Saab Independence Cabriolet No. 14. En ny bil säljs.

Det finns bilar vars historia du känner till. De följer dig i flera år, dyker oväntat igen och igen. Saab Independence Cabriolet nummer 14 är en av dem. Den första kontakten gjordes vid 5,6 km. Saab var fortfarande väldigt ung och stod i utställningsutrymmet för Frankfurts gren.

2011 var cabriolet i Frankfurt
2011 var cabriolet i Frankfurt

Det var förmodligen en av de senaste nya bilarna, en sällsynthet. Endast 6 stycken kom till Tyskland och jag tog chansen att ta några bilder. Med Saabs konkurs i Sverige och Frankfurts filial försvann också cabriolet från scenen. Jag visste inte var den såldes. Fram till för några veckor sedan ...

Independence Cabriolet nummer 14 visas.

Marketplace En Independence Cabriolet från den första tyska Saab Club introducerades. Ironiskt nog var nummer 1 tillbaka. Med bara några kilometer, lite sensation. Kan det vara riktigt? Jag var intresserad av historien bakom Saab, som fortfarande är en ny bil.

Det är en historia som är typisk för Saab. Den berättar om lojalitet som bilmärken bara kan drömma om i nuet. Ägaren hade 7 bilar från Trollhättan under sin livstid. Börjar med en 900 Turbo, sedan en 9000 CSE, en 9000 CD och sedan en 9000 CSE 2.3 Turbo. Detta följdes av en 9-5 Aero stationvagn och en 9-5 Aero hjort. Slutligen kom Independence Cabriolet till gården.

Allt var fantastiska bilar, säger ägaren. Alla har förmodligen sin egen personliga historia att berätta. Precis som i början med Saab 900 Turbo. Hans fru var gravid och en allvarlig olycka inträffade på väg i Norge. Allt gick bra eftersom du bara körde Saab. Det ansluter.

Nu slutar bond, en historia tar slut. Saab har följt honom hela sitt liv, men inte i framtiden. 9-5 Aero Hirsch har redan sålts, Independence Cabriolet är nu den sista Saab i huset. Hastighetsmätaren är faktiskt bara 1.257 XNUMX kilometer. Helt galen! Men de är lätta att förklara och förståliga.

Två underhåll i Frankfurt, två privata utflykter med cabriolet. Som regel är det täckt och torrt i ett garage, ägaren saknar tid. Den har knappast flyttats i 3 år, den borde vara i goda händer.

Vad kan Independence Cabriolet nummer 14 kosta?

Nu blir det svårt. Det fanns 6 kopior för Tyskland. 38 istället för 366 byggdes. Jag kommer att ge dig den exakta listan snart. Oberoendeutgåvan är därför mycket sällsynt. Till skillnad från de sällsynta sportdräkter från pre-serien, som är lika sällsynta, men mobila och oproblematiska.

I bakgrunden är historien med självständighetsdagen, den fantastiska idén att fira den årligen. Saken med den mytiska lilla tillverkaren som kämpar för sin oberoende. Den väger tungt, och det är svårt att ignorera när man pratar om den här bilen.

Lägg till det den låga körsträckan, den nya bilstatusen. Eftersom det knappast kommer att finnas en annan jämförbar kopia och endast ett nummer 14, är prissättningen svår. Ägaren kallar 55.000 XNUMX euro som grund för förhandling. Jag tycker att det är rättvist, inte för dyrt. Särskilt inte för ett fordon med historisk bakgrund. Och vilken ny bil idag skulle kunna erbjuda något liknande?

14 tankar om "Saab Independence Cabriolet No. 14. En ny bil säljs."

 • Ebasil

  Tyvärr hittar du bara bilden på en kopp (skriv in här på bloggen "Saab Cups") Trots allt. Jag skulle vilja ha en stor affisch av det ...
  Bilen (Ursaab) och bilden är två ikoner i Union.

  Namnändringen ska inte förstås som en rangordning. Saabolvo låter inte lika bra som det underbart mjuka och långa slutet på aab.

  Hur kommer det? En symbolisk handling och uttryck för min önskan om fredlig samexistens - ingen kamouflage. Jag var medveten om att jag skulle förbli igenkännbar när det gäller innehåll och stil. Allt sägs på rätt adress.

  2
  1
 • Volvaab Driver

  Åh, fotot låter intressant, men jag vet inte det. Min Goo ... sökning misslyckades. Kanske finns det en länk? Tack på förhand! 🙂

  PS: Volvaab Driver = Herbert Hürsch, eller hur? Varför byter namn? Varför inte "Saabolvo"? När allt kommer omkring måste du fastställa prioriteringar! 😉

 • I princip inte. Jag tror att det inte behövde förändras. Nya verktyg är dyra, BLS talade för sedans och stationvagnar. Inte med Cabriolet.

 • @ Ebasil,

  kanske är det så profan att den röda pennan inte är så lätt att applicera på cabriolet?

  Varje förändring kostar pengar. Dörrhandtag från GM och utelämnande av skyddsremsor är bara värdefulla från en mängd X.

  Det är trevligt att stängerna på cabriolet med sina långa dörrar inte sparades.

  Tänk på det ikoniska fotot med w / w (Saab, öppen dörr, böjd lykta) ...

  3
  1
 • Hi Tom,

  lärde mig mycket igen (till dörrhandtagen) - TACK! 🙂

  Finns det också en spec. Anledning till att skyddsremsorna på dörrarna har hållits kvar i cabriolet?

 • Bilen är en dröm.

  Färg & dörrhandtag:

  Det roliga är att mot en tilläggsavgift kan du nu få modeller med alla möjliga märken som bär plastdelar utan färg.

  De kallas Allroad, Xross Country, Scout eller vad som helst. Och sällan har de fyrhjulsdrift. 9-3X var Saabs första och sista bidrag i denna riktning och även (beroende på motorn) inte nödvändigtvis med XWD ...

  Jag är ambivalent där.

  Jag tycker att 9-5 är ett bra exempel. De monokroma kromglasen med sin allomfattande färg ser modernare ut, är eleganta, men också mycket mer ömtåliga än originalet ...

  Åtminstone med mina är dörrhandtagen och deras hål tydligt repade. Till och med den övre kanten på den bakre stötfångaren och så vidare. I princip påverkades alla komponenter som tidigare (medvetet) inte målats i mer eller mindre utsträckning.

  Från tid till annan uppstår frågan om den senaste zeitgeisten faktiskt är progressiv. Speciellt eftersom samtidigt alla omfattande målade bilar också skapades som definierade omålad plast som en lyx som var föremål för tilläggsavgift. Det var väldigt smart från branschen.

  Hur som helst, cabriolet är ganska snyggt så det är ...

  3
  1
 • Allt har sin tid. Det som såg bra ut på 90-talet var inte längre populärt tio år senare. Jag tycker att de omålade dörrhandtagen är ok, speciellt om fordonet är målat mörkt. Med lätt färg kan du se den kommande klassikern och tidens tänkande.

 • De omålade dörrhandtagen känns som en billig minibil.

  2
  2
 • Det stämmer, GM-dörrhandtagen på 9-3 II mår bra. Det är mer än ett decennium mellan konstruktionen av båda komponenterna. Det faktum att de bara målades från ansiktslyftningen (kromglas) på 9-5 I är typiskt för Saab. Vad är meningen med att måla dessa saker - kanske du har frågat? Funktionen kommer före skönheten 😉

 • Så dörrhandtagens ämne var också ett kort ämne vid Saab-mötet nyligen, där vi ansåg att dörrhandtagen för ansiktslyftning, dvs 9-3III, känns högre och fastare än de delvis omålade dörrhandtagen i 9-3II.
  Jag märkte nyligen att konvertiblarna höll plastlisterna på dörrarna, trodde alltid att de hade försvunnit överallt.

 • Hej,

  Jag köpte min SAAB-bil efter varandra och ersatte den med en nyare modell när tiden kom. Jag sålde nyligen SAAB 9-5 Combi Areo Hirsch (300 PS) eftersom det var lite tråkigt att alltid ha underhållet gjort i FFM. Dessutom behövde jag inte en bil så snabb längre ... men det var mycket roligt. Jag säljer cabriolet av de skäl som beskrivs. ... och nu kör jag polo eller använder tåget / planet.

  PS till TOM: Tack för den fina historien.

  NSK

  13
  1
 • Handtagen levererades redan med 902. De var ganska dyra att tillverka och, typiskt Saab, optimerade för räddningstjänster. Mycket vackert vad gäller design och teknik. Det är inte utan anledning att Porsche använde en liknande layout för vissa modeller.
  Med 9-3 II kom övergången till de meningslösa och enklare företagets dörrhandtag med Cadillac BLS och ansiktslyftning. Inga ändringar har gjorts i cabriolet, en annan produktionsplats. Precis som 9-5 jag som hade det till slutet.

 • Tom,
  tack för den här intressanta historien! Du kan bli svag !! 🙂

  Det gör mig dock lite ledsen att ägarens lojalitet nu slutar helt. 🙁 Varför säljer han alla Saabs? Förhoppningsvis kommer han inte att sätta upp någon dum bling-bling bil? !!!

  Jan HH,
  ja, även efter ansiktslyftningen, dvs 9-3 III från MY 2008, hade alla konvertibler de gamla handtagsskalorna och sidobumperbanden, men åtminstone (till skillnad från upp till MY 2007). Som jag sa, så var detta fallet med alla konvertibler från MY 2008 till MY 2012 (Griffin) (inklusive självständighetsversionen), det fanns aldrig något annat. Följaktligen kan det inte finnas brist på material eller liknande. har ljugit. Det är väldigt roligt att detta ändrades till exempel i SportCombi, men inte i Cabriolets. Jag märkte detta bara nyligen (som ägare till en SportCombi 2011 och Griffin Cabriolet 2012) - pinsamt! 🙂

 • Historien om Independence Cabrio är minst lika spännande som den återstående SportCombis.
  Men jag har ställt mig en fråga länge. Varför har den begränsade cabriolet fortfarande de gamla dörrhandtagen från för-ansiktslyftningen 9-3? Har du använt det av kostnadsskäl? Använde du gamla lager? Eftersom alla andra 9-3 levererades med de reviderade, "nya" handtagen vid den tiden. Det enda undantaget är tydligen med cabriolet.

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.