Grundaren lämnar. Kai Johan Jiang lämnar NEVS.

Efter nästan exakt åtta år - slutet på en era. NEVS-grundaren Kai Johan Jiang lämnar företaget efter att ha sålt sin återstående andel i Evergrande. Det är inte ett fullständigt farväl, eftersom han förblir ansluten till NEVS som konsult.

Grundaren lämnar. Kai Johan Jiang lämnar NEVS.
Grundaren lämnar. Kai Johan Jiang lämnar NEVS.

Senast innehade grundaren Kai Johan Jiang fortfarande cirka 17% av aktierna. Med försäljningen är Evergrande-gruppen nu ensam ägare till NEVS och de tidigare Saab-fastigheterna. I en intervju med Sveriges Radio Jiang betonade att aktierna var oundvikliga. Han kunde inte hålla jämna steg med de kommande investeringarna värda miljarder, hans personliga skuldberg skulle fortsätta växa.

Med NEVS tog Jiang över några rester av Saab Automobile AB sommaren för 8 år sedan. Vid den tiden hade han förvånansvärt fått kontraktet. Spännande tider följde, som upprepade gånger kännetecknades av finansiella flaskhalsar. Bakgrunden till grundaren, som de anställda beskriver som en väckande visionär, förblev alltid något suddig. En av höjdpunkterna var den korta produktionsstarten i december 2013. Den efterföljande kraschen var desto mer våldsam och ledde till att rättigheterna till Saab-varumärket förlorades.

Ingen produktion i Trollhättan före 2023

Idag arbetar 900 personer för NEVS i Trollhättan och cirka 5.000 2 i Kina. Platsens framtid bör säkras. Evergrande har åtagit sig att fortsätta finansiera, enligt NEVS: s VD Tilk. Utvecklingsfokus ligger fortfarande på den kinesiska marknaden. Den första Evergrande elbilen någonsin förväntas där, vars presentation har försenats av koronapandemin. Det kan dock ta ytterligare två år att producera i större skala.

Enligt VD Stefan Tilk ser den nya ägaren Evergrande värdet på anläggningen i Trollhättan. Det kommer dock att ta ytterligare tre år innan produktionen startas igen. Före 3 förväntar sig inte NEVS: s VD nya fordon från de tidigare Saab-hallarna.

Tillägg: Ovanstående artikel hänvisar specifikt till massproduktionen av NEVS - Evergrande-fordon i Trollhättan. En möjlig orderproduktion för tredje part vid en tidigare tidpunkt behandlas inte.

5 tankar om “Grundaren lämnar. Kai Johan Jiang lämnar NEVS."

 • blank

  Jag föredrar namnrätten att stanna där de är och inte en dag fastna på några kinesiska dockor. Så namnet har fortfarande lite utstrålning. Vem vet vad som faktiskt kommer att hända i Trollcity 2023. Hittills måste många tillkännagivanden från NEVS återinföras. Synd, men ät sedan så här!

  6
  1
 • blank

  @ StF,

  väckande visionär kan också förstås som en topp. Visionärer och de som föras bort sägs inte ha en hög grad av realism.
  Vissa är fortfarande framgångsrika. Andra misslyckas på grund av denna brist.

  3
  3
 • blank

  Varför gör det mig lite ledsen?

  Svårt att säga. Jag vet inte. Men i sin era vaknade Saab igen mycket kort. Det känns lite som en långvarig komapatient och de allra sista förhoppningarna (till exempel om namnrättigheter) har nu äntligen dragits.

  Jag gav mig aldrig mycket hopp.
  Än …

  VM var intensivvården. NEVS var den palliativa vårdenheten. Och Evergrande är begravningsbyrån.

  5
  4
 • blank

  Uttalandet "beskriv den anställde som en resande visionär" skulle kanske förklara den ena eller den andra och kan också passera för ett snyggt dolt tips, men jag misstänker att "spännande" menas.

  • blank

   Tack, det är så det är. Det är subtiliteten när AI korrigerar.

Kommentarer är stängda.