Saab-Scania - En ledande svensk industrikoncern

En blick tillbaka på världen som den var 1987. Saab-Scania presenterade en ny bildfilm. Vid den tiden såg du dig själv som en ledande inom segmentet transportteknik. Innovativ, framgångsrik, i framkant. Intressant. För om gruppen fortfarande fanns i denna konstellation idag, skulle man kunna prata om en integrerad mobilitetsleverantör. Då var chansen att bli en ganska bra.

Saab-anläggningen i Trollhättan på 80-talet
Saab-anläggningen i Trollhättan på 80-talet

Sverige var en av de tio rikaste länderna i världen på 80-talet. Exporten blomstrade och Saab-Scania-gruppen hade sin andel i den. Luftfartsdivisionen tillverkade civila och militära maskiner. Saab JAS 10 Gripen var på väg att ta sin första flygning, den visade tekniskt ledarskap och var ett av de modernaste stridsflygplanen i världen.

En gång ett ledande svenskt företag

Saab 9000 har rullat av monteringslinjerna i Trollhättan i några år. En överraskningssucces, firad på marknaderna och ibland tillgänglig med långa leveranstider. Trionic, Saabs revolutionerande motorstyrningssystem var helt utvecklad vid den tiden, även om det var lång tid på väg. Och Scania skyndade sig från lastbil till lastbil över hela världen.

Så bra tider.

Bildfilmen visar en stolt och framgångsrik grupp. Divisionerna introduceras och det är imponerande vad Saab-Scania gör. Man kan tänka på var företaget skulle vara idag om det inte gradvis hade krossats sedan 1990? Kanske skulle han ha blivit en av de ledande mobilitetsleverantörerna för vår framtid? Förhållandena var där. Modern hårdvara, egen programvara och teknisk infrastruktur för kommunikation. Egen datorproduktion, satelliter, de modernaste datacentren i hela Europa. Den hela kedjan av värdeskapande.

Den svenska industrin är nu i utländska händer

I stället för att investera i deras framtid och förlita sig på deras befintliga styrkor tog svenskarna en annan väg. Familjen Wallenberg, drivkraften bakom företaget, betalade in. Gruppen demonterades gradvis. Tre år efter att filmen släpptes gick 3% av fordonsdivisionen till GM. Resten tio år senare. 50 separerade Scania från Saab AB och blev en egen grupp. Fyra år senare försökte Volvo ta över företaget, vilket avvisades av antitrustmyndigheterna. Scania, världens mest lönsamma lastbiltillverkare, har varit helägt av VW Group sedan 10.

Videon - en återblick på gamla dagar. När Sverige var en av de mycket stora industriländerna och de viktiga företagen var fortfarande i svenska händer. Det har förändrats fundamentalt på mer än 30 år. Volvo Cars är kinesiska, liksom resterna av Saab Automobil Division. Idag är Scania tysk och till och med flygmotorproduktionen i Trollhättan är brittisk. Det återstående är Saab AB, långt ifrån sin storlek på den tiden, som fortfarande betraktas som ett svenskt företag.

10 tankar om “Saab-Scania - En ledande svensk industrikoncern"

 • blank

  @ Old Swede,

  Rätt. Exemplet med Opel PSA antyder att det också hade varit mer för Saab. Om bara för att licenser uppenbarligen inte är ett problem här.

  Hade Opel gått över bordet först, skulle Saab ha dragit nytta av det? Tja, skulle, skulle ha ...

 • blank

  Indirekt fick GM minst en swatter efter att ha sålt Opel. Det första året efter PSA: s övertagande är siffrorna i svart. Ett viktigt steg mot Saabs bortgång var GM: s egenhet när det gäller att dra vinst, men att påföra många kostnader (inklusive de som inte är relaterade till Saab). Det är korrekt att många patent och rättigheter har kvar med GM och att VM: s händer faktiskt var bundna, men jag tror att teamet som var där då med statens stöd skulle ha övervunnit det. Det är historia.

 • blank

  @ Old Swede,

  Så långt jag vet har Scania alltid varit mycket oberoende i lång koppel - oavsett ägarstrukturen.

  Eftersom de har gjort detta framgångsrikt i många år, fram till idag fanns det ingen anledning till ett drastiskt ingripande (del eller huvud eller enda).

  Jag skulle ha velat så mycket framgång och självständighet för Saab. Då skulle jag heller inte bry mig om ägaren.
  Det kom och gick annorlunda, som vi alla vet.

  Trollens kamp för självständighet är legendarisk och var en evig friktionspunkt med GM, som skulle ha älskat att gå i riktning mot märketeknik ...

  Och tyvärr hade i slutändan och i själva verket så många licenser och rättigheter till teknik och design att Saab inte längre kunde fortsättas förnuftigt med nya ägare.

  För mig är detta en avgörande skillnad mellan Saab och Scania. Och det är här svårigheten med ett meningsfullt ingripande från företagsledare från politik och näringsliv ligger ...

  Vid någon tidpunkt hade GM helt enkelt strängarna i handen och en framgång för Saab-varumärket skulle ha varit en rungande smäll i ansiktet för ledningen, vilket GM ville förhindra till varje pris och tyvärr visste hur man skulle förhindra.

 • blank

  @volvaab förare
  Du har helt rätt. Kassa är tillåten. Jag menar inte Wallenbergs alls, utan snarare de människor från näringslivet och politik som har tillåtit detta. Saab-drama misslyckades två gånger.
  @ Tom
  Ställdes Scania in så här tidigare, eller gjorde VW det från Scania?

 • blank

  @ Old Swede,

  Jag tycker också att det är svårt. Å ena sidan och eftersom det är så synd ...

  Å andra sidan är det lite som jag absolut inte kan förklara, inte kan förstå ...

  Wallenberg-familjen har betalat in, säger artikeln lämpligt. Det är också hennes rätt. Tusentals gör det varje år och inte annars. Nyckelordsstart.

  Det är bara dumt att Saab inte skrev samma historia som Scania.

  3
  2
 • blank

  Jag kan inte förstå vilka ekonomiska ledare som var vid rodret.

 • blank

  Så det är hög tid att produktionslinjerna startar igen i Trollhättan och att den goda fasen med SAAB-Automobile fortsätter där. Om allt går bra kan vi bli stolta ägare av fordon "tillverkade i Trollhättan av Trolls" - utan ett stort kinesiskt företag i bakgrunden, liknande Volvo, skulle det antagligen inte vara möjligt.

  På något sätt förblir det spännande!

  4
  3
 • blank

  När jag tittade på videon undrade jag när och varför fick svensk politik, men också det svenska samhället inte kurvan? Det hela är en ganska sorglig historia.
  Sverige quo vadis?

 • blank

  Fantastisk översiktsvideo. 20% tillväxt per år och 25% vinstökning per år. Detta är tider för Saab-Scania.
  Vilken historia, tyvärr är det nu en historia.

 • blank

  Häftigt! Historielektion på Saabblog! Spännande att se och för länge sedan. Kom i tid för lunch 😉

Kommentarer är stängda.