En robottaxi kör in i framtiden. Sango-projektet.

Det första konceptet visades på CES Asia 2017. NEVS presenterar nu prototypen för sitt Sango-projekt. En självkörande robottaxi enligt nivå 4. Det erbjuder en flexibel interiör med plats för upp till 6 passagerare. Alla säten har egen luftkonditionering och en individuell möjlighet att skydda passagerarna.

Sango från NEVS
Sango från NEVS

Robottaxi enligt nivå 4

Ser vi framtiden från Trollhättan nu? Det kunde vara möjligt. Sango tillhandahåller hårdvaran för en självkörande taxitjänst som kallas “PONS”. Den är 4,266 2.021 meter lång, 2.018 4 meter bred och 5 XNUMX meter hög. Taxi är självkörande enligt nivå XNUMX. Ett lidarsystem med XNUMX sensorer, två sitter på vardera sidan, en är framåt, ger orientering. Hans programvara styr samarbetspartners autox med.

Området för den rent elektriska Sango anges på 200 kilometer enligt WLTP. Dess batteri på 62 kWh tar 5 timmar och 30 minuter att få från ett "tomt" batteri till 100%. Tillverkaren anger 2 timmar och 45 minuter att ladda från 30% till 80%. Snabbladdning skulle vara tekniskt möjligt, men NEVS föredrar långsam laddning. Detta lovar en längre batteritid i den stabila backen. Dessutom förväntar man sig i huvudsak att behöva ladda på natten när flottan med robottaxi är mindre upptagen.

Första fältförsök i Stockholm

I en snar framtid kan du beställa robottaxin med appen "PONS". Datorn avgör om du är den enda gästen i den självkörande taxin eller om du måste dela Sango med upp till 5 andra personer. De första autonoma Sango-taxibilarna kommer att testas i den svenska huvudstaden under de kommande åren. Först i en begränsad miljö, senare i hela Stockholm.

Robottaxiens maximala hastighet, som väger 2.5 ton, anges som 70 kilometer i timmen. De första fordonen kommer dock att begränsas till högst 50 km / h. Även då finns det fortfarande en lång väg att gå. En prototyp av Sango är för närvarande på väg i Trollhättan. Dess hastighet är ännu mer begränsad. 15 km / h, det måste räcka för att köra in i framtiden.

Bilder: NEVS AB (6)

9 tankar om "En robottaxi kör in i framtiden. Sango-projektet."

 • @ Bergsaab

  på landsbygden bör kollektivtrafiken helt enkelt bli bättre. Det är politiets jobb!
  Jag tror att en sådan robottaxi inte kan användas ordentligt i Hochsauerland. På vintern kan det vara snö, det är konstant uppåt och nedför ... eftersom batteriet är tomt så snabbt att det är oekonomiskt att driva en robottaxi. Det här fordonet kör inte heller gratis.

  1
  1
 • Jag vet inte var capri73 är hemma och hur gammal nu, men förmodligen ganska långt borta från livet i landet. Om jag ser grundskolestudenter med enorma ryggsäckar här + en extra ryggsäck för fysisk träning är det jämförbart med en fjällvandring och det hela i kall vinter och sommarvärme med regn och snö, 6 km dagligen. Med bussen är det ofta så att det tar 5:1 på en sträcka av 45 km när kråkan flyger, dvs. 3:30 om dagen. Ur denna synvinkel tycker jag att sådana koncept på landsbygden är bättre ställda än i staden. Saken är bara fast där i en trafikstockning.
  Situationen med pensionärer är tvetydig, många klarar sig bra, men det finns också de som var tvungna att byta till arbetslöshet eller förtidspensionering efter 1990, eftersom finanserna ofta är trånga. De sociala strukturerna fungerar bra här i den mån något är organiserat för alla. Med de autonoma minibussarna behöver dock ingen be någon annan om en tjänst.

  1
  1
 • Den bakomliggande tanken är verkligen att en sådan självkörande taxi ska ersätta flera privata bilturer. Om det faktiskt fungerar på det sättet kommer det förmodligen att vara mer av en blockerare än en blockerare. Men om den har den elektriska skotereffekten och huvudsakligen ersätter gångvägar, blir gatorna naturligtvis ännu fullare.

  Men mina bekymmer är av en annan karaktär. När jag ser hur vissa kollektivtrafik ser ut är jag mer bekymrad över att sådana fordon snabbt kommer att bli offer för vandalism eller obehagligt kroppsavfall. Och då vill ingen komma in på det längre.
  Och om den förebyggande åtgärden mot något liknande borde vara mer övervakning, är åtminstone mitt svar "nej tack".

 • Det finns en taxi för pensionärer och studenter kan gå ... håller dem i form och de lider inte av övervikt.
  Tidigare var vi också tvungna att springa till skolan, det var inte ett problem.

  2
  3
 • Jag förstår inte varför något sådant borde blockera det fullt utvecklade allmänna utrymmet i storstadsområden förutom hyrcyklar, e-skotrar etc. På landsbygden förväntas grundskolestudenter gå upp till 3 km till skolan. Pensionärer har en dagstur till läkaren med kollektivtrafik och pendlar till arbete endast med bil eller cykel. Här, autonoma samtal bussar 5-15 km till nästa järnvägsstation, kollektivtrafik gränssnitt skulle vara vettigt, storleken på upp till 6 personer är ok, mer sitter oftast inte på de stora bussarna, ... om någon kör.

  4
  2
 • 15 km / h går mycket bra med NEVS. Under de senaste åren har du aldrig haft en känsla av att NEVS reser snabbare !!! På åtta år byggdes dock cirka 400 bilar. Bra jobbat !
  Ingen behöver sådana självgående lådor.
  Om jag inte vill köra mig själv kan jag ta buss, taxi, spårvagn eller tåg.
  Förresten, nästan varje ånglok var snabbare än lådan från NEVS. Det är framsteg!

  6
  3
 • Betyder det också produktion i Trollhättan?
  Jag skulle vara glad för staden och dess människor.

  Enligt min mening är det lite att säga mot en utsläppsfri och autonom taxitrafik i storstadsområden, om allt fungerar säkert och smidigt, som med magi eller med troll ...
  Ser ut som en Star Wars-film. Har något.

  När jag talade om det fick mina pojkar mig att titta på de två sista kvällarna i ett avsnitt. Och jag fick faktiskt tänka på Saab flera gånger ...

  Aero X liknar det ena eller det andra flygplanet. Men jag tyckte det var ännu mer slående att alla kontrollelement och armaturer i den imaginära framtiden är häpnadsväckande och behagligt enkla och ibland till och med monokroma.

  Är det inte också ett kännetecken för alla Saab-studier?
  Och är det inte motsatsen till blandare med 16,7 miljoner färger och 3D-grafik?

  Vem skulle ha trott att hundratals företag och tusentals varumärken kunde och skulle lämna utrymme för ouppfyllda önskemål och en varaktig förlustkänsla?

  De förbaskade Saab-studierna är helt enkelt en faktor X som är mer attraktiv än någon tillgänglig bil. Saab saknas.

  5
  1
 • Taxi ser mycket bekväma och rymliga inuti. Jag kan föreställa mig en sådan del på ett bra sätt. Skulle använda det också. Har D.-Benz något sådant i ”överraskningslådan”? Eller borde 200 D fortsätta springa och fortsätta ...?

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.