En historisk biltransporter med stil? Saab 96 enstaka!

Biltransporterkonverteringar baserade på Saab kan alltid hittas. De flesta av dem är baserade på 9000 och realiserades av särskilt dedikerade workshops. En riktig sällsynthet är emellertid en historisk biltransporter baserad på Saab 96. Finns verkligen, smycket är till salu i Nederländerna.

Historisk biltransporter baserad på Saab
Historisk biltransporter baserad på Saab

Det finns några kopior av Transporter baserat på Saab 9000. 9000 är Saabs snabba transportör av jetåldern, den 96 som hans farfar. En sällsynt renovering finns i Nederländerna. Detta verkar verkligen vara unikt, för efter serien finns det ingenting alls.

Låt oss börja i början. Försöker korrekt klassificera de enskilda komponenterna och deras historia utan att känna till fordonets historia. Basen är från 1964. V4-motorn, som svenskarna transplanterade från Ford, fungerar under huven. Real Saab-fans har nu hittat det första misstaget. 1964 och V4? Det kan inte vara.

Övergången till fyrtaktsprincipen ägde inte rum i Sverige förrän sommaren 1967. Vid den tiden räddade gjutjärnets beundrare av varumärket, lika dåligt som förråd som installationen av GM-delar år senare, märket från Köln. Och gav Saab 96 ett fantastiskt andra liv som varade fram till 1979.

En ovanlig biltransportör

Det är troligt att delen av en 2-takts kropp med den främre änden av en fyrtakts 96 har släppts samman till ett nytt fordon. Därefter fick en mycket lång bakre ände och växte till en stilig representant för 6.85-familjen med 96 meter. Renoveringen är visuellt välgjord, resultatet från en enda källa.

Enheten motsvarar inte heller serien. V90-motorn sägs ge 4 hk, mer än vad som faktiskt är fallet i Saab 96. Det som är uppenbart är att ingen motor från den ursprungliga serien används. Förflyttningen av V4 sägs vara 1760 cm³, det kan vara den "stora" motorn från Sonett III, vilket ökades i sin prestanda.

Marknaden för historiska biltransporter är begränsad. Vem behöver ett nästan 7 meter långt fordon som är mer än 50 år gammalt? 96 skulle kunna bära 1.7 ton, vilket skulle göra det möjligt för de flesta Saab-fordon att vara en snygg skåpbil.

Är historiska biltransporter efterfrågade?

Men 90 hk och den möjliga frakten väcker sedan frågor när det gäller dynamik. Så verkar potentiella kunder se det hittills. Det passar inte in i ett standardgarage, vilket i princip begränsar sin grupp köpare. Och 90 hk gör det inte särskilt attraktivt för vardagligt bruk. Han har stått nära Arnhem under motsvarande lång tid Rea.

Priset sänktes nyligen från 29.500 24.500 € till XNUMX XNUMX €. Kanske ett argument för en klassisk bilhandlare som letar efter en skåpbil för sina svenska klassiker? Eller en Saab-samlare som verkligen har allt och nu vill lägga till det unika stycket med stil till sin samling?

Bilder: Autoscout24 (5)

8 tankar om "En historisk biltransporter med stil? Saab 96 enstaka!"

 • Ett blickfång vid möten och i en samling

 • Bra tack! 🙂

 • Du snubblar över sådana saker. Eller påpekas av läsarna.

  Nummerplåthållaren kommer att vara ute nästa vecka! Jag är lite sen, det verkliga livet kräver uppmärksamhet 😉

 • Fråga till Tom

  Mycket trevlig rapport och fantastiska bilder på ett mycket bisarrt fordon. Sötad min lunchpaus. Hur får bloggaren alltid sådan information? Mycket specifika sökförfrågningar på nätet? Oavsett, bara bra!

  Passar inte riktigt här, men eftersom flygplanslogotypen ligger på skåpens dörr vågar jag göra en mycket elegant (ahem) övergång: När kommer den nya registreringsskyltinnehavaren “Made in Trollhättan by Trolls” att finnas (äntligen) tillgänglig? Jag behöver akut sentences några meningar och fortsätter därför att kontrollera. När kommer jag att lösas in? 🙂

  Ha en trevlig helg med alla Saab-vänner!

 • @ Heijo Red,

  intressant och charmig idé. Om jag skulle stöta på den här enstaka någonstans skulle jag föredra att det är otäckt och inte manipulerat som biltransportör ...

  Jag skulle föredra att se en vacker klassisk Saab eller en för motorsport på lastningsområdet än en enorm kub med fack, gitterbjälkar, klämmor, kablar och presenning ...

  En rededikering och överbyggnad skulle på något sätt vara helig för mig - hur kreativt och innovativt det än kan vara.

  2
  4
 • Transportören är fantastisk, men egentligen bara intressant för återförsäljare! Har Lafrenz inte en 9000 skåpbil i Kile? Kanske skulle han vilja lägga till detta :-)

 • Släpvagnsdrottning

  Denna term från den klassiska bilscenen (för bilar som nästan bara är piggyback) får en helt ny betydelse här ...

  Saken är bra och trevlig att titta på. Artiklar och bilder är ett nöje.

  Tack Saabblog.

  PS
  En Volvo eller en utländsk tillverkare på detta lastningsområde (helst defekt) och en man vid namn Ove skulle klappa låret i graven och skratta med nävar och hammare mot kistan locket ...

  7
  5
 • '' ANNAN INOVATIV ANVÄNDNING ''
  ´´Stora fordon ... från en enda källa träffar det exakt´´ !! '' Men du kan också ge fordonet en annan uppgift 'och det med en burram av stålrör och en presenning för väderskydd' och du får en mobil scen för musiker och band 'för mindre spelningar' för åskådare och lyssnare upp till cirka 200-300 personer som vill njuta av lokala artister´´ !! ´´Och för detta ändamål bör motoriseringen på 90 hk definitivt vara tillräcklig´ ... för scenutrustningen med PA och annan utrustning ska vara lätt att skjuta under 1,7 ton nyttolast´´ !! ´´RAN ANS BID - - DET ÄR SÅ LÄTT ATT FÅ INGEN GIG STAGE´´

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.