Evergrande Hengchi grundar två nya företag

Kanske hade vissa observatörer satsat på snabbare utveckling vid Evergrande. Men frågor kring det nya bilmärket Hengchi är fortfarande tveksamma. Den första produkten är sent, Corona-krisen kräver också sitt pris här. Efter den fullständiga övertagandet av NEVS och de tidigare Saab-fastigheterna grundade Evergrande ytterligare två företag.

Benteler plattform för Evergrande Hengchi
Benteler plattform för Evergrande Hengchi

Den 10 juli grundade Evergrande i Guangdong, Evergrande Hengchi New Energy Automobile Technology Co. Ltd. Forskning och utveckling samt produktion av bildelar och kompletta bilar registrerades som föremål för företaget. Den enda ägaren är Evergrande New Energy Automobile Investment Holdings Group. Aktiekapitalet är en halv miljard yuan, vilket motsvarar 62,5 miljoner euro.

Evergrande hade grundat ett annat företag två dagar tidigare, baserat i Guangxi. Den kallas Evergrande New Energy Automobile och har ett affärssyfte som kan jämföras med det nya företaget i Guangdong.

Evergrande har flera fabriker i Kina som tillverkar elbilar och komponenter under uppbyggnad. Under första halvåret 1 ville fastighetsutvecklaren presentera det första egna fordonet, planerna är försenade. Hengchi som det sista varumärket verkar vara satt med den nya grunden i Guangdong. Evergrande planerar att lansera totalt 2020 eller 14 nya elbilar. Några av dem kunde byggas i Trollhättan.

En svår miljö för nya elbilsmärken

Som ett resultat av Coronakrisen reser nystartade elbilar i tunga vatten över hela världen. Ett framträdande exempel på uppskjutna planer är varumärket Byton. Det mycket märkte företaget ansågs vara fullt av möjligheter och hoppet till Europa var troligt. Med Carsten Breitfeld var en före detta BMW-chef vid rodret, som man kunde lita på. Breitfeld lämnade Byton hösten 2019 och flyttade till Faraday Future. En annan lovande uppstart som har finansierats med pengar från Kina och nu blir igen. Under tiden var det nära avgrunden eftersom Evergrande drog sig tillbaka som investerare.

Byton lanseras den 1 juli Betrieb tills vidare. Företaget placerades i ett slags självföreskrivet viloläge tills marknadsmiljön kommer att bli vänligare. Det är inte säkert om det någonsin kommer att vakna igen. Precis som frågan om när den ekonomiska miljön kommer att bli bättre för ambitiösa elbilsplaner.

Bild: Benteler (1/1)

5 tankar om “Evergrande Hengchi grundar två nya företag"

 • Jag antar det. De ledande utvecklingspartnerna arbetar mot Evergrande, produkten kan vara riktigt bra. Den andra sidan: du får alltid vad du betalar för. Den som beställer "Premium" och du vill åka dit kommer förmodligen att få det.

 • Musiken äger rum i Kina. Vad som verkligen kommer när beslutas inte i Trollhättan. Vi är bara föredragande med begränsad insikt. Batteri-el anses för närvarande vara inställt. Det skulle vara möjligt att placera sig bredare, kunskapen finns tillgänglig på Koenigsegg med mycket intressant teknik. Men det finns för närvarande bevis på en sådan utveckling.

 • Kina har tydligen lindrat sina restriktiva godkännandekrav för förbränningsmotorer så att bilmarknaden kan återhämta sig så snabbt som möjligt. Eftersom brännare förmodligen är billigare att köpa i Kina än jämförbara elbilar, säljer de för närvarande bättre än elbilar, även om deras finansiering har förlängts (https://efahrer.chip.de/news/vorbild-fuer-europa-chinas-automarkt-erholt-sich-doch-elektroautos-schwaecheln_102274).

  Evergrande kanske vill undvika intrycket av att dess produkter säljer dåligt när de kommer ut på marknaden till varje pris och försöker vänta tills marknadsförhållandena för elbilar är bättre innan de börjar sälja.
  Det kan ta 6 till 12 månader om pandemin är envis, kanske till och med längre.

 • Är det redan klart om det kommer att vara rena elektriska fordon som Tesla eller hybrid och till och med vätgasdrivare?

 • Kan bilarna efter alla tillkännagivanden och den internationellt genererade uppmärksamheten bli så bra att de inte svika?

  Farligt spel som Evergrande spelar. Men spelarna och deras privata tillgångar är förmodligen på den säkra sidan ...

  4
  4

Kommentarer är stängda.