En bilfabrik byggs. Evergrande-Hengchi i Nansha.

Det är fascinerande att se hur nya bilmärken föds. Med Evergrande-Hengchi var läsarna där redan från början. Inte helt frivilligt, kanske, men tas bort av händelserna kring Saabs arv. Det visar sig nu i vilka dimensioner Evergrande bygger. Och med vilken hastighet.

Utsikt över den nya Evergrande-Hengchi-anläggningen i Nansha
Utsikt över den nya Evergrande-Hengchi-anläggningen i Nansha

Vi kommer ihåg den 12 juni 2019.

Det var bara för drygt ett år sedan. Evergrande grundare Xu Jiayin är i Guangzhou. Metropolen vid Pearl River Delta har 14 miljoner invånare, vilket är mer än hela Sverige. Den 12 juni som utfärdades Jiayin konstruktion av tre bilfabriker, en batterifabrik och forsknings- och utvecklingsanläggningar. Prislappen på den: cirka 3 miljarder dollar.

Guangzhou är en hotspot i fordonsindustrin, en kinesisk Silicon Valley-bil, och beslutet att fokusera där verkar logiskt. Kapacitet för 800.000 XNUMX fordon per år ska skapas. Frågan är vem som ska köpa så många elbilar från ett obefintligt märke. För då visste du inte ens varumärket.

Ett år senare ser vi ett enormt arbete.

Varumärket är nu känt. Hengchi är namnet på det nya bilmärket. Och vi ser en enorm bilanläggning växa upp i Nansha, Guangzhou-distriktet. Via Twitter (@GregKable) kom bilder av byggprocessen. De tre huvuddelarna i den nya Evergrande-Hengchi-anläggningen närmar sig färdigställningen. I likhet med den nya byggnaden i Songjiang (Shanghai), bör Nansha också vara färdig i slutet av 3.

Produktion från 2021.

Båda anläggningarna kunde startas 2021 med en möjlig startkapacitet på 200.000 XNUMX fordon vardera. I verkligheten kommer de initiala kvantiteterna att vara lägre, ökningen blir långsam. Oavsett detta är kapaciteten som nu byggs en. Oavsett vilka fordon och märken som tillverkas där är investeringen en krigsförklaring mot den internationella fordonsindustrin. Evergrande, fastighetsgiganten, kunde översvämma marknaden med elbilar på några år. Acceptera förluster under en viss tid och därmed förändra hela marknadsmiljön.

Men det finns en annan fråga innan det.

Att se det gigantiska arbetet i skapandet är både spännande och imponerande. Men var är den försäljningsbara produkten? Hengchi 1 anses nu vara sent. Det sägs vara en SUV som ritades på RAW Design i Ängelholm. Först bilder patentansökningar cirkulerade i april. Saab-generna är svåra att missa, de liknar 9-4x. Hengchi 1 gör ett överraskande europeiskt intryck.

Men bortsett från bilderna fanns det inga bevis på dess existens. Ingen prototyp, ingen teaser. Hengchi 1 är fortfarande ett fantom.

Bilder: @GregKable via Twitter

13 tankar om “En bilfabrik byggs. Evergrande-Hengchi i Nansha."

 • blank

  Ju större desillusionen blir att 1. omsättningen inte stämmer överens, 2. ingen vet vart kineserna vill gå med sina bilar eftersom det inte finns mer utrymme på gatorna ändå ...
  Tror att det här kommer att bli en megaflop

 • blank

  Det är bra att det finns det kinesiska kommunistpartiet som finansierar Evergrande, ger det mark och verkligen bara har alla folks välbefinnande i åtanke ...
  Jag föredrar att resa med buss och tåg än att gurka med en henchi - det är inte för ingenting som europeiska bilar säljer bättre i Kina än sina egna ...

 • blank

  Evergrande kan bli våldsam. De tycker väldigt stora, med små mängder ger de inte upp.

 • blank

  Jag skrev in det en gång i en översättarapp, resultatet blev "Heng Six Cars", så förmodligen "Hengchi Cars"

 • blank

  Kunskapsnivå (@ Tom)

  Vilken av er är tillförlitligt bättre och yngre. Än så är det ...

  Jag tyckte att FF-logotypen var ganska bra och varumärket och modellnamnen bättre än Hengchi I.

  Ändå förväntade jag mig inte mycket av FF för människor och miljö heller ...

  Varför måste alla bilar accelerera från 2,5 till 0 kilometer eller 100 miles per timme på 60 sekunder i framtiden?

  Evergrande, Tesla, FF, vem som helst. Det vore trevligt om något företag på något sätt skulle sätta miljöskyddet över körsträcka.

  Det är tråkigt om elektromobilitet bara kan upprättas genom prestanda och lyx eller billig gödsel (som e-cyklar och skotrar).

  Överst och nederst på skalan kommer det att gälla att det tidigare var bättre. High-end bilar vägde upp till ett ton mindre och cyklar brukade bara drivas av muskelstyrka.

  Den övre och nedre änden av skalan är därför helt ointressant för mig personligen. Mina cyklar fortsätter att flyttas uteslutande muskulösa. Och för mina bilar skulle jag säga adjö till förbränningsmotorn inte för mer kraft utan mer miljöskydd.

  Detta kräver en trovärdig total balans. Jag har aldrig sett en sådan. Var är alla de fantastiska bilarna med gårdagens (helt tillräckliga) körsträcka och morgondagens (absolut överlägsna) totala balansräkning?

  Dessa är bilar som vi verkligen behöver, men de är tydligen inte ett attraktivt marknadssegment?

  På tal om marknadssegmentet blir luften tunnare uppåt. Jag är nyfiken på att se hur strategierna för alla nuvarande och kommande tillverkare fungerar, som för närvarande är så hårda på premium- och lyxklass.

  Naturligtvis är marginalen per producerad enhet större. Men om de alla satsar på det samtidigt, så kommer i morgon principen om utbud och efterfrågan att gälla på en marknad med överutbud och förutsebara konsekvenser ...

  11
  2
 • Jag undrar varför du behöver så många verk om ingenting produceras än? NEVS har redan två fabriker i Kina som för närvarande utökas och Evergrande tillhandahåller ännu mer produktionskapacitet?

  Jag känner inte till det kinesiska skattesystemet nu, men kan det vara avskrivningsposter? Eller i slutändan ännu mer skickligt, kommer hela fordonsanläggningarna att implementeras av Evergrande Real Estate Group? Då kan en del av subventionen i samband med bilproduktion överföras till fastighetsdivisionen.

  Missförstå mig inte, jag tror inte på en bluff som borde leda till fängelse ens i Kina. Men när du till slut äger en bilfirma och har "rehabiliterat" ditt fastighetsbolag, ser det ut som att du gjort allt rätt.

  • blank

   De arbetar förmodligen hand i hand. Men antalet är alldeles för stort, eftersom dessa idéer knappast är vettiga.

   Evergrandes snabba investeringsaktivitet ger dock ytterligare fördelar. De som investerar i industriella projekt i enlighet därmed, som händer här i stor skala, föredras när man tilldelar eftertraktad mark för bostadsutveckling.

 • blank

  Det är spännande.

  Jag måste erkänna. Det är inte något som rör mig emotionellt, men det är fortfarande spännande ...

  QUO VADIS, Evergrande, Kina, mänskligheten och världen? ? ?

  Jag fick nyligen av misstag att Evergrande också har en 45% -andel i det amerikanska fordonsmärket Faraday Future (FF).

  De verkar ha mogna bilar i rörledningen men verkligen inte tillverkningskapacitet. Kan det vara så att FF tillsammans med Evergrande kommer att gå vägen för Apple och Ikea?

  Betyder det design och kvalitet på XY Tillverkad i Kina?

  Vet bloggteamet något om anslutningen, möjliga och delade planerna för FF och Evergrande?

  3
  3
  • blank

   Evergrande är inte längre i FF. Åtminstone till vår kunskap.

 • blank

  Det är spännande med vilken hastighet fabriken slås ur marken där. Okej, Tesla i Grünheide har liknande perioder. Jag ser fram emot produkterna!

  Vad betyder kinesiska karaktärer på mellanbyggnaden?

  • blank

   Tja, karaktärerna. Jag lärde mig ett rudimentärt svenska på grund av Saab. Jag ger mig själv nästa äventyr på grund av Evergrande. Tyvärr kan jag inte svara på frågan.

Kommentarer är stängda.