Evergrande Auto är den mest värdefulla tillverkaren i Kina

Det är värt att ta en snabb titt på Kina i slutet av veckan. Det har varit betydande, kanske historisk aktivitet där de senaste dagarna. Evergrande Auto presenterade 6 prototyper och börsen i Hong Kong brast i jubel. I alla fall är förväntningarna enorma, vilket också återspeglas i aktiekursen.

Hengchi 2-prototyp från Evergrande Auto
Hengchi 2-prototyp från Evergrande Auto

6 prototyper som nu testas och en utlovad produktionsstart av Hengchi 1 under andra hälften av 2021. Det finns ytterligare 8 modeller i rörledningen, gör sedan 14. Så att fler serier än Tesla har i början.

Evergrande Auto är nummer 1 i Kina.

Aktiekursen sköt upp till 34,80 Hong Kong dollar (HKD) och har svängit i detta område sedan dess. Priset, cirka HKD 7 i februari, har sedan dess multiplicerats. Med ett marknadsvärde på cirka 32 miljarder euro lämnar Evergrande Auto företag som SAIC och BYD bakom sig utan att ha sålt en enda bil. Enligt nationella medier är Evergrande mest värdefull Landets biltillverkare, ungefär på BMW: s nivå. Men Münchens folk säljer mycket bilar.

Satsningen på vidareutveckling är naturligtvis spekulativ. Naturligtvis. Precis som Tesla-aktien och dess stigning i ständigt nya sfärer är också spekulativ. Det återstår att se om Evergrande Auto kommer att uppfylla förväntningarna. Men ett kinesiskt företag har aldrig varit mer aggressiv inom bilindustrin än vad vi för närvarande upplever.

Köpa aktier, lämna dem bakom, tjäna drömavkastning på 5 eller 10 år? Kanske. De med spelpengar och goda nerver kan betrakta det som en utmaning.

Men det handlar om bilar.

Inte för aktier. En titt på hårdvaran är alltid intressant, även i digitaliseringsåldern. Evergrande Auto har en officiell film på 6 prototyper v.pp.com släppte. Klippet är naturligtvis inte avsett för den internationella miljön utan för den kinesiska marknaden. Men det ger ett första intryck av designen av Hengchi 1 och de andra modellerna. Det gör det bättre än de tidigare publicerade datorbilderna.

Från andra hälften av 2021 kunde även pre-serien produktion starta i Trollhättan. Kanske bara 22 kommer du att se. Mycket är fortfarande i de tidiga stadierna och förblir spekulativ, med alla ambitioner. Precis som aktiekursen.

13 tankar om “Evergrande Auto är den mest värdefulla tillverkaren i Kina"

 • I samband med Trollhättan borde det vara intressant hur förhållandet mellan Evergrande och NEVS kommer att formas i framtiden. Kommer NEVS-bokstäver att ersättas med en EVERGRANDE-bokstäver och vad NEVS var, kommer Evergrande Europe?

  Eller kommer NEVS att bli ett undermärke till Evergrande med en egen, mer europeisk profil? I det senare fallet kan det då finnas "europeiska" versioner av NEVS Evergrande-fordon. Det återstår att se om detta bara kommer att påverka färger och utrustning, eller om det också kommer att ske justeringar av design och teknik.
  Frågan uppstår fortfarande om huruvida all NEVS-utvecklingen av Evergrande redan har avyttrats, eller om de trots allt kommer ut på marknaden under NEVS-logotypen.
  Även i Kina finns det förmodligen kunder som tenderar att köpa kinesiska och de som föredrar en utländsk produkt, oavsett anledning. Därför kan NEVS vara meningsfullt som ett undermärke.

  Å andra sidan antyder Evergrande-föreställningens natur att du inte lider av brist på självförtroende och vill se ditt eget namn nämnas i linje med storheterna i världen.
  Om det verkligen skulle vara strategin för global närvaro och modellerna ska säljas som världsbilar kommer de förmodligen inte att fungera lika bra på varje marknad. Eller alternativt en differentiering via NEVS-undervarumärket.

  Typen av Evergrande-NEVS-förhållanden kan också bero på hur handelskonflikten mellan Kina och USA utvecklas och hur tvisten om Hong Kong slutar.
  I slutändan, som så ofta är fallet, finns det inget annat alternativ än att vänta och se hur det kommer.

 • blank

  @ Tom (kör gamla Saabs),

  detta är nu (tror jag) den 4:e teasern/det 4:e omnämnandet av den "nya bilen"/nykomlingen...

  Jag har varit lika exalterad som fjädrarna på en trasig axel i en mogulbacke länge. Är det en 900 cabriolet eller till och med en av de charmiga "Streamliner" med 2-takt eller V4? Eller, eller, eller?

  Det är som advent i barndomen.
  När den 5: e brinner ...

  Julkänslor vid 36 grader i skuggan. Endast Saab och Tom kan göra det.

  3
  1
 • blank

  Tom - Perspektiv av bloggen

  Exakt denna blandning av rapporter om vården eller restaureringen av våra Saabs, nya fantastiska kampanjer, rapporter om Saabs bakgrund och från historien å ena sidan - och neutrala rapporter om innovationer inom fordonssektorn, alternativa drivningar, nystartade företag etc. .. med en hänvisning till Trollcity å andra sidan: det är detta som gör bloggen så läsvärd! Stor, objektiv journalistik som inte okritiskt stämmer överens med den allmänna glorifieringen av e-bilar – oavsett korsfinansiering, energislöseri vid produktion, elens ursprung och mängder av andra problem – men som rapporterar på ett differentierat sätt, belyser bakgrunden och ibland förmedlar olika synsätt. Och allt detta på "frivillig" basis! Tack så mycket!

  Bra och vänligen fortsätt! (Även om jag undrar hur du kan göra det förutom jobbet.)

 • blank

  Tom - Saab-historien är verkligen historia ...

  Ja, det är nog sant, tyvärr tyvärr. Intressant när du jämför det med bloggartiklarna från tidigare år. Eftersom det kallades, även när det var NEVS för länge sedan, när produktionen av våra Saabs startar igen, etc. ... Ingen vågade tänka på det riktigt sista slutet och absolut inte att säga.

  Men sedan skapades fler och fler år och fler och fler (negativa) fakta och bilutvecklingen går i en helt annan riktning. Ja, då måste du bli realist vid någon tidpunkt. 🙁 Å andra sidan: Saab var långt före sin tid, särskilt när det gällde projekt med alternativa enheter. Med rätt personer kan du fortfarande göra något av det idag.

  MEN: Dessa människor är inte på NEVS (där en del av rättigheterna och patenten är vilande, eller hur? Och den andra delen är ruttna hos GM). Så vad är vi som Saab-fans intresserade av Evergrande? Majoritetsaktieägare i NEVS - det är den enda anslutningen till Saab, eller hur? Och med den innehavaren tio år (eller äldre) rättigheter till 9-3? Matar detta hoppet att något mycket litet kommer att hittas i Hengchi-modellerna?

  Hand på hjärta: Skulle en av oss döda hårda Saab-fans köpa en Hengchi? Eftersom du hoppas kunna upptäcka en rad, någon switch som påminner om Saab? För min del, verkligen inte.

  Jag föredrar att ta hand om mina riktiga Saabs och mycket sent på kvällen drömmer jag om den underbara ritningen av det sista Saab-konceptet för Canrio, väldigt futuristiskt och vackert, naturligtvis med BioPower-Hybrid, eller Phoenix-modellen, och flyger igenom en med den Koronafri värld till Sverige ...

  • blank

   I princip korrekt. Bloggens uppdrag har länge uppfyllts, Saab historia. Det fanns ingen återfödelse och 2011 var alldeles för länge sedan.

   Vad återstår? Hoppas? Nej. Intressera? Ja.

   Se bara vad som blir av Trollhättan och anläggningen. Håll dig åtminstone in ett tag. Evergrande övertagande av NEVS kommer att slutföras i september. Utsikterna för svenskarna? Låt oss se, ingen prognos.

   Kör och underhålla gamla Saabs? Hur som helst. Snart kommer det att finnas flera delar om att köpa ett sådant fordon - med alla risker och biverkningar. Kommer att bli spännande.

   Men du måste säga: Jag kan inte bara skriva om gamla bilar. Jag har alltid betonat och är för lite perspektiv för mig på medellång sikt.

   9
   1
 • blank

  Jag vill definitivt inte heller ha kinesiska Saabs (som känt är de allt annat än demokratiska och med tvivelaktiga arbetsförhållanden, miljöfrågor etc., men också av många andra skäl) - då skulle jag kunna köpa en Volvo direkt ... 😉

  Jag kan komma på flera exempel där skräckinjagande "återutgivningar" har gjorts under ett en gång ärofyllt namn av ett död bilmärke. Det behöver jag i alla fall inte – och det skulle förstöra det stora Saab-arvet postumt.

  Fortfarande en intressant rapport, tack så mycket!

  4
  1
 • blank

  Aktien "går genom taket" (som Tesla), bara ingen bil har byggts ännu (också som Tesla, då...), Kina lär sig snabbt, det är välkänt. Om detta är den "rätta" (ekonomiska) vägen återstår att se.
  Spannmål, bland annat, handlas också spekulativt: med en satsning/spekulation på nästa år eller nästa skörd. Det väcker "systemfrågan" för mig... Det handlar inte om "låtsaspengar", utan vem och under vilka förutsättningar som skapar något "värde" här...
  Trots allt: rapporten var (igen) objektivt spännande. Tack Tom.

  4
  1
 • blank

  @ Black Swede (amatörer på jobbet),

  det är precis den spännande frågan om vem som är på jobbet och hur och vilka intressen bedriver ...

  Det är verkligen inte idioter. Vi vet så mycket. Men vilken roll spelar den kinesiska staten, dess lojala och statliga stödjande medier och personliga relationer från Evergrande i politik till förfalskning?

  Jag tyckte det var spännande att den så kallade “debuten” av 6 nya fordon utan tekniska data, utan interiörer och med delvis tveksamma exteriördesigner (en Hengchi 1 med fälgar som såg ut som MacGeiz navkapslar) tydligen var ett rent nationellt evenemang framför lutande , exklusivt nationella och systemkompatibla mediarepresentanter som firade Evergrande och den kinesiska folkrepubliken unisont.

  Vill jag ha en ny Saab från detta system och från detta land? Absolut inte! ! !

  Dagens artikel med sin objektiva nykterhet ger oss läsare största möjliga utrymme för våra egna tolkningar. Men även med mycket fantasi kan jag inte se en Saab från Evergrande i detta omfång ...

  Saab är Saab. De är alla redan byggda. Och om det fanns nya, kom snälla snälla inte från Evergrande.

  8
  2
 • blank

  Det är coolt ... Studierna (begreppen) ser intressanta ut i filmen. Frågan är vad som är en show och vad blir en serie? Och innan någon frågar: Jag kör (ännu) inte en Saab. Men det är för närvarande min favoritbilblogg här.

 • blank

  Skrivet objektivt, nykter och kritiskt, objektivt att komma till sakens kärna ...

  Då kan jag inte tänka på någonting. Förutom att det är jävla bra journalistik - här på en Saab- och fanblogg och sedan på frivillig basis! ! !

  Chapeau och tack. Det här är bra film. Det är alltid ett nöje att läsa här och ta reda på mer.

  Hur lyckas du (Tom) leverera så bra igen och igen och i denna frekvens? En riktigt bra fråga, eller hur?

  16
  2
 • blank

  Det blir tydligt: ​​inga amatörer på jobbet. Evergrande vill ha mycket mer än NEVS. Tyska tillverkare bör ta detta på allvar. För det kan vara en utmaning. Spännande historia.

  Åh ja: Evergrande - ta tillbaka Saab direkt.

  • blank

   Den kinesiska tendensen att bilda undervarumärken är uttalad. En indikation är att Evergrande Auto tar med "Hengchi" till världen. Det kunde inte förbli det enda märket. Du har sett några försök de senaste åren, Borgward är ett framträdande exempel.

   Men Saab? Visst, du kan drömma. Men den här historien är verkligen historia.

   2
   1
 • blank

  …galen! inte en produkt på marknaden utan en favorit. Tja, kanske kommer något trevligt på marknaden, låt oss vänta och se, ... kanske du köper varumärket SAAB för Europa ... och senare resterna av GM ...

  Det är bra att min SAABe fortfarande har fria kilometer och jag kan vänta och se! 🙂

Kommentarer är stängda.