Ett svenskt testspår. Hällered Proving Ground.

Hällered Proving Ground ligger cirka 80 kilometer från Göteborg. Ett testspår inte bara för Volvo. Eftersom helt andra berättelser spelade också här. Den sista handlingen i drama om Saab, till exempel. Först och främst är Hällered naturligtvis Volvos territorium. Cirka 180 personer på anläggningen är upptagna med att testa bilar, lastbilar och bussar med Volvos logotyp på pilbågen.

Hällered Proving Ground. Här testar Volvo.
Hällered Proving Ground. Här testar Volvo.

Hällered - här testar Volvo

Hällered Proving Ground är mindre känd utanför Sverige. Området nära Borås spelar en viktig roll för den inhemska fordonsindustrin. Webbplatsen har 15 olika sektioner som kan simulera olika belastningar. Det finns bland annat vägar för snabba tester, hållbarhet, komfort och korrosion. Separata grusvägar och nedförsbackar är utmanande och ytterligare testanläggningar simulerar fordons hållbarhet.

Värmekammaren och en klimatkammare med ett saltspraysystem låter fordon åldras snabbt, specialanordningar testar säkerheten för tanksystem. Hällered erbjuder allt du behöver för att skicka fordon till vägen på ett moget sätt. Området är ett högteknologisk kluster av den svenska bilindustrin. Är precis intill testspåret Astazero. En forskningsanläggning öppnades 2014 och drivs bland annat av Chalmers University of Applied Sciences. AstaZero är dedikerad till trafiksäkerhet i syfte att minska antalet dödsolyckor till noll. Till skillnad från Hällered är den öppen för alla tillverkare.

Saab använde också Hällered Proving Ground

Inte bara Volvo tester i Hällered. Saab var också ofta gäst här, vilket är mindre känt. Samarbetet mellan varumärken upprepades trots alla rivaliteter. Särskilt efter separationen från GM blev det närmare. Saab har flera gånger använt anläggningarna under de senaste tragiska månaderna. Eftersom tillgången till de tidigare testspåren, såsom den tidigare Opel-testanläggningen i Rodgau-Dudenhofen, var svår efter avvecklingen från GM.

Det gamla testspåret direkt på fabriken var inte längre ett alternativ och en kompromiss som föddes av nödvändighet. Hallered Proving Ground verkade alternativet.

Saab-filmer med den senaste 9-5 generationen togs i Hällered, en av de senaste händelserna ägde rum här. I juni 2010 flög Saab den internationella pressen för att presentera den då nya 9-5. Delar av Mediahändelser spelades in på rutten nära Borås.

Allt detta är svensk industrihistoria idag. Volvo sköt videon från Hällered Proving Ground hösten 2010. Inte bara upplevde ingenjörerna och testförarna testspåret, utan också de från den tidigare konkurrenten från Trollhättan. Historien är inte i slutet. Saab existerar inte längre, men i de tidigare testanläggningarna i Trollhättan kunde Volvos upptäckas om och om igen under de senaste åren.

Bild / film: Volvo Cars (1/1)

2 tankar om “Ett svenskt testspår. Hällered Proving Ground."

  • blank

    Jag hade ofta frågat mig själv om Saab hade sitt eget testspår utöver det på fabriken. Tydligen inte hur det ser ut. Bra film!

  • blank

    Kalkgrön Volvo C30, jag har aldrig sett den på riktigt! Ser ganska fräsch ut, men naturligtvis kan du inte få tag i den limegröna Saab Cabrio!

    Annars cool film, med riktiga proffs på jobbet. Jag önskar att jag kunde kontrollera en bil så här.

Kommentarer är stängda.