Svenskarnas drömbilar. Vem är i framkant.

En gång om året undersöker YouGov för Blocket-plattformen svenska konsumenter om sina drömbilar. Resultatet är av intresse. Särskilt om du förstår utvecklingen av enskilda bilmärken under de senaste åren. Vem gjorde allt rätt, vem är framme? Och vilka märken tycker svenskarna inte längre så attraktiva?

Svenskarnas drömbilar. Vilket varumärke är i framkant?
Svenskarnas drömbilar. Vilket varumärke är i framkant?

Bilundersökningar är mestadels nationella frågor. I Tyskland kan du nästan alltid hitta Mittelland Canal-märket framför, eller en av dess satelliter. Om du är osäker bör du köpa nationellt om du kan. Men resultaten är inte så lätta att tolka, som det svenska exemplet visar.

Tidningen Teknikens Värld har publicerat de senaste resultaten. Därför kommer Volvo först, vilket inte är någon överraskning. Om du tittar i detalj så har Göteborgs varumärke gjort allt rätt de senaste åren. Det är så svenskarna som undersökts ser det och ger varumärket en topplassering.

Den som är i framkant har gjort allt rätt

Volvo har alltid varit på första plats de senaste tre åren. Som sagt har röstning en nationell prägel. Men godkännandet ökade från 3% 11 till 2018% 12 och 2019% i år. En kontinuerlig uppåtgående rörelse som andra märken kan drömma om. Tesla ligger på andra plats. Elbilar är mycket viktiga i Skandinavien, hastighetsbegränsning och grön el talar för typen av enhet. Den andra platsen är knappast överraskande, men Tesla upplever bara en sidledes rörelse i längtanstatistiken. Från 15% 2 till 11 och 2018% följande år. Det finns fortfarande utrymme för förbättringar för elbilpionjären.

Porsche är inte längre så attraktiv

Var står tyskarna? BMW, Mercedes och Audi tävlar om 3. till 5. Platserna svenskar fortfarande älskar de tyska premiummärkena. Årets undersökning för sportbilikonen Porsche slutar dock nedslående. Porsche måste rankas som 7: e bakom Toyota. Endast 3% av de 1.203 18 svenskarna över 2021 år ser sin dröm från varumärket Zuffenhausen. Är det kanske den tillkallade tiderna eller mottagandet av en allt bredare, eventuellt alltför upphetsad produktportfölj? Du kommer att veta mer under det kommande året med undersökningen XNUMX.

Den fullständiga listan över YouGov-undersökningen med rankning 1 till 10 finns i Teknikens Värld tillgängliga.


Volvo Newsletter abonnieren:
Loading

6 tankar om “Svenskarnas drömbilar. Vem är i framkant."

 • blank

  @ Old Swede,

  svenskarna - unga eller gamla - verkar se det precis som du. 5 tyska varumärken kom till topp tio, hälften av topplägena och totalt 24%.

  Tillfället lika mycket som Volvo och Tesla.

  Annars är bara Toyota, Ford och Kia bland de tio bästa och genererar totalt 9%.

  Jag vill inte utvärdera och tolka ytterligare, men den tyska fordonsindustrin är tydligen väl mottagen i S. Du måste låta henne göra det.

 • blank

  Trevligt för Volvo ...

  Inte för att 85% av svenskarna är entusiastiska över utländska varumärken, utan att de upprepade gånger och kraftfullt har vuxit.

  Slutsatsen är fortfarande en sorglig bild för den svenska bilindustrin, tror jag.

  Under min barndom var 50% av alla bilar i S lätt med Saabs registreringsskyltar och naturligtvis särskilt Volvos.

  Utländska varumärken med inhemska registreringsskyltar var riktiga ögonfallare, var relativt sällsynta och där i S var de så mycket ett uttryck för sin egen individualitet som en Saab eller Volvo utanför Sverige.

  Ofta var det briter och särskilt amerikaner. Men också som tyska bilar. Många är inte längre unga, men utmärkt vårdade och speciella även då. En resa till S har alltid varit en höjdpunkt för bilen.

  Det var som om hela landet var ett stort möte för klassiska bilar, sällsynligheter, inställning och naturligtvis för svenska bilar.

  Tyvärr finns det inte mycket kvar av det idag. Folk gillar att köra nya bilar, men ändå som Volvo. Men det var nästan det.

  Tätheten för klassiska bilar från hela världen, Saabs och Volvos är fortfarande relativt hög, men har minskat avsevärt.

  Den låga tätheten för Saabs besvikade mig särskilt sommaren 2019. Jag spelade Saab kontra med barnen i baksätet. Så vi räknar bilar under körning.

  Vi började med Saab kontra Volvo. Verkade logiskt och uppenbart i S. 6:53 hade vi ingen önskan. Till slut räknade vi Saab kontra Fiat 500 och Saab kontra Mini. Endast på detta sätt fick totalt Saabs i S en ny chans i detta spel - endast mot enskilda modeller.

  Tråkigt ledsen. Det enda positiva undantaget var ett besök på museet i Trollhättan. De angränsande parkeringsanläggningarna dominerades tydligt av Saabs. Trots allt.

  2
  2
 • blank

  Var det inte så att V70 var den bästsäljande bilen i Sverige? Jag är nöjd med Volvo nr 1, men jag är också förvånad över att fordonen har blivit mycket dyrare! Kursen på Saab är lika förvånande eftersom det inte har funnits några nya bilar på nästan ett decennium. Jag kan helt förstå tredje platsen för BMW. Inte för alla modeller, men märkets kärnmodeller är redan topp. Precis som på Audi och Mercedes.

  2
  1
 • blank

  Jag känner på samma sätt som Mr. Rudolf! Saab saknas och inget annat märke kan matcha.

  En intressant fråga (till bloggaren) i detta sammanhang: Hur såg rankningen ut tidigare? Fram till 2011? Var Saab nummer ett? Eller alltid ??? 🙂 Skulle ha varit helt motiverat!

  7
  1
  • blank

   Jag vet inte de gamla resultaten från Blocket. Tyska är spännande i detta sammanhang Auto Involvement Index, som tyvärr endast kördes fram till 2018. Det mäter förarens lojalitet till deras varumärke. Saab blev nummer 2007 1 före Volvo. Volvo prenumererade på rang 2013 från 1, Saab sjönk till rang 2018 år 9. Framför Porsche, Jaguar, Alfa Romeo. Och utan att ens producera en ny bil.

   11
 • blank

  Hur man kan välja BMW till 3: e plats är inte klart för mig - det är inte heller en annan plats med en tillverkare som bevisligen installerade bedräglig programvara i stor skala.

  Var är till exempel franska eller jaguar?

  Teknikens Värld bidrar antagligen mycket till opinionsbildningen i Sverige - läsarna är antagligen liknande stickade som AMS-läsare här. Listan är faktiskt helt ointressant för mig - jag saknar fortfarande SAAB och skulle inte kortlista något annat märke bland de tio varumärkena för ett köp.

  14
  7

Kommentarer är stängda.