En av de första Saab 9-5 NG auktioneras i Sverige

Två nummer att komma ihåg den här veckan. De 3 och de 14. Idag handlar det om 3, de 14 kommer att följa de närmaste dagarna. En Saab 9-5 NG med VIN YS3GN4AL7A9000003 är auktionerad i Sverige. Denna VIN är extremt låg. 9-5 NG är ett av de första fordonen i sin serie.

Till salu i Sverige, kanske den äldsta Saab 9-5 NG
Till salu i Sverige, kanske den äldsta Saab 9-5 NG

Detta fordon borde faktiskt inte längre existera.

Filsituationen är klar. Denna Saab existerar inte längre, den registrerades som skrotad. Precis som Saab 9-5 NG-sportdräkt med Nummer 36, som också noterades som bortskaffad. Ansträngningarna från advokaterna som behandlade Saab-boendet för att avyttra dem var dock inte alltid framgångsrika. Fordon rapporterades ofta som skrotade, men placerades sedan i hemlighet. I bästa fall skulle de vänta i en hall, i värre fall skulle de tjäna pengar som delbärare.

För att avsluta praxis beordrade advokaterna att fordonen skulle delas upp i fyra. En gång tvärs över och en gång längs hela fordonet. Fyra delar blir inte längre en komplett bil. De svenska skräpoperatörerna var tvungna att skriftligen förbinda sig detta, men vid detta tillfälle hade ett antal fordon glidit genom nätverket.

Behöver inte längre godkännande i Sverige.

VIN: n är blockerad, det finns ingen COC. Förserien Saab kan inte längre registreras i Sverige. Han är en maximal kandidat för en samling eller ett museum. Det i Trollhättan visar sig vara en intressant. För det finns de första 9-5 NG i serieproduktionen. VIN-numret 00001, som byggdes i Trollhättan.

65.318 kilometer är på hastighetsmätaren på fordonet som var på väg som en testbil. En diesel med automatisk växellåda och ganska bra utrustning. Ingen flyg, ingen bensin och absolut ingen full utrustning. Fordonet har synliga tecken på slitage som matchar körsträckan och dess historia.

Visuellt kan det vara en vektorutrustning, med elektriska lädersäten men utan Xenon-strålkastare eller en stor infotainment.

Kanske den äldsta befintliga 9-5 NG.

För år sedan jag jagade på en 9-5 NG från förserien. Han hade på sig en Testmålningoch VIN 157. Det var färgen som gjorde honom attraktiv för mig. Idealisk för insamling och lagring. Oavsett vad jag erbjöd för det så fick jag inte det, svenskarna föredrog att jaga det genom skrotpressen.

Men var är överklagandet av ett fordon som är utrustat i genomsnitt och inte är särskilt attraktivt motoriserat? Saab-museet är nummer 1 i serien, men inte den äldsta 9-5 NG. Dessa var fordonsserierna som var på väg för test- och teständamål.

Förseriens fordon med VIN ... 9000001, förmodligen den första 9-5 NG alls, skrotades för många år sedan. Den nu på Auktion den erbjudna sedan kan därför vara den äldsta befintliga Saab 9-5 NG alls.

Bilder: PS Auktion (7/7)

10 tankar om “En av de första Saab 9-5 NG auktioneras i Sverige"

 • blank

  Ett stycke samtida historia. Alltid intressant vilken typ av bilar som kommer ut på marknaden. Om jag har rätt så har bilen stått stilla i mer än 10 år, har samlat sina tidigare kilometer som en testbil, eftersom VIN är blockerad. Rätt? Skulle det till och med vara möjligt att registrera bilen i D?

  • blank

   Du vet svaret 😉

 • blank

  @Ken-Daniel,

  dessa är också bra och giltiga referenser. Jag kommer att dominera dig igen Tack så mycket och hälsningar.

  2
  2
 • blank

  @Volvaab Driver. Med xenon är strålkastarspolersystemet obligatoriskt, det finns alltid detta stycke framför strålkastaren.
  Det du fortfarande kan märka är att det inte är xenon om du själv kan justera ljusområdet. Du måste alltid titta noga på bilderna från de använda bilderna, eftersom annonserna ofta inte är helt korrekta.

 • blank

  Tack Ken-Daniel & Tom

  Lärt mig något igen. Jag har alltid tänkt att från och med ansiktslyftningarna (9-5 och 9-3 II) skulle det bara ha funnits xenon för båda modellerna ...

  Bra att veta vad du kan se efter i begagnade fordon. Det märks inte automatiskt i dagsljus under en provkörning.

  Behöver inte vara ett uteslutningskriterium och alla måste veta för sig själva, men om du inte ens visste kunde du inte fatta ett medvetet beslut ...

  4
  2
 • blank

  Jag tror H7-strålkastare, precis som 9-3II utan xenon. Kromglas finns ibland utan xenon. Men om jag inte vill ha det, undrar jag varför halogen ändå erbjöds i NG.
  Förhoppningsvis kan någon rädda honom, skrotning skulle vara synd.

  • blank

   Det fanns ingen xenon men H7, särskilt i Sverige, för att hålla listepriserna på företagsbilar låga av skatter. Såg inte bra ut, signaturlampan saknades.

 • blank

  Ingen xenon?

  Jag har alltid trott att sedan kromglasögonen nr 9-5 hade byggts utan dem ...

  Vad har han istället? Projektorstrålkastare med H1 eller H4?

  Hursomhelst är skrotning och förbjudna VIN: er ett sakrilege och ett miljöskräp. Ur tysk synvinkel är det alltid fascinerande att se vilken typ av omvandlingar och anpassade builds i S som kan godkännas.

  Mitt hjärta blöder när jag tänker på alla Saabs som skrotades i S och USA eller som inte längre är kvalificerade ens i S.

  Vilket slöseri. Synd.

  7
  2
 • blank

  Alltid fantastiskt var bilarna kommer ifrån. Uppenbarligen, trots alla ansträngningar motsatsen, finns det en hög överlevnadsgrad.

 • blank

  .... vad du inte lär dig här! 😉 Så 9 efter A är förserie och 4 är serie? Finns det några andra siffror med mening? Sedan har jag en av de första 1000 9-5NG om bara de tre sista siffrorna är större än noll 🙂

Kommentarer är stängda.