Sommartid är restid. Eller inte i år?

Det var livlig sydgående trafik på A3 på fredag. Tyskland är i semesterläge och på kort tid. Det är restid, även om målen verkar exotiska i år. Fichtelgebirge istället för Egypten, Sauerland istället för Turkiet. Många stannade kvar i sitt eget land. Av anledningar och rädsla för infektion utomlands.

Wilhelm Tham på Götakanalen nära Trollhättan
Wilhelm Tham på Götakanalen nära Trollhättan

Samtidigt upplever gamla former av resor en renässans. Familjesemester med bil istället för flygplan. Ditt eget fordon anses vara en säker fristad från infektioner. Husbilindustrin blomstrar, de mobila snigelskalarna lovar rörlighet och säkerhet. Corona har förändrat världen och dess resevaner.

Som det verkar inte bara för en kort tid.

Förändras vanor permanent nu? Är trenden mot mer hållbarhet? Semester i Europa, vid grannen runt hörnet istället för att boka en kort resa till Saigon? Tvivel är i ordning. Anmärkningsvärda nyheter slog media i veckan.

Kryssningsbranschen börjar igen.

Tyvärr gäller detta inte de historiska, otroligt snygga ångare som du kan resa i en liten cirkel över de stora sjöarna från Göteborg till Stockholm. Det handlar om de återvändande-orienterade megakrossfararna, som var designade för massans semester. De stora fartygen tog rubriker i början av pandemin. De visade sig vara överbredare, hade allvarliga problem med att få sina passagerare ombord, och några var i karantän.

Men människor är glömska. Aida, Hapag-Lloyd och TUI Cruises meddelar omstart för de kommande veckorna. Lite tveksamt, med få fartyg och minskad beläggning. Ett omfattande hygienkoncept och korta resor är avsedda att ge leveranser till kunderna.

Anbudshoppningen om att överskotterna från kryssningsfartygsindustrin också skulle försvinna med krisen verkar inte uppfyllas. Istället kommer de att bränna tung olja igen, föroreningarna kommer att gå långt in i landet. Endast ett kryssningsfartyg i den nuvarande flottan var miljövänliga medan ett dagligt koldioxidutsläpp på 2 84.000 bilar beräknades för majoriteten av de flytande hotellen. Utsläpp - exklusivt för nöje och fritid, tänk på.

Juno passerar Trollhättan
Juno passerar Trollhättan

Det återstår att se om kryssningsindustrin kommer att starta om. Av miljöskäl avbryter knappast någon en resa på ett av de enorma fartygen. Du behöver inte bygga illusionen alls. Men kanske är de potentiella kunderna mer försiktiga än du tror. Men det är mer troligt att en kryssning med ett begränsat program och hygienkoncept inte är kul.

Var skulle vi ha rest i år?

Mark och jag skulle ha åkt till Sverige. En vecka på Saabs spår. Vi hade planerat det förra året, hotellen hade redan bokats. Vi avbröt det i sista minuten - av professionella skäl. Sverige är för närvarande inte ett idealiskt resmål. Även om det inte längre lyser rött på kartan finns resevarningar fortfarande kvar. Grannlandet Norge avslappnad dem på fredagen - lite.

Turismen i Sverige lider. Med historiska ångfartyg hur man kör Juno eller Wilhelm Tham in i de stora sjöarna via Göta kanal? En svensk sommardröm som inte kunde bli vackrare. Får du glömma 2020. Corona kedjer fartygen. Hygienkoncept ombord på veteranerna, av vilka några är mer än 100 år gamla, är inte fråga.

Trollhättan, Saab-museet? Bortskämd av framgång sedan 2011 med ett ökande antal utländska besökare varje år. Saab-kulturen sticker ut. I år tyvärr inte en fråga för oss. Kanske 2021 om det kommer att finnas ett vaccin. Om inte ser det dåligt ut med kommande större evenemang som Saab-festivalen.

Saab-festivalen är vårt stora ämne under den nya veckan. Det leddes av Spyker för 10 år sedan. Saab ansågs vara fritt och räddat, stora drömmar var på väg. Tyvärr var drömmen för kort, tiden är fortfarande värd att komma ihåg. Vi reser till Trollhättan åtminstone praktiskt taget, går igenom gamla idéer och intryck. Våra läsare tar mig med till det svenska underlandet.

6 tankar om “Sommartid är restid. Eller inte i år?"

 • blank

  84.000 XNUMX bilar per dag

  Detta stimulerar verkligen tänkande och antal spel.

  Med 2.000 8,7 gäster (jag vill inte namnge dem eftersom de inte bokade passagerar utan bokade en vistelse ombord), konsumerade var och en av de årliga energibehovet för sin bil inom XNUMX dagar.

  Och ändå skulle jag ha svårt att hantera förbud. Landskraft är en självklarhet för sjömän och är en del av varje investerare. Det är alltid den sista "linjen" som ska distribueras, men också alltid det första steget i varje hamn efter förtöjningen och nödvändiga förtöjningslinjer.

  Åh, om de feta krukorna hade det så enkelt. Då stod alla maskiner stilla under layoverperioden och luften i hamnstäderna skulle bli bättre.

  Saker kan alltid förändras.
  Men det liknar en bil. Landström för stora krukor och en infrastruktur för alternativa enheter är inte ett alternativ.

  För nästan varje hamn i världen är det bättre att inte använda en alternativ enhet. Det skulle vara något som att försöka korsa Sahara med en cyberbil oavsett laddstationer.

  Det är inte utan anledning att våra älskade Östersjöfärjor stinker. De har knappast några löpdäck på styrbord eller hamn. Efter varningstecken för sot kan du lukta enheten tydligt och stanna utanför (lagligt) på din egen begäran och på din egen risk.

  Så problemet är mycket större än kryssningsindustrin. Det vore trevligt om en lösning kunde hittas. Men jag tvivlar på att detta kan göras förnuftigt under en regim av (tänkande) förbud ...

 • blank

  Inte bara Euro 4, utan också Euro 5 påverkas av förbudet i HH! Så också min resursbesparande SportCombi 2011. 🙁

  Jag tycker att sjöfart (och naturligtvis speciellt segling) är bara underbart, men dessa massaprofiler är bara fruktansvärda. (Jag får också ångest med någon form av nöjen till massa människor eller liknande).

  Men problemet ligger någon annanstans. Även om det är helt osocialt att säga det: Problemet här är också kvantitet istället för kvalitet. Tidigare var en kryssning oöverkomlig för de flesta eller något du räddade hela livet på, till exempel för att korsa Atlanten med Cunard, kanske för ett guldbröllop eller något. De flesta hade aldrig råd med det. Detta gäller fortfarande de flesta elit-Hapag-fartygen med ”endast” 300 eller 500 passagerare och ett dagligt pris på cirka 1000 euro. Om bara dessa få elitistiska turer fanns, skulle luft, vatten och klimat inte vara något problem alls.

  Idag går emellertid många pensionärer på tre kryssningar eller mer för löjligt låga priser varje år och de yngre minst en gång om året. Det är så billigt och bekvämt att du har råd med det. Flygresor är lika pervers för helgen till Mallorca eller Barcelona för 29 euro, äter kött varje dag, billigt billigt, etc. etc. Samma överallt!

  Det är alldeles för billigt! Varför agerar inte lagstiftaren och inkluderar miljöskadorna? Eller - mycket bättre - äntligen förbjuder sådana typer av enheter?! Det var också möjligt med bilar: reglerade katalysatorer, partikelfilter etc. krävs enligt lag. EU skulle kunna reglera detta enhetligt och förbjuda kryssningsfartyg med framdrivning av tung olja. Inget rederi hade råd att ignorera alla drömmål i Europa.

  11
 • blank

  En stor del av befolkningen älskar att flytta runt i ”besättningen”: HH-DOM, smala stadsfestivaler, Oktoberfest, Hansa / Europaparker etc. De som känner sig bekväma där kan också gå till en sådan flytande muck. Men möjligen återigen, magen är för voluminös, och ett sådant fartyg är helt enkelt bekvämt med en vacker utsikt. Det finns förmodligen fler skäl att använda ett sådant fartyg ... men jag kan inte tänka på dessa skäl. Ämnesbyte.
  Det gamla ordspråket: Varför vandra i fjärran när det goda är så nära ... är fortfarande sant idag.
  Efter att ha cyklat tusentals kilometer per år känner jag min naturliga miljö ganska bra. Jag känner till badsjöar, bokskogar, bra svampuppsamlingsplatser, små naturskyddade oaser etc. Jag frågar mitt kvarter om dessa "förtrollade platser", tystnad. Ingen aning. Detta ska inte vara en skam, men det visar att vi ofta måste flytta BORTA för att vara förment glada. Synd. Kommer det att förändras ??? Jag är fortfarande försiktigt optimistisk ...
  Trevlig vila söndag!

  12
 • blank

  @ Black Swede
  "Greta-Kids" kan inte ta hand om ALLT ... 😉
  Men faktiskt är det hela inte logiskt för HH och dess medborgare.
  Jag behöver inte dessa flytande luftförorenare.

 • blank

  I Hamburg blockerar de vägar för Euro 4-diesel. Samtidigt befinner sig kryssningsfartygen i hamnen och blåser sin smuts i staden. Det verkar inte stör någon, inte ens Greta Kids. Kommer det att hända igen? Förstå vem som vill.

  12
 • blank

  Skriftlig klass.

  Jag gillar dessa artiklar, som är tankeväckande och låter oss läsare tänka utanför rutan, det från Saab eller till och med bilens hela.

  Jag gillar havet och sjöfarten, men jag kan inte göra någonting med moderna kryssningsfartyg. Den orimliga energiförbrukningen per person framgår också omedelbart.

  Varför måste fartyg flytta ett köpcentrum och nöjesparker?

  Allt detta är tillgängligt stationärt (och mer miljövänligt) på land. De som gillar havet behöver bara ett räcke och en bra utsikt över vågorna ...

  16
  3

Kommentarer är stängda.