En omöjlig jämförelse? Saab mot Porsche, Jaguar och Audi.

Hösten 1991 gjorde Spotlight-redaktionen i Sverige en till synes omöjlig jämförelse. Den nya Saab 9000 mot Jaguar XJ, Audi 100, Porsche 911 och Ford Scorpio. Porsche som en sportbilikon, XJ en symbol för brittisk lyx. Däremot stod Ford för prisvärd rörlighet och Audi var på väg upp med de nya 100.

Saab 9000 Turbo mot Audi, Porsche, Jaguar och Ford
Saab 9000 Turbo mot Audi, Porsche, Jaguar och Ford

Är jämförelsen verkligen så omöjlig? Vid den tiden var Saab i gott humör. Den andra 9000-generationen var en hit i alla avseenden. Det reviderade organet gav slutligen den stora svensken det allvarliga utseende som hade saknats i flera år. Det var säkrare, mer styvt. De nya turbomotorerna var tekniskt i framkant, det lilla varumärket från Sverige hade en tydlig ledning över konkurrensen.

Saab. En bil för varje situation.

9000 körde bättre än någonsin och faktiskt sågs det som en bil för varje situation. En skåpbil med stort lastningsområde när du behöver det. Som en turbo, en sportbil och med gott om plats rätt bil för långa avstånd. Så vad kan vara mer uppenbart än att jämföra honom med de bästa hundarna?

Jaguar tävlade med XJ40. Den stora katten med fyrkantiga strålkastare hånar av fans idag, vilket är allt annat än rättvist. Från 40 räddade XJ 1990 märket i en reviderad form och kombinerad stil och pålitlighet. Den avancerade elektroniken orsakade problem under de första åren. 30 år senare gör hon det igen - och skrämmer av några blivande kunder.

Porsche 964 visas som Carrera 2. Luftkyld, eftersom det måste vara tillbaka då. En tro på Zuffenhausen, bara med 993 vinkade farvälet till luftkylning i bakgrunden. Du behöver inte säga så mycket om Porsche. Dess design är fortfarande giltig idag, en ikon. Då var interiören och utförandet stort och är fortfarande idag. Men vem jämför en Porsche med en 9000?

Frågan om Audi 100 är mer uppenbar. C4-serien blev senare den första A6. Audi var mycket ambitiös och ett stort steg framåt för varumärket. En V6 flyttade in för första gången, Ingolstadt ville komma ikapp München och Stuttgart. C4 fungerade inte riktigt, men det minskade avståndet till tävlingen avsevärt. Med C4 var Audi en av de farligaste motståndarna för Saab.

Jaguar, Porsche och Audi. Jag kände alla tre som nya bilar. Men inte Ford Scorpio. En budgetbil. Men mycket populärt då och en storlek på marknaden. Skorpionen står för den utdöda arten av stora sedans till ett överkomligt pris.

En jämförelse med potential för kult

Saab klarar sig bra. När det gäller komfort är det nära Jaguaren, när det gäller användbarhet spelar det allt mot väggen. Det är inte förvånande att den avancerade tekniken gör den till den mest ekonomiska att flytta. Den stora timmen på Saab 9000 CS kommer när du accelererar från medelhastigheter. Den disciplin som är avgörande i vardagen.

Saab drar till och med bort från 911, som inte har något som motverkar den svenska maskinens vridmoment med sin naturligt sugade motor. I slutet, i summan av egenskaperna, ser redaktörerna 9000 CS framför. Det är han säkert. Eftersom det erbjuder möjligheterna till en sportbil, en lyxig limousin och en stationvagn i en bil.

Testet är rättvist, om än med en blinkning. Vem testar ju en Jaguar och en Porsche 911 mot en Saab 9000 CS? Endast Saab-människor kan komma med detta. Filmen från hösten 1991 var endast avsedd för internt bruk. Det är synd att säga.

För med en större publik kunde han ha blivit en kult bland Saab-fans.

14 tankar om "En omöjlig jämförelse? Saab mot Porsche, Jaguar och Audi."

 • @ Detlef Rudolf,

  Du har förmodligen helt rätt på alla punkter. Jag vill inte heller ha sagt att Ebasil hade fel.

  Min poäng var att Marketing Heinis har lite att göra med det. Professionellt bryr de sig inte om vilken bil de pratar om ...

  Och ledningen är alltid välkommen till alla professionella och väl beprövade talare. Du behöver inte nödvändigtvis byta marknadsföring bara för att du ändrar riktning.

  Icke desto mindre gör Heinis ibland ont om att inte få maximalt ut av ett märke X eller en produkt Y, att skära ner och bromsa av ledningen eller gruppledningen. A2 verkade för mig vara ett lämpligt exempel.

  Och jag hoppas att Ebasil kommer att förstå det på så sätt och inte på annat sätt. Det är bäst att bedöma det själv.

  3
  3
 • @ Volvaabdriver

  Marknadsföringen Heinis porträttade Audi som progressiv (försprång genom teknik) och slank (riktning BMW) - i detta avseende är Ebasils åsikt inte fel. De överflödiga Q 7: erna från Audi marknadsförs också på liknande sätt som de överflödiga stora SUV: erna från BMW.

  Jag tror att Rüpel-fraktionen hos Audi och BMW är ungefär samma storlek och marknadsföringen av Heinis marknadsföring är lik. Jag är rädd att en betydande del av Volvo XC 90-förarna också har kört i denna riktning.

 • Marknadsföring Heinis (@ Ebasil)

  De kan verkligen inte hjälpa till, de är i slutändan bara ett verktyg, en flagga i ledningens vind.

  De fick aldrig marknadsföra A2 (lysande bil) så bra de kunde och A2 förtjänade den ...

  Ledningen hatade A2. Och hon började inte förstå honom. Han var bara en stötesten för dem på väg upp.

  För förnuftigt, för litet, för svagt, för feminint. Historien är ironisk, jag känner till 4 (nu tidigare) A2-förare och de är alla manliga och heteroseksuella. Men denna målgrupp togs aldrig upp - de gillade fortfarande att köpa A2. Fascinerande ...

  A2 är förmodligen den största marknadsförings- och verklighetsparadoxen som bilindustrin någonsin har skapat.

  Priserna för begagnade fordon talar volymer och hanteringen var uppenbarligen fel. Eller kanske inte ...

  Om syftet med övningen var en tydlig machobild, är det bra att A2 dämpades och sågas av. Men det har inte mycket att göra med Heinis marknadsföring.

  Det är mycket, mycket som Audi skulle ha velat marknadsföra på ett helt annat sätt och skulle ha velat en annan, också ekologiskt progressiv drivkraft för detta märke ...

  Ledningen hade en helt annan fantasi. I morgon kommer Q7 eller till och med Q9. Eller finns det ett eller båda i dag?

  3
  3
 • Därför valde jag en 900 NG Turbo för vardagsbruk 😉

  Förutom det robusta ljudet från 5-cylindern är 2,2 turbonerna i C4 / S4 bra för hög körsträcka även med lämplig skötsel. Med V8-alternativet blev C4 bara mer topptung. Det var förmodligen en prestigefylld historia att "pressa" den tjocka V4 in i C4 / S8. I mina ögon vann bilen inte.

  Om du kör en C4-dammsugare med 4 eller 5 cylindrar behöver du inte oroa dig mycket för det. Han gör bara sitt jobb. Inte mer och inte mindre. Reservdelar är jämförelsevis billiga och snabbt tillgängliga.

  De vissa stunder som du "upplever" med en Saab är naturligtvis inte möjliga med en C4.

 • T. Koch-900,

  Jag tycker om det. Det var lite att klaga på på sugkopparna. Och i allmänhet har 5-cylindrarprincipen blivit populär (Volvo) ...

  Men var det inte så att C4 / S4 i Taladega misslyckades med en krasch och Audi ersatte sedan turbo med en V8 4.2 i S4?

  Vem var knappast snabbare men var mycket drickbar och ekologiskt och ekonomiskt ifrågasättande?

  I alla fall minns jag det så mycket att Audi gjorde mycket bra på den tiden, men tydligt höll sig efter vad gäller turbo jämfört med Saab.

  För att inte nämna designen ...

  4
  4
 • Ebasil,

  Jag tyckte inte att det vita, läderbaksätet på Audi i videon och de ramformade (!) Nackstöden var dåliga.

  Istället för toalettpapper och en tax ser jag origami och en robot tax på pakethyllan.

  Om jag inte gjorde ett misstag och felaktigt tilldelade de bilinredningar som visas?

  Men annars känner jag på samma sätt. Det är de äldre Audisna (speciellt luckorna och av dessa de första och äldsta) som jag kan få ut något av.

  Resten är godtyckliga och förmodligen visar att en ekonomisk utveckling och bildförstärkning fungerar enklast genom anpassning till mainstream.

  3
  4
 • Det speciella med Audi 100 Type C4 som visas i videon är mindre designen. Det är mer de tekniska och kvalitativa lösningarna. Den var också tillgänglig i S4-versionen som en 5-cylindrig turbo med 230 hk och 350 Nm / 1950 rpm.

  Hade en C6 med en 4-cylindrig dammsugare i cirka 5 år. Det var den mest pålitliga och enkla att reparera bilen jag någonsin har haft.

  ... bara lite tråkigt och mer godtyckligt än en 9000 ... men de två är märkbart lika i sina egenskaper.

 • Mycket fantastisk video som tar mig mycket närmare 9000! Vid den tiden hade jag det inte på slipsen (det hade inte varit rätt bil för en student :-)), jag kom bara till Saab (för cabrioleten) 2001. Ett riktigt fascinerande fordon - inom olika discipliner.

  911 är naturligtvis också en elegant fest för ögonen - men också Jaguaren, enligt min mening. Två eller tre modellbyten senare, de såg bara ut (tills den radikalt förändrade yngsta modellen) som tråkiga morfarsvagnar. Men den här har redan klass och chic!

  Självklart skulle jag ha valt Saab - en mycket praktisk, säker, chic äggläggande ullmjölksså med en hög rolig faktor och hög exklusivitet !!

  Du behöver inte prata om Ford - men jag är alltid fascinerad av den välkända uppkomsten av (senare) bedragare från Ingolstadt. Dessa sista modellserier av Audi 100 verkar också helt intetsägande, "knubbiga" och föråldrade för mig - den gamla toalettvalsbilden. Min far hade en. Jag tyckte att de äldre modellerna var ännu snyggare, tänk bara på Quattro med den legendariska skidhoppannonseringen (var det på 80-talet?).

  Hur gjorde du detta hopp till utseende och (högre klass) bild de senaste åren? För en elegant sportig (ibland aggressiv mobbing) bil? (Vad brukade vara BMW.) Du måste få en så total bildförändring först. Alla designers och marknadsföring Heinis utbytte ?? I alla fall väldigt imponerande! Även om jag ALDRIG skulle köpa en, men du måste erkänna det.

  4
  1
 • @ Big Mac 32,

  ärlig? Porsche? Även om du borde ha skiftat ner en redskap eller två för att komma över Saab?

  Skämtar åt sidan. Jag gillar att byta och är helt med dig. Saab och Porsche är två ärliga, spännande och mycket olika begrepp.
  En av de två. De andra är för godtyckliga för mig.

  Skulle ha varit rättvist att testa vilken bil som gör hoppet från 80 till 120 snabbast oavsett vilken växel som valts.

  Den 5: e växeln kan vara en domän för Saabs, men om vi alla är ärliga, så tar ingen onödig risk….

  Om en förbiköpsmanöver kan förkortas i den fjärde växlar jag ner en växel. Om det är ännu kortare på 4: e, är det bara två kurser. Under den femte av 3 och uppåt är förbigående manövrar med motgående trafik definitivt inte min körupplevelse ...

  Ändå tycker jag kraften från rev-källaren (Saab) är väldigt fascinerande och jag kör den faktiskt lite lat ...

  Det är helt enkelt avslappnad och avslappnad att se Drângler krympa i bakspegeln i slutet av staden, utan att röra vild i växellådan, utan att organisera hastighetsorgier. Jag gillar det, jag gillar det väldigt mycket ...

  5
  4
 • Riktigt bra. Jag skulle ha tagit CS sedan dess. Eller Porsche 😉

 • Tyvärr kan jag inte se dessa filmer, jag får alltid felmeddelandet:
  “Svaret från videopress.com tog för lång tid”

  Medlidande !

 • Leonardo da Saabi

  9000 är ett universellt geni. Och det var inte ens AERO som började här.

  Det är ännu mer universellt genom att det också rör sig närmare Porsche inom 0 till 100 (i 6,9) och toppfart (240).

  9000 är den mest universella bilen i sin tid. Ett kultobjekt för alltid. När det gäller samtida konkurrens, den bästa Saab som någonsin byggts med det största mervärdet ...

  Och han blev bättre och bättre och utökade sin ledning. Till exempel med AERO: s utseende.

  Kanske kunde och borde ha marknadsförts honom och Saab-filosofin ännu mer aggressivt? Hur som helst begränsar den interna användningen av giltiga tankar för interna videor deras räckvidd. Synd.

  Och sedan kom GM med och tog med sig sina synpunkter och motorer. Synd.

  Verkligen en cool video. Tack blogg.

  8
  3
 • Cool film, ja ju fler inlägg kommer över 9000, desto mer vill jag köra en själv

 • Mycket cool film! Tack!

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.