Höger och vänster hjärna. Och vad Saab säger om det.

Kunden kan lära sig något med Saab. 1988 lanserades en reklam i Nordamerika som handlar om den högra och vänstra halvan av hjärnan. Det som är avgörande här är kunskapen att svenskarna levererar material till båda halvorna. Klippet är en del av De mest intelligenta bilarna som någonsin har byggts Kampanj.

Höger och vänster sida av hjärnan. Och vad Saab säger om det.
Höger och vänster sida av hjärnan. Och vad Saab säger om det.

Webe copywriters hade det lättare i tidigare tider. De fick ta itu med djupa ämnen. Idag har reklam inom bilindustrin till stor del utplattats. Rädslan handlar om att överväldiga kunden. Tror du inte det? Ett mycket aktuellt exempel på förtvivlan: Byrån för ett varumärke från VW-gruppen måste göra det pålitligt att det är ett bevis på avancerad individualitet när en person bär röda skor och kör en kompakt SUV i samma färg. Ett svårt uppdrag.

Höger och vänster halvklot. Saab serverar dem båda.

Det var lättare 1988. Liksom hjärnans två halvor. Målgruppen kunde lära sig något och åtnjöt de fräcka bidragen. Om allt gick bra kanske hon köper en Saab efteråt. Eller åtminstone besökte Saab-återförsäljaren i närheten. Generellt sett kontrollerar den högra sidan av den mänskliga hjärnan de vackra sakerna. Musik, konst, kanske till och med det roliga med en bil är en del av den. Vänster sida ansvarar för logik och abstrakt kunskap. Det är precis där copywriters börjar.

En 900 Turbo är säker. Den har ett stort lastutrymme. Dessutom är det praktiskt, säger vänster sida. Jag bryr mig inte om det, säger höger sida. Och ha kul att köra 900 Turbo. Båda sidorna av hjärnan serveras och är nöjda. Eftersom Saab har fordon för båda halvorna av hjärnan. Det är huvudmeddelandet i videon.

Vi har redan publicerat ytterligare två reklam från Saab Nordamerikas historiska kampanj. Av 20 miljoner Saab och Talladega kommersiell från 1987 finns här.

3 tankar om “Höger och vänster hjärna. Och vad Saab säger om det."

 • Och vad säger livmoderhalsen?

  Det var just dessa turbokup som (när jag var nybörjare i en Volvo) vände mitt huvud mycket försiktigt åt vänster och höger - beroende på körriktning eller Saabs parkeringsläge.
  Verkliga blickfångare och objekt av önskan för båda sidor av hjärnan ...

  Det var ett viktigt ögonblick för mig. Jag visste omedelbart att förr eller senare skulle jag behöva köra denna Saab eller en av dess efterträdare, nyckelordet är rädsla för försummelse. En mycket, mycket stark huvudfjäder ...

  Ett liv utan att ha ägt en Saab inte längre inträffade i mina vildaste drömmar, var över fantasin.

  8
  3
 • De flesta samtida skulle kunna få höra genom reklam och orena testrapporter att Benz & Co. måste vara i garaget - SAAB: s marknadsavdelning kunde inte hänga med. I slutändan fanns det inte heller några riktigt nya produkter under GM - det var förmodligen den främsta orsaken till "resultatet".

 • Tack för den spännande reklamen.
  SAAB insåg tidigt var man skulle ”plocka upp” relevant kundkrets: med andan. 😉
  Bra reklammeddelande.
  Tyvärr garanterade dessa reklaminsatser inte långsiktig god försäljning ... Resultatet är känt. 🙁

Kommentarer är stängda.