Evergrande Auto är den mest värdefulla tillverkaren i Kina

Det är värt att ta en snabb titt på Kina i slutet av veckan. Det har varit betydande, kanske historisk aktivitet där de senaste dagarna. Evergrande Auto presenterade 6 prototyper och börsen i Hong Kong brast i jubel. I alla fall är förväntningarna enorma, vilket också återspeglas i aktiekursen.

Hengchi 2-prototyp från Evergrande Auto
Hengchi 2-prototyp från Evergrande Auto

6 prototyper som nu testas och en utlovad produktionsstart av Hengchi 1 under andra hälften av 2021. Det finns ytterligare 8 modeller i rörledningen, gör sedan 14. Så att fler serier än Tesla har i början.

Evergrande Auto är nummer 1 i Kina.

Aktiekursen sköt upp till 34,80 Hong Kong dollar (HKD) och har svängit i detta område sedan dess. Priset, cirka HKD 7 i februari, har sedan dess multiplicerats. Med ett marknadsvärde på cirka 32 miljarder euro lämnar Evergrande Auto företag som SAIC och BYD bakom sig utan att ha sålt en enda bil. Enligt nationella medier är Evergrande mest värdefull Landets biltillverkare, ungefär på BMW: s nivå. Men Münchens folk säljer mycket bilar.

Satsningen på vidareutveckling är naturligtvis spekulativ. Naturligtvis. Precis som Tesla-aktien och dess stigning i ständigt nya sfärer är också spekulativ. Det återstår att se om Evergrande Auto kommer att uppfylla förväntningarna. Men ett kinesiskt företag har aldrig varit mer aggressiv inom bilindustrin än vad vi för närvarande upplever.

Köpa aktier, lämna dem bakom, tjäna drömavkastning på 5 eller 10 år? Kanske. De med spelpengar och goda nerver kan betrakta det som en utmaning.

Men det handlar om bilar.

Inte för aktier. En titt på hårdvaran är alltid intressant, även i digitaliseringsåldern. Evergrande Auto har en officiell film på 6 prototyper v.pp.com släppte. Klippet är naturligtvis inte avsett för den internationella miljön utan för den kinesiska marknaden. Men det ger ett första intryck av designen av Hengchi 1 och de andra modellerna. Det gör det bättre än de tidigare publicerade datorbilderna.

Från andra hälften av 2021 kunde även pre-serien produktion starta i Trollhättan. Kanske bara 22 kommer du att se. Mycket är fortfarande i de tidiga stadierna och förblir spekulativ, med alla ambitioner. Precis som aktiekursen.

13 tankar om "Evergrande Auto är den mest värdefulla tillverkaren i Kina"

 • I samband med Trollhättan borde det vara intressant hur förhållandet mellan Evergrande och NEVS kommer att formas i framtiden. Kommer NEVS-bokstäver att ersättas med en EVERGRANDE-bokstäver och vad NEVS var, kommer Evergrande Europe?

  Eller kommer NEVS att bli ett undermärke för Evergrande med sin egen, mer europeiska profil? I det senare fallet kan det då finnas "europeiserade" versioner av Evergrande-fordon från NEVS. Det återstår att se om detta bara påverkar färger och utrustning, eller om det också kommer att göras justeringar av design och teknik.
  Frågan uppstår fortfarande om huruvida all NEVS-utvecklingen av Evergrande redan har avyttrats, eller om de trots allt kommer ut på marknaden under NEVS-logotypen.
  Även i Kina finns det förmodligen kunder som tenderar att köpa kinesiska och de som föredrar en utländsk produkt, oavsett anledning. Därför kan NEVS vara meningsfullt som ett undermärke.

  Å andra sidan antyder Evergrande-föreställningens natur att du inte lider av brist på självförtroende och vill se ditt eget namn nämnas i linje med storheterna i världen.
  Om det verkligen skulle vara strategin för global närvaro och modellerna ska säljas som världsbilar kommer de förmodligen inte att fungera lika bra på varje marknad. Eller alternativt en differentiering via NEVS-undervarumärket.

  Typen av Evergrande-NEVS-förhållanden kan också bero på hur handelskonflikten mellan Kina och USA utvecklas och hur tvisten om Hong Kong slutar.
  I slutändan, som så ofta är fallet, finns det inget annat alternativ än att vänta och se hur det kommer.

 • @ Tom (kör gamla Saabs),

  detta är nu (tror jag) den 4: e teasern / det fjärde omnämnandet av den "nya bilen" / den nya posten ...

  Jag har varit lika spänd länge som fjädrarna på en trasig axel i en lutning. Är det en 900 cabriolet eller till och med en av de charmiga "Streamliner" med 2-takts eller V4? Eller, eller, eller hur?

  Det är som advent i barndomen.
  När den femte bränner ...

  Julkänslor vid 36 grader i skuggan. Endast Saab och Tom kan göra det.

  3
  1
 • Tom - Perspektiv på bloggen

  Exakt denna blandning av rapporter om vård eller återställande av våra Saabs, nya bra kampanjer, rapporter om bakgrunden till Saab och från historien å ena sidan - och neutrala rapporter om innovationer inom fordonssektorn, alternativa enheter, startup etc. med hänvisning till Trollcity å andra sidan: det är det som gör bloggen så värd att läsa! Fantastisk, objektiv journalistik som inte ukritiskt går med i den allmänna förhärligandet av e-bilar - oavsett deras korsfinansiering, slöseri med energi i produktionen, elens ursprung och många andra problem - men rapporter på ett differentierat sätt lyser upp bakgrunden och förmedlar ibland olika tillvägagångssätt. Och allt detta på en "frivillig" basis! Tack så mycket!

  Bra och vänligen fortsätt! (Även om jag undrar hur du kan göra det förutom jobbet.)

 • I princip korrekt. Bloggens uppdrag har länge uppfyllts, Saab historia. Det fanns ingen återfödelse och 2011 var alldeles för länge sedan.

  Vad återstår? Hoppas? Nej. Intressera? Ja.

  Se bara vad som blir av Trollhättan och anläggningen. Håll dig åtminstone in ett tag. Evergrande övertagande av NEVS kommer att slutföras i september. Utsikterna för svenskarna? Låt oss se, ingen prognos.

  Kör och underhåller gamla Saabs? Hur som helst. Det kommer snart att finnas en flerdel om att köpa ett sådant fordon - med alla risker och biverkningar. Blir spännande.

  Men du måste säga: Jag kan inte bara skriva om gamla bilar. Jag har alltid betonat och är för lite perspektiv för mig på medellång sikt.

  9
  1
 • Tom - Saab-historien är verkligen historia ...

  Ja, det är antagligen sant, tyvärr tyvärr. Intressant när du jämför det med artiklar på bloggen från tidigare år. Där sades det, även när det var NEVS för länge sedan, när produktionen av våra Saabs börjar igen, etc. ... Ingen vågade tänka på det riktigt slutliga slutet och absolut inte säga.

  Men sedan skapades fler och fler år och fler och fler (negativa) fakta och bilutvecklingen går i en helt annan riktning. Ja, då måste du bli realist vid någon tidpunkt. 🙁 Å andra sidan: Saab var långt före sin tid, särskilt när det gällde projekt med alternativa enheter. Med rätt personer kan du fortfarande göra något av det idag.

  MEN: Dessa människor är inte med NEVS (där en del av rättigheterna och patenterna är vilande, eller hur? Och den andra delen är ruttna på GM). Så vad är vi som Saab-fans intresserade av Evergrande? Majoritetsägare av NEVS - det är den enda anslutningen till Saab, eller hur? Och med det, innehavare av tioåriga (eller äldre) rättigheter till 9-3? Matar detta hopp om att något mycket litet kommer att finnas i Hengchi-modellerna?

  Hand på hjärta: Skulle en av oss döda hårda Saab-fans köpa en Hengchi? Eftersom du hoppas kunna upptäcka en rad, någon switch som påminner om Saab? För min del, verkligen inte.

  Jag föredrar att ta hand om mina riktiga Saabs och mycket sent på natten drömmer jag om den underbara ritningen av det sista Saab-konceptet för Canrio, väldigt futuristiskt och vackert, naturligtvis med BioPower-Hybrid, eller Phoenix-modellen, och flyger genom ett med det Corona-fri värld till Sverige ...

 • Den kinesiska tendensen att bilda undervarumärken uttalas. En indikation är att Evergrande Auto lanserade “Hengchi”. Det kan inte vara det enda märket. Du har sett några försök under de senaste åren, Borgward är ett framträdande exempel.

  Men Saab? Visst, du kan drömma. Men den här historien är verkligen historia.

  2
  1
 • Jag vill definitivt inte ha några kinesiska Saabs (som är känt, de är allt annat än demokratiska och med tveksamma arbetsvillkor, miljöfrågor etc., men också av många andra skäl) - då kunde jag köpa en Volvo direkt ... 😉

  Jag kan tänka på flera exempel där förskräckliga ”omutgåvor” gjordes under ett tidigare härligt namn på ett dött bilmärke. I alla fall behöver jag inte det - och det skulle postumt förstöra det stora Saab-arvet.

  Fortfarande en intressant rapport, tack så mycket!

  4
  1
 • Beståndet "går igenom taket" (som med Tesla), bara inte byggt en bil (också som med Tesla, då ...), Kina lär sig snabbt, det är väl känt. Huruvida detta är det "rätta" (ekonomiska) sättet återstår att se.
  Spannmål handlas bland annat så spekulativt: med en satsning / spekulation på nästa år eller nästa skörd. Det väcker "systemfrågan" ... Det handlar inte om "spela pengar", men vem och under vilka förhållanden skapar några "värden" här ...
  Trots allt: rapporten var (igen) objektivt spännande. Tack Tom.

  4
  1
 • @ Black Swede (amatörer på jobbet),

  det här är exakt den spännande frågan om vem som är på jobbet, hur och vad som intresserar ...

  Det är verkligen inte idioter. Vi vet så mycket. Men vilken roll spelar den kinesiska staten, dess lojala och statliga stödjande medier och personliga relationer från Evergrande i politik till förfalskning?

  Jag tyckte det var spännande att den så kallade ”debuten” av 6 nya fordon utan teknisk data, utan inredning och med delvis tveksamt yttre design (en Hengchi 1 med fälgar som såg ut som hjulskydd från MacGeiz) var uppenbarligen en rent nationell händelse innan lutade, uteslutande nationella och systemkompatibla medieombud som firade Unison Evergrande och Folkrepubliken Kina.

  Vill jag ha en ny Saab från detta system och från detta land? Absolut inte! ! !

  Artikeln idag, med sin objektiva nykterhet, ger oss läsarna det största möjliga utrymmet för sina egna tolkningar. Men jag kan inte känna igen en Saab från Evergrande inom detta område, även med mycket fantasi och bästa vilja ...

  Saab är Saab. De är alla redan byggda. Och om det fanns nya, kom snälla snälla inte från Evergrande.

  8
  2
 • Det är coolt ... Studierna (koncept) ser intressanta ut i filmen. Frågan är vad som är show och vad blir serier? Och innan någon frågar: Jag kör inte Saab (ännu). Men är för närvarande min favoritbilblogg här.

 • Sakligt, kritiskt och kritiskt skriven, saknade saken objektivt ...

  Då kan jag inte tänka på någonting. Förutom att det är jävla bra journalistik - här på en Saab- och fanblogg och sedan på frivillig basis! ! !

  Chapeau och tack. Det här är bra film. Det är alltid ett nöje att läsa här och ta reda på mer.

  Hur lyckas du (Tom) leverera så bra igen och igen och i denna frekvens? En riktigt bra fråga, eller hur?

  16
  2
 • Det blir tydligt: ​​inga amatörer på jobbet. Evergrande vill ha mycket mer än NEVS. Tyska tillverkare bör ta detta på allvar. För det kan vara en utmaning. Spännande historia.

  Åh ja: Evergrande - få Saab tillbaka nu.

 • …sinnessjuk! ingen produkt på marknaden utan favorit på börsen. Det kanske kommer att finnas något trevligt på marknaden, låt oss vänta och se, kanske kommer de också att köpa varumärket SAAB för Europa ... och senare resterna av GM ...

  Det är bra att min SAABe fortfarande har fria kilometer och jag kan vänta och se! 🙂

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.