till ljuddämpare, som på grund av de många korta resorna och den irriterande vanan att salta gatorna på vintern, fick höra sig med ett högt skrammel på mycket kort tid innan de äntligen krummade och måste bytas ut.

Men kan du faktiskt älska en bil som inte har några brister? Kanske, men det kommer förmodligen aldrig att finnas en verklig, livslång, djup bindning. Känslorna på 99 GL var å ena sidan avgassystemet och mycket allvarligare termostaten. Tyvärr öppnade inte darn saken eller stod öppen hela tiden. (Jag hoppas att detta är tekniskt korrekt?) Resultatet var antingen att motorn var för varm eller att värmaren inte fungerade.

Detta var också fallet med den andra och den tredje termostaten. Men att köra Saab var (och är fortfarande!) Mycket roligt. Och alltid gärna åka till Sverige och Norge. Tillbaka i början av 80-talet kostade flyg till Skandinavien mellan 800 CHF (charter) och CHF 1200. Ur dagens perspektiv enorma summor.

Så du åkte dit med bil.

En gång täckte 99GL linjen Bellinzona - Köpenhamn över Gotthard-passet på en gång med mig som enda förare. Motorn blev väldigt, väldigt varm, men den nuvarande termostaten fungerade som ett undantag och till och med tändningsfördelarens lock var ganska tätt, så att den snabba körningen på den tyska autobanen inte stoppades plötsligt i snabbfältet på grund av åskväder. Vad har hänt mig redan.

Kort sagt, åren och kilometerna ökade, och en fin dag gick termostaten galen igen och motorn blev för varm på några sekunder, eller snarare minuter, på en schweizisk motorväg med en toppfart på 130 km / h och cylinderhuvudets packningar tätade inte mer och Saab förvandlades till en Deux Chevaux eller en lam anka.

Likaså 900 GL. Tyvärr finns det inga fler bilder på originalet.
Likaså 900 GL. Tyvärr finns det inga fler bilder på originalet.

En dyr reparation berodde på, eller så behövdes en annan bil. Att göra någonting? Köp naturligtvis en ny Saab. Det var inget annat att göra. Och Saab-återförsäljaren gjorde ett bra erbjudande för en demonstrationsbil som var på gården. En 900 GL i karminröd metallic. Köpt! Trots metallfärgen. Det var ju avkommor under tiden och de ville ha ett fungerande värme- och luftkonditioneringssystem.

Och bilen måste vara absolut vintersäker, för under tiden bodde jag på Lenzerheide, en skidstation på 1500 meters höjd. Med snö åtminstone då, mycket snö på vintern. Till exempel i februari 1984 mer än fyra meter. Förresten, det var sista gången jag monterade snökedjor, sedan dess har jag bara kört snökedjorna i bagageutrymmet på vintern. Förutom att framhjulsdrift är 1A vinterdäck det viktigaste på vintern.

Och hur är det med fyrhjulsdrift som vissa kan fråga?

I början av 80-talet kom de första 4 × 4-bilarna med Subaru och lite senare gjorde den första Audi Quattro gatorna i Graubünden osäkra. Uppe på snön var de verkligen imponerande, men strax efter passens topp kunde man se Quattros ligga i snön till vänster och höger om vägen.

Fysiken kunde inte överlistas senast vid bromsning. Och Subarus? Nåväl, för att undvika "kedjor obligatoriska" på huvudvägen från Chur till Lenzerheide, var jag ofta av Tiefencastel körde hem på baksidan. Och ofta kom det som det måste. På de brantaste, snötäckta platserna fanns det olika märken från hela världen och blev galen med föraren.

Respektivt gled fram och tillbaka främst över tyngdkraftsriktningen, det betyder mot mig och ännu värre, jag var tvungen att sluta också. Och rostat bröd till icke-Saab till fots. Och börja själv igen, på de brantaste punkterna som under tiden har förvandlats till verkliga isbanor på grund av att du glider runt!

Men jag körde en Saab med Fulda Kristall-däck och framhjulsdrift med en motor på framaxeln och jag visste att jag måste starta i 2: a växeln, om inte i 3: e växeln. I alla fall kommer jag aldrig att glömma ansiktet på Subaru-föraren som jag just hade stött på när han hade märkt att jag kunde dra av med praktiskt taget inga problem!

Mitt eget uttryck kommer antagligen ha varit strålande som en cockchafer, i alla fall stöta på andra och kunna starta igen själv, är en kunglig känsla, en känsla av att bakhjulsdrift kommer att behöva göra utan evigt! Saab 900 GL var definitivt en fantastisk bil som gjorde många, många års bra service och till och med överlevde en krasch utan repor.

En vinterdag, mitt i Lenzerheide, gled en japansk chaufför in med en ganska lugg i ryggen. Lyckligtvis, med sin nosnöje exakt på de karakteristiska stötfångarna vid Saabs vid den tiden. Slutsats, Honda var korrugerat järn och kunde inte erkännas som en Honda framifrån och min har ingenting. Inget alls, vilket Saabs garage också bekräftade.

Under tiden hade jag hamnat i reklam och jobbat i Zürich som copywriter för de schweiziska federala järnvägarna och reste därför mycket ofta med tåg och frågan uppstod om kollektivtrafiken inte skulle vara mycket mer förnuftig i framtiden?

Men efter två års kollektivtrafik fick jag äntligen nog.

Nog av medresenärerna som först tar av sig skorna, lägger fötterna på kudden mittemot, packar upp sina leverkorvsmörgåsar och sedan skalar en apelsin med smak. Jag kan bara hoppas att de självkörande bilarna kommer att fungera om 10 eller 15 år, annars är jag redan rädd för det innan jag av åldersskäl inte längre kan köra bil själv.

Och då kommer vi förmodligen fortfarande att vara körbara Saabs, hoppas vi.

Vad sägs om Volvo? Reklambyrån jag arbetade för lade till Volvos schweiziska reklambudget. Entusiasmen var stor, om det var bilreklam, så var det Volvo, sa de. Men planen var förlorad! Trots några av mina idéer. Att göra någonting? Visst, byta reklambyrå och en kort tid senare skrev jag inte längre för SBB, utan för Volvo!

Och det som fortfarande en Saab-förare!

Missade den första delen? Läs här: Volvo, Saab eller Alfa Romeo.

Text och bild: Gigi

4 tankar om “Volvo, Saab eller kollektivtrafik?"

 • blank

  Ja, tack för att du fortsätter.

  Och också bilderna. Filigranens inramade bakruta, bakluckan i och den indiska gula är fantastiskt vackra.

  Det enda jag inte förstår är termostaten. Det är faktiskt beprövad och enkel teknik. Om termostaten utlöses korrekt i en vattenpanna, är det något fel på annat håll / på installationsplatsen.

  Senast den 2: a borde verkstaden ha haft idén att kontrollera termostaten i kastrullen och, om den fungerade korrekt, att noggrant inspektera installationsplatsen - den måste fastna någonstans.

  Det är sorgligt när bilar korsar Jordanien på grund av förfall, motorskador ...

  Det händer bara och det är trevligt att författaren fortfarande är lojal mot Saab. Också en bra slutsats.

  4
  1
 • blank

  Mycket bra historia, tack till gästförfattaren. Det gav mig mycket glädje.

 • blank

  Fantastisk historia, också skriven väldigt flytande. Tack så mycket för detta.
  Jag hade några vinterupplevelser med "lame duck" i en 2CV. Det var också mycket bra i snön.
  Subaru har etablerat sig mycket bra i Schweiz, också eller exakt på grund av reklam. Annonsmediet vid den tiden var så populärt hos oss, toppas bara av RF och, som bekant, bor i Lenzerheide då och då. Men verkligen inte en Subaru och absolut inte en Saab.

 • blank

  En schweizisk Saab-berättelse. Jag läste med mycket glädje under min lunchpaus! Tack till författaren för del 1. Jag ser redan fram emot del 3 och Volvos berättelser. Kom igen, eller hur?

Kommentarer är stängda.