Corona, Saab och det otänkbara. När det är årsdagar.

När jubileum närmar sig tenderar du att titta tillbaka. Kanske blir det sentimentalt, kanske du blir förvånad. När du inser att det otänkbara har hänt. En av dessa dagar kommer i juli. För 10 år sedan dansade Saab på vulkanen, festivalen ägde rum i Trollhättan. Saab var gratis och presenterade bra teater. 9-5 NG rullade av monteringslinjerna, den lilla staden var full av fans. Jag var mitt i det med en vän. Och ett beslut fattades som fortfarande påverkar idag.

Corona och det otänkbara. Gränslös resa är inte längre.
Corona och det otänkbara. Gränslös resa är inte längre.

Saab Show för 10 år sedan

Det var min första Saab-festival, även för mina följeslagare. Utan dramatiken kring märket hade vi aldrig tänkt på att resa till Sverige. Saab presenterade sig fantastiskt, stämningen var fantastisk. Otaliga likasinnade människor, den stora historien om Phoenix som stiger upp från askan i bakgrunden. Regionen ligger i Saabs händer. I känslornas överflöd fattas konstiga beslut. Bloggen föddes denna festivalhelg i juli 2010. Ett beslut som fortfarande har inverkan. Även om det verkade otänkbart vid den tiden att Saab-ämnet skulle hålla mig sysselsatt i ytterligare ett decennium.

Den galen tid 10 år senare

Hur har vi upplevt de senaste månaderna? Om någon hade förutspått 2010 att vi skulle gå runt med mun- och nässkydd 10 år senare, skulle han ha hamnat i psykologtjänsten. Det var det otänkbara som blev verklighet. Vi har varit disciplinerade i veckor. Till och med banker anges endast med en ansiktsmask utan att trycka på en larmknapp.

Tydligen slår vi oss ner med Corona. Vi lever med viruset som krossar vår värld. Turbulensen sträcker sig till Trollhättan. I Stallbacka försenades allt av viruset, kortvarigt arbete i de tidigare Saab-hallarna. Rätt granne, där det brukade bygga flygmotorer för det första Saab-flygplanet, det ser ännu mer blygsamt ut. GKN Driveline, som startade 1941 som Svenska Flygmotor AB och senare byttes namn till Volvo Aero, har gett upp 350 anställda på platsen. Ett stort slag för staden.

Saabblog överlevde å andra sidan de första korona-månaderna väl. Trots stora oro i början av pandemin. Koronaeffekten märks flera gånger. Till exempel finns den extremt fullständiga brevlådan. I början orsakade det stress, nu har lugn flyttat in. Bearbetning? Omöjligt i tid ensam! Bloggen har blivit en enmansshow igen de senaste månaderna. Ingen volontär långt som kunde hantera post och förfrågningar. När kunskapen har mognat lever du med den.

En full postlåda - fler och fler läsare. Underhållning och gamla, analoga bilar från Sverige är trendiga. Antalet läsare är imponerande och för några dagar sedan hade vi redan överskridit antalet besökare för hela året 2018. Förhoppningsvis, så min tanke, workshops och alla som lever Saab som en affärsmodell använder detta intresse.

Och var ska vi vara om tio år?

Vad kommer härnäst? Var kommer det vara om tio år? Världen hoppas på ett vaccin. Utan honom kommer ingen återgång till det normala. Ingen Saab-festival 10, inga resor utan gränser och utan rädsla. Du vet bara hur mycket du har haft när du har tappat det.

Och Trollhättan? Du kan låta din fantasi flyga och tänka det otänkbara. Under de senaste månaderna har stolar flyttats i de heliga Saab-hallarna och gamla flätor har klippts av. Ganska snart kommer rörlighet inte att vara vad det var på decennier. Detta kräver nya sinnen, ett annat sätt att tänka på.

Låt oss överraska! Det kan vara så att om tio år kommer någon att skriva en kolumn som säger att det otänkbara har hänt.

3 tankar om “Corona, Saab och det otänkbara. När det är årsdagar."

 • blank

  Ett sorgligt, men också väldigt intressant inlägg - naturligtvis på grund av Saabs öde - som ger insikter om bakgrunden till bloggen, dess författare och förhoppningsvis också om en framtid för bloggen som kommer att pågå så länge som möjligt.

  "Även om det vid den tiden verkade otänkbart att Saab -ämnet skulle uppta mig i ytterligare ett decennium."

  Intressant uttalande som visar att naturligtvis inte alla Saab -fans är lika "Saab -monogama" som andra. Jag - inte särskilt insatt i bilar och teknik - var tvungen att ha en Saab sedan jag (av en slump) körde en för första gången. Jag har nu två och jag skulle aldrig drömma om att köpa en bil från en annan tillverkare. Inte ens som tjänstebil, även om det är ofördelaktigt för mig på grund av den bristfälliga skattepolitiken (som subventionerar det klimatfientliga utkastssamhället). Visst finns det ännu fler "uteslutande Saab" -entusiaster som jag bland läsarna.

  Men naturligtvis också de Saab -vänner som är fundamentalt intresserade av bilar och fordonsteknik och därför naturligtvis tänker utanför boxen, kör eller köp. Som vi vet inkluderar detta också bloggaren - som uppenbarligen har en mycket speciell preferens för Saab, även efter 10 år. Låt oss hoppas att det kommer att förbli så länge! Och även med alla andra läsare som kör två eller flera spår! Våra skatter lever vidare och korsreferenser och jämförelser med andra märken säkerställer alltid mycket intressanta blogginlägg och läsares kommentarer!

  Men det är lite förvånande och förtjänar stor respekt att Tom ändå har investerat så mycket personligt liv, energi, pengar och engagemang i detta ämne och vår Saab-passion under tio år. En stor komplimang för kvaliteten på bloggen och ett ännu större tack för det !! 🙂

  Men: ”Bloggen har blivit en enmansshow igen de senaste månaderna.” Det är dåliga nyheter! Vart har den yngre generationen tagit vägen för att stödja vår blogg på medellång sikt och hålla den vid liv?

  "Det kan vara så att om 10 år kommer någon att skriva en krönika där han säger att det otänkbara har hänt."

  Hur som helst hoppas jag att det om tio år fortfarande kommer att finnas den här bloggen med många Saab-ämnen, där flera författare skriver intressanta artiklar - och även Tom då och då, vars utmärkta undersökta och skriftliga rapporter alltid är så glada!

  En illusion? Kanske, men kärleken till ett förlorat varumärke från en annan bilperiod, antalet läsare och den fulla postlådan ger hopp!

  Tack för allt! 🙂

 • blank

  Detta år är verkligen ovanligt. Semestern kommer till Mecklenburg istället för Sverige. Jag såg fram emot Trollhättan så mycket. 2021? Låt oss se!

 • blank

  Corvid-19 har visat världen (igen) vad som är (verkligen) viktigt: HÄLSA och nära personliga kontakter.
  Besöker restauranger? Trevligt, men inte riktigt viktigt. Förenlighet fungerar också i mindre skala.
  2 timmars shopping på lördagen? Tja, alla kan bestämma själv.
  Thailand eller föredrar du Toscana? Eventuellt. är Torgau och Elbaue där är också mycket trevliga ...
  Ingen teater, bio eller konserter, det gör verkligen ont. Detta mentala "feed" saknas helt klart, och streaming eller något liknande är inget alternativ (för mig).
  Framtidens virus kommer att vara med oss ​​... låt oss se hur snabbt mänskligheten lär sig att respektera de levande utrymmena för jordiska "rumskamrater" ...
  I detta avseende kan Corvid-19 ha en historisk dimension.
  Tänk positivt hjälper.
  Så bra ny vecka! 🙂

Kommentarer är stängda.