Corona, Saab och det otänkbara. När det är årsdagar.

När jubileum närmar sig tenderar du att titta tillbaka. Kanske blir det sentimentalt, kanske du blir förvånad. När du inser att det otänkbara har hänt. En av dessa dagar kommer i juli. För 10 år sedan dansade Saab på vulkanen, festivalen ägde rum i Trollhättan. Saab var gratis och presenterade bra teater. 9-5 NG rullade av monteringslinjerna, den lilla staden var full av fans. Jag var mitt i det med en vän. Och ett beslut fattades som fortfarande påverkar idag.

Corona och det otänkbara. Gränslös resa är inte längre.
Corona och det otänkbara. Gränslös resa är inte längre.

Saab Show för 10 år sedan

Det var min första Saab-festival, för mina kamrater också. Utan dramatiken kring märket skulle vi aldrig ha tänkt att resa till Sverige. Saab presenterade en fantastisk show, stämningen var fantastisk. Otaliga likasinnade människor, den stora historien om Phoenix som stiger upp från asken i bakgrunden. Regionen är fast i Saabs hand. I överflödet av känslor fattas konstiga beslut. Bloggen föddes på denna festivalhelg i juli 2010. Ett beslut som fortfarande påverkar. Även om det tycktes otänkbart då Saab-ämnet skulle ockupera mig under ytterligare ett decennium.

Den galen tid 10 år senare

Hur har vi upplevt de senaste månaderna? Om någon hade förutspått 2010 att vi skulle gå runt med mun- och nässkydd 10 år senare, skulle han ha hamnat i psykologtjänsten. Det var det otänkbara som blev verklighet. Vi har varit disciplinerade i veckor. Till och med banker anges endast med en ansiktsmask utan att trycka på en larmknapp.

Tydligen slår vi oss ner med Corona. Vi lever med viruset som krossar vår värld. Turbulensen sträcker sig till Trollhättan. I Stallbacka försenades allt av viruset, kortvarigt arbete i de tidigare Saab-hallarna. Rätt granne, där det brukade bygga flygmotorer för det första Saab-flygplanet, det ser ännu mer blygsamt ut. GKN Driveline, som startade 1941 som Svenska Flygmotor AB och senare byttes namn till Volvo Aero, har gett upp 350 anställda på platsen. Ett stort slag för staden.

Saabblog överlevde å andra sidan de första korona-månaderna väl. Trots stora oro i början av pandemin. Koronaeffekten märks flera gånger. Till exempel finns den extremt fullständiga brevlådan. I början orsakade det stress, nu har lugn flyttat in. Bearbetning? Omöjligt i tid ensam! Bloggen har blivit en enmansshow igen de senaste månaderna. Ingen volontär långt som kunde hantera post och förfrågningar. När kunskapen har mognat lever du med den.

En fullständig brevlåda - fler och fler läsare. Underhållning och gamla, analoga bilar från Sverige är en trend. Antalet läsare är imponerande, och för några dagar sedan hade vi redan överskridit antalet besökare för hela året 2018. Förhoppningsvis kommer mina tankar, workshops och alla som lever Saab som affärsmodell att använda detta ögonblick av intresse.

Och var ska vi vara om tio år?

Vad kommer härnäst? Var kommer det vara om tio år? Världen hoppas på ett vaccin. Utan honom kommer ingen återgång till det normala. Ingen Saab-festival 10, inga resor utan gränser och utan rädsla. Du vet bara hur mycket du har haft när du har tappat det.

Och Trollhättan? Du kan låta din fantasi flyga och tänka det otänkbara. Under de senaste månaderna har stolar flyttats i de heliga Saab-hallarna och gamla flätor har klippts av. Ganska snart kommer rörlighet inte att vara vad det var på decennier. Detta kräver nya sinnen, ett annat sätt att tänka på.

Låt oss överraska! Det kan vara så att om tio år kommer någon att skriva en kolumn som säger att det otänkbara har hänt.

3 tankar om "Corona, Saab och det otänkbara. När det är årsdagar."

 • Ett tråkigt, men också mycket intressant bidrag - naturligtvis på grund av Saabs öde - som ger insikter i bakgrunden till bloggen, dess författare och förhoppningsvis också om bloggens längsta möjliga framtid.

  "Även om det tycktes otänkbart då Saab-ämnet skulle ockupera mig under ytterligare ett decennium."

  Intressant uttalande som visar att naturligtvis inte alla Saab-fans är lika "Saab-monogam" som andra. Jag - lite förståelse för bilar och teknik - var tvungen att ha haft en Saab sedan jag körde en (av en slump) för första gången. Nu har jag två och jag har ingen dröm att någonsin köpa en bil från en annan tillverkare. Inte ens som företagsbil, även om det är till nackdel för mig på grund av fel skattepolitik (som det klimatvänliga kasta samhället subventionerar). Visst finns det mer "exklusivt Saab" -läsare - entusiaster som jag.

  Men naturligtvis också de Saab-vänner som är grundläggande intresserade av bilar och bilteknik och därför naturligtvis också tittar utanför rutan, kör eller köper. Som vi vet inkluderar detta också bloggaren - som uppenbarligen har en mycket speciell preferens för Saab, även efter 10 år. Låt oss hoppas att det förblir så länge! Och även för alla andra läsare med två eller flera spår! Så här lever våra skatter vidare och korsreferenser och jämförelser med andra märken håller blogginlägg och läsare mycket intressanta!

  Men det är lite förvånande och förtjänar stor respekt att Tom ändå har investerat så mycket personligt liv, energi, pengar och engagemang i detta ämne och vår Saab-passion under tio år. En stor komplimang för kvaliteten på bloggen och ett ännu större tack för det !! 🙂

  Men: "Bloggen har blivit en enmansvisning igen de senaste månaderna." Det här är dåliga nyheter! Var har den yngre generationen entusiaster gått för att stödja vår blogg och hålla den vid liv på medellång sikt?

  "Det kan vara så att om tio år kommer någon att skriva en kolumn som säger att det otänkbara har hänt."

  I alla fall hoppas jag att det om tio år fortfarande kommer att finnas denna blogg med många Saab-ämnen, där flera författare skriver intressanta artiklar - och även Tom då och då, vars utmärkta undersökta och skrivna rapporter alltid är ett sådant nöje!

  En illusion? Kanske, men kärleken till ett förlorat varumärke från en annan bilperiod, antalet läsare och den fulla postlådan ger hopp!

  Tack för allt! 🙂

 • Detta år är verkligen ovanligt. Semestern kommer till Mecklenburg istället för Sverige. Jag såg fram emot Trollhättan så mycket. 2021? Låt oss se!

 • Corvid-19 har visat världen (igen) vad som är (verkligen) viktigt: HÄLSA och nära personliga kontakter.
  Besöker restauranger? Trevligt, men inte riktigt viktigt. Förenlighet fungerar också i mindre skala.
  2 timmars shopping på lördagen? Tja, alla kan bestämma själv.
  Thailand eller snarare Toscana? Eventuellt. är Torgau och Elbaue det finns också mycket trevliga ...
  Ingen teater, film eller konserter, som verkligen gör ont. Detta andliga "foder" saknas mycket tydligt, och streaming eller något är (för mig) inget alternativ.
  Framtidens virus kommer att följa oss ... låt oss se hur snabbt mänskligheten lär sig att respektera livsmiljöerna hos jordiska "rumskamrater" ...
  I detta avseende kan Corvid-19 ha en historisk dimension.
  Tänk positivt hjälper.
  Så bra ny vecka! 🙂

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.