Ny start och hopp. Saab presenterar sig på festivalen.

Starta om i Trollhättan. Den första festivalen efter Saabs räddning äger rum i juli 2010. För att göra detta bryter du den vanliga rytmen på två år. För att du har något att visa och allmänhetens ögon vilar på den lilla staden på Götalandskanalen. Under månaderna tidigare var Trollhättan alltid i rubrikerna.

Saab Festival 2010. Huvudingången till fabriken.
Saab Festival 2010. Huvudingången till fabriken.

Den beslutade nedläggningen av GM. Sedan den avbrutna räddningen av Koenigsegg och slutligen övertagandet av Spyker. Den som letade efter drama fick den mycket stora leveransen här. Trollhättan, tidigare bara känd för sanna fans av märket, var plötsligt på allas läppar.

Du kan säga mycket om den korta Spyker-tiden. Men en sak är säker. Det är kanske så att Victor Muller och hans lilla tillverkare av exklusiva sportbilar inte hade någon chans från början. Men han använde varje tillfälle för att marknadsföra Saab och göra märket mer känt. Festivalen var det bästa tillfället att göra uppmärksamhetsmomentet till framgång.

Publiken var förmodligen knappast mer upphetsad än i juli 2010. Den var internationell och i gott humör. Den magnifika atmosfären som filmen förmedlade var påtaglig på plats. Saab arbetade upp allt som var möjligt, finansierade en riktigt bra festival och gjorde fansen glada.

Victor Muller, som en begåvad underhållare i sitt element, tillhandahöll underhållning. Stöds av Steven Wade, som gjorde historia med sin Trollhattan Saab-blogg. För att inte glömma den stora Erik Carlsson, som var en varumärkesambassadör och legend i ett. Tillsammans med Jan Åke Jonsson, dåvarande Saabs VD, gav de fans en fantastisk film under Saab Middag.

Endast de på scenen visste att det kanske inte räckte till slut. De andra, fansen, ville tro. De fick illusionen av en ny start och hopp och hade några oförglömliga dagar i Trollhättan. Det som finns kvar är minnet.

En galen tid, en dröm och ett bilmärke som byggde ganska bra bilar. Det är mycket.

7 tankar om “Ny start och hopp. Saab presenterar sig på festivalen."

 • blank

  Kära Tom, bra film ...
  Nej, inte den trevliga kortfilmen, men ditt lilla bidrag, i staccato under de senaste månaderna, positivt inspirerande, försonande till det närmande slutet, och i slutändan låter det nästan som en saga.
  Tack så mycket, jag var väldigt glad!

  • blank

   Tack!

 • blank

  Synd att 2 magiska dagar i Trollhättan har reducerats till 1:38 min.
  Bra för dem som var där bor 2010 ...
  Tack för filmbidraget. Det är fortfarande ett smalt, sorgligt bidrag till en "liten" fabrik i Sverige ...

 • blank

  SAAB, allt utom vanligt. Denna slogan säger allt som gör SAAB. Anledningen till att jag älskar dessa fordon så mycket!

 • blank

  Suck ...

  10
 • blank

  Fin rapport och bra video. Jag är glad över att ha varit där 2013. Jag minns att jag trevligt talade med Erik Carlsson, som inte ville tro att jag hade kommit till Trollhaettan i två dagar med bil. Jag hedrar hans autograf!

 • blank

  Ett mycket trevligt minne. Tack igen, Tom för den här artikeln och bra video.

Kommentarer är stängda.