Volvo eller Saab, eller Alfa Romeo?

Tidigare var världen fortfarande i ordning. Det handlade vanligtvis bara om att välja mellan två alternativ. När du åker skidor mellan alpint eller nordiskt, på semester mellan havet eller Alperna, när du shoppar mellan Coop eller Migros. Den lutande läsaren märker att jag kommer från Schweiz - och långt innan de första 4 × 4-enheterna var det också nödvändigt att välja mellan bak- eller framhjulsdrift.


Eller mer specifikt mellan Volvo eller Saab. Eller en Alfa?

Hur som helst, dessa tre bilmärken formar och formar fortfarande mitt fordonsliv.

I slutet av XNUMX-talet, precis när jag hade råd att köpa min första bil, stod jag inför ett svårt beslut. En Volvo med bakhjulsdrift eller en Saab med framhjulsdrift? Eller kanske något mer passande för min musikaliska smak på den tiden, nämligen något som är härligt från Italien. En snövit Alfa Romeo Giulia eller en blodröd Alfa Sprint Veloce?

Den senare svarade sedan sig mer eller mindre genom att titta närmare på tillståndet för de begagnade bilarna som erbjuds. Det var inte snön som tappade tyst, utan snarare den rödbruna pesten, på dörrträden, på underkroppen, faktiskt överallt. Och eftersom min vän Alfa Sud på snö hade uppförandet av en kälke på svart is, avgjordes problemet preliminärt på min bostad i Graubünden.

Men jag håller med Top Gears Jeremy Clarkson, vid någon tidpunkt i livet måste en riktig man köra Alfa. Men det var redan vid sekelskiftet och Alfa Romeo 156 i Blu Tazio Nuvolari gick för många italienare, det förändrade färgen till rostbrunröd och vid någon tidpunkt kunde jag ha studerat vägytans tillstånd nära mitt mellan benen.

Men tillbaka till 1978 och den stora frågan Volvo eller Saab?

Tja, jag gillade en begagnad, himmelblå Volvo 1800ES, men priset? Då var det alldeles för dyrt för mig. När allt kommer omkring kostar en helt ny Snow White-kista i början av 70-talet mer än en Porsche. Och 20 000 franc för en begagnad var definitivt för mycket för mig. Men jag kunde också ha föreställt mig en Volvo Amazon eller en Volvo 144 eller 164 som en mobil piedestal, men bara bakhjulsdrift. Och vem vill köra runt med två betongelement i bagageutrymmet och en säck med sand hela vintern, bara så att han inte fastnar i varje andra sluttning?

Så för mig som nordisk-orienterad ung man var bara en Saab faktiskt ett alternativ. Saabs var emellertid inte så vanligt i Schweiz, och absolut inte i Graubünden. Jag skulle inte bli förvånad om jag ens ägde den första Saab i Graubünden.

Som tur skulle ha det, kollade jag Okavasion Volvos hos en stor Volvo-återförsäljare i kantonens huvudstad och det fanns en helt annan bil. En Saab 99 GL i orange, förlåt indisk gul. Det var inte bara färgen som fick bilen att sticka ut från mängden.

Inte bara var det annorlunda, det var mer speciellt, den kombi-coupéens lucka fångade genast mitt öga. En stationvagn som fortfarande kom i chic och var mer än trevlig att köra. Då var 7000 XNUMX CHF mycket pengar för mig, men jag ångrade aldrig riktigt.

Trots att fordonet hade sina egendomar.

Till exempel behövde jag nästan fler färska ljuddämpare och rör än vissa människor skulle behöva färska underbyxor, men rolig faktor på snö var oöverträffad. Jag är rädd att det fortfarande finns lokalbefolkningen i Arosa, Davos eller St. Moritz som med skräck minns en orange Saab med en Graubünden-nummerplatta, som förmodligen passerade dem på ett snäckt sätt på en snötäckt gata. I alla fall har ingenting hänt någonsin. Hemligheten var enkel, de allra bästa vinterdäcken, sedan Fulda Kristall, korrekt justerade bromsar och accelererade igen i rätt ögonblick, eller sedan dra i svansen med handbromsen.

Det var den första Saab, tre till följde, och förutom Alfa 156 fanns det också en snövit kista.

Text och bild: Gigi

8 tankar om "Volvo eller Saab, eller Alfa Romeo?"

 • Pingback:

 • På något sätt fungerade det. Jag tror att hjälpte till med det allra bästa?

  2
  1
 • Ren läsglädje!
  Stort tack till Gigi! 🙂
  Citat: Tja, det var den första Saab, tre till har följt hittills, och utöver Alfa 156 finns det också en snövit kista.
  ... och även berättelserna för dessa fordon, som säkert kommer att existera ...
  Glad vecka!

 • Fantastisk historia och ett coolt vintagefoto. Kommer uppföljaren?

 • Hej!

  Bra rapport! Precis hur du slet baksidan av en 99 med ett handbroms framför skulle intressera mig ;-)))) ...

  hälsningar
  Gerald

 • PS

  Är detta början på en serie eller en sluten artikel?

  De andra Saaberna i Word & Picture från Gigis penna är också ett nöje att läsa.

  Och verkligen snövitkistan också. Skulle också gå bra med det faktum att bloggen i allt högre grad sätter Göteborg på radarskärmen.

  P1800 är definitivt värt ett belopp. Vacker bil med en nästan oförstörbar motor. Mycket stor Volvo-film.

  Kära Gigi,
  snälla mer av det, mer av dig och dina bilar.

  7
  1
 • ... Och längdskidor på taket! 🙂, ... också min kombination!

 • gigi,

  tack så mycket. Stort läsglädje. Apelsinen ser bra ut.

  Det här är mina varumärken också. Jag saknar fortfarande Alfa. Jag hoppas att varumärket kommer att vara kvar och att det kommer att bli en stationvagn igen.

  9
  2

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.