En historisk biltransporter med stil? Saab 96 enstaka!

Biltransporterkonverteringar baserade på Saab kan alltid hittas. De flesta av dem är baserade på 9000 och realiserades av särskilt dedikerade workshops. En riktig sällsynthet är emellertid en historisk biltransporter baserad på Saab 96. Finns verkligen, smycket är till salu i Nederländerna.

Historisk biltransporter baserad på Saab
Historisk biltransporter baserad på Saab

Det finns några kopior av Transporter baserat på Saab 9000. 9000 är Saabs snabba transportör av jetåldern, den 96 som hans farfar. En sällsynt renovering finns i Nederländerna. Detta verkar verkligen vara unikt, för efter serien finns det ingenting alls.

Låt oss börja i början. Försöker korrekt klassificera de enskilda komponenterna och deras historia utan att känna till fordonets historia. Basen är från 1964. V4-motorn, som svenskarna transplanterade från Ford, fungerar under huven. Real Saab-fans har nu hittat det första misstaget. 1964 och V4? Det kan inte vara.

Övergången till fyrtaktsprincipen ägde inte rum i Sverige förrän sommaren 1967. Vid den tiden räddade gjutjärnets beundrare av varumärket, lika dåligt som förråd som installationen av GM-delar år senare, märket från Köln. Och gav Saab 96 ett fantastiskt andra liv som varade fram till 1979.

En ovanlig biltransportör

Det är troligt att delen av en 2-takts kropp med den främre änden av en fyrtakts 96 har släppts samman till ett nytt fordon. Därefter fick en mycket lång bakre ände och växte till en stilig representant för 6.85-familjen med 96 meter. Renoveringen är visuellt välgjord, resultatet från en enda källa.

Enheten motsvarar inte heller serien. V90 -motorn bör producera 4 hk, mer än vad som faktiskt är fallet i Saab 96. Vilket gör det klart att ingen motor från originalserien används. Förskjutningen av V4 anges som 1760 cm³, det kan vara den "stora" motorn från Sonett III, som har ökat sin prestanda.

Marknaden för historiska biltransporter är begränsad. Vem behöver ett nästan 7 meter långt fordon som är mer än 50 år gammalt? 96 skulle kunna bära 1.7 ton, vilket skulle göra det möjligt för de flesta Saab-fordon att vara en snygg skåpbil.

Är historiska biltransporter efterfrågade?

Men 90 hk och den möjliga frakten väcker frågor om dynamik. Så här verkar potentiella kunder se det hittills. Det passar inte in i ett vanligt garage, vilket i princip begränsar sin köpargrupp. Och 90 hk gör det mindre attraktivt för vardagligt bruk. Det har varit till salu nära Arnhem under lång tid.

Priset sänktes nyligen från 29.500 24.500 € till XNUMX XNUMX €. Kanske ett argument för en klassisk bilhandlare som letar efter en skåpbil för sina svenska klassiker? Eller en Saab-samlare som verkligen har allt och nu vill lägga till det unika stycket med stil till sin samling?

Bilder: Autoscout24 (5)

8 tankar om “En historisk biltransporter med stil? Saab 96 enstaka!"

 • blank

  Ett blickfång vid möten och i en samling

 • blank

  Bra tack! 🙂

 • blank

  Fråga till Tom

  Mycket trevlig rapport och fantastiska bilder på ett mycket bisarrt fordon. Sötad min lunchpaus. Hur får bloggaren alltid sådan information? Mycket specifika sökförfrågningar på nätet? Oavsett, bara bra!

  Passar faktiskt inte här, men eftersom flygplanslogotypen står på dörren till skåpbilen vågar jag göra en mycket elegant (ahem) övergång: När kommer den nya registreringsskylthållaren "Made in Trollhättan by Trolls" att vara (äntligen) tillgängliga? Jag behöver snarast 😉 några meningar och fortsätter därför att titta upp. När kommer jag att lösas in? 🙂

  Ha en trevlig helg med alla Saab-vänner!

  • blank

   Du snubblar över sådana saker. Eller påpekas av läsarna.

   Nummerplåthållaren kommer att vara ute nästa vecka! Jag är lite sen, det verkliga livet kräver uppmärksamhet 😉

 • blank

  @HeijoRed,

  intressant och charmig idé. Om jag skulle stöta på detta unika exemplar någonstans föredrar jag att det används som en biltransportör, dold och obefläckad ...

  Jag skulle hellre se en vacker klassisk Saab eller en för motorsport på lastningsområdet än en enorm kub gjord av takstolar, gitterdragare, klämmor, kablar och presenning ...

  En rededikering och överbyggnad skulle på något sätt vara helig för mig - hur kreativt och innovativt det än kan vara.

  2
  4
 • blank

  Transportören är fantastisk, men egentligen bara intressant för återförsäljare! Har Lafrenz inte en 9000 skåpbil i Kile? Kanske skulle han vilja lägga till detta :-)

 • blank

  Släpvagnsdrottning

  Den här termen från den gamla tidsscenen (för bilar som nästan bara är piggybacked) får en helt ny mening här ...

  Saken är bra och trevlig att titta på. Artiklar och bilder är ett nöje.

  Tack Saabblog.

  PS
  En Volvo eller ett främmande märke på detta lastningsområde (helst defekt) och en man som heter Ove skulle klappa låren i graven och hamra med båda nävarna på kistlocket medan de skrattade ...

  7
  5
 • blank

  '' ANNAN INOVATIV ANVÄNDNING ''
  ´´ Fantastiskt fordon ... från ett stycke träffar det exakt´´ !! "Men du kan ge bilen en annan uppgift" med en burram av stålrör och en presenning för väderskydd "och du får en mobil scen för musiker och band" för spelningar i en mindre ram "för åskådare och lyssnare upp till cirka 200-300 personer som vill njuta av lokala artister´´ !! ´´Och för detta ändamål bör motoriseringen av 90 hk i alla fall vara tillräcklig´ ... för att scenutrustningen med PA och andra apparater´ borde vara lätt att skjuta under 1,7 ton nyttolast´´ !! BUD - - DET ÄR INTE SÅ LÄTT ATT FÅ ETT GIG-SCEN

Kommentarer är stängda.