Produktion i Trollhättan? En fin justering av orden.

De senaste dagarna har varit intressanta! NEVS-grundaren lämnar, fastighetsgiganten Evergrande tar över på Göta Älv. Samtidigt visas den första nya produkten sedan 2011. En självkörande produkt robot taxi, vars fantasi kan få lite uppmärksamhet. Mycket händer i Trollhättan.

Produktion i Trollhättan? Ett ja men ...
Produktion i Trollhättan? Ett ja men ...

Det var mitt bidrag om grundaren. Kompakt att säga vad man ska säga. Slutet på en era och NEVS: s vd Stefan Tilk: s uttalande till svenska medier att det inte skulle finnas någon produktion i Trollhättan före 2023. Andarna var olika på denna mening.

Produktion i Trollhättan?

Han har rätt, utan tvekan. Från och med idag kommer NEVS eller Evergrande inte ha någon serieproduktion före 2023 i den gamla Saab-fabriken. Uttalandet skulle inte ha varit ett problem tidigare. Idag, eftersom Saabblog läses internationellt, ja. Dessutom: tiderna har blivit mycket känsliga, långa perioder av inaktivitet läser inte bra. En begäran om relativisering kom från den utökade NEVS-miljön. Ingen massproduktion - men ...

Det kommer att byggas, sägs det. Exempel på Sango-robottaxi, prototyper av kommande elfordon. Till och med Koenigsegg elfordon är tänkbara. Arbetet kommer inte att vara så tyst de kommande åren, det verkar tydligt. Det borde vara lite liv och framtid.

Den möjliga kontraktstillverkningen av Sono Motors nämndes inte alls i artikeln om KJJ: s framsteg. Ändå var det grunden för en diskussion i kretsarna för Münchens start. Slutligen bad Sono-presskontoret om att artikeln skulle kompletteras. Kontrakttillverkning i Trollhättan påverkas inte, den nuvarande planeringen förändras inte. På vanligt språk: planeringen att från första kvartalet 1 fordon "Gjord i Trollhättan”Fortsätter att vara i kundhänder.

Enligt den nuvarande statusen bör produktionen av Sion påbörjas redan hösten 2021. Däremot är dess första kopior ännu inte avsedda för leverans. Du ser om schemat är giltigt. Corona underlättar inte planeringen och orsakar osäkerheter.

Sono Motors, Koenigsegg, Sango, NEVS. Det finns många alternativ för Trollhättan. För första gången på år, men du måste säga några saker tydligt. Prioriteringen för Evergrande är i Kina och stora investeringar behövs innan det kommer att finnas en fungerande produktionsanläggning i Trollhättan. Du slår inte bara på en bilanläggning stilla. Innan du kan vända den första omkopplaren behöver du godkännanden, tillstånd och nya system.

Det måste välkomnas att det finns utsikter i svåra tider. Jag är glad för Trollhättan och för stadens biltradition. Om det är till hjälp, kommer jag att vara där. Med en finjustering av orden.

8 tankar också "Produktion i Trollhättan? En fin justering av orden."

 • tittar på vart lotus går och var volvo är skulle jag säga bra gjort till geely ...
  Utan åtkomst till SAAB-namnet blir vägen som K2 ...
  Men hoppet lever evigt och här i västra Australien rostar SAAB inte

  Svara
 • @ Franken Troll,

  var precis på Sono Motors sida. Det finns så kallade blogginlägg och du kan prenumerera på ett nyhetsbrev.

  Jag läste det senaste blogginlägget. Många ord och mycket viskösa.

  Du kan enkelt läsa den svåra balansaktionen mellan faktisk ärlighet och ett positivt humörmoln.

  Jag gillar det till och med. Men det är inte riktigt professionellt. Inte för att det på något sätt är ärligt, utan för att det inte är avväpnande ärligt och därför erbjuder utrymme för spekulationerna som Sono inte vill och inte kan använda.

  Ett exempel: Endast två nya (istället för ursprungligen fyra planerade) prototyper är byggda. Ett ärligt uttalande. Men inte en avväpnande ärlig om detta beslut förblir oförklarligt i ett positivt och ordentligt humörmoln kring de senaste CAD-ritningarna.

  Jag känner då för att läsa tidigare och äldre blogginlägg och jag har inte prenumererat på nyhetsbrevet.

  Jag gillar projektet (Sion) och företaget (Sono). Men (och det var din poäng) Jag tror inte att Sono kan vara meningsfullt för "Insights" just nu.

  De har helt andra problem än att betjäna (kanske kritiska) frågor från journalister och kroniker. Jag hoppas att Sono i slutändan är framgångsrik. Det skulle vara en mycket bra historia, som huvudpersonerna gärna berättar ...

  Men det är inte så långt ännu.

  Svara
 • Ytterligare några insikter från Sono Motors skulle fortfarande vara önskvärda. Även om det inte är en kärnfråga.

  Svara
 • För korrigering: Naturligtvis bör den näst sista meningen säga Sono Motors och inte Sion!

  Svara
 • @Volvaab Driver
  Jag ser det på samma sätt. För fullständighetens skull kunde man säkert ha nämnt i den ursprungliga rapporten att det fortfarande finns de avsedda produktioner av Sono och eventuellt Koenigsegg. I slutändan är emellertid fokuset på NEVS: s uttalande. Och som säger att det inte kommer att ske någon massproduktion senast 2023. Punkt.

  Visst, nu kan du säga att uttalandet är dåligt gjort för att tillåta spekulation med andra företag. Men bloggen behöver inte mäta sig själv genom detta utan snarare kommunikationen av NEVS. Och det är svårt (varje Saab-entusiast har provat det). Hur många gånger har du varit tvungen att lyssna på "nu låt oss gå!" De senaste åren. Alltid skjuten, avbruten eller helt enkelt inte längre kommunicerad. Att hitta pålitliga data och fakta om NEVS är som att vara en guldgrävare. Du kände mer om NEVS på bloggen än NEVS själv

  Det verkar bara logiskt att man efter flera år med svampig informationspolitik hänvisar till de få kommentarerna i svensk press utan att vilja göra ytterligare spekulationer. Varför också? Under Corona har ingen annan industri blivit lika snabb som bilkonstruktion. Vem vet vad som skrivs idag som fortfarande kommer att gälla i morgon ?!

  Oavsett hur: Den enda vinnaren i denna situation kan bara vara bloggen. Det är nästan beundransvärt att du efter tio år fortfarande har så stor inverkan på rapporterna om det nya miljarder superföretaget från Fjärran Östern och crowdfunding-rekordinnehavaren från Tyskland. NEVS-invändningen att bloggen fortsätter att fungera som ett tydligen viktigt kommunikationsverktyg i den tidigare Saab och den nya elektronikvärlden 10 visar att även andra elektroniska portaler nu citerar bloggen. Och du vill visas så korrekt som möjligt.

  Förresten, den svenska pressen läser fortfarande (mMn) texterna från några dagar sedan. Oförändrad och utan tillägg. Läsare, bloggare och framför allt de ansvariga personerna på Sion och NEVS bör tänka på detta. En korrekt och kompletterad representation: Finns på den "lilla" Saab-bloggen. Och allt detta gratis.

  19
  Svara
 • Ord och deras vikt

  Jag är glad att bloggen också får så mycket professionell uppmärksamhet. Och reaktionen här och idag är bra och rätt.

  Det är NEVS / Evergrande och Sono Motors ansvar att ibland ge information till allmänheten och pressen.
  Och det är dumt att förvandla sina egna misslyckanden till kritik av föredragandena.

  Om du vill höras och visas korrekt efter eget gottfinnande måste du ibland skicka ett livstecken och öppna munnen.

  Det finns mycket gratis publicitet här. Kanske skulle en eller annan PR-avdelning komma ihåg detta?

  I alla fall, som en regelbunden läsare av denna blogg, är jag mycket tacksam för att föregripande lydnad och panderande verkligen inte är karakteristiska för denna blogg.

  16
  2
  Svara
 • Trevligt att ha Sono Motors som ett ämne igen. Det försvann på något sätt och det fanns ingen mer information? Varför? Inget intresse? Inget att rapportera? Eller har Sion försvunnit från radarskärmen?

  5
  3
  Svara
  • Sono Motors finns fortfarande på skärmen. Men som en sidofråga, som vi strävar efter med en viss sympati.

   Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.