En omöjlig jämförelse? Saab mot Porsche, Jaguar och Audi.

Hösten 1991 gjorde Spotlight-redaktionen i Sverige en till synes omöjlig jämförelse. Den nya Saab 9000 mot Jaguar XJ, Audi 100, Porsche 911 och Ford Scorpio. Porsche som en sportbilikon, XJ en symbol för brittisk lyx. Däremot stod Ford för prisvärd rörlighet och Audi var på väg upp med de nya 100.

Saab 9000 Turbo mot Audi, Porsche, Jaguar och Ford
Saab 9000 Turbo mot Audi, Porsche, Jaguar och Ford

Är jämförelsen verkligen så omöjlig? Vid den tiden var Saab i gott humör. Den andra 9000-generationen var en hit i alla avseenden. Det reviderade organet gav slutligen den stora svensken det allvarliga utseende som hade saknats i flera år. Det var säkrare, mer styvt. De nya turbomotorerna var tekniskt i framkant, det lilla varumärket från Sverige hade en tydlig ledning över konkurrensen.

Saab. En bil för varje situation.

9000 körde bättre än någonsin och faktiskt sågs det som en bil för varje situation. En skåpbil med stort lastningsområde när du behöver det. Som en turbo, en sportbil och med gott om plats rätt bil för långa avstånd. Så vad kan vara mer uppenbart än att jämföra honom med de bästa hundarna?

Jaguar tävlade med XJ40. Den stora katten med vinklade strålkastare kastas av fans idag, vilket är allt annat än rättvist. Eftersom XJ 40 räddade varumärket i en reviderad form från 1990 och kombinerade stil och tillförlitlighet. Den avancerade elektroniken orsakade problem under de första åren. 30 år senare gör det det igen - och skrämmer bort många intresserade parter.

Porsche 964 visas som Carrera 2. Luftkyld, eftersom det måste vara tillbaka då. En tro på Zuffenhausen, bara med 993 vinkade farvälet till luftkylning i bakgrunden. Du behöver inte säga så mycket om Porsche. Dess design är fortfarande giltig idag, en ikon. Då var interiören och utförandet stort och är fortfarande idag. Men vem jämför en Porsche med en 9000?

Frågan om Audi 100 är mer uppenbar. C4-serien blev senare den första A6. Audi var mycket ambitiös och ett stort steg framåt för varumärket. En V6 flyttade in för första gången, Ingolstadt ville komma ikapp München och Stuttgart. C4 fungerade inte riktigt, men det minskade avståndet till tävlingen avsevärt. Med C4 var Audi en av de farligaste motståndarna för Saab.

Jaguar, Porsche och Audi. Jag kände alla tre som nya bilar. Men inte Ford Scorpio. En budgetbil. Men mycket populärt då och en storlek på marknaden. Skorpionen står för den utdöda arten av stora sedans till ett överkomligt pris.

En jämförelse med potential för kult

Saab klarar sig bra. När det gäller komfort är det nära Jaguaren, när det gäller användbarhet spelar det allt mot väggen. Det är inte förvånande att den avancerade tekniken gör den till den mest ekonomiska att flytta. Den stora timmen på Saab 9000 CS kommer när du accelererar från medelhastigheter. Den disciplin som är avgörande i vardagen.

Saab drar till och med bort från 911, som inte har något som motverkar den svenska maskinens vridmoment med sin naturligt sugade motor. I slutet, i summan av egenskaperna, ser redaktörerna 9000 CS framför. Det är han säkert. Eftersom det erbjuder möjligheterna till en sportbil, en lyxig limousin och en stationvagn i en bil.

Testet är rättvist, om än med en blinkning. Vem testar ju en Jaguar och en Porsche 911 mot en Saab 9000 CS? Endast Saab-människor kan komma med detta. Filmen från hösten 1991 var endast avsedd för internt bruk. Det är synd att säga.

För med en större publik kunde han ha blivit en kult bland Saab-fans.

14 tankar om “En omöjlig jämförelse? Saab mot Porsche, Jaguar och Audi."

 • blank

  @ Detlef Rudolf,

  Du har förmodligen helt rätt på alla punkter. Jag vill inte heller ha sagt att Ebasil hade fel.

  Min poäng var bara att marknadsföringsgubbarna har lite att göra med det. De bryr sig inte alls vilken bil de glansar över ...

  Och ledningen är alltid välkommen till alla professionella och väl beprövade talare. Du behöver inte nödvändigtvis byta marknadsföring bara för att du ändrar riktning.

  Icke desto mindre gör Heinis ibland ont om att inte få maximalt ut av ett märke X eller en produkt Y, att skära ner och bromsa av ledningen eller gruppledningen. A2 verkade för mig vara ett lämpligt exempel.

  Och jag hoppas att Ebasil kommer att förstå det på så sätt och inte på annat sätt. Det är bäst att bedöma det själv.

  3
  3
 • blank

  @ Volvaabdriver

  Marknadsföringsgubbarna har presenterat Audi som progressiv (Vorsprung durch Technik) och även snygg (riktning BMW) - i detta avseende är Ebasils synvinkel inte fel. De överflödiga Q 7s från Audi marknadsförs också på ett liknande sätt som de överflödiga stora SUV: erna från BMW.

  Jag tror att Rüpel-fraktionen hos Audi och BMW är ungefär samma storlek och marknadsföringen av Heinis marknadsföring är lik. Jag är rädd att en betydande del av Volvo XC 90-förarna också har kört i denna riktning.

 • blank

  Marknadsföring Heinis (@ Ebasil)

  De kan verkligen inte hjälpa till, de är i slutändan bara ett verktyg, en flagga i ledningens vind.

  De fick aldrig marknadsföra A2 (lysande bil) så bra de kunde och A2 skulle ha förtjänat ...

  Ledningen hatade A2. Och hon började inte förstå honom. Han var bara en stötesten för dem på väg upp.

  För rimligt, för litet, för svagt, för feminint. Historiens ironi, jag känner till 4 (nu tidigare) A2-förare och de är alla manliga och raka. Men denna målgrupp uppmuntrades aldrig - de var fortfarande glada att köpa A2. Fascinerande ...

  A2 är förmodligen den största marknadsförings- och verklighetsparadoxen som bilindustrin någonsin har skapat.

  De använda priserna talar volymer och ledningen var uppenbarligen fel. Eller kanske inte ...

  Om syftet med övningen var en tydlig machobild, är det bra att A2 dämpades och sågas av. Men det har inte mycket att göra med Heinis marknadsföring.

  Det finns väldigt, väldigt många som skulle ha velat annonsera Audi väldigt annorlunda och skulle ha velat ha en annan, också ekologiskt progressiv drivkraft för detta märke ...

  Ledningen hade en helt annan fantasi. I morgon kommer Q7 eller till och med Q9. Eller finns det ett eller båda i dag?

  3
  3
 • blank

  Därför valde jag en 900 NG Turbo för vardagsbruk 😉

  Bortsett från det robusta ljudet från 5 cylindrarna, är 2,2 turbos i C4 / S4 bra för höga körsträckor även med lämplig skötsel. Med V8-alternativet blev C4 bara mer topptung. Det var förmodligen ren prestigehistoria att "pressa" den stora V4 in i C4 / S8. Enligt min åsikt vann inte bilen.

  Om du kör en C4-dammsugare med 4 eller 5 cylindrar behöver du inte oroa dig mycket för det. Han gör bara sitt jobb. Inte mer och inte mindre. Reservdelar är jämförelsevis billiga och snabbt tillgängliga.

  De vissa stunder som du "upplever" med en Saab är naturligtvis inte genomförbara med en C4.

 • blank

  T. Koch-900,

  Jag gillar att tro det. Det var lite att klaga på med sugkopparna. Och hur som helst, den 5-cylindriga principen har fångat på (Volvo) ...

  Men var det inte så att C4 / S4 i Taladega misslyckades med en krasch och Audi ersatte sedan turbo med en V8 4.2 i S4?

  Vem var knappast snabbare men var mycket drickbar och ekologiskt och ekonomiskt ifrågasättande?

  I alla fall minns jag det så mycket att Audi gjorde mycket bra på den tiden, men tydligt höll sig efter vad gäller turbo jämfört med Saab.

  För att inte tala om designen ...

  4
  4
 • blank

  Ebasil,

  Jag tyckte inte att det vita, läderbaksätet på Audi i videon och de ramformade (!) Nackstöden var dåliga.

  Istället för toalettpapper och en tax ser jag origami och en robot tax på pakethyllan.

  Om jag inte gjorde ett misstag och felaktigt tilldelade de bilinredningar som visas?

  Men annars känner jag på samma sätt. Det är de äldre Audisna (speciellt luckorna och av dessa de första och äldsta) som jag kan få ut något av.

  Resten är godtyckliga och förmodligen visar att en ekonomisk utveckling och bildförstärkning fungerar enklast genom anpassning till mainstream.

  3
  4
 • blank

  Det speciella med Audi 100 Type C4 som visas i videon är mindre designen. Det är mer de tekniska och kvalitativa lösningarna. Den var också tillgänglig i S4-versionen som en 5-cylindrig turbo med 230 hk och 350 Nm / 1950 rpm.

  Hade en C6 med en 4-cylindrig dammsugare i cirka 5 år. Det var den mest pålitliga och enkla att reparera bilen jag någonsin har haft.

  ... bara lite tråkigt och mer godtyckligt än en 9000 ... men i deras egenskaper är de två märkbart lika.

 • blank

  Mycket fantastisk video som tar mig mycket närmare 9000! Då jag inte ens hade det på min lista (inte heller hade varit rätt bil för en student :-)), kom jag först till Saab 2001 (om cabrioleten). Ett riktigt fascinerande fordon - inom olika discipliner.

  911 är naturligtvis också en fest för ögonen - men jaguaren tror jag också. Två eller tre modellbyten senare såg de ut (upp till den radikalt förändrade yngsta modellen) precis som tråkiga farfar familjevagnar. Men den här har klass och chic!

  Naturligtvis skulle jag ha valt Saab - en mycket praktisk, säker, elegant, äggläggande ullmjölksog med en hög rolig faktor och hög exklusivitet!

  Du behöver inte prata om Ford - men den välkända uppkomsten av (senare) bedragare från Ingolstadt fascinerar mig om och om igen. För mig verkar dessa sista modellserier av Audi 100 också helt konservativa, "knubbiga" och gammaldags - bara den gamla toalettrullbilden. Min far hade en av dem. Jag hittade de äldre modellerna ännu vackrare, tänk bara på Quattro med den legendariska hoppannonsen (var det på 80-talet?).

  Hur gjorde du detta hopp till utseende och (högre klass) bild de senaste åren? För en elegant sportig (ibland aggressiv mobbing) bil? (Vad brukade vara BMW.) Du måste få en så total bildförändring först. Alla designers och marknadsföring Heinis utbytte ?? I alla fall väldigt imponerande! Även om jag ALDRIG skulle köpa en, men du måste erkänna det.

  4
  1
 • blank

  @ Big Mac 32,

  ärlig? Porsche? Även om du borde ha skiftat ner en redskap eller två för att komma över Saab?

  Skämtar åt sidan. Jag gillar att byta och är helt med dig. Saab och Porsche är två ärliga, spännande och mycket olika begrepp.
  En av de två. De andra är för godtyckliga för mig.

  Skulle ha varit rättvist att testa vilken bil som gör hoppet från 80 till 120 snabbast oavsett vilken växel som valts.

  Den femte växeln kan vara Saabs domän, men om vi alla är ärliga tar ingen en onödig risk ...

  Om en omkörningsmanöver kan förkortas i fjärde växlar jag ner en växel. Om det är ännu kortare på 4: e, då bara två kurser. I den femte av 3 och uppåt är det absolut inte min körupplevelse att köra manövrar med mötande trafik ...

  Ändå tycker jag att kraften från de lägre varvtalen (Saab) är mycket fascinerande och faktiskt driver min lite lat ...

  Det är helt enkelt avslappnat och avslappnat att se Drângler krympa i backspegeln vid utgången av staden, utan att röra sig vilt i växlarna utan att organisera hastighetsorgier. Jag gillar det, gillar det mycket ...

  5
  4
 • blank

  Riktigt bra. Jag skulle ha tagit CS sedan dess. Eller Porsche 😉

 • blank

  Tyvärr kan jag inte se dessa filmer, jag får alltid felmeddelandet:
  "Svaret från videopress.com tog för lång tid"

  Medlidande !

 • blank

  Leonardo da Saabi

  9000 är ett universellt geni. Och det var inte ens AERO som började här.

  Det är ännu mer universellt genom att det också rör sig närmare Porsche inom 0 till 100 (i 6,9) och toppfart (240).

  9000 är den mest universella bilen på sin tid. Ett kultobjekt för alltid. Mätt mot respektive samtida konkurrens, det bästa av alla Saab som någonsin byggts med det största mervärdet ...

  Och han blev bättre och bättre och utökade sin ledning. Till exempel med AERO: s utseende.

  Kanske kunde och borde ha marknadsförts honom och Saab-filosofin ännu mer aggressivt? Hur som helst begränsar den interna användningen av giltiga tankar för interna videor deras räckvidd. Synd.

  Och sedan kom GM med och tog med sig sina synpunkter och motorer. Synd.

  Verkligen en cool video. Tack blogg.

  8
  3
 • blank

  Cool film, ja ju fler inlägg kommer över 9000, desto mer vill jag köra en själv

 • blank

  Mycket cool film! Tack!

Kommentarer är stängda.